GRUNDIG T55640TEXT CUC6300 suzena slika (RIJESENO)
Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
GRUNDIG T55640TEXT CUC6300 suzena slika (RIJESENO)
FIRMA: Grundig 51cm
MODEL: T55640TEXT
CHASSIS(oznaka šasije): CUC6300
PCB(oznake na štampanoj ploči):
MCU(procesor): XC88649P
EEPROM: XLS24C04P
VERTIKALA: TDA8174W
AUDIO: TDA7245A
VIDEO:
SMPS (mreža): TDA4605
FBT (vn trafo): 2920102854
TUNER:
KVAR: Suzena slika po vertikali (nepravilno suzena ) znaci kroz sredinu ekrana ima pojas sirine 10 cm koji je nepravilnog oblika i osciluje... OVO MU SE DESILO ODJEDNOM...
OPIS KVARA: Pozdrav..cini mi se da ono najbitnije nisam napisao, a to je oznaka na stampanoj ploci, jer brojeva je na sve strane: (!Kako sam i naveo TV upali ali slika je skupljena(po vertikali) u sredinu tako da samo se vidi bijeli uski pojas koji je napravilnog oblika...
Mjerio sam napon na kolektoru BU508 tranzistora i negdje je oko 128V. Zakacao sam i sijalicu i naravno radi bez problema,, ali i pored toga sam elektrolite koji se vide u dijelu posle mreze i u samoj mrezi zakacao i nisam dobio nikakvih promjena..mijenjao sam i pobudni tranzistor i sam BU508 ali promjene se nikakve ne desavaju! Tranzistor BU508 se zbog ruznih oscilacija i rezanja slike grije vise nego u normalnom rezimu rada pa sam pokusavao da nije i otklonska jedinica, ali i ona je uredna..! Blokove nisam mijenjao tako da sledeci su oni na redu osim ako neko je vec imao ovaj problem pa mi kaze koji bi dio mogao bit problematican... Unaprijed hvala ..
MODEL: T55640TEXT
CHASSIS(oznaka šasije): CUC6300
PCB(oznake na štampanoj ploči):
MCU(procesor): XC88649P
EEPROM: XLS24C04P
VERTIKALA: TDA8174W
AUDIO: TDA7245A
VIDEO:
SMPS (mreža): TDA4605
FBT (vn trafo): 2920102854
TUNER:
KVAR: Suzena slika po vertikali (nepravilno suzena ) znaci kroz sredinu ekrana ima pojas sirine 10 cm koji je nepravilnog oblika i osciluje... OVO MU SE DESILO ODJEDNOM...
OPIS KVARA: Pozdrav..cini mi se da ono najbitnije nisam napisao, a to je oznaka na stampanoj ploci, jer brojeva je na sve strane: (!Kako sam i naveo TV upali ali slika je skupljena(po vertikali) u sredinu tako da samo se vidi bijeli uski pojas koji je napravilnog oblika...
Mjerio sam napon na kolektoru BU508 tranzistora i negdje je oko 128V. Zakacao sam i sijalicu i naravno radi bez problema,, ali i pored toga sam elektrolite koji se vide u dijelu posle mreze i u samoj mrezi zakacao i nisam dobio nikakvih promjena..mijenjao sam i pobudni tranzistor i sam BU508 ali promjene se nikakve ne desavaju! Tranzistor BU508 se zbog ruznih oscilacija i rezanja slike grije vise nego u normalnom rezimu rada pa sam pokusavao da nije i otklonska jedinica, ali i ona je uredna..! Blokove nisam mijenjao tako da sledeci su oni na redu osim ako neko je vec imao ovaj problem pa mi kaze koji bi dio mogao bit problematican... Unaprijed hvala ..
Zadnja izmena: seha, dana 18 Jan 2011, 20:54, ukupno menjano 1 put.
- alexa_pg
- Site Admin
- Specialty: tv-multimedia
Re: GRUNDIG T55640TEXT CUC6300 suzena slika
Lose si objasnio kvar. Bar meni nije jasno. Pominjes suzena slika po vertikali a gresku trazis u linijskom izlazu.
