2majstor5 UKLJUČI SE - PRIKLJUČI SE ! 1klima3 1tv2

Kolege serviseri prijave u Expet grupu OVDE

TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

problemi , kvarovi , sheme upload/download popravka CRT televizora
HOME -- SERVISERI -- EXPERT-TEAM -- DALJINSKI

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.

HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružen: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao Thunderr » 14 Mar 2018, 16:53

Malo cu morati sacekati par dana dok nabavim otpornike i sklopim sondu i dobro izoliram..
Sto se tice trimera, opseg na unimeru mi je samo 2megaoma, skroz ulijevo je 0 oma, a jedno milimetar dva kada okrenem prema desno 1.8-1.9 megaoma.. pretpostavljam oko 30-35megaoma skroz udesno

Avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2839
Pridružen: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Contact person: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao tom » 14 Mar 2018, 18:10

Ako je tako onda probaj redno dodati otpor od 30 - 60 MΩ sa postojećim trimerom pa podešavaj!
Ova kaskada koja je obilato koriščena na Iskrinim TV-a imali su taj problem sa fokusom!

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružen: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao Thunderr » 14 Mar 2018, 20:04

Jedino pri ruci imam 10 Megaoma (Braun Crna Plava - Zuta) (1, 0, x1m - 5%) snage 2 watta..Da njega privremeno ugradim izmedju "mase", tj na potenciometru izlaz za masu otpornik, druga strana na masu (serijski)..

Avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2839
Pridružen: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Contact person: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao tom » 14 Mar 2018, 20:34

10 MΩ je malo, barem 30 MΩ redno (serijski).
Postojeću žicu koja od trimera ide na masu, prekini to i dodaj otpor na taj trimer redno (serijski) na masu.

Avatar
KASA1
gx
gx
Postovi: 436
Pridružen: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao KASA1 » 14 Mar 2018, 20:41

Nek zalemi to što ima, da vidimo ima li kakve promjene.

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3263
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao alexa_pg » 14 Mar 2018, 20:58

Mozes sa stare kaskade skinuti potenciometar i bez klizaca, samo otoprnik, dodati na red ovom postijecem.
Alexa

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružen: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao Thunderr » 14 Mar 2018, 21:16

Za probu sam postavio 10 megaoma samo da vidim ima li razlike, fokus potenciometar na polovici stoji, slika je malo cisca..
Kada skroz smanjim zvuk cujem 50Hz ton vertikalne deflekcije u zvucniku, kao golf dizelas u leru kada radi zimi... otprilike taj zvuk.
Problem je bio u vertikalnom otklonu pak, pomjeranjem VERT SINKR. potenciometra sam uspio dobiti sliku bez vertikalnog pomijeranja.
Skroz udesno, slika je jos cisca, ali opet ni blizu onoga sto treba biti.. Isto tako, sada posto je cistije, ima neki problem sa bojom definitivno, a cist raster ili snijeg je vrlo tesko vidjeti, jer nema osvjetljenja bez prijema nekog signala, kao npr kanal br 8 bez antene sto iskreno ne znam sta je, vjerovatno FTV ili TVSA..

Evo slika:

Kod: Označi sve

https://imgur.com/a/agSZf
Slika nakon podesavanja VERT. SINKRONIZACIJE:

Kod: Označi sve

https://imgur.com/a/FXRmh
Vide se dva lica covjeka, uocljiva su ali jos uvijek problem sa fokusom.. Izgleda da moram obici koji otpad, naci 3-4 jos 10Megaoma otpornika, staviti sve u seriju i prekriti buzirom..

Potenciometar sa stare kaskade ne znam da li je sigurno koristiti, u prethodnim postovima naveo sam da je masa otpala sa plocice skroz, da je jedva zaletovano nazad, i da opet moze otpasti.. Ako otpadne, da ne napravim kakav belaj..

Edit: Moze li se ovo cudo kako iskoristiti, sasija 2006god, od nekog kineza razvalio VN trafo..

Slika:

Kod: Označi sve

https://imgur.com/a/OAqWz
Edit br2: Cuje se VN cvrcanje, da li je sada sa otpornika posto je bas blizu fokus trimera, ili varnicar (iskriste) ima malo proboja, nema vidljivog varnicenja vec se cuje samo cvrcanje visokog napona, oko podnozja KC se cuje, sad da li je varnicar ili je nesto sada drugo ispustilo dusu..

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružen: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao Thunderr » 17 Mar 2018, 12:33

Kod: Označi sve

http://www.donberg.ie/thumbs/h/hrt225bp.gif
Izmedju UF i izlaza za potenciometar na staroj kaskadi, da li mogu to koristiti kao 42megaom otpornik? Bas takav otpornik nije lako naci, najvise je 10megaoma sto sam do sada uspio naci..

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 22584
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao Stolle » 17 Mar 2018, 13:59

Te linkove, ka nekakvim ko zna kakvim sajtovima stavljaj obavezno u code tagove.

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3263
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao alexa_pg » 17 Mar 2018, 15:10

Thunderr je napisao:...Moze li se ovo cudo kako iskoristiti...
Moglo bi kad bi mogao na grafit da zalemiš žicu. Kako je lemljenje nemoguće tako je i dio nemoguće iskoristiti. Pominjao si da imaš više starih kaskada, neispravnih, pa sa neke od njih skini fokus potenciometar i njega iskoristi kao otpornik. U krajnjem slučaju pođi opet do Džafera i zamijeni kaskadu ili neka ti da taj potenciometar o kome pričam.
Alexa

Avatar
nec
gxu
gxu
Postovi: 4753
Pridružen: 17 Okt 2007, 22:15
Location: Makedonija, Strumica
Phone number: 0038934551413
Specialty: tv-multimedia
Kontakt:

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao nec » 17 Mar 2018, 16:26

alexa_pg je napisao: U krajnjem slučaju pođi opet do Džafera i zamijeni kaskadu ili neka ti da taj potenciometar o kome pričam.
U najkrajnijem slucaju, odnesