Mikroskop-kupiti gotov ili sastaviti
Urednik: alexa_pg
- branimir
- gx
- Specialty: computers
Re: Mikroskop-kupiti gotov ili sastaviti
U završnoj fazi je izrada radnog stola, zbog načina izrade biće uskoro objavljen, možda nekom pomogne.
Znam da ne znam, a sve što znam naučio sam od nekog.
- branimir
- gx
Evo došlo se i do konačne verzije mikroskopa.
Postavljena su dva led svetla na gibljivom crevu da može da osvetljava radni predmet pod uglom od 45 stepeni i moše se regulisati intenzitet osvetljenja.
Treče osvetljenje je na sočivu sa svojom regulacijom intenziteta. Da bi ruka bila mirna kod lemljenja sitnih detalja postavio sam i oslonac (uokvireno) za ruku koji se pomera po potrebi. Nužda pronađe rešenje.
Postavljena su dva led svetla na gibljivom crevu da može da osvetljava radni predmet pod uglom od 45 stepeni i moše se regulisati intenzitet osvetljenja.
Treče osvetljenje je na sočivu sa svojom regulacijom intenziteta. Da bi ruka bila mirna kod lemljenja sitnih detalja postavio sam i oslonac (uokvireno) za ruku koji se pomera po potrebi. Nužda pronađe rešenje.
- branimir
- gx
Danas mi je stigao dodatak mikroskopu u vidu sata i unimera, veoma upotrebljiv alat (može nekom poslužiti).Sat je stalno u funkciji dok se unimer posle 15tak minuta sam isključuje ali može i ručno da se uključuje isključuje.Razlog kupovine je što mi je bio potreban sat da je vidljiv ispred mene jer je zidni sat sa strane pa da se ne bih okretao.Mukroskop je imao prostora za postavljanje bilo kakvog digitalnog sata manjih dimenzija.Na oval 613 sam naleteo na jutjubu novembra prošle godine pa sam radeći na konačnom izgledu mikroskopa ostavio potreban prostor.Inače sam na instrumentu morao lemiti taster on-off jer se odvojio od ploče a kako je baš sitan moralo se lemiti uz pomoć mikroskopa.
- Ribery
- gx
- Contact person: Darko
- Specialty: tv-multimedia
- Kontakt:
Branimire svaka čast za ovo sa satom. Veoma korisno je imati sat da se vidi koliko vremena ode za nešto a dok se lemi tako nešto sitno na bilo kojoj ploči vreme proleti 

Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.
- branimir
- gx
Da dodam o multimetru/satu Aneng 613.Radeći na ploči sudo mašine gde je tester trijaka prijavio jedan triak u stanju neispravnosti a kada je skinut tester je ustanovio ispravnost.Kako se neispravna smd komponenta nalazi u okruženju trijaka za proveru ispravnosti je iskorišćen Aneng 613 gde je merenjima ustanovio neispravan keramički kondenzator.Pokazao je da se može pouzdati u njega kao i sam mikroskop čiji je sastavni deo.To jako dobro funkcioniše na moje izuzetno zadovoljstvo pa zato imam razlog da popijem jednodva 

- branimir
- gx
Kako sam nedavno nabavio 7 inčni hdmi monitor i postavio ga umesto laptopa (malo je sporiji ali je rezerva) i postavio ga na digitalni mikroskop direktna hdmi veza pa reših da izmerim rad u realnom vremenu.Rezultat za kupljeni digitalac je
dok za sastavljeni merenje kaže Znam da ne znam, a sve što znam naučio sam od nekog.
- alexa_pg
- Site Admin
Zadnja slika, 1/1

