Technics SBAS100 problem napajanje 

problemi i kvarovi na audio i Hi-Fi kućnim aparatima

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 521
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Technics SBAS100 problem napajanje  * REŠENO *

Post napisao Ribery » 31 Jan 2019, 00:04

AUDIO
FIRMA: Technics
MODEL: SBAS100


********************************************
SIMPTOMI:
Neispravno napajanje

DETALJAN OPIS KVARA i PREDUZETE RADNJE:

Popravljam aktivan zvucnik marke Technics SB-AS100 i imam problem sa napajanjem. Napajanje je neispravno jer je eksplodiralo kolo u mrezi sa 3 nozice sa oznakom TOP227Y na poziciji IC901 kao i glavni mrezni osigurac. Ostalo sam sve pregledao i nisam nasao da je nesto u kratkom spoju. Zamenio sam to kolo sa kolom TOP227YN i elektrolitski kondenzator 100uF 25V na poziciji C909. Zamenio sam oba mrezna elektrolitska kondenzatora 470uF 200V pozicije C902 i C905 i prelemio celu mrezu za svaki slucaj. Posle toga napajanje proradi i dobije napon od 19V kao i standby. Kada sam ga povezao zvucnik, radio je otprilike 3 minuta i stao je sa radom. Opet je izgoreo glavni mrezni osigurac i to se bas osetio i miris da se grejao i diode su obe u kratkom spoju oznake P6KE300 na pozicijama D911 i D913. Integrisano kolo TOP227YN nije u kratkom spoju. Sve ostalo je omski ispravno. Napajanje nije komplikovano ali jos nisam uspeo da ga resim jer nemam ni te diode i za svaki deo cekam po mesec dana da stigne. Da li je moguce da je kolo loseg kvaliteta ili mozda nesto pravi problem u pojacalu pa odreaguje zastita? Evo i originalne seme u prilogu.
Prilog
technics_sb-as100.pdf
Sema Technics sbas100
(121.99 KiB) Preuzeto 35 puta.
Zadnja izmena: Ribery, dana 31 Jan 2019, 10:06, ukupno menjano 1 put.
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

ROAMER
_
_
Postovi: 215
Pridružen: 29 Jun 2016, 15:07
Location: Umag
Contact person: Dragan
Specialty: consumer

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao ROAMER » 31 Jan 2019, 00:48

Ako su te diode u kratkom spoju kao da si imao bas prevelik napon na njima. Provjeri C907 908 909 910 911 i C916 u povratnoj sprezi kao i ostale komponente. Ja sam imao slucajeva da napajanje radi dobro na "leru" ali cim se optereti svakakve smetnje se pojave na povratnoj sprezi i ti kondenzatori ih ne filtriraju i napajanje poblesavi skroz. Ne na ovakvom uredjaju doduse. I to mi je u 90% slucajeva bio ESR, kapacitet je bio OK. Invertori su bili u pitanju, ali SMPS je SMPS i tamo i ovamo. Diode ne moras da cekas bas te, vidi im karakteristike pa stavi neke slicne. I ako mozes odvoji izlaz pa testiraj otpornikom ili necim slicnim.
Iskustvo je direktno proporcionalno kolicini unistene opreme............

Avatar
bada
gx
gx
Postovi: 398
Pridružen: 23 svi 2016, 13:24
Location: BEOGRAD
Specialty: tv

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao bada » 31 Jan 2019, 09:06

Diodu P6KE300 ima Beli elektronik, da ne čekaš.
Al' ga je 'opravio... svaka mu čast !... nekad bilo

Avatar
KASA1
gxu
gxu
Postovi: 1049
Pridružen: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao KASA1 » 31 Jan 2019, 09:37

Ribery je napisao:
31 Jan 2019, 00:04
,... Da li je moguce da je kolo loseg kvaliteta ili mozda nesto pravi problem u pojacalu pa odreaguje zastita?
Zaštita ti nikakva nije odreagirala,... moguće da su ti te diode i prije bile neispravne pa si ih previdio. Napravi ponovno R-kontrolu i po mogućnosti stavi drugi TOP277.

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 521
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao Ribery » 31 Jan 2019, 09:48

Uzimao sam u Belom elektroniku TOP227YN umesto originalnog TOP227Y i tu sumnjam da moze biti problem jer su kod njih delovi cesto losi. Secam se samo ranije da od dve kupljene vertikale za CRT televizor jedna obavezno ne radi. Kolo TOP227YN kao i diode P6KE300 sam narucio preko aliexpressa pa cu da vidim kad stigne sta se desava. Po onome sto vidim te diode P6KE300 nikako ne mogu da zamene neke obicne usmeracke diode nego moram da cekam bas te. Osim u Belom elektroniku nema ih nigde pa cu sacekati kad sam vec narucio. Kondenzatore koje nisam menjao su 2200uF 25V na poziciji C908 kao i 3300uF 35V na poziciji C904 jer je izlazni napon bio 19V sto je u redu po semi. Kondenzatore od 100nF koje je naveo kolega ROAMER sam proverio na kapacitet i svi su OK.
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
KASA1
gxu
gxu
Postovi: 1049
Pridružen: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao KASA1 » 31 Jan 2019, 09:58

Malo spominješ TOP 227, malo 277,.. koji je u stvari na ploči?

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 521
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao Ribery » 31 Jan 2019, 10:05

Izvinjavam se TOP227Y je u pitanju. Greska u kucanju pa cu sada ispraviti.
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3618
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao alexa_pg » 31 Jan 2019, 11:16

Da li je izvedba ovog stepena za napajanje urađena baš kao što je prikazano na šemi u prilogu?
Na šemi je izvedba za 110V. Da nije uređaj donijet iz Amerike i prikljucen kod nas na 220V.

