National TC2001MRN Ima samo povratne linije *ODUSTAO*

problemi , kvarovi , sheme upload/download popravka CRT televizora
HOME -- SERVISERI -- EXPERT-TEAM -- DALJINSKI

Urednici: alexa_pg,KASA1

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.

HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

National TC2001MRN Ima samo povratne linije *ODUSTAO*

Post napisao stojkePN » 21 Okt 2009, 21:33

FIRMA: National
MODEL: TC-2001MRN
CHASSIS(oznaka šasije):
PCB(oznake na štampanoj ploči): MD0N71 TNP197059
MCU(procesor): MN15142TEA1
EEPROM:
VERTIKALA: AN5521 TV-VA-E
AUDIO: AN5265 TV-NF-V+E
VIDEO: AN5601K CTV,CHROMA/RGB SINH.(PAL,HTS,SECAM)
AN5138 CTV VIDEO+TON,ZF AGC,AFC
SMPS (mreža): STR50213 POSV-REG 113 V 0,8 A 27 W
FBT (vn trafo): TLF14695F2
TUNER: ENV-7781F2
KVAR: Ima samo povratne linije bez tona i ne reaguje ni na pojacavanje ni na smanjivanje tona a i na promenu kanala.
OPIS KVARA: Uredjaj je pokusao da popravi vlasnik kaze nije imao ton on je oztvorio da zameni zvucnike (koliko ja vidim nisu ni dirani) i kad ga je sklopio nije hteo da uhvati ni jedan kanal. ja otvorim pogledam i nadjem gde je polomio stampu i to sredim ali slucajno prstom predjem preko konektora za 220v tjunera i AN5138 CTV VIDEO+TON,ZF AGC,AFC malo me opali preko prsta :lala: ali ja sam ugasio tv pregledao da ne fali jos nesto upalim ga kad ono samo povratne linije :m: Sumljao sam da sam izgoreo AN5138 CTV VIDEO+TON,ZF AGC,AFC zamenim ali nije do njega. pregledao sam plocu jos mnogo puta ali nisam nasao gresku da sam nesto prespojio ili slicno :m:
Prilog
1.jpg
2.jpg
Zadnja izmena: stojkePN, dana 02 Nov 2009, 22:50, ukupno menjano 3 puta.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: National TC2001MRN Ima samo povratne linije

Post napisao stojkePN » 21 Okt 2009, 22:00

Da napomenem kad me je drmnulo :lala: tv je i dalje radio normalno tj. imao je sneg. Ugasio sam isproveravao sta ima i kad sam ga upalio od tada samo povratne linije :?
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
ljupco
___
___
Postovi: 974
Pridružen: 19 Apr 2009, 20:21
Location: Ohrid-Macedonia
Warranty service: LG, SAMSUNG, PANASONIC, GRUNDIG, BEKO,TELEFUNKEN, FUEGO,NEO, QUADRO...

Re: National TC2001MRN Ima samo povratne linije

Post napisao ljupco » 21 Okt 2009, 23:29

A, jel ima taj TV SCART ili RCA konektor za AV ulaz (posto nemogu dobro da vidim na sliku)? I ako ima, dali si ga probao preko njih da vidis dali ima sliku?

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: National TC2001MRN Ima samo povratne linije

Post napisao stojkePN » 21 Okt 2009, 23:43

Nema, samo RF ulaz na tjuneru.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
toce
gx
gx
Postovi: 2876
Pridružen: 25 Apr 2007, 22:41
Location: Makedonija

Re: National TC2001MRN Ima samo povratne linije

Post napisao toce » 21 Okt 2009, 23:49

Izmeri dal imas napon na RGB i koji je i pogledaj da te ne zeza stampa jos na neko mesto da nema prekid :pivopije:
TOCE

Avatar
ljupco
___
___
Postovi: 974
Pridružen: 19 Apr 2009, 20:21
Location: Ohrid-Macedonia
Warranty service: LG, SAMSUNG, PANASONIC, GRUNDIG, BEKO,TELEFUNKEN, FUEGO,NEO, QUADRO...

Re: National TC2001MRN Ima samo povratne linije

Post napisao ljupco » 21 Okt 2009, 23:54

Meri sve napone na RGB kao ti je toce reko, ako su OK onda ti ostaje PAL.

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: National TC2001MRN Ima samo povratne linije

Post napisao stojkePN » 21 Okt 2009, 23:57

Sad cu da premerim. Ali nema ni ton osim veoma malog suma kad se prisloni uvo na zvucnik. ne reaguje na komande pojacavanje smanjivanje i na promenu kanala.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 25677
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: National TC2001MRN Ima samo povratne linije

Post napisao Stolle » 22 Okt 2009, 00:03

Procesor?
MN15142?
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: National TC2001MRN Ima samo povratne linije

Post napisao stojkePN » 22 Okt 2009, 00:05

RGB na konektoru :arrow:

2.66v
2.68v
2.68v

RGB na topovima :arrow:

184v
172v
176v

200V :arrow: 183.4v
Grejnje :arrow: 5.6v

EDIT :arrow:
MCU(procesor): MN15142TEA1
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 25677
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: National TC2001MRN Ima samo povratne linije

Post napisao Stolle » 22 Okt 2009, 00:31

Imaš li 12V na RGB ploči? I na AN5601K?
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: National TC2001MRN Ima samo povratne linije

