LCF METAR

Ovde postujte diskusije o korisnim alatkama instrumentima i ostalom.

Urednik: alexa_pg

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

LCF METAR

Post napisao stojkePN » 01 Dec 2007, 02:11

Napravio sam LCF metar sa sajta http://elektronika.rs.ba/data/projekti/lfc_metar/

Trenutno je u fazi testiranja mada malo problema imam oko 4011 ali uklopice se vec nesto :lala:
Ovu temu sam bio otvorio zato sto mi je bio potreban displej za njega
http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.php?t=4744
Evo i par fotosa :dmzs:
Prilog
DSCF3737.jpg
DSCF3737.jpg (39.97 KiB) Pregledano 3725 puta.
DSCF3744.jpg
DSCF3744.jpg (30.64 KiB) Pregledano 3722 puta.
DSCF3746.jpg
DSCF3746.jpg (22.73 KiB) Pregledano 3714 puta.
DSCF3752.jpg
DSCF3752.jpg (31.73 KiB) Pregledano 3716 puta.
DSCF3760.jpg
DSCF3760.jpg (30.33 KiB) Pregledano 3733 puta.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Misley
_
_
Postovi: 277
Pridružen: 11 Mar 2007, 15:47
Lokacija: BGD (i RS)

Post napisao Misley » 01 Dec 2007, 02:36

dobar ti taj lcd sa sve maskom lolzi

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Post napisao stojkePN » 25 Feb 2008, 20:55

Ako je jos neko pravio ovaj LCF metar neka mi kaze da li ima problem sa merenjem frekvencije.nece da je meri :?:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
Srečko
_
_
Postovi: 189
Pridružen: 14 Jun 2007, 12:33
Lokacija: Slovenija

Post napisao Srečko » 27 Feb 2008, 19:21

Ja sam ga napravio a mi nešto neče, da radi.
Kada stavim isprogranirani pic sa programom koji si mi slao na majl i ukljičam samo se naizmjenično pali i gasi napis EPE LCF METRE i ništa drugo neče, da radi. Kad stisnem taster S3 se i onaj napis izgubi kad opustim pa opet isto.Jel komu jasno šta bi moglo, da bude ili nije pravo sprogramiran pic ili je nešto drugo u pitanju. Pokušao sam staviti i drugi 4011 pa isto.
Pločica je napravljena sa linka u prvom postu.
Nema ni hladnih spoja jer sam sve premerio pa isto.

LP Srečko
Samouk

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Post napisao stojkePN » 27 Feb 2008, 19:39

Radi provereno.Ja napravio 2 komada i sada pravim jos jedan.

Neznam sto samo nece da mi meri frekvenciju :?

Nisi ti nesto dobro spojio a i mozda te zeza 4011.Ja sam isprobao nekoliko njih. Imam jedan 4011 on mi je nov ali sa njim mi blokira sve :shock: :?

Probaj jos koji 4011 najbolji je HEF 4011 BP.Ja nasao u lomu od nekog starog filipsa valjda.

Moras i da propratis lepo uputstvo sta valjda treba da bude cekirano kada se programira.Mozda ti je lose isprogramiran PIC.

EDIT:

Da li si dobro povezao prekidace i taster da nisi nesto ukrstio :?:

U svakom slucaju proveri 4011

:pivopije:

EDIT 2:

Proveri one tanke vodove sto idu izmedju nozica da nije neki u prekidu.Mozda tokom izrade....
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Misley
_
_
Postovi: 277
Pridružen: 11 Mar 2007, 15:47
Lokacija: BGD (i RS)

Post napisao Misley » 27 Feb 2008, 23:58

EDIT 3
ako nećeš da vraćaš taj lcd nazad u jamahu, lepo kaži kolko para oni šiberi iz nje ili da se đoramo za koji lcd.

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Post napisao stojkePN » 28 Feb 2008, 03:55

Misley je napisao:EDIT 3
ako nećeš da vraćaš taj lcd nazad u jamahu, lepo kaži kolko para oni šiberi iz nje ili da se đoramo za koji lcd.

Podseti me na PM za koji dan.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
Srečko
_
_
Postovi: 189
Pridružen: 14 Jun 2007, 12:33
Lokacija: Slovenija

