Stranica: 1/1.

Mikroskop za elektroniku

Napisan post: 23 Jun 2017, 10:27
napisao branimir
Ovo je sprava koja je potrebna kod rada sa sitnim komponentama i onom kome je čak i lupa postala problem (sve to ide sa godinama kao što je slučaj kod mene), a dobro dođe i mlađima da ne naprežu oči.Poenta svega je položaj monitora koji je mnogo bolji za posmatranje i rad na ploči (kao kad se radi sa lupom) od standardnih mikroskopa koji su do tri puta skuplji.Iskorišćena je starija kolor kamera za video nadzor, jedan osmoinčni TV monitor sa video ulazom, nosač kamere, malo lima i cevi i jedna led baterijska lampa.Ovo je već ranije odrađeno i samo je uvod za drugu spravu koja je u pripremi (menjam položaj sočiva na kameri ) pa će biti više slika u rasutom stanju za sklapanje.Sve ovo izađe ispod 100 evra (kamera 10-tak, monitor za video nadzor do 50)
m1.jpg
m2.jpg
m3.jpg

Re: Mikroskop za elektroniku

Napisan post: 23 Jun 2017, 10:31
napisao branimir
Na sledeđim slikam je ručka lemilice i njen vrh naspram SMD komponentama.Likano je mobilnim pa su slike takve kakve su, a i nisam baš umešan u tu tehniku.
m4.jpg
m5.jpg
m6.jpg

Re: Mikroskop za elektroniku

Napisan post: 23 Jun 2017, 13:59
napisao Stolle
Pisano je dosta o tome na forumu, više u gornjem delu. Možda može ovo da posluži ponegde, ipak, jedino pravo rešenje je optički mikroskop, za koji treba malo više para. 300-400€ pa naviše.
Kad nema ovih para, onda se snalazimo kako umemo.

Re: Mikroskop za elektroniku

Napisan post: 23 Jun 2017, 14:27
napisao branimir
I te kako služi, zato se radi još jedan sa istom Sonijevom kamerom koja ima dobru optiku i još jedan takav monitor koji ima dobru rezoluciju.Ja sam prezadovoljan jer odgovara potrebama, a u izradi su iskorištene zalihe uređaja koji se ne koriste jer su zamenjeni drugim.