Na slici u prilogu objasni kako je suzena slika, a ili b.
Na slici u prilogu objasni kako je suzena slika, a ili b.
- Prilog
-
- Suzena slika.JPG (10.15 KiB) Pregledano 3057 puta.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
..pa nisam spominjao vertikalu kao dio ,a taj izraz koji sam naveo odnosio se na vertikalnu liniju koja se vidi na ekranu,tako da sam i samu gresku trazio oko his-a.Nadam se da sam sad malo bolje napisao :) a kad si vec slikovito objasnio onda da se posluzim time i kazem da je greska kao na slici A .
Hvala
Hvala
- alexa_pg
- Site Admin
Neispravno nesto u liniskom izlazu. Obrati paznju na zaokruzene komponente na semi u prilogu. Posebno provjeri C571 (680nF)
- tom
- gxu
- Contact person: TOME
- Specialty: tv
Ovo mene asocira i na otklonsku jedinicu (deflection coil)a tu spada i ono što je kolega alexa_pg obeležio . Foto ispod....u sredinu tako da samo se vidi bijeli uski pojas koji je napravilnog oblika...
- Prilog
-
- DEFORMACIJA
- DEFORMACIJA.jpg (11.1 KiB) Pregledano 3008 puta.
TOME
prije svega da vam se zahvalim na iscrpnim komentarima, uradio sam sve na sta ste ste sumnjali.obratio paznju na vecinu predlozenih dijelova, ali pozitivnog rezultata neme:(
Sve blokove u hisu sam promjenio svih 5 komada,zatim diode na kiloomskom isprobao ,ali opet nista!Na kraju sam zamjenio i otkloonsku jedinicu iako mi se i originalna cinila zdravom..al hajd vrijedi probat..znaci NISTA :(jos sam na samom pocetku bez ikakvih naznaka da bi bi se vidjelo nesto sumnjivo!Jedino sto sam mogao primjetiti jeste da mi se jedan zicano otpor previse grije, ide sa " i " nozice na trafou preko tog otpora pa na konektor otklonske jedinice!
Sledece u sta sumnjam jeste <VN trafo>..Sta vi mislite dali ima logike i njega probati??
jos jednom HVALA
Sve blokove u hisu sam promjenio svih 5 komada,zatim diode na kiloomskom isprobao ,ali opet nista!Na kraju sam zamjenio i otkloonsku jedinicu iako mi se i originalna cinila zdravom..al hajd vrijedi probat..znaci NISTA :(jos sam na samom pocetku bez ikakvih naznaka da bi bi se vidjelo nesto sumnjivo!Jedino sto sam mogao primjetiti jeste da mi se jedan zicano otpor previse grije, ide sa " i " nozice na trafou preko tog otpora pa na konektor otklonske jedinice!
Sledece u sta sumnjam jeste <VN trafo>..Sta vi mislite dali ima logike i njega probati??
jos jednom HVALA
- alexa_pg
- Site Admin
Moze biti i trafo ali sumljam. Radije bih da necim slikas tu pojavu na ekranu pa da sliku okacis da je vidimo.
..eh sad napokon mogu napisati da sam konacno uradio ovo cudo sto TELEVIZOR se zove :)
prije svega hvala svima koji su pomogli, namucio sam se poprilicno ali isplatilo se;)
Nakon sto vise nije bilo nista u sta bi mogao sumnjat ostalo mi je jos samo da zamjenim VN trafo,nisam imao originalnog pa sam zato morao prepravljat sa drugog TV-a,sve mi se poklapalo osim napona za RGB njega sam jednostavno preko otpora doveo sa B+..ZNAM trebao sam kad sam sve uradio,trebao sam jos nac i taj napon , ali i ovako radi super nista se ne grije i slika je dobra:)
hvala jos jednom ...
prije svega hvala svima koji su pomogli, namucio sam se poprilicno ali isplatilo se;)
Nakon sto vise nije bilo nista u sta bi mogao sumnjat ostalo mi je jos samo da zamjenim VN trafo,nisam imao originalnog pa sam zato morao prepravljat sa drugog TV-a,sve mi se poklapalo osim napona za RGB njega sam jednostavno preko otpora doveo sa B+..ZNAM trebao sam kad sam sve uradio,trebao sam jos nac i taj napon , ali i ovako radi super nista se ne grije i slika je dobra:)
hvala jos jednom ...