Post napisao stojkePN » 22 Okt 2009, 00:43

AN5601K :arrow:
http://www.datasheetcatalog.org/datashe ... N5601K.pdf

pin 10 5.16v (5V)
pin 29 11.66v (12v)
pin 42 8.77v (12V)

Na RGB :arrow: 11.97v
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2908
Pridružen: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Contact person: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Re: National TC2001MRN Ima samo povratne linije

Post napisao tom » 22 Okt 2009, 00:45

Vidi dali ima servisni preklopnik koji se koristi u tri položaja, on bi trebao biti u srednjem položaju, levo ili desno ili obrnuto imaš luniju ili taman ekran kao na AV ... :idea: Taj se prklopnik može nalaziti ili na donjoj ploči (chassis) ili na RGB na CRT... :?

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: National TC2001MRN Ima samo povratne linije

Post napisao stojkePN » 22 Okt 2009, 00:50

Ima 2 preklopnika jedan je V.CENTER i on je u sredini kao i sto treba a drugi je SERVICE SW on ima samo jedan polozaj i sluzi da otkaci vertikalu i izbaci crtu na ekranu.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 25677
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: National TC2001MRN Ima samo povratne linije

Post napisao Stolle » 22 Okt 2009, 01:13

NATIONAL TVCT1
Prilog
NATIONAL TVCT1.pdf
(1.95 MiB) Preuzeto 204 puta.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
toce
gx
gx
Postovi: 2876
Pridružen: 25 Apr 2007, 22:41
Location: Makedonija

Re: National TC2001MRN Ima samo povratne linije

Post napisao toce » 22 Okt 2009, 01:15

Proveri oko VN trafoa omski otpori mozda je neki u prekidu .
TOCE

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1807
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Warranty service: SAMSUNG, GRUNDIG, LG, FUEGO, BEKO, VIVAX
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: National TC2001MRN Ima samo povratne linije

Post napisao cacko85 » 22 Okt 2009, 01:58

Otkaci R,G,B signale shta idu od PAL (oni shta si merio 2.6V) ako linije su opet tu ondak trazi u kvar u RGB ili u naponima shta se napaja.

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: National TC2001MRN Ima samo povratne linije

Post napisao stojkePN » 22 Okt 2009, 03:46

Otkacio sam R,G,B signale sto idu od PAL masu i 12v tj. ceo konektor na CRT plocici. Ali nema nikakvih promena.
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1807
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Warranty service: SAMSUNG, GRUNDIG, LG, FUEGO, BEKO, VIVAX
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: National TC2001MRN Ima samo povratne linije

Post napisao cacko85 » 22 Okt 2009, 04:18

stojkePN je napisao:Otkacio sam R,G,B signale sto idu od PAL masu i 12v tj. ceo konektor na CRT plocici. Ali nema nikakvih promena.
Nema promena ? Dal to znaci da opet imash povratne linije ?? Ako je odgovor je "da" ondak kvar bi trebalo da je u RGB ili u naponima shta se on napaja.
Ne znam kako treba da reagira ovaj TV ali 90% on TV shta sam radio kad otkacish boje od PAL slika je tamna na neki dur treba da povecash UG2 za da bi vido raster (onako se ne vidi), a ostali 10% kad otkacish ili slika je potpuno bela t.e. pobeleje ili pak rikne RGB :mrgreen: (puff) lolzi a kad tebi opet isto, povratne linije. :oklagija
Daj vidi da ne te zeza i pot. na FBT za UG2 cesto znaju da se "rasklate" pa ondak Tv zeza.
:pivopije:

EDIT:
Poshto shtampa je polomjena vidi dal masa na RGB plocu je dobra da ni je u prekin. Proveri UG1, UG2.
I dali je to ta shema shta Stolle je zakacio ?

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: National TC2001MRN Ima samo povratne linije

Post napisao stojkePN » 22 Okt 2009, 04:32

I dalje povratne linije :roll: Nije potenciometar UG2 a nije ni FOKUS. Mene i dalje buni sto nema barem ton i nece da reaguje na pojacavanje i smanjivanje :m:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Avatar
stojkePN
____
____
Postovi: 2422
Pridružen: 11 Feb 2007, 04:55
Location: Srbija-Paraćin

Re: National TC2001MRN Ima samo povratne linije

Post napisao stojkePN » 22 Okt 2009, 04:48

Masa je dobra kao u UG1 i UG2 ali i da ne radi rgb morao bi da ima sustanje u zvucnicima u svakom slucaju.

EDIT :arrow:

Sad sam zapazio jos jednu stvar. Kad ubodem konektor za stand by lampicu ona svetli ali nece da startuje TV dok ne izvadim konektor :shock: Znaci strasno :shock: Cim izvadim konektor tv se upali sam. Nije greska jer svaki konektor ima svoju oznaku ovde je oznaka E4 na konektoru kao i na ploci E4 :?

Probao sam da izvadim memoriju ali isto ostaju crte...... sta predlazete dalje :?: :lala:

Stoletova sema se poklapa :pivopije:
Ova koska je iz komsiluka inace ne bi na njoj lomio zube ... :m: :lala:
Sto vise ucim sve vise vidim koliko neznam :plaz:

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje CRT Televizora”