EI B45 VN Trafo ili ... (Reseno)

problemi , kvarovi , sheme upload/download popravka CRT televizora
HOME -- SERVISERI -- EXPERT-TEAM -- DALJINSKI

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.

HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
Avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2862
Pridružen: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Contact person: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

EI B45 VN Trafo ili ... (Reseno)

Post napisao tom » 12 Jun 2007, 18:01

SAA1293; TDA4601; TDA3653B; TDA1013B; TDA3566A

Na ovom TV bio je crko VN trafo (HR6450). Korisnik je hteo da prodze jeftinije pa sam ga zamenio sa HB6450. Osim sto je malo veci da bi ga smestio morao sam jedan keramicki otpornik rotirati i staviti ga odozdo. Posle montaze i doterivanja naizgled je bilo sve OK osim kad se gasi na STBY na ekranu ostaje mala fleka otprilike na sredini. Precnika oko 1.5cm nepravilnog oblika.Kad se gasi na glavni prekidac toga nema. Menjao sam TDA3566A - situacija ista. Molim za mislenje sta dalje.
Zadnja izmena: tom, dana 14 Jun 2007, 20:41, ukupno menjano 2 puta.

Avatar
Vojvoda
____
____
Postovi: 3369
Pridružen: 17 Dec 2006, 22:14
Location: Srbija
Contact person: Mirko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd, Karaburma

Post napisao Vojvoda » 12 Jun 2007, 21:02

Da li je postojao taj problem pre nego je tv crkao?
Kako kažeš da problem nestaje kad ga gasiš na prekidač, logično je da ti se tv preko daljinskog ne "ugasi" odmah te stoga moraš malo veslati po elkosima, kao i merenjem prekontrolisati kolo za gašenje tv-a oko LM317, odnosno čta se dešava sa 12V kad prelazi u st-by. Moraš videti i šta je sa linijom za gašenje mlaza.
Može biti i da ta jeftinija varijanta na kraju skuplja ako trafo nije ok.
Budženje je majka zanata.
Ko dobro budži, bolje pare uzima.
http://www.youtube.com/watch?v=WBao61sI ... ture=share

Avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2862
Pridružen: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Contact person: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Post napisao tom » 12 Jun 2007, 21:32

Problem prije crkavanja kako kaze musterija nije bilo.Stari trafo nije varnicio nego je bio "izduven"onako kako lak iz zice iscuri. Naponi su ok u rezimu rada i u rezimu stby.U medjuvremenu sam primetio da kad stavim tri redno vezana otpornika od 100 Mohm(stari stap otpor od grundiga)i jedan kraj prikacim na 27KV a drugi na masu fleka posle gasenja nestaje ali zato pri pnovnom uklucenja slika malo vise kasni od normale.Mozda bi ova varijanta isla pod uslovom da je trafo u pitanju.Sutra trazim drugi trafo pa kanim i to probati.Na sasaiji B40 gde ide HB 7519 taj problem dosad nisam imao.

Boban
_
_
Postovi: 61
Pridružen: 11 Mar 2007, 00:09

Post napisao Boban » 12 Jun 2007, 22:25

Meni se to dešavalo x puta i uvek sam ja bio napravio problem, obično nešto pokidano na ploči katodne cevi, na rešetkama - uglavnom g1. Zar na B45 ne ide HR6450 ili neka Nokia, isto kao i na B105?

Avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2862
Pridružen: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Contact person: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Post napisao tom » 12 Jun 2007, 22:49

Boban je napisao: Zar na B45 ne ide HR6450
Sasvim tacno kolega yess ja sam i stavio HB6450 ali u prvom postu sam pogresio sorry u brojkama i to cu ispraviti da ne bude zabune.

Radojica
_
_
Postovi: 10
Pridružen: 01 Mar 2007, 13:34
Lokacija: Lazarevac

Post napisao Radojica » 12 Jun 2007, 23:30

To mi lici na sporo praznjenje ekrana. slicnih problema je bilo ranije sa kaskadama kada neke nisu imale blider otpornik isto su ostajale tacke ili mrlje na sredini ekrana nakon gasenja.Da slucajno BU 508 u hor. ne ostaje delimicno ukljucen nakon prelaza u stby.?

Avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2862
Pridružen: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Contact person: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Post napisao tom » 12 Jun 2007, 23:41

Posle iskljucivanje na stby ne bi trebalo da ima nikakve nepravilne radnje posto napon od 12V ne postoji (Napaja i Tda2579A)a u radu tv nema nikakvih problema sa svim korektnim naponima i na CRT :roll:

Radojica
_
_
Postovi: 10
Pridružen: 01 Mar 2007, 13:34
Lokacija: Lazarevac

Post napisao Radojica » 12 Jun 2007, 23:59

ukoliko ta fleka ne iscezava posle nekog vremena vec stoji stalno veca verovatnoca je da trafo nije dobar nego ekran

Avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2862
Pridružen: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Contact person: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Post napisao tom » 13 Jun 2007, 00:07

