Smart televizor VOX 40ADS553B je nov i ispravan, ali blago pišti iz zvučnika.
Pošto imam još uvek dobar sluh to pištanje me iritira posebno uveče kad je zvuk iz TV-a utišan.
TV sam poslao na reklamaciju, ali problem nije rešen.
Navodno je menjana matična ploča što nisam ni tražio, ali to je već druga priča.
Definitivno sam utvrdio da pištanje visoke frekvencije dolazi iz zvučnika ili preko slušalica.
Kad je TV potpuno utišan pištanje je prisutno i jasno čujno.
Pojačavanjem tona pištanje ostaje isto i na kraju biva prekriveno zvukom trenutnog programa.
Ako priključim slušalice zvučnici se isključuju, zvuk se prenosi na slušalice sa prisutnim pištanjem.
Pojačavanje ili snižavanje volumena zvuka ne menja jačinu pištanja u oba slučaja sa zvučnicima ili slušalicama.
Kada su slušalice priključene TV je apsolutno nečujan. Elektronika se ne čuje i ne proizvodi tonove visoke frekvencije.
Laički sam zaključio da u audio podsisitem ulazi pljav napon koji proizvodi pištanje na zvučnicima/slušalicama.
Postoji li jednostavan način da se doda ili modifikuje ugrađeni filter napona da bi se eliminisalo pištanje?

U TV je ugrađena kineska matična ploča P75-2841V6.1. Na fotografiji filterske sekcije u gornjem desnom ćošku jedva se nazire audio čip. Unapred hvala na odgovorima!