Kontrola na volume na 6 kanalno pojacalo??? POMOS...

problemi i kvarovi na audio i Hi-Fi kućnim aparatima

Urednici: alexa_pg,KASA1

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
DigiSoft
_
_

Kontrola na volume na 6 kanalno pojacalo??? POMOS...

Post napisao DigiSoft » 26 Sep 2007, 13:26

Imam eden golem problem. Imam surround sistem na kogo mu e rasipan digitalniot delza kontrola, a pojacalata rabotat. Vo nego ima 6 posebni pojacala. Me interesira kako moze da kontroliram volume na site niv naednas so samo 1 potenciometar.

Jas imam videno stereo potenciometar ali potenciometar so 6 ne sum videl. Znam deka e ova mozno samo ne znam kako. Mislam deka postoese nekoj cip za ova ili gresam?

Ve molam za pomos.
Fala.

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 26 Sep 2007, 13:43

cek hoces da 6 pojacala... /potenciometara/ pojacavas sa jednim ..
koliko kanala imas ulaz ?/in/
sve se moze uradit .. dali si serviser? nesto nam nisi dobro objasnijo sta zelis konkretno..
ajd navedi zasto ti treba.. napisi malo vise..
:pivopije:
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

DigiSoft
_
_

Post napisao DigiSoft » 26 Sep 2007, 14:04

Vaka znaci. Imav surround sistem 5.1 Toa znaci deka ima 6 Vleza i ima 6 izleza. E sega problemot e vo toa sto ovoj surround e rasipan i ne mu raboti digitalnata kontrola. Preku digitalniot del se mestese volume za sekoj kanal posebno so pomos na daljinsko (remote control). No nesto se sluci so MCU kontrolerot i sega digitalniot del e blokiran i daljinskoto ne funkcionira sto znaci deka nemozam ni da go uklucam surroundot ni da namestam volume ni nisto. Poradi ova jas go rasklopiv i go trgnav digitalniot del i ostana samo cisto 6 kanalno pjacalo so 6 ulaza i 6 izlaza.
E sega nema logika da stavam 6 posebni potenciometri za sekoj kanal posebno. Zatoa me interesira kako moze so eden ili dva potenciometri da kontroliram volume na 6 kanali???

Fala.
PS: ne ne sum serviser ama imam golemo iskustvo vo elektronikata, studiram na elektrotehnicki fakultetm a so prakticna elektronika se bavam 10 godini. Do sega imam napraveno mnogi proekti (pojacala, mikseti, proekti so mikrokontroleri, itn itn).

Majstor Duja
Neaktivan
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Post napisao Majstor Duja » 26 Sep 2007, 16:08

...ne treba ti klasican potenciometar, imas za kupiti trimer potencimetre (stojece) pozes ih nanizati koliko zelis i kroz njih provuci jednu osovinu i kontrolisati nivo signala odjednom na svih 6...poz

http://www.piher-nacesa.com/pdf/controlsv01.pdf
Prilog
Graphic1.jpg
pogled odozdo na trimere, osovina ide kroz sve
Graphic1.jpg (9.59 KiB) Pregledano 2366 puta.
Zadnja izmena: Majstor Duja, dana 26 Sep 2007, 16:58, ukupno menjano 1 put.
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

chellawy
gx
gx
Contact person: SIX
Specialty: tv

Post napisao chellawy » 26 Sep 2007, 16:26

tema je premestena ovde jer je pogresno postavljena u forum

sale i zabave :lol:
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

DigiSoft
_
_

Post napisao DigiSoft » 26 Sep 2007, 16:51

Majstor Duja idejava ti e dobra ali pak nekako mi izgleda neprakticno. Kako e resen ovoj problem na primer vo komercijalnite 4 kanalni pojacala?

DAli ova moze da se sresi so voltage controlled preamplifier? I kako moze ova da se napravi.
Ako nema drug nacin togas kje napravam kako sto kaza Majstor Duja, zosto do sega toa e najdobro resenie.

Fala.

Barbarella56
Preminuo
Specialty: audio

Post napisao Barbarella56 » 26 Sep 2007, 17:23

Resenje sa stojecim trimer-pot. je dobro i dugo vec je u komercijalnoj upotrebi.Ako ga primenjuje npr.Blaupunkt onda ne treba bezati od njega.Da li je to i najelegantnije resenje-to je vec drugo pitanje.

DigiSoft
_
_

Post napisao DigiSoft » 26 Sep 2007, 18:02

Barbarella56 je napisao:Resenje sa stojecim trimer-pot. je dobro i dugo vec je u komercijalnoj upotrebi.Ako ga primenjuje npr.Blaupunkt onda ne treba bezati od njega.Da li je to i najelegantnije resenje-to je vec drugo pitanje.
A koe e poelegantno resenie i dali ima osven digitalno resenie?

