Možda nekom pomogne
Urednik: alexa_pg
- branimir
- gx
- Specialty: computers
Re: Možda nekom pomogne
Neki dan baš priupitah sina kada kreće sa radovima reče da će biti uskoro.Bio je dosta zauzet oko sređivanja CO2 lasera pa ga je konačno završio.Nije da nešto nije rađeno ali će trebati vremena pa će biti i slika.
Znam da ne znam, a sve što znam naučio sam od nekog.
- branimir
- gx
Danas sam odradio silikonski čistač vrhova i u tu svrhu sam koristio silikonske četkice koje se koriste u kuhinjama za mazanje ulja.Kupio sam 4 komada te sam ih isekao na manje delove da bi ih lakše povezao žicom kao privremeno rešenje dok ih uz pomoć lepila ne formiram kao četkicu za brijanje.Verujte da to lepo radi.
- branimir
- gx
Nadam se da će nekom pomoći.Elem, pre izvesnog vremena sam pravio novi sto sa policama pa sam u jednom delu za duvaljku predvideo usku policu ali kao fioku.Za tako nešto klizač fioke sam našao na aliekspresu dužine 31cm koji je bogom dan.
Kako duvaljku ne koristim tako često a da što manje zauzme prostor ovo je za mene bilo dobro rešenje, visina fioke od stola je 52 cm a izvlači se 19 cm.Ja sam imao gotov lim za fioku pa sam njega stavio, može iverica ili drugi sličan materijal, klizač se jednim delom šrafi za ivericu police, dok sam za drugu stranu pravio nosač od flaha da bude izdignut 20cm jer je meni tako odgovaralo.Inače , ko ima odgovarajuću visinu police klizač se moze montirati na lajsne od drveta 2,5x2,5cm dužine klizača a fioka je od iverice a može i drugi materijal.
Kod: Označi sve
https://vi.aliexpress.com/item/1005005661519462.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.132.17021802VekNwu&gatewayAdapt=glo2vnm
- branimir
- gx
Nije plafonski ventilator ali je rotirajući nosač mernih i drugih kablova.Ovo sam danas odradio da bih lakše pristupao kablovima koji su mi dosada visili na čiviluku.Metalni deo je od rashodovanog suncobrana, žica je debljine 3mm, parče laminata i drveta i to je nešto što može svako da napravi a korisno je.Kod mene je podrumski prostor visine 205cm pa je idealno za ovo.Ali možda nekom posluži kao osnov za sličnu izradu.
- branimir
- gx
Nastavak za silikonski čistač vrhova.Ovo je konačno rešenje silikonskog čistača vrhova a sastoji se iz četvrtaste posude sa otvorenim poklopcem dimenzija 40x40x40mm rađena od 1mm nerđajuđeg lima, silikonska podloga bilo koja (može i 2 ravne kuhinjske silikonske varjače ) i 4 silikonske četke.Prvi i zadnji sloj (sa malim prorezom) je podloga dok su četke 2 po 2 unakrsno stavljene s tim da je višak kompaktnog dela četke odsečen skoro do kraja a da su čekinje i dalje povezane.
Danas su mi stigle 2 četke iz kine, obe 100 dinara, manje sa ređim i tanjim čekinjama, ostalo da stignu još 4 pa da napravim još jednu posudu po njihovoj meri.
Danas su mi stigle 2 četke iz kine, obe 100 dinara, manje sa ređim i tanjim čekinjama, ostalo da stignu još 4 pa da napravim još jednu posudu po njihovoj meri.
- branimir
- gx
Mala napomena na prethodni post.Kod ovog rešenja bez obzira što je funkcionalan zna da se pojavi crnilo na vrhu kada očisti kalaj(korišćen bezolovni tinol), pretpostavljam zbog glatke forme silikona.Tražiću i dalje najpogodnije rešenje sa silikonom.Naravno da se i dalje koristi.
- KASA1
- Site Admin
- Specialty: tv-multimedia
Palac gore za ideju i trud, ali ako ostavlja tragove, ne bi to koristio. Pogotovu ne na skupim JBC originalima,... ja se tu zasad držim provjerene namjenske spužve.
Svi kojima je preskupa namjenska spužva za čišćenje vrhova (obično stoji 5-6€), alternativno mogu uzeti i celuloznu spužvu za domaćinstva (još je k tome i eco friendly) koja se izreže na potrebnu mjeru,... ima ih na Aliju za male pare:
Spužve od celuloze koriste se inače i u keramičarskim vodama za čišćenje fugir mase.
Kod rada na terenu, u nedostatku drugog rješenja, za suho čišćenje vrha možemo koristiti običan meki papir, npr. papirnatu maramicu. Vrh ostaje savršeno čist, nema nikakvih tragova ni ostataka.
Eto, u skladu s naslovom, možda nekom i pomogne.
Svi kojima je preskupa namjenska spužva za čišćenje vrhova (obično stoji 5-6€), alternativno mogu uzeti i celuloznu spužvu za domaćinstva (još je k tome i eco friendly) koja se izreže na potrebnu mjeru,... ima ih na Aliju za male pare:
https://www.aliexpress.com/item/1005006123770982.html?spm=a2g0o.productlist.main.17.187bC0WdC0WdHE&algo_pvid=9f701eb2-453e-44fa-b0f3-3d69a083347d&algo_exp_id=9f701eb2-453e-44fa-b0f3-3d69a083347d-8&pdp_npi=4%40dis%21HRK%2128.43%2114.22%21%21%213.98%211.99%21%40211b680e17317964478893089e0ac1%2112000035860885588%21sea%21HR%210%21ABX&curPageLogUid=53pSpg891BJS&utparam-url=scene%3Asearch%7Cquery_from%3A
https://www.aliexpress.com/item/1005004072497178.html?spm=a2g0o.productlist.seoads.7.500558edHkTbnF&p4p_pvid=2024111614560010571155258609000001666357_4&s=p
Kod rada na terenu, u nedostatku drugog rješenja, za suho čišćenje vrha možemo koristiti običan meki papir, npr. papirnatu maramicu. Vrh ostaje savršeno čist, nema nikakvih tragova ni ostataka.
Eto, u skladu s naslovom, možda nekom i pomogne.
"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"
- branimir
- gx
Dobra iskustva su itekako prihvatljiva.Zadnjih godinu dana za čišćenje vrhova koristim ono što je stglo uz lemne stanice, mesingana ili bakarna žica i četka i to dobro funkcioniše.Da bih izbegao preterano taloženje kalaja i samim tim produžio vek žici i četki pribegao sam izradi posude sa silikonom za skidanje kalaja, pa posle nje žica ili četka.Pre gašenja lemne stanice obavezno kalajišem vrh.Inače je četka jako dobra stvar A što se silikona tiče, to još nije gotova stvar.
- branimir
- gx
Kako sam nedavno sklopio regulisano napajanje, između ostalog ima svrhu univerzalnog punjača, za potrebe osvežavanja liion baterija koje traje do 1 minut pri jačoj struji punjenja, upakovao sam podešavajući vremenski rele da mi olakša rad te da vodi računa o podešenom vremenu.Koristio sam modul sa LCD displejem (može i drugi) sa dva reda prikaza koji košta oko 300 dinara.Smestio sam ga u kutiju koju je sin odradio. Ugrađen je i prekidač za prekid napajanja kao i DC konektor za spoljni termički osigurač 250V 5A 65 stepeni koji nije obavezan ali sam ga predvideo kao dodatnu sigurnost (kod procesa punjenja liion baterija). Sve ovo sklopljeno ima i univerzalnu primenu jer je sklop sam za sebe.Link za modul
https://vi.aliexpress.com/item/4001078107184.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.177.e7c2180218V9ch&gatewayAdapt=glo2vnm
- branimir
- gx
Danas sam odradio malu nadogradnju tj. stavio sam prekidač sa dva položaja da bih imao opciju rada sa releom i bez relea tj. direktni prolaz da bi funkcionisalo punjenje baterija kada nije potrebno koristiti vremensku opciju.Korišćen prekidač od 5A 250V koji se koristi kod izbora za ulaz 120 ili 220V kod uređaja .
- branimir
- gx
Za sve one kji rade sa pastom za lemljenje koja je u špricu evo jednog korisnog dodatka za lakše brizganje umesto klipa.Sa njim je izuzetno lako raditi i brzo se privikne.
https://vi.aliexpress.com/item/1005007992468942.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.144.6a491802kO3miB&gatewayAdapt=glo2vnm
Meni je ovakav plavi stigao pre neki dan. Još se nisam navikao za rad sa njim
LP Srečko
LP Srečko
Samouk
-
- gx
- Contact person: Vlada
- Specialty: tv-multimedia
https://a.aliexpress.com/_EvGzZ6s
Ima i ovakav , malo je skuplji.
Ima i ovakav , malo je skuplji.
- branimir
- gx
Stigla su mi klešta za blankiranje sa aliekspresa koja sam poručio imajući iskustvo sa sličnim koje imam oko 2 godine.Razlika od prethodnih je što imaju podešavanje sile pritiska u zavisnosti od kvaliteta izolacije žice.Izašla su me oko 2000 dinara. triput skuplja od prethodnih koja sam kupio, ali prve probe na tankoj žici govore da vrede tih novaca.
Na prethodnim kleštima sam iz razloga što su loše blankirala tanke žice od 0,2 tj. sekla ih je te sam morao dodati veoma tanak lim koji sam turpijim izbrazdao da ne bude gladak i nalepio na gornju čeljust tak da to sada odlično radi na svim prečnicima žica koje koristimo.
https://vi.aliexpress.com/item/1005005878554826.html?spm=a2g0o.order_list.order_list_main.17.2d1c1802rvDoUY&gatewayAdapt=glo2vnm