Technics SBAS100 problem napajanje 

problemi i kvarovi na audio i Hi-Fi kućnim aparatima

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3529
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao alexa_pg » 11 Feb 2019, 12:26

Nema nista posebno.
Zamijeni te komponente sto si nabavio i obavezno ukloni te dvije crvene zice da ne moze nikako da se prebaci na 110V
Alexa

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 506
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao Ribery » 11 Feb 2019, 13:43

Zamenio sam sve i mreza je proradila i ima dobar napon na izlazu i normalno svetli standby ali i dalje se cuje da nesto ne radi kako treba i da nesto "cvrci" i tacno znam da ce mreza opet da se pokvari. Moze li da se iskoristi punjac od laptopa ili da se ubaci neko drugo resenje? Da pravim torusni trafo pa da stavim grec i elko i da na izlazu ima 19V? Kad sam pojacalo povezao sa laboratorijskim napajanjem koji sam pravio sve radi bez greske.
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3529
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao alexa_pg » 11 Feb 2019, 16:37

Nije dobro to sto mreza "cvrci". Provjeri ponovo sve komponente, moguće je da si neku preskocio.
Najjeftinije ti je da iskoristis ispravljac od laptopa.
Alexa

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 506
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao Ribery » 11 Feb 2019, 17:40

Ne verujem da sam nesto propustio jer mreza nema mnogo delova. Ponovo sam sve detaljno merio za svaki slucaj : Svi otpornici imaju otpornost koju treba da imaju, svi blok kondenzaori mereni na kapacitet i imaju potreban kapacitet, zamenio sam sve nove elektrolitske kondenzatore a pre zamene sam svaki merio, zamenio nove diode, nov optokapler i stavio novo kolo. Mreza je bukvalno kao nova a opet ne radi kako treba. Bez opterecenja ima stabilan napon od 19V. Kada se optereti mreza odu u kratak spoj obe diode P6KE300A i mrezni osigurac. Sumnjam na los kvalitet integrisanog kola ili da je ostecen choper trafo. Koliki torusni trafo je dovoljan da bi to radilo kako treba? Moze li od 19V 3A ili bas mora 19V 5A? Plasim se da ce ispravljac od laptopa mnogo da se greje. Sa ovim laboratorijskim napajanjem pojacalo radi vec 4 sata bez greske.
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3529
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao alexa_pg » 11 Feb 2019, 18:50

Pretpostavljam da na tom laboratorijskom napajanju imaš neki instrumenat koji pokazuje koliku struju vuče pojačalo. Na osnovu te struje (potrošnje) odluči se za 3.5A ili 5A ispravljač.
Ja te ne ubeđujem da to mora biti ispravljač laptopa. Pričam iz mog ugla. Meni je lakše i jeftinije nabaviti ispravljač nego torusni trafo.
Ti uradi kako je tebi lakse i isplatljivije.
Alexa

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 506
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao Ribery » 11 Feb 2019, 19:09

Stavio sam i ampermetar na tom laboratorijskom napajanju pa cu pogledati koliko vuce struje. Dosta jeftino mogu da nabavim torusne transformatore pa cu da vidim na kraju sta cu da namestim. Mislim i ja da uzmem ispravljac jer je manji.

Merio sam struju i kada pojacalo radi vuce 0,140A kada merim sekundar mreze i kada radi samo bas taj njegov sto ima. Kada pojacam na maksimum onda dodje i do 0,308A. Barem tako pokazuje instrument a merio sam sa 3 razlicita instrumenta i svi pokazuju isto.
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

JovanB
gx
gx
Postovi: 3
Pridružen: 02 Avg 2018, 15:20
Location: Makedonija
Contact person: Jovan
Specialty: tv

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao JovanB » 12 Feb 2019, 02:49

Jesi li ga opteretio sijalicom 24v ? Ja se ne razumem al mozda neki kondenzator na 19v liniju ti je u kratkom spoju? Otkaci kon. 902 i stavi sijalicu. Problem je u sekundaru. Ovakva prosta mreza moze da uradi srednoshkolac, at least smeni sve i obrati paznju na sekundar, meri bez opterecenje i so, pa ondak pisi. Love you

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 506
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao Ribery » 12 Feb 2019, 19:02

Upravo to me i muci sto je jako prosta mreza a nisam je resio a sve sam merio i menjao vec 3 puta. Znam je vec napamet :-) i sve sam zamenio i ona opet ne radi. Nisu kondenzatori 100%. Menjani novim vec dva puta a pre toga mereni. Blokovi svi u redu i imaju potreban kapacitet a otpornici svi imaju dobar otpor. Kratak spoj nema nigde jer mreza radi bez opterecenja. Da mreza ima negde kratak spoj ne bi dala 19V na izlazu u sekundaru. Ovde je verovatno problem Ili kolo da ne valja choper trafo ne valja. Odustao sam od popravke pa cu da pravim novo napajanje sa torusnim transformatorom.
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24143
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao Stolle » 12 Feb 2019, 19:43