Proko
gx
gx
Phone number: 38122310545

Post napisao Proko » 26 Sep 2007, 18:22

3xTA8184P

DigiSoft
_
_

Post napisao DigiSoft » 26 Sep 2007, 18:41

heheheh TA8184P e stereo volume controler. Istovo mozam da go napravam i so stereo potenciometar.

Dali ima nekoe vakvo IC ama na primer so 4 kanala za kontrola. Ako nema drug nacin kje napravam kako sto kaza Majstor Duja.
Ednostavno e i prakticno ali se plasam deka mnogu tesko kje vrti dugmeto...

rubin_miki
Preminuo
Kontakt:

Post napisao rubin_miki » 26 Sep 2007, 19:56

abe 10-godisen proektant.....citas li sto ti pisuva Proka?????
3xTA8184P..TRI TA8184P..... :mrgreen:
svoevremeno na mikroelektronika (yahoo-grupa) se javuva eden tip i pocnuva da sere ko foka..jas ova, ona, jas profesor po elektronika ti rekov, mi rece..abe, slusnav deka nekade na net moze da se najde programator za 24cxx, mozno li e toa ili ne i ako e mozno, aj ve molam pratete mi sto treba, shema, soft?? lolzi lolzi lolzi
kazi kakva odvala, a? :tooo: :mrgreen: :mrgreen:
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

DigiSoft
_
_

Post napisao DigiSoft » 26 Sep 2007, 21:55

Abe jas svativ deka se 3xTA8184P (TRI). Ali istoto mozam da go napravam so tri stereo potenciometri svakjas?

rubin_miki
Preminuo
Kontakt:

Post napisao rubin_miki » 26 Sep 2007, 22:15

ih, svativ jas, kako ne :lol: samo izgleda deka ti ne svati :lol:
sto se 3xTA8184P za eden 10-godisen proektant po elektronika... :mrgreen:

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 26 Sep 2007, 22:22

napravis jednu malu miksetu.. sa 6 /out/ kad vec imas neko iskustvo u elektronici mislim da ni sema neprestavlja problem..
:pivopije:

DigiSoft
_
_

Post napisao DigiSoft » 26 Sep 2007, 22:24

http://www.ampslab.com/PDF/ta8184p.pdf
Eve pa vidi...

Spored ova ako koristam 3 od ovie integralci kje mozam 6-te kanali da gi kontroliram so eden stereo i eden mono potenciometar taka?

Ako gresam kazi kade ne sum razbral a ne samo da mi kazes deka ne sum razbral :roll:

EDIT: Sakav da napravam mikseta ama resiv da si go koristam kako pojacalo so 6 posebni vleza i 6 posebni izleza.

rubin_miki
Preminuo
Kontakt:

Post napisao rubin_miki » 26 Sep 2007, 22:45

abe ti si proektantot, ne sum jas :mrgreen: :mrgreen:
vidi..ajd na Yu jezik da se ne cude kolege, znam da im tesko ide Mak jezik..
kad ti treba pomoc, javi ovde..ali nemoj odmah da se hvalis sa necim sto svi u prvom postu vidimo da nisi dorastao..jel znas sta ti znaci proektant?? to znaci da svi ovde treba tebe da pitamo za neke mnooogo teze stvari a ne za jedan usrani potenciometar da pitas ti nas..
pored (barem mislim bez lazne skromnosti) ogromnu pomoc sto sam pruzio ovde, ponekad znam da budem cinican, ali oni koji me poznaju, znaju odma i zasto..zato, u postovima na FANZO-FORUMU budi realan jer"onom profesoru visoke elektronike koji je trazio shemu nekog najprostijeg programatora jer je cuo tamo negde da se moze 24cxx programirati, ja sam se najebo majke odma" :mrgreen: :mrgreen: ili je samo prosao pored profesora, ili nam je jadna ova majcica zemlja koja daje profesorske plate nekome ko je tamo negde cuo da se 24cxx programira :mrgreen: :mrgreen: :fanzo: i on treba da mi uci sina elektronike..puuuuuuffff :plaz: :plaz:
ajd u zdravlje.......

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 27 Sep 2007, 00:08

il vi da pocnete pricat na jeziku koji razumem ili da sacekate da porastem..,..
tema je ?
ma uradi kao sto je duja nacrto :tooo: za bilo koju drugu opciju nebi ti preporucijo da se upustas.. :plaz:

DigiSoft
_
_

Post napisao DigiSoft » 27 Sep 2007, 00:47

Jas ne znam mnogu dobro srpski zatoa za da ne treskam gluposti kje pisuvam makedonski. Sorry.