Post napisao Srečko » 02 Mar 2008, 16:35

Evo danas sam našao jedno ic kolo HEF4011BP pa se isto ponaša kao prije kad sam imao MC14011BCP.
Ja nisam imao kondije od 10pF pa stavio 15pF sad sam o to zamjenio jeste samo jedan je 10pf a drugi sa dva 4,7pF u paraleri.Menjao sam i kristal pa isto. Isto radi i ako skinem kondije ili skinem 4011. Kako se tebi ponaša bez 4011.Prekontrolisao sam pločico nema prekida ili kratkih spojeva i ne mrzlih lotova jer sam sve premerio direktno na podnožju Ic i na elementima.
Sa kojim programom i programatorom programiraš ti ja sam pokušao sa Pony prog i RCD programatorom jer mi Pony programator kojega sam napravio sa iste strane koji je taj LCF javi grešku Device missing or unknown
device(-24) pa ne znam šta to znači jer ja ne razumem dobro engleski.
Pokušao sam i WinPic800 programom i istim programatorom pa je isto.
Stvarno ne znam zašto mi neče proraditi.
Ja nisam prije radio sa picevima pa me interesuje dali se može ubaciti asembler kodu koju si mi slao u MPLAB i još jednom, da prevedem u hex pa, da potom vidim šia če se desiti.
I još nešto kad ubacim kodu hex u WinPic se može vidjeti i nastavitve oscilatora i CP pa i ostalog što treba, da je u picu pa me interesuje kako moraju biti ove postavke nastavljene. To su WDTE,PWRTE,MCLRE,BOREN,LVP iCPD Gdje treba, da je okljukano.

LP Srečko
Samouk

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Post napisao stojkePN » 02 Mar 2008, 18:04

Ja sam koristio AllPic programator i program IC Prog.

Sve imas opisano na :arrow:

http://elektronika.rs.ba/data/projekti/ ... ri/allpic/

Isprati ovaj tekst i ne bi trebalo da imas problema :arrow:

Rad sa programatorom pod sistemom Windows XP

Da bi se IC Prog koristio pod Win XP, potrebno je da skinuti drajver za ic-prog za NT sisteme sa adrese: www.ic-prog.net i ubaciti ga u isti direktorijum gde je smješten Ic-prog. Zatim treba podesiti u Settings -> Options -> Misc -> Process priority na Real Time i u istom meniju čekirati stavku "enable Nt/2000/xp driver". Zatim opciju Settings -> Hardware -> Interface staviti na direct I/O. Sa ovim podešavanjem na svim XP sistemima mora da radi kako treba, naravno, pod uslovom da je programator ispravan.


Probano bez kondezatora od po 10 pf i radi.

Na dnu onog linka sto sam ti dao imas program,drajvere,semu,plocice,slike....

Napravi all pic programator zaista je dobar a i veoma je lak za izradu.
LCF mora da radi i tu nema greske.Ako ti nije problem uslikaj par fotografija da vidim kako si uradio mozda i uvidim neku gresku koju si propustio

:pivopije:

O programatoru imas i ovde :arrow:

http://www.yuelektro.com/
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
Srečko
_
_
Postovi: 189
Pridružen: 14 Jun 2007, 12:33
Lokacija: Slovenija

Post napisao Srečko » 02 Mar 2008, 20:26

Ja sam koristio AllPic programator i program IC Prog.
Pa i ja sam i taj programator napravio. Pokušao sam sa več pomenutom WinPic800_v3,62 pa mi odmah jav eeror i ne ide sa njim.
Imam ja i ic-prog samo ga ne mogu koristiti jer sam na nekom sličnom forumu čitao o njemu i ovom allpic programatoru i imali so ljudi probleme sa njim. Imao sam i ja pa sam se nešto igrao sa nastavitvama u setings hardwar i sad ne možem više uči u onaj meni kad kliknem na onaj simbol kao utikač odmah mi smrzne računalo i ne reaguje na ništa. Kuzor miša ostaje na tom mjestu i ne reaguje na ništa ne možeš ni sa Ctrl+Alt_Delate, da se vratiš nazad.Pomaže samo restart ili gašenje na glavni taster i ponovni zagon.
Ne znam šta sam uradio obrisao sam sve mape i u registru i ponovo stavio ic-prog pa isto.
Još nešto imaš stavljen jumper za 5V ili skinut na allpicu.
Momentalno ne mogu, da slikam a kad napravim neke slike ja jih prikačim pa, da vidiš šta je.
LP Srečko
Samouk

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Post napisao stojkePN » 02 Mar 2008, 20:37

Jamper je skinut kod mene.
Probaj ic prog kod nekog drugog na racunar. ali obavezno ubaci drajver ako je XP i isprati upustvo za podesavanje.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
Srečko
_
_
Postovi: 189
Pridružen: 14 Jun 2007, 12:33
Lokacija: Slovenija

Post napisao Srečko » 18 Mar 2008, 11:38

Danas je taj LCF meter proradio.
U nedelju sam posle podne tražio po netu i našao jedan sajt i na njemu program za taj meter.
Danas sam sa allpicem i Winpicem 800 sprogramirao pic i proradio od prve.
Pločica je ostala ista kao prije ništa nije bilo sa njom (narobe) ne znam kako se to reče na vašem nadam se, da razumješ.
Do sad sam pokušao samo meriti kondije i meri u redu.

Ne znam dal sam nešto pobrkljao sa onim programom šta si mi ga slao jer prvo nisam imao pica bez A jer su mi u prodaonici dali pic sa A, pa mi prvo nije opšte htjelo sprogramirati.
Potom sam nabavio pic bez A i ga sprogramirao pa se je pojavljalo več pomenuto samo se gasio i palio onaj prvi napis kao sam več gore pomenuo.