PS. Ako ti je lakse i jeftinije, prikljuci pojacalo na neki ispravljac od laptopa. Pretpostavljam da ih imaš u furdi.
Alexa

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 521
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao Ribery » 31 Jan 2019, 12:30

Napajanje ima prekidac za 110V i za 220V tako da ga samo pomerim na 220V. Alexa, svaka cast za predlog. Ne bih se skoro setio toga jer sam se zainatio da popravim ovo. Da li bi bio dovoljan ispravljac od 19V i 5A za laptop?
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3618
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao alexa_pg » 31 Jan 2019, 12:50

Ako je vjerovati svemu što piše, Power Consumption Operational 40W
Iz ovoga proizilazi da može.
Alexa

Avatar
KASA1
gxu
gxu
Postovi: 1049
Pridružen: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao KASA1 » 31 Jan 2019, 12:53

Rekao bih da je taman.

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24761
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao Stolle » 31 Jan 2019, 13:50

Perpetuum mobile. :fanzo:
Prilog
1.jpg
1.jpg (24.9 KiB) Pregledano 428 puta.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3618
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao alexa_pg » 31 Jan 2019, 13:57

Da, zato sam i napisao ako je vjerovati svemu sto pise.
Pise da je 100W na 1 om i pri naponu 120V
E sad, ne vjerujem da su njegovi zvucnici bas takvi. Najvjerovatnije su 4 oma.
Alexa

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 521
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao Ribery » 01 Feb 2019, 10:50

Sema je originalna i bukvalno je sve isto kako na stampi tako i je i na semi. Ja cu sacekati da stignu delovi pa cu pokusati da popravim mrezu. U slucaju da ne uspem onda cu nabaviti ispravljac od laptopa 19V 5A pa cu da vidim da li to moze. Sta mislite o tome? Da li cekati delove ili ne ? Izmericu otpornost zvucnika pa cu napisati koliko oma imaju.
Zadnja izmena: Ribery, dana 01 Feb 2019, 19:55, ukupno menjano 1 put.
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3618
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao alexa_pg » 01 Feb 2019, 12:01

Ribery je napisao:
01 Feb 2019, 10:50
Sema je originalna i bukvalno je sve isto kako na stampi tako i je i na semi...
I dalje mislim da je tebi ta skalamerija podesena na radu u mrezi 110V.
Iz preventivnih razloga prekinuo bih vezu kao na semi u prilogu. Tada mreza sigurno radi samo na 220V.
Mreza.jpg
Alexa

Avatar
bada
gx
gx
Postovi: 398
Pridružen: 23 svi 2016, 13:24
Location: BEOGRAD
Specialty: tv

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao bada » 01 Feb 2019, 12:41

Ribery je napisao:
31 Jan 2019, 12:30
Napajanje ima prekidac za 110V i za 220V tako da ga samo pomerim na 220V.
Na šemi ga nema.
@ alexa_pg, ne da dobro misliš nego si 1001% u pravu.
Čudi da nisu pukli elektroliti.
Al' ga je 'opravio... svaka mu čast !... nekad bilo

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 521
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao Ribery » 01 Feb 2019, 19:57

alexa_pg je napisao:
01 Feb 2019, 12:01
Ribery je napisao:
01 Feb 2019, 10:50
Sema je originalna i bukvalno je sve isto kako na stampi tako i je i na semi...
I dalje mislim da je tebi ta skalamerija podesena na radu u mrezi 110V.
Iz preventivnih razloga prekinuo bih vezu kao na semi u prilogu. Tada mreza sigurno radi samo na 220V.

Mreza.jpg

Na onome sto pise na prekidacu i na kucistu bilo je na 220V. U svako slucaju cu prepraviti da radi samo na 220V. Otpornost zvucnika nisam stigao da izmerim.
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 521
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao Ribery » 05 Feb 2019, 00:03

Otpornost zvucnika kada sam merio sa dva razlicita instrumenta je na oba instrumenta ista vrednodt od 1,2 oma.
Ima i prekidac za 110V/220V kao sto se vidi i na slici koji cu preraditi na 220V.
Prilog
Technics pojacalo.jpg
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
sim
gxu
gxu
Postovi: 679
Pridružen: 09 Jul 2009, 21:43
Location: Krusevac
Warranty service: Bela tehnika
Contact person: Ivan
Phone number: 0038162303936
Specialty: whitegoods

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao sim » 05 Feb 2019, 12:03

A jel si video gde je taj prekidač povezan šta povezuje ili prekida?
SIMkom

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 521
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao Ribery » 05 Feb 2019, 17:05

Iskreno nisam ni gledao. Samo sam pomerio da stoji na 220V. Svakako cu ga eliminisati da uredjaj radi samo na 220V cim stignu diode. Stigle su diode P6KE300A pa cu zameniti kao i integrisano kolo TOP227YN i mrezni osigurac i stavicu optokapler PC817 umesto originalnog optokaplera NEC2501. Kada prebacim prekidac na 220V te dve crvene zice nisu u kratkom spoju a kada prebacim na 110V dve crvene zice jesu u kratkom spoju. Malo se razlikuje primar od ovoga na semi. Ima li jos neko neki savet? Mreza je prosta ali zbog losih delova i spore nabavke me bas muci.
Prilog
Mreza 1.jpg
Mreza 2.jpg
Mreza 3.jpg
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje AUDIO Tehnike”