Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana REŠENO

problemi , kvarovi , sheme upload/download popravka CRT televizora
HOME -- SERVISERI -- EXPERT-TEAM -- DALJINSKI

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.

HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
Avatar
VJEKOSLAV
gx
gx
Postovi: 429
Pridružen: 14 Jun 2008, 23:20
Location: VUKOVAR
Specialty: tv

Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana REŠENO

Post napisao VJEKOSLAV » 26 Jun 2009, 11:59

FIRMA: Thomson
MODEL: 28DK42E
CHASSIS: ICC20
VERTIKALA: TDA8177F
OPIS KVARA:
Kao i što se vidi na slici,linije u gornjem djelu ekrana.inače je slika normalna,osim što je bila blago skupljena,5-6mm.što sam rješio u SM.
(slikao sam na AV, jer se jače vide na tamnoj podlozi)
ali bez obzira na razvlačenje i skupljanje, linije su tu.
mjenjao-elektrolite u sklopu vertikale, i tda8177f, i opet isto.
ako neko zna šta dalje da probam, da ne lutam.
hvala.
Prilog
1.jpg
2.jpg
Zadnja izmena: VJEKOSLAV, dana 29 Jun 2009, 16:39, ukupno menjano 1 put.

Avatar
miodrag popovic
gx
gx
Postovi: 2865
Pridružen: 08 Nov 2006, 21:08
Location: Srbija
Phone number: 013/353-463
Specialty: tv
Lokacija: Pancevo

Re: Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana

Post napisao miodrag popovic » 27 Jun 2009, 21:56

podigni napon napajanja vertikale za 2V biti ce dovoljno
Ko izgubi dobitak, taj dobija gubitak

Avatar
VJEKOSLAV
gx
gx
Postovi: 429
Pridružen: 14 Jun 2008, 23:20
Location: VUKOVAR
Specialty: tv

Re: Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana

Post napisao VJEKOSLAV » 28 Jun 2009, 13:18

imam 35,8v i nemogu dobiti više, čak i kad premostim oba otpornika 4R7 i 2R2 u toj liniji jer trafo ne daje više,razlika je neznatna.trafo dobija 135v.
ovi (+ i -) naponi su oko 15v što je po šemi u redu.
mjenjao sam blokiće, otpornike,diode, čak sam ga probao na drugi ekran(identičan) sumnjajući na otklonsku, nije ništa od toga.
stvarno ne znam šta bi više probao.

Avatar
miodrag popovic
gx
gx
Postovi: 2865
Pridružen: 08 Nov 2006, 21:08
Location: Srbija
Phone number: 013/353-463
Specialty: tv
Lokacija: Pancevo

Re: Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana

Post napisao miodrag popovic » 28 Jun 2009, 17:07

da to su korektni naponi,ja sam imao takve probleme pri promeni VN trafoa pa budu mali naponi
elektrolite si menjao to otpada
probaj jos paralelno otklonskoj [vertikala] dodati otpor 470 oma
Ko izgubi dobitak, taj dobija gubitak

Avatar
VJEKOSLAV
gx
gx
Postovi: 429
Pridružen: 14 Jun 2008, 23:20
Location: VUKOVAR
Specialty: tv

Re: Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana

Post napisao VJEKOSLAV » 29 Jun 2009, 10:16

nije mi baš jasno to "paralelno" ako možeš da mi kažeš malo detaljnije.
hvala.

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 24282
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana

Post napisao Stolle » 29 Jun 2009, 10:45

Pa gde detaljnije :mrgreen: , staviš otpornik na izvode vertikalnog dela otklonske.
Prilog
1.jpg
1.jpg (24.09 KiB) Pregledano 1195 puta.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
VJEKOSLAV
gx
gx
Postovi: 429
Pridružen: 14 Jun 2008, 23:20
Location: VUKOVAR
Specialty: tv

Re: Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana

Post napisao VJEKOSLAV » 29 Jun 2009, 11:14

na taj način mi se linije još više spuste prema dole, za oko 1cm.