Radojica je napisao: veca verovatnoca je da trafo nije dobar nego ekran
Meni je ovo dvosmisljeno.Nisam shvatio dali mislite na trafo ili ekran :roll:

Boban
_
_
Postovi: 61
Pridružen: 11 Mar 2007, 00:09

Post napisao Boban » 13 Jun 2007, 00:17

Za gašenje tačke na B45 služi C412 (10uF) koji je napunjen na oko 200V. Prilikom gašenja napon +200V(za RGB) brzo pada na nulu, C412 ne može trenutno da se isprazni pa se preko njega cela promena (negativna) prenosi na prvu rešetku, a time i gasi mlaz. A ekran mislim da se kod ovih televizora prazni jedino ručno :mrgreen:
Naravno ako su C410 i C710 većeg kapaciteta od 10uF (neko je budžio i sl.) pa se ne prazne dovoljno brzo nema ni gašenja tačke.

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6531
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Post napisao buzdumra » 13 Jun 2007, 01:56

posto se ekran sad prazni preko nekog ....
ajd vidi da nije spala masa ekrana.. crna zica :mrgreen:
,a moguce da trafo nema neke otpornike..
najpre pregledaj kondenzatore na kc ..
nadji neki stari trafo okrpaj ga cisto da jednom upali da proveris :lol:
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2862
Pridružen: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Contact person: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Post napisao tom » 13 Jun 2007, 23:30

buzdumra je napisao:vidi da nije spala masa ekrana.. crna zica
,a moguce da trafo nema neke otpornike..
najpre pregledaj kondenzatore na kc ..
nadji neki stari trafo okrpaj ga cisto da jednom upali da proveris
Crna zica u redu.Kondenzatore zamenio novim iako po svim parametrima i stari su bili u redu.
trafo da nema otpornike mislite ugradjeni u sam trafo?
Nazalost danas imao malo vise posla i nisam mogao probati originalni trafo iako sam imao i takav tv na popravak bas danas ali se musterija zurio(bio sa sela)To cu verovatno sutra traziti od kolege da za djabe ne kuoujem nov(20e)ako imaju da usluze jer musterije tesko placaju ovaj skuplji.Sve mi se cini da ce biti trafo made in china.

tiksi
gx
gx
Postovi: 821
Pridružen: 22 Sep 2006, 00:00
Location: BOR SRBIJA
Contact person: Tiksi
Specialty: tv-multimedia

Post napisao tiksi » 14 Jun 2007, 01:30

Evo i mog iskustva u vezi sa ovim , doduše TV je bio NEO. Isto tako se gasio sa tačkom ( bolje reći TAČKETINOM ) ali samo kad se gasi na daljinski , sa prekidača se gasi normalno. Proverio sam stepen za gašenje povratnog mlaza , zamenio trafo , isključivao mu pobudu za BU u toku rada , isključivao napon za HIS u toku rada , iskopčavao G2 pre gačenja i uvek bi imao fleku. E onda sam tu ploču nakačio na drugi ekran i sve je bilo normalno. Što se tiče fleke nije pomogla ni regeneracija mada je slika bila dobra i pre regeneracije. Moj ti je savet da probaš na drugom ekranu i rešiš dilemu.

Avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2862
Pridružen: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Contact person: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Post napisao tom » 14 Jun 2007, 16:49

Problem je resen.Probao sam sa HR645o i sve je bilo u redu.Uzrok greske je HB6450. :mrgreen: Probao sam i sa drugim novim HB6450 situacija je bila ista.Sto znaci da ovi transformatori imaju tu gresku. :m:
E sada trazim misljenje dali nece biti problema ako ostavim sa HB6450 i dodatne dobro izolovane otpornuke (na ovo se slaze i korisnik na njegovu odgovornost...Tolko mu pare)

Avatar
mladen mladenov
gx
gx
Postovi: 1334
Pridružen: 13 Avg 2006, 10:37
Location: Srbija
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Stara Pazova

Post napisao mladen mladenov » 14 Jun 2007, 17:04

Mislim da neces imati problema jer ja sam pre jedno 2 godine imao isto B45,na popravci koji je imao isto dodate otpornike izmedju mase i 27KV,bio je crkao vn trafo i kad sam uzeo drugi i ubacio ono prilikom gasenja isto fleka na ekranu kao ruza,kad pogledam nisam zakacio te otpornike bili su uliveni u plastiku,vratim ih i sve ok,nema vise fleke,i skoro mi je bio isto taj tv imao je kvar u mrezi,zavrsio sam ga i radi i dalje tako da vec 2 godine sa tim radi sigurno ok a mozda i duze ko zna kad je to neko ubacio.

Avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2862
Pridružen: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Contact person: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Post napisao tom » 14 Jun 2007, 20:40

Tv cu ostaviti sa otporom i HB6450.I ja se nadam da nece biti problema.
Hvala svima na pomoci :pivopije:

Pisem reseno :arrow: :ccccc:

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje CRT Televizora”