- dzafer
- gx
Re: GRUNDIG T55640TEXT CUC6300 suzena slika(RIJESENO)
A da ti taj B+ nije mal za rad RGB
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.
Re: GRUNDIG T55640TEXT CUC6300 suzena slika(RIJESENO)
pa mozda jest , al slika je bila zadovoljavajuca i zaista nisam imao volje vise ganjat...nakon svega gore napisanog :)
- Majstor Duja
- Neaktivan
- Warranty service: http://www.elektrocentar.com
- Contact person: Goran Duic
Re: GRUNDIG T55640TEXT CUC6300 suzena slika (RIJESENO)
Mogao si sa B+ voditi zicu na jezgro VN i da mu dodas jos 50-tak volti - moze da se desi da u buducnosti krene da gasi sliku zbog male emisije topova...
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."
Re: GRUNDIG T55640TEXT CUC6300 suzena slika (RIJESENO)
Ako se desi da mi pravi problem sa slikom onda cu definitivno morat nesto uradit,dali naci i taj napon originalni za RGB ili upravo tako namotat preko jezgra jos koji namotaj da bi dobio nesto veci napon ,za sada je Ok, mozda za nijansu malo tamnija slika al zadovoljavajuce..
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
TV PHILIPS Chassis L62 (L6.2) - Suzena slika (RIJESENO)
napisao digital » 29 Apr 2008, 10:59 » u Servisiranje CRT Televizora - 5 Odgovori
- 2459 Pregledano
-
Zadnji post napisao digital
30 Apr 2008, 12:05
-
-
-
TV GRUNDIG T51640 Chassis CUC6300 (RESENO)
napisao lale » 22 Okt 2007, 14:23 » u Servisiranje CRT Televizora - 5 Odgovori
- 1378 Pregledano
-
Zadnji post napisao Majstor Duja
24 Okt 2007, 17:12
-
-
-
GRUNDIG CUC6300 Kad se priključi antena izbacuje FID REŠENO
napisao ivan_trle » 30 Okt 2011, 21:13 » u Servisiranje CRT Televizora - 13 Odgovori
- 1511 Pregledano
-
Zadnji post napisao ivan_trle
01 Nov 2011, 20:13
-
-
-
TV EI Chassis B40 - Suzena slika (RESENO)
napisao majstorr » 29 Jan 2008, 00:20 » u Servisiranje CRT Televizora - 8 Odgovori
- 1701 Pregledano
-
Zadnji post napisao majstorr
30 Jan 2008, 17:10
-
-
-
TV LADER LA2950T Chassis TV4KS - Sužena slika (RJEŠENO)
napisao Sapun » 25 Sep 2008, 20:51 » u Servisiranje CRT Televizora - 23 Odgovori
- 3759 Pregledano
-
Zadnji post napisao Sapun
13 Okt 2008, 15:51
-
-
-
Re: TV GORENJE E5 sasija Suzena slika (RESENO)
napisao sove » 09 Avg 2012, 17:50 » u Servisiranje CRT Televizora - 6 Odgovori
- 1328 Pregledano
-
Zadnji post napisao sove
14 Avg 2012, 21:07
-
-
-
Samsung KS3A sužena slika po horizontali (Odustao)
napisao Baba » 16 Okt 2015, 14:11 » u Servisiranje CRT Televizora - 5 Odgovori
- 2843 Pregledano
-
Zadnji post napisao alexa_pg
20 Okt 2015, 16:52
-
-
-
Samsung CW29Z404N - Suzena i izoblicena slika E/W, RGB linije na vrhu
napisao Stefan7 » 13 Jun 2019, 15:05 » u Servisiranje CRT Televizora - 4 Odgovori
- 4253 Pregledano
-
Zadnji post napisao Stefan7
14 Jun 2019, 15:37
-