Avatar
miodrag popovic
gx
gx
Postovi: 2865
Pridružen: 08 Nov 2006, 21:08
Location: Srbija
Phone number: 013/353-463
Specialty: tv
Lokacija: Pancevo

Re: Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana

Post napisao miodrag popovic » 29 Jun 2009, 12:03

odlicno!sad nadji na sasiji [cesto je na samoj otklonskoj] ima takav otpornik [obicno mu je vrednost oko 470 oma] i stavi duplo vece vrednosti i linije ce izaci van vidljivog dela slike.mozes mu povecavati vrednost sve dok ti je slika korektna
Ko izgubi dobitak, taj dobija gubitak

Avatar
VJEKOSLAV
gx
gx
Postovi: 429
Pridružen: 14 Jun 2008, 23:20
Location: VUKOVAR
Specialty: tv

Re: Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana

Post napisao VJEKOSLAV » 29 Jun 2009, 12:39

na otklonskoj je neki, nisam gledao vrijednost, spojen u seriji sa blokićem i nema nekog efekta čak i kad ga skinem.
a na ploči jedino RF020-330 oma, išao sam čak i preko 1,5 K oma, povuku se prema gore, ali nedovoljno.
a preko te vrijednosti mi rezucka sliku. izgleda da mu fali baš te 2-3 v.koje nemogu nikako da dobijem.
kad mu dignem napon na VN oko140v osjeti se razlika, ali mi ve prevelik horizontalni napon.
sad već sumnjam u VN trafo, ali nemam drugi da probam.

Avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružen: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana

Post napisao rubin_miki » 29 Jun 2009, 13:31

probaj da namotaj za napon vertikale samo produzis sa dva do tri namotaja oko ferita..znaci samo napon vertikale da dignes za volt dva da vidis..po potrebi mozes jos namotaj do dva..znaci, otkacis pin dole na izlazu od vn trafoa, produzis zicom kojom namotas oko ferita i opet zakacis dole na zastitni otpor ili diodu, sta ide prvo..pazi na smer namotaja..
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

Avatar
toce
gx
gx
Postovi: 2845
Pridružen: 25 Apr 2007, 22:41
Location: Makedonija

Re: Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana

Post napisao toce » 29 Jun 2009, 13:40

Proveri da nema neka dioda u vertikale probijena problem ti je u vertikale imao sam isti problem sa Panasonic i potrazi ic sa neke sasije ne novo jer nekad zna i novo ic da zeza :pivopije:
TOCE

Avatar
toce
gx
gx
Postovi: 2845
Pridružen: 25 Apr 2007, 22:41
Location: Makedonija

Re: Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana

Post napisao toce » 29 Jun 2009, 13:43

A moguce da je i problem u SM :mrgreen:
TOCE

Avatar
VJEKOSLAV
gx
gx
Postovi: 429
Pridružen: 14 Jun 2008, 23:20
Location: VUKOVAR
Specialty: tv

Re: Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana

Post napisao VJEKOSLAV » 29 Jun 2009, 14:39

nije problem da namotam,mada se toga nebi ni sjetio,to sam radio samo ponekad za grijače.
reci mi molim te,kako misliš na "smjer", nisam znao da to ima veze.

diode sve izmjenjene. ic sam probao i nov i polovan.
u SM sam probao skupljati i širiti sliku, ali bez rezultata, linije ostaju.
kažem slika je normalna, mogao bih je samo izobličiti.
ili ima još neka opcija u SM ,da ima utjecaja na ovo,a da neznam?
trenutno imam do sada najbolji rezultat(vidi se samo jedna linija pri vrhu)sa RF020-470 oma, umjesto 330,
i u napajanju RF009-0,33 oma, umjesto 2,2 oma.

