CRT TV
PROIZVOĐAČ: GORENJE
MODEL:11AK37
SCHASSIS: VESTEL 11AK37-11
EKRAN: SAMSUNG A66QEW13X10
SMPS:
MCU: ST92195C7B1
MEMORIJA: 24C08
VERTIKALA: STV9306A
VIDEO: STV2248H
SOUND: MICRONAS MSP3400G B8 V3
FBT: ELDOR 1342.0049B A01
HOT: BU2508AF
TUNER: WSP(PLL)38.9AK37 TAEM G081D 405A1814
Tv je star 10 godina. Od same kupovine, posle uključenja, on bi osrednje zviždao da bi kasnije u radu to zviždanje nestajalo. Poslednjih mesec dana, neposredno posle uključenja,čuo bi se glasan pucanj a sam tv je pri tome radio normalno. Kada je poslednji put uključen čuo se pucanj i nestalo je slike tj. ekran je bio crn dok je zvuk bio normalan. I posle toga svaki put kada bi se tv uključio i dalje se čuo pucanj ali kao što sam rekao slike više nije bilo.
Kada se po skidanju poklopca tv uključio došlo je do pucnja tj. videla se varnica koja je pucala na FBT-u. Videla se negde u prostoru između crnog provodnika za fokus i crnog plastičnog kućišta samog FBT-a. Vidljivih spoljnjih oštećenja na samom FBT-u nije bilo.
Pošto je TV je star i nije predviđen za ozbiljnija ulaganja (a i vreme je LED tv-a), bez mnogo iskustva i puno razmišljanja urađeno je sledeće... Eldor FBT je zamenjen kineskom inačicom i Tv je uključen. Bio je tu i zvuk i slika. Slika je u startu bila nešto tamnija ali se čuo čudan zvuk šištanja ili pucketanja od FBT-a. Pomeranjem potenciometara Screen i fokus slika je došla u normalu a i taj zvuk šištanja, pucketanja je nestao. Jedino je primećeno fino tanko varničenje sa donje strane ploče između 12 i 11 pina FBT-a a koje je pri dužem radu izazivalo smrad gorenja pertinaksa. Pin 12 FBT-a je masa a pin 11 visi u vazduhu ili bar ja nevidim da je on na bilo šta povezan. Doduše i na šemi koju sam našao na net-u taj pin je u "vazduhu" a drugi kraj tog namotaja FBT-a je masa. Između samih pinova ima dosta prostora a i provereno je da slučajno nema nekog spoja između njih ali i dalje je ostalo isto fino varničenje...
I na kraju dva pitanja: prvo, šta ja tu mogu dalje da uradim i drugo, ako bi neko hteo da mi objasni čemu služi ili šta odrađuje pin 11 FBT-a koji visi u "vazduhu"...
Gorenje 11AK37, problem sa FBT-om - REŠENO
Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
Gorenje 11AK37, problem sa FBT-om - REŠENO
Zadnja izmena: Arseniye, dana 30 Okt 2014, 18:54, ukupno menjano 1 put.
- miodrag popovic
- gx
- Phone number: 00381638773821
- Specialty: tv
Re: Gorenje 11AK37, problem sa FBT-om
Tako da koristis TV nije zdravo,ni sigurno.Nekontrolisano proizvodi ozon,a gdje ima varnicenja ima i opasnosti od pozara.
Cemu sluzi taj pin to treba da pitas onog kineza sto je proizveo taj trafo jer nisi naveo podatke od tog kineskog trafooa,a nije sigurno identican ELDORU koji je bio original,naravno uz uslov da je trafo pravilno ugradjen.
Znaci probaj da nabavis shemu od ELDORA i shemu od zamenskog kineza pa uporedi gdje je razlika.Drugo resenje je TV kod servisera da ga popravi i da garanciju,ali to je suvise lako resenje,nije interesantno,zar ne?
11-ti pin kod originalnog trafooa ocigledno ne sluzi nicemu kada je u vazduhu,a kod zamjenskog ima neku ulogu pa ima tu posla nedostaju podatci,shema...
Cemu sluzi taj pin to treba da pitas onog kineza sto je proizveo taj trafo jer nisi naveo podatke od tog kineskog trafooa,a nije sigurno identican ELDORU koji je bio original,naravno uz uslov da je trafo pravilno ugradjen.
Znaci probaj da nabavis shemu od ELDORA i shemu od zamenskog kineza pa uporedi gdje je razlika.Drugo resenje je TV kod servisera da ga popravi i da garanciju,ali to je suvise lako resenje,nije interesantno,zar ne?