LP Srečko
Samouk

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Post napisao stojkePN » 18 Mar 2008, 16:36

Svaka cast :pivopije:

Nije mi jasno sta nije bilo u redu sa fajlom kod mene radi bez problema taj koji sam ti poslao :?

:pivopije:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
Srečko
_
_
Postovi: 189
Pridružen: 14 Jun 2007, 12:33
Lokacija: Slovenija

Post napisao Srečko » 19 Mar 2008, 10:57

stojkePN je napisao:Svaka cast :pivopije:

Nije mi jasno sta nije bilo u redu sa fajlom kod mene radi bez problema taj koji sam ti poslao :?

:pivopije:
Več sam kazao, da mi taj Ic prog ne radi pa sa njime nisam mogao da isprogramiram pic a ovaj Winpic 800 neče, da mi otvori tvoj fajl pa nije važno kdje ga stavim iz rara, a taj koji sam dobio otvori i mogao sam ga upisati u pic.

Winpic mi javi sledeču grešku "lcfmet770 Line 1 error in data" .
No sada nije važno glavno da radi.
Inače imam još jednu pitanje u vezi induktiveta. Na sajtu kdje je nacrt i uputstvo piše za podešavanje LC oscilatora, da traba podesiti sa VR2 da se dobije stabilne i čiste oscilacije.
E sad pitanje na kom pinu treba, da se to meri i kakav signal mora, da se vidi na osciloskopu, pravouglani, trikot ili sinus i kakve amplitude- mislim
frekvencije.

LP Srečko
Samouk

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Post napisao stojkePN » 19 Mar 2008, 15:04

VR2 sam stavio na pola.Nisam podesavao LC oscilator nista tako da neznam :roll:
Ako nesto probam ili nadjem precizniju dokumentaciju javljam :lala:
:pivopije:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
axiom508
_
_
Postovi: 24
Pridružen: 26 Jul 2009, 23:26
Location: Ulcinj
Warranty service: LG
Contact person: Sasa

Re: LCF METAR

Post napisao axiom508 » 11 Avg 2009, 14:12

Ja sam to napravio eto radi sporta, on se upalio iz prve i meri i kapacitet i frekvenciju ali je jako nepouzdan tako da sam ga makao sa stola da neskuplja prasinu, resetujem ga i nuliram, posle nekog vremena napuca neki kapacitet nevidjen. Non stop seta gore dole. Ma kanta.

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: LCF METAR

Post napisao stojkePN » 12 Feb 2010, 21:49

Za Rubina i Mesecara da vide o cemu govorim. Instrument meri kondezator ako na njemu pise primer 100mf meri 100mf bez obzira sto mu je kapacitet spao. Hoce i da "laze" kapacitet. 2 Uredjaja sam napravio za mene i kolegu i potpuno se isto ponasaju. Moje misljenje da je program za pic tako napisan da meri na odredjenoj frekvenciji ili sta vec i zato "nevidi" pravu vrednost.... otkud znam nisam ga ja konstruisao. Ako neverujete poslacu vam instrument pa se uverite sami.
Prilog
Inst-1024.jpg
KOND-1024.jpg
LCF-1024.jpg
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: LCF METAR

Post napisao stojkePN » 12 Feb 2010, 21:55

Da ponovim sliku sa instrumentom za svaki slucaj jer se nevidi sve na jednom mestu .... da nebude zakacio sam drugi kond :roll:
Prilog
lcf.jpg
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
mesecar
___
___
Postovi: 615
Pridružen: 26 Sep 2006, 23:32
Location: Beograd
Lokacija: Rakovica

Re: LCF METAR

Post napisao mesecar » 12 Feb 2010, 22:29

da li si ti ikada probao da taj isti kondenzator koji je po tebi los izmeris sa nekim drugim istrumentom?

Tvoj instrument meri KAPACITET (i to verovatrno radi dobro), a vecina elektrolita budu losi jer im poraste ESR.
Kapacitet u velikoj vecini slucajeva ostaje dobar.

edit:nisam video sliku da meris elko na kupovnom instrumentu, izvinjavam se. Mada i dalje mislim da instrument meri dobro kapacitet

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: LCF METAR

Post napisao stojkePN » 12 Feb 2010, 22:54

Ja u najvecem broju slucajeva koristim ESR metar koji sam pravio i pokazao mi se dosta pouizdan. Kapacitet ispitujem u retkim slucajevima kad nesto sumljam mada uvek idem sa zamenom kondezatora. U mrezi cak i ne ispitujem ESR-om vec odmah menjam... ali kad mi treba za neku brzu proveru ESR mi je poprilicno pouzdan mada nikad nemoze ni 100% da se osloni na istrument sto je poznato.
Mada i dalje mislim da instrument meri dobro kapacitet
Na koji istrument mislis napravljeni LCF ili kupljeni :?: Ja ipak "vise verujem kupljenom.... barem po mom zapazanju.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Alati”