Smetnje preko SCART-a

problemi , kvarovi , sheme upload/download popravka CRT televizora
HOME -- SERVISERI -- EXPERT-TEAM -- DALJINSKI

Urednici: alexa_pg,KASA1

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.

HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
cubica
gx
gx
Specialty: tv-multimedia

Post napisao cubica » 03 Jul 2007, 23:00

Ne igrajte se sa nulovanjem narocito u kucnim izvedbama jer se cesto desava da je uzemljenje jako lose (rdja prekine ili istanji pocinkovanu traku najpre oko temelja gde izlazi iz zemlje). Vidjao sam da po kucama prste varnice i pusi crni dim iz plocica u kupatilu jer neko nenamerno nuluje instalaciju (jednom je jedan lik u bojleru obrnuo nulu i zemlju u kupatilu) prekinuto ili istanjeno uzemljenje postaje obican kabl koji visi u vazduhu, posto se nalazi tik uz druge kablove magnetno polje istih indukuje u njemu struju koja nema uvor pa se javljaju razlike u potencijalu koje cesto preskoce vrednost napona dodira. posle se narod cudi sto nesto elektrizira ili ih pecka voda sa slavine. Ili kad zagrmi, varnica iskoci iz prikljucnice i gadja u nogu prolaznika.
Kablovska ne radi uzemljenje, cak ni ja nikada ne uzemljim TF ili alarmne centrale da ne bih prizivao naseg Sveca Iliju da mi razvodi struju po kuci.
Izjednacavanje potencijala je dobro resenje, skracivanje ili rasprezanje kondom kabla.
a najbolje je koristiti stand-alone uredjaje, zna se na cemu se gleda TV program, na cemu se gleda DVD...ne znam ni sam koliko sam video popaljenih racunara i grafickih zbog te antenske konekcije....
Ako se ovako nastavi...jedan dan cemo imati scart i na bojleru!

cubica :fanzo:
samo laž treba državnu podršku, istina stoji sama od sebe uspravno! no thanks

braca
gx
gx
Warranty service: FOX,Stella, Adler, LG, Samsung,
Contact person: Braca

Post napisao braca » 04 Jul 2007, 11:13

chellawy je napisao:
Stolle je napisao:Ako se uzemljuje preko vodovodnih cevi,obavezno treba ići iza vodomera.
:mrgreen: :mrgreen: e ovo je pravi info :tooo:
pa naravno jer ispred mozda nema kontakt :tooo:
Losa ideja. Kod tasta me drama struja nad kadom i kada je sve u kuci isljuceno. Posto sam sve ideje iscrpeo doveo sam elektricara (nisam verovao da cu to u zivotu uraditi ali "nikad ne reci nikad") koji je ustanovio da je neko u komsiluku izvrsio uzemljenje preko vodovodne mreze i da trenutno nema leka osim da idem od kuce do kuce i pokusam da ustanovim kod koga je smetnja. Posle mog skepticizma ustanovio sam da u kisnim periodima godine nemam strujno kupatilo dok u susnim i ne ulazim. Lek je nezavisno uzemljenje i povezivanje svih cesmi sa njim.

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 04 Jul 2007, 11:35

Možda je taj tvoj komšija uradio obrnuto od ovoga,odnosno ispred vodomera.Inače nema problema.A možda je neko pobrkao ovo što je ćubica napisao.

braca
gx
gx
Warranty service: FOX,Stella, Adler, LG, Samsung,
Contact person: Braca

Post napisao braca » 04 Jul 2007, 12:05

Ma ja sam licno proverio neke stvari. Cesme i uzmljenje su na istom potencijalu, kao i dolazna vodovodna cev. E sad kada malo bolje razmislim merio sam na cevi od vodomera ka kuci, a ne pre vodomera. Ali to onda znaci da je problem kod mene , a ne kod drugih kao sto su mi rekli. A mene drma i kada isljucim sve, ama sve potrosace u kuci. Ostaje cista instalacija, e sad da bi se nesto indukovalo treba da protice struja, a strujomer miruje. Isprobacu jos 2 mogucnost kada odem sledeci put, ato su:
1.Prespoju cu Kablom od aparata za varenje cev pre i posle vodomera
2.poboscu cev (e sad koliko duboko) i vezati je za cev od vodomera ka kuci

Od ovoga sm bio digao ruke ali sad ste me bas zaintrigirali. Ako nista drugo bar dete necu vise tusirati sa bokalom.

tom
gxu
gxu
Contact person: TOME
Specialty: tv

Post napisao tom » 04 Jul 2007, 12:35

Cevi koji su u zemli su uzemljeni!!!!!A kakva je provodnost zemljista mislim na sastav zemljista,vlaznosti zemljista, duzine cevi (ako ste u nekoj vecoj stanbenoj zgradi)spojevi na cevima (metal, plastika) sve to a verojatno i jos drugih stvari koji znaju energeticari???Razmisljanje :!: :?:
TOME

gapostolski
_
_
Kontakt:

Post napisao gapostolski » 04 Jul 2007, 14:49

kompjuter mozes galvanski da oodelis od mreze koriscenjem nekog transformatora koji na primaru i na sekundaru ima 220v(mozes ga naci iz starijih modela televizora,ja sam samo to uradio a imao sam slicnih problema sa kompjuterom i tv-om)i razumese ono sa kondenzatorima na antensoj uticnici(to isto mozes naci od starih tv u philips modelima ih dosta imas pa iskoristis i uticnicu i kabal).Probaj posto kako sto vidim nemas klasicno uzemljenje da okrenes utikac za napajanje kompj. u 220v,pa onda na tv-u u dosta slucajeva to je upalilo(imas inducirani napon na sasiji od kompjutera)Te smetnje obicno se javljaju od samoga napajanja od kompjutera koje je isto tako dosta lose napravljeno(u starijim verzijama ova napajanja su imali trafo na ulazu za 220v pa tako galvanski su bili oddeljeni od mreze).kabal od TV kartice do Tv-a mora biti sto kraci razumese i sto moze vise udaljeniji od ostalih kablova za napajanje uredjaja okolo. i naravno nisi opisao dali koristis s-vhs izlaz na kompjuteru ili samo video izlaz pa to nosis na video ulaz u skart (kod prespajanja sa svhs na obicni video moze doci i do slicnih smetnji.
gapostolski

Elektronac
_
_

Post napisao Elektronac » 04 Jul 2007, 16:54

S-VHS koristim izlaz na kompjuteru, a juce sam primetio da se na TV-u kad izvucem kabl od kablovske smanji intenzitet boje pored nestanka onih linija.

Kad povezem DVD na TV preko SCART-a nema uopste nikakvih problema, slika je perfektna bez obzira da li ubacen kabl od kablovske ili ne.

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 05 Jul 2007, 00:47

To sam zaboravio da napišem,može i ispred vodomera ali vodomer treba kvalitetno prespojiti.

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 05 Jul 2007, 02:40

Stolle je napisao:To sam zaboravio da napišem,može i ispred vodomera ali vodomer treba kvalitetno prespojiti.
neee..ni slučajno :!: pa da pomisle da krade vodu :lala:

edit by Duja:
"trebao si da napises - pa da pomisle da krades struju!!" .....otisli ste od teme `ajd` nazad!
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 05 Jul 2007, 02:48

Ove stvari se često dešavaju kod korisnika...ali još češće budu različita rešenja...tako da bi to trebalo ispitati na licu mesta. Ne savetujem uopšte da se računar galvanski odvaja , jer onda postoji još veća šansa da se spali neka komponenta prilikom priključivanja perifernih aparata. Sve komponente je potrebno povezati zajedničkom masom ili uzemljenjem , ali ne i sve priključne kablove. Neki kablovi se uzemljuju ,a neki ne smeju biti uzemljeni !
Majstori, setite se samo pojačala i činčeva i kućišta pojačala.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

chellawy
gx
gx
Contact person: SIX
Specialty: tv

Post napisao chellawy » 05 Jul 2007, 09:18

fanzo je napisao:
Stolle je napisao:To sam zaboravio da napišem,može i ispred vodomera ali vodomer treba kvalitetno prespojiti.
neee..ni slučajno :!: pa da pomisle da krade vodu :lala:
lolzi lolzi lolzi lolzi lolzi lolzi
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 05 Jul 2007, 10:25

lolzi
fanzo je napisao:....Neki kablovi se uzemljuju ,a neki ne smeju biti uzemljeni !
Majstori, setite se samo pojačala i činčeva i kućišta pojačala.
Ne sme se sve uzemljiti,naravno.

cubica
gx
gx

Post napisao cubica » 08 Jul 2007, 13:55

Ma je li tesko da uzmes instrument i proveris jesu li nula i zemlja u spoju?
ako jesu...trci i trazi gde je sta s**bano. Jesi li sam sa uzemljenjem ili se vise komsija kacilo na isti vod...recimo od lampiona?
Ranije kad se radile instalacije, zemlja se proveravala tako sto stavis izmedju faze i zemlje 16A osigurac, ako izbaci onda je, moze se reci, zemlja priblizno dobra.
Ali pazi...nemoj da radis k'o Mujo kad je pobadao zice sa dalekovoda u zemlju da 'vata' gliste...pa mu izasla druga smena Kreke i razbila ga...ha-ha-ha... lolzi

cubica :lala:
samo laž treba državnu podršku, istina stoji sama od sebe uspravno! no thanks

buzdumra
gx
gx

Post napisao buzdumra » 08 Jul 2007, 14:35

zbog naelektrisanja nebih ostavijo racunar neuzemljen i ako je galvanski odvojen moze da se naelektrise i baci varnicu negde mislim da je sve reseno sa upsom :kolege:
e sad to nulovanje brr.. "" nula ima potencijal izmedu nje i uzemljenja ""
nebi to mesao zasad
kao sto je nebo gore a zemlja dole iako je okrugla tako je :mrgreen:
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje CRT Televizora”