11-ti pin kod originalnog trafooa ocigledno ne sluzi nicemu kada je u vazduhu,a kod zamjenskog ima neku ulogu pa ima tu posla nedostaju podatci,shema...
Ko izgubi dobitak, taj dobija gubitak
- alexa_pg
- Site Admin
- Specialty: tv-multimedia
Na toj sasiji 11. pin se ne koristi ali na nekim drugim sasijama gdje se ugradjuje isti trafo koristi se i taj pin.
Kod originalnog trafoa na 11. pinu napon je 80Vpp i nema sanse da varnica preskace do susjednog pina.
Prilikom lemljenja da slucajno nisi koristio kakvu pastu koja provodi struju?
Ostruzi to sto je gorelo, dobro ocisti i probaj. Ako i dalje preskace varnica, ocigledno da sa novim trafoom nesto nije u redu.
Kod originalnog trafoa na 11. pinu napon je 80Vpp i nema sanse da varnica preskace do susjednog pina.
Prilikom lemljenja da slucajno nisi koristio kakvu pastu koja provodi struju?
Ostruzi to sto je gorelo, dobro ocisti i probaj. Ako i dalje preskace varnica, ocigledno da sa novim trafoom nesto nije u redu.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
Tv naravno nije predviđen za korišćenje u tim uslovima, nebih da se pravi posao vatrogascima. A nije više predviđen ni za servisera. Kinez koji je nabavljen je kompatibilan sa Eldorom, barem navodno. Ugrađen je pravilno. Šemu Eldora imam ali naći šemu kineza...
Zalemljeno je OK i provereno i nije bilo spojeva. Ali očistiću to i proveriti još jednom pa kako bude. U svakom slučaju hvala na pomoći...
Zalemljeno je OK i provereno i nije bilo spojeva. Ali očistiću to i proveriti još jednom pa kako bude. U svakom slučaju hvala na pomoći...
Problem je rešen... Prvo sam mislio da eliminišem tu nogu FBT-a pošto ovde ne igra ulogu ali sam odustao od ponovne demontaže i montaže trafoa. Očistio sam još jednom sve detaljno između i oko pinova. Pošto nisam imao sprej improvizovao sam (znam da to nije pametno) izolaciju između pinova nanošenjem gel superlepka koji sam pustio da se dobro osuši. Tv je uključen, varničenje je nestalo i radi savršeno dva dana. Problem je pretpostavljam bio u nekakvom spoju između pinova koji je detaljnim čišćenjem otklonjen...
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 4 Odgovori
- 997 Pregledano
-
Zadnji post napisao Zlatkovic
02 Mar 2012, 05:10
-
-
TV GORENJE Chassis 11AK37-13 - Nece da upali (RESENO)
napisao staka » 11 Feb 2008, 23:05 » u Servisiranje CRT Televizora - 10 Odgovori
- 2862 Pregledano
-
Zadnji post napisao staka
27 Feb 2008, 10:01
-
-
-
ONYX TITANIUM 210 11AK37-11 problem sa geometrijom (Odustao)
napisao zilebukovac » 03 Nov 2010, 11:41 » u Servisiranje CRT Televizora - 24 Odgovori
- 3256 Pregledano
-
Zadnji post napisao spagagz
11 Nov 2010, 20:05
-
-
-
AKAI 11AK37 - PROBLEM SA VERTIKALOM
napisao pecy » 19 Nov 2010, 10:26 » u Servisiranje CRT Televizora - 13 Odgovori
- 1861 Pregledano
-
Zadnji post napisao pecy
23 Nov 2010, 10:01
-
-
-
Tv Quadro CTV7230TX 11AK37-11 mreza [reseno]
napisao djole-79 » 07 Dec 2011, 22:17 » u Servisiranje CRT Televizora - 19 Odgovori
- 3673 Pregledano
-
Zadnji post napisao Majstor Duja
15 Dec 2011, 12:25
-
-
- 20 Odgovori
- 2424 Pregledano
-
Zadnji post napisao misirac
14 Mar 2012, 19:48
-
-
JVC AV28KM3SN 11AK37 ne startuje HIS(Reseno)
napisao kele » 01 Okt 2012, 17:52 » u Servisiranje CRT Televizora - 8 Odgovori
- 1686 Pregledano
-
Zadnji post napisao kele
02 Okt 2012, 09:56
-
-
- 17 Odgovori
- 2240 Pregledano
-
Zadnji post napisao chellawy
01 Feb 2008, 11:15