Stranica: 1/1.

Pitanje oko polovne sudomašine

Napisan post: 10 Dec 2015, 11:02
napisao Kole
Već duže vreme razmišljam o nabavci neke stare sudomašine (nisam imao dosad), jer se ponekad nakupi posuđa toliko da se smorim uveče perući ga. Ne bih je koristio svakodnevno, samo s vremena na vreme (ako se tog dana nakupi mnogo posuđa), a voleo bih da je velika da mogu da odjednom operem sudove i da stanu šerpe, eventualno i poneki manji pleh. Takođe bih pre uzeo neku sa mehaničkim programatorom a ne elektronsku, mislim da su ove pouzdanije i trajnije.

Od polovnih velikih mašina iz 80-ih za cenu od 30 - 40 evra najčešće naletim na Candy Silenu, a bude i poneka Gorenje (npr. PMS 103, 202...)

E sad, kakva su iskustva sa ovim modelima? Jesu li pouzdane - trajne? Je li teško doći do (novih - polovnih) rezevnih delova i jesu li skupi? Šta bi vi pre uzeli, Candy ili Gorenje?

Hvala i pozdrav.

Re: Pitanje oko polovne sudomašine

Napisan post: 10 Dec 2015, 14:27
napisao jaro
Ja kao majstor bi uzeo novu... :pivopije:

Re: Pitanje oko polovne sudomašine

Napisan post: 10 Dec 2015, 16:23
napisao Kole
Slažem se da je nova svakako bolja, ali ja tu opciju nisam razmatrao iz dva razloga, prvo što ja nemam mogućnosti da trajno pređem na mašinsko pranje sudova - to bi mi značajno uvećalo račun za struju, a ja zbog toga sudove ručno perem hladnom vodom, retko uključujem protočni bojler, samo kad su mnogo masni, zagoreli itd. A drugo ja bih koristio sudomašinu retko, možda četiri - pet puta mesečno samo kad ima puno prljavog posuđa ili bih da gledam neku utakmicu film itd, inače bih većinom i dalje prao ručno. U tim okolnostima čini mi se neracionalnim da dam 200 - 300 evra da bih kupio novu sudomašinu, koja će se slabo koristiti.

Ja sa starim uređajima Gorenje imam najbolje iskustvo, na primer veš mašina Olimpik 77 me služi odlično a ima skoro 40 godina, frižider isto tako. Tako da staro po meni ne mora da znači i loše. I o firmi Candy sam čuo lepe stvari, ali njeni novi uređaji su uvek bili iznad mojih mogućnosti.

O sudomašinama ne znam ništa jer nisam nikad imao, pa zato pitam ko ima iskustvo. Ako polovne ne valjaju - npr. kvare se itd. onda da ne kupujem džabe, nije ni 30 evra za bacanje... Praću ručno ko i do sad.

Re: Pitanje oko polovne sudomašine

Napisan post: 11 Dec 2015, 06:56
napisao Kobac
Tesko da neko moze da preporuci masinu tako staru. Nikada se ne znam sta sve moze da otkaze na njima a desava se da sa obzirom na njihove godine vise ni deo ne moze da se pronadje.
Moja je Bosh-ova iz 89-te i radi supar ali sam u par navrata otklanjao neke kvarove sto meni nije problem ali ako treba majstor svaki put da se zove... Skuplja dara nego mera.

Re: Pitanje oko polovne sudomašine

Napisan post: 11 Dec 2015, 07:26
napisao bimba1958
Candy koji pominjes,po mome je ostalo samo ime.Skoro sam radio jednu kombinaciju na R 134a staru oko3 godine i zacudio sam se da je na njoj ugradjen kompresor ZEM za koga znam da nije neki kvalitet.Hocu da kazem da i od ranije poznate marke ne pruzaju danas neki kvalitet i sigurnost, a kostaju mnogo skuplje samo zbog imena,a to sve zavisi gde-u kojoj se zemlji proizvode. :?: :?:

Re: Pitanje oko polovne sudomašine

Napisan post: 11 Dec 2015, 09:19
napisao Kole
Znači ako sam razumeo dobro ne valja ni Candy Silena ni Gorenje PMS 103, 202... - često se kvare, teško doći do delova? I nisu trajne kao drugi aparati tih proizvođača, kad su stare ne bi dobro služile?

Video sam jednu sudomasinu Gorenje PMS 103 za 20 evra, a nekoliko Candy Silena za 30-ak evra, pa sam mislio da možda uzmem nešto od toga (naravno da isprobam pre kupovine da li rade svi programi i da li ne cure) ali ako su iskustva majstora loša onda bolje da odustanem od svega?

Re: Pitanje oko polovne sudomašine

Napisan post: 11 Dec 2015, 10:27
napisao bimba1958
to je bilo moje misljenje,ali majstori iz Beograda idrugih vecih gradova(uz duzno postovanje) imaju i veca iskustva sa tim pomenutim brendovima. :uca: :lala: :pivopije:

Re: Pitanje oko polovne sudomašine

Napisan post: 11 Dec 2015, 14:13
napisao jaro
Mogu i ja da okacim na kupindo sudo masinu, ves masinu...jako lepe na oko, mogao bih i neki lepi text da srocim...ma milina da citas...samo sto treba uloziti bar 100e, da bi vredele bar 50e...
Samo morao bih da kupim novu sim karticu (da okacim taj br), pa posle prodaje da je bacim...


:pivopije:

Re: Pitanje oko polovne sudomašine

Napisan post: 11 Dec 2015, 15:46
napisao Kole
Dizem ruke definitivno od sudomašine, nema nista od toga. Ja mozda imam srece sa mojim starudijama jer sve lepo rade, ali verovatno da tuđe starudije ne bi.

Hvala vam na savetima, uštedeli ste mi nešto para i puno živaca...

Re: Pitanje oko polovne sudomašine

Napisan post: 11 Dec 2015, 18:54
napisao Stolle
jaro je napisao:treba uloziti bar 100e, da bi vredele bar 50e...
Ovo si dobro rekao.