Jesu li D911 i D913 bili P6KE300 u originalu ili si to ti zamenio sa tim?
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 506
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao Ribery » 12 Feb 2019, 20:29

Bile su te diode kada sam dobio da popravljam. Pre mene je pokusao da popravi jedan majstor. Ja sam stavio diode P6KE300A. Mreza radi a diode se greju.
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24143
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao Stolle » 12 Feb 2019, 20:37

Pa je li možda on menjao ili nije lemljeno uopšte? Vidi li se?
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 506
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao Ribery » 12 Feb 2019, 22:04

Proveravao ih jeste ali ne verujem da ih je menjao. Vidi se da su skidane radi provere. Tih dioda skoro da nema nigde u Srbiji i to sam ih nasao samo u prodavnici Beli Elektronik a na aliexpressu ima na mozda 2 mesta tako da ne verujem da ih je imao na lageru ili da ih je nabavljao i menjao jer je jedna dioda dosta skupa. Taj covek nije serviser nego se onako usputno nesto razume pa ne verujem da je imao to na lageru niti da je stavljao nesto drugo. Ne vidim na semi koje idu kao original ?
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
spagagz
gx
gx
Postovi: 1581
Pridružen: 29 Dec 2008, 21:47
Location: Gorazde BiH
Specialty: tv-multimedia

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao spagagz » 12 Feb 2019, 22:14

Ja sam poprilicno siguran da te diode ne mogu,a i u shemi stoji druga oznaka.Stavi neke brze jace struje ili shotky i probaj.

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24143
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao Stolle » 12 Feb 2019, 22:47

To su supresori, nešto kao zener, nisu obične diode. Pogledaj datasheet. Moguće da su stavljene za 110V~ i da sad treba da se stave za duplo veći napon. Pretpostavljam, možda nije tako.
Ako je to, onda bi trebalo mreža da radi i bez njih.
Ako imaš hrabrosti, :lala: stavi neku ultrabrzu 3A za 1200V umesto njih i probaj. Ali isključi izlaz, optereti nečim drugim.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

ROAMER
_
_
Postovi: 194
Pridružen: 29 Jun 2016, 15:07
Location: Umag
Contact person: Dragan
Specialty: consumer

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao ROAMER » 13 Feb 2019, 09:27

Po datasheetu, te diode ne rade nista do naj manje 270 V svaka, struja curenja im je 5 mirko ampera, znaci zanemarivo. Ako ti se griju, a predpostavimo da su ispravne, ti konstantno imas pulseve napona naj manje 540 volti na njima, one probiaju, pustaju struju pa se zato i griju. A po datasheetu opet, ako izgaraju onda ti je napon na njima preko 860 V Ili to, ili ti grecov spoj pocne probijati pa ti prolazi neka naizmjenicna komponenta na njih pa ih tako przi. Nema sta drugo biti. Stavi neki drugi grecov spoj za svaki slucaj, i provjeri te R901, C901 i D902 i oni bi trebali da smanjuju pulseve napona.
Diode na shemi su drugacije jer je to shema samo za 110V, pa predpostavljam da su stavljali te kad je samo 110V u pitanju. A po mome ove sto su stavljene su dovoljno dobre za 220V.
Iskustvo je direktno proporcionalno kolicini unistene opreme............

Avatar
KASA1
gx
gx
Postovi: 858
Pridružen: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao KASA1 » 13 Feb 2019, 09:38

alexa_pg je napisao:
31 Jan 2019, 11:16
,...Ako ti je lakse i jeftinije, prikljuci pojacalo na neki ispravljac od laptopa...
Poslušaj kolegu, stavi 19V/5A i završi priču,...

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 506
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Technics SBAS100 problem napajanje

Post napisao Ribery » 14 Feb 2019, 23:46

Kolega KASA1

Tako cu nesto i uraditi. Stigao mi je danas torusni trafo.

Prvo da se zahvalim svim kolegama koji su ucestvovali ovde i mi pomogli mi i usmerili me da resim problem :pivopije: . Problem sam resio tako sto sam ubacio torusni trafo od 4A koji moze i mnogo vise struje da isporuci, jedan grec od 6A, osigurac i dva elektrolitska kondenzatora u paraleli 2200uF 35V. Sve sam lepo obelezio i ugradio i kasnije testirao i evo vec dva dana radi bez greske. Napon ide od 19,5V do 20V ali ne prelazi 20V i to sam testirao. Uradio sam sve da bude bezbedno i da radi kako treba. Mogao sam da uradim mnogo lepse i mnogo bolje ali je musterija bila u fazonu da se uradi do odredjene cifre pa sam i prema tome i ja tako radio. Slike sam postavio da vidite a meni je najvaznije da to radi i da se sve lepo uklopilo. Hvala puno svima jos jednom na pomoci :pivopije: :pivopije: :pivopije: :tooo:
Prilog
Technics ispravan 1.jpg
Technics ispravan 2.jpg
Technics ispravan 3.jpg
Technics ispravan 4.jpg
Technics ispravan 5.jpg
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje AUDIO Tehnike”