Kako prvo jas ne rekov deka sum proektant tuku rekov deka imam napraveno mnogu proekti GOTOVI!!! Citaj pred da pocnes da se falis i da komentiras.
Kako vtoro jas ne se falam tuku mu odgovoriv na buzdumra na negovoto prasanje sto sum jas i dali sum serviser. Mnogu me iznervira sto ova go vrtis kako demek jas se falam zatoa sto od sekogas posledno nesto sto bilo e da se falam.
Kako treto ti vo nikoj slucaj ne mozes da mrcis i da kazuvas kolkavo e moeto poznavanje vo oblasta na elektronikata i da doagjas do nekoj zaklucoci i da se digas kako ti da si nekoj ogromen elektronicar!!! OVA E FORUM!!!! Toa znaci deka kolku sto ti mene me poznavas tolku i jas tebe te poznavam ama jas za tebe nisto ne kazav zatoa sto ne te znam dovolno. E sega spored tvojot post jas mislam deka i ne si nekoj mnogu iskusen elektronicar. Spored tvojot cinizam jas mislam deka si eden samouk (kako mene) koj nema zavrseno fakultet (pretpostavuvam) a imas pogolema praksa od nekoj so fakultet. I sega poradi ova tebe ti se javuva toj gnev sto i samiot nemozes da si go kontroliras. Znam deka i mene mi se javuva koga mi mrsi muda nekoj so fakultet a nema poima. Zatoa decko sledniot pat vozdrzuvaj se od takvi komentari i procenki za lugje sto ne gi poznavas. Od kaj znaes? Mozda tie tvoj "teski"
filozofii za mene se boza. Sto ako prasav vo vrrska so potenciometarot sto znaci toa deka ne znam elektronika??? Ako mene me prasas jas mozam da ti bidam profesor (znam deka i ti toa go mislis za mene).
Ama aj ne sakam da se karam zatoa sto tuka dojdov za pomos a ne da mi mrci nekoj "elektronicar" i da mi kazuva kolku toa jas ne znam.

Do site sto ne me razbravte ako ima potreba kje go prevedam ova i na angliski.

PS: Ako makedonec ne mu zamrci na makedonec togas toj ne e makedonec.

Aj pozdrav sega i te molam ne odgovaraj na moj komentari, mnogu povekje mi pomagaat kolegite srbi, hrtvati itn itn otkolku ti.

EDIT: Sigurno ti e i krivo sto profesorite zimaat tolkavi plati taka? Sega se nerviras zasto oni da zimaat a ti ne. Pa ako tolku si znael elektronika togas i ti kje stanese profesor i ti kje zimase 30.000 plata. Epa bate bez fakultet toa ti e nema plata. Dzabe ti e praksa i iskustvo koga denes nemas fakultet. Nemam ni jas uste zavrseno ama jasno mi e od kade ti e taa arogantnost. Znam deka se plasis od nekoj da znae povekje od tebe, i ti sakas da znaes najmnogu od site. Ama ne e taka, sekogas ima nekoj sto znae poise od tebe. Si mislis deka se znaes a mnogu malku znaes veruvaj.

BTW bas me zanima kolkavo e tvoeto poznavanje od mikrokontroleri.

"buzdumra" fala za odgovorot, dobra e ideata, do sega najpametna. Mene ne mi tekna na ova :uca:
Izgleda ne sum tolku dobar elektronicar kako sto e vasiot kolega BTW moderator.

Pozdrav i se nadevam deka nema odma da mi stegnes ban zaradi postov.
Sepak ova e eden kulturen odgovor na tvojot daleku ponizok cinizam i omalovazuvanje.

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 27 Sep 2007, 12:11

Ovo je malo prešlo neke uobičajene granice ponašanja.Pogotovo na ovom forumu to je izuzetno retko i obično sa najnovijim članovima.
Vređanja kolega neće biti dozvoljena!
Zato malo više strpljenja,pogotovo kad tražite pomoć,upoznajte malo više ljude i tek ćete onda videti kakvi su.
Biće korisno za sve,a najviše onima koji traže pomoć!!!

DigiSoft
_
_

Post napisao DigiSoft » 27 Sep 2007, 12:53

Pa jas kulturno se odnesuvav i se vozdrzuvav od komentari za toa kakov "elektronicar" e on. Ali ete procitajte nekolku posta pogore i kje vidite koj prv pocna da bocka.

Zaključano
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje AUDIO Tehnike”