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1775
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Warranty service: SAMSUNG, GRUNDIG, LG, FUEGO, BEKO, VIVAX
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana

Post napisao cacko85 » 29 Jun 2009, 15:28

VJEKOSLAV je napisao:...kako misliš na "smjer"...
Kada motas zica za heater nema puno razlikau koi smjer je motana, ali kolega ti je rekao so dve tri namotaja i da priklucis umesto zastitni otpornik a to znaci da taj napon dobijen sa ti namotai da svrzes rednom vezu za onaj od trafo a za di se (+) ti naponi moraju da budu u fazu ako su u protivfazu ondak napon ce ti se smali ne poveci.
pr:
27+2=29 ali 27+(-2)=25
Nadam se da si me razumeo.
Ja sam to pravio na jednu B40 a jedat pametnjakovic je stavio trafo od B45 pa su naponi bile smanjeni radi to sta trafo na B45 se napaja sa 150V a na B40 110V.
I imao sam linije i nikako ni sam mogao da otkonim radi to sta napon napajanja vertikalu je bil smanjen.
:pivopije:

Avatar
VJEKOSLAV
gx
gx
Postovi: 429
Pridružen: 14 Jun 2008, 23:20
Location: VUKOVAR
Specialty: tv

Re: Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana

Post napisao VJEKOSLAV » 29 Jun 2009, 16:37

bravo! svaka vam čast! :tooo:
namotao sam 2 namotaja i spojio jedan kraj na nogicu drugi na osigurač(400mA) i dobio sam,
38,7v umjesto 35,8v kojih sam imao prije.nema više linija. :fanzo:

baš sam obratio pažnju na trafo u smislu ovoga što je rekao "cacko85 ". vidio sam i prije da je svježi lem na nogicama, ali sam mislio da je neko za svaki slučaj prelemio, medjutim sad sam vidio da je polomljena jedna zakačka, vjerovatno je mjenjan trafo, ali nije HR zamjena, nego ima originalnu naljepnicu.izgleda da je isti slučaj kao kod njega.

P.S. iako sam prvi puta obratno spojio(to valjda tako mora biti :m: marfijev zakon) nije se ništa stašno desilo, osim što sam umanjio napon za toliko,koliko sam trebao dobiti, kad sam preokrenio ... :yeah:
malo sam preopširan, ali možda nekome još pomogne.3 dana sam razbijao glavu.
hvala svima!

Avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružen: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana REŠENO

Post napisao rubin_miki » 29 Jun 2009, 18:02

cacko85
ima veze namotaj, kako nema? jer domotava na vec postojeci..ako pogresi smer, dobice manji napon i grejace se vn trafo...manji napon za onoliko koliko treba da dobije u plusu..
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1775
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Warranty service: SAMSUNG, GRUNDIG, LG, FUEGO, BEKO, VIVAX
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana REŠENO

Post napisao cacko85 » 29 Jun 2009, 21:01

Mislio sam kad motas nezavisni namotaj za grejanje t.e. HEATER da nema veza sa smer ....

@Cacko85: izvinjavam se na promenjenom sadrzaju posta, desio se neki prekid u internet konekciji dok sam editovao temu! Sorry! - Majstor Duja :pivopije:

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana REŠENO

Post napisao stojkePN » 29 Jun 2009, 22:11

Majstori svaka cast za BUDZ :tooo: .Koje su to ideje :lala: ja se nebih setio da mu napon podginem namotavajuci jos namotaja na ferit trafoa pa neznam sta da je :pivopije: :roll:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 5297
Pridružen: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana REŠENO

Post napisao rubin_miki » 29 Jun 2009, 23:33

cacko85
da,da, razumemo se :) nisam dobro procitao :)
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: Thomson 28DK42E ICC20 - linije u gornjem djelu ekrana REŠENO

Post napisao Majstor Duja » 30 Jun 2009, 09:10

cacko85 je napisao:Mislio sam kad motas nezavisni namotaj za grejanje t.e. HEATER da nema veza sa smer ....

Uvek ima veze kako motas, pa i na HEATER izvodu...mozes sa 63 voltnog namotaja dobiti 6,3Veff (efektivno) a mozes i namotati bas 6,3, to se najbolje vidi na HR-ovim shemama za njihove trafoe, na sledecem primeru je prikazan oblik signala na izlazu sa istog broja namotaja, apsolutno gledano, voltaza je ista, ali efektivna vrednost se razlikuje tj ako je na primeru A posle ispravljacke diode napon 100V, ako okrenemo namotaje ili samo inverzno polarisemo diodu napon ce biti 10V (ili -10V, zavisi da li okrecemo namotaje ili diodu):
IMPULS.jpg
:uca:
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje CRT Televizora”