"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
- branimir
- gx
Pa posle nekih 8 godina kako sam krenuo sa izradom mikroskopa gde sam se opredelio da kamere za video nadzor (tada se dosta radilo videonadzora) budu okosnica mikroskopa. Za svo vreme eksperimentisanja dosta se promenulo kamera i sočiva, monitor je od početka isti.Rezultati su bili zadovoljavajući sve do kupovine sadašnje kamere i sočiva gde se pokazalo da to zaista dobro radi.Kako je sin krenuo sa izgradnjom železnice intenzivno ga koristi oko modula za vagone koji su malog gabarita gde se za povezivanje koriste veoma tanke žice za povezivanje (nabavlja ih iz Engleske jer nema ni kod Kineza)pa sam zbog toga krenuo da osposobim digitalca pa sam nabavio 7 inčni monitor pa su u prilogu slike jednostavnog nosača od običnog lima koji odgovara za Aleksino postolje.
Da bi se lakše lemile tanke žice na nosaču pločica sam dodao dve savitljive cevi kao treća ruka sa promenljivim dodacima koji drže tanke žice jednu ili više komada u položaju za lemljenje te su ruke slobodne.Ispred je oslonac za ruku.Znam da ne znam, a sve što znam naučio sam od nekog.
- KASA1
- Site Admin
Kod ovoga bez kašnjenja, kamera je spojena putem VGA porta?
"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"
- branimir
- gx
Direktno video izlaz sa kamere na AV ulaz monitora.Kabal je 30cm dužine što takođe ima uticaj, zato sam za digitalni poručio HDMI kabel od 30cm, sada je 50cm.
- KASA1
- Site Admin
Da, to je odlično, kašnjenja nema i s tim je sad vrlo komotno raditi. Svatko prilagođava opremu svojim potrebama.
Osobno, u ovom smjeru nisam vršio nikakve nadogradnje na svojoj konfiguraciji jer mi kašnjenje od 6 stotinki doista nije predstavljalo nikakav problem u radu,... čak nisam ni skužio da nekakav lag postoji dok to nismo u ovoj temi mjerili.
Međutim, nadogradnja je silom prilika išla u drugom smjeru, u smjeru nabavke klasičnog optičkog trinokularnog stereo mikroskopa u kojeg sam uklopio postojeću kameru i sve skupa montirao na postojeći zglobni plinski stolni nosač,... i nisam požalio.
Dobio sam na mobilnosti mikroskopa i poveći radijus pokrivanja koji je posebno bitan pri reparaciji lcd matrica kojih je sve više u zadnje vrijeme.
Osobno, u ovom smjeru nisam vršio nikakve nadogradnje na svojoj konfiguraciji jer mi kašnjenje od 6 stotinki doista nije predstavljalo nikakav problem u radu,... čak nisam ni skužio da nekakav lag postoji dok to nismo u ovoj temi mjerili.
Međutim, nadogradnja je silom prilika išla u drugom smjeru, u smjeru nabavke klasičnog optičkog trinokularnog stereo mikroskopa u kojeg sam uklopio postojeću kameru i sve skupa montirao na postojeći zglobni plinski stolni nosač,... i nisam požalio.
Dobio sam na mobilnosti mikroskopa i poveći radijus pokrivanja koji je posebno bitan pri reparaciji lcd matrica kojih je sve više u zadnje vrijeme.
- branimir
- gx
To je jako dobra postavka, naročito za servisere ali i za jutjubere.Kod mene je sada binokularni mikroskop mobilna kategorija ali se veoma lako i brzo postavlja na postolje umesto digitalnog ako zatreba (odvrne se jedan šraf pa se uradi zamena i ponovo zavrne šraf sve oko 30tak sekundi a koristi se istih 12V za sve).
- alexa_pg
- Site Admin
Vrhunski. Profi.

"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
- Ribery
- gx
- Contact person: Darko
- Kontakt:
Postoji li neki mikroskop kao lupa da mogu da radim kao kad gledam u lupu? Imam digitalni mikroskop ali kada stavim kvalitetan flux ili bilo koji flux tu nastaje problem. Sve se nekako presijava i ne vidi se lepo. Ne sviđaju mi se ti digitalni mikroskopi barem ne većina modela koje sam gledao do 100€.
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.
-
- gx
- Contact person: Vlada
Ako imaš odsjaj jako ti je svetlo , piše Branimir ovde u temi kako je to rešio.
- branimir
- gx
Ne znam koji mikroskop imaš ali za sve mikroskope važi da spoljno ili neodgovarajuća pozicija svetla stvara refleksiju.Verovatno si imao priliku da vidiš da profesionalni fotografi sa skupom opremom imaju pregršt senila, crnih kišobrana, reflektora i štošta drugog.Ribery je napisao: ↑01 Apr 2025, 18:26Postoji li neki mikroskop kao lupa da mogu da radim kao kad gledam u lupu? Imam digitalni mikroskop ali kada stavim kvalitetan flux ili bilo koji flux tu nastaje problem. Sve se nekako presijava i ne vidi se lepo. Ne sviđaju mi se ti digitalni mikroskopi barem ne većina modela koje sam gledao do 100€.
Prošle godine sam povoljno kupio na aliekspresu mikroskop sa malim monitorom da mi posluži umesto lupe da mogu očitati SMD komponente koje kupujem u kitovima (polako se popunjavaju fioke) pa su kinezi ispisivali oznake flomasterom pa se poneke teško tumače pa tu on dobro dođe.Kako je kod mene prostor visine dva metra i dobro osvetljen i da bi smanjio taj uticaj stavio sam senilo ispred monitora tako da sam to svetlo anulirao (kod druga dva tu funkciju između ostalog odrađuju multimetri).
Mikroskop sam postavio na pokretni nosač mikrofona radi lakše manipulacije.Veoma koristan i upotrebljiv mikroskop pa i za lemljenje do 15cm visine jer ima digitalni zum, ima duplo brži odziv od mog većeg digitalca.
Što se tiče mikroskopa na njih sam konačno stavio tačku to sada sve funkcioniše i često se koristi.
- KASA1
- Site Admin
Bit će da je kolko para tolko i muzike,... kao što kolega @branimir reče, vrlo je tu bitna vrsta i pozicija rasvjete, no, i o tome imaš nešto u ovoj temi,... pregledaj je od početka.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 3 Odgovori
- 4043 Pregledano
-
Zadnji post napisao radomir46
13 Sep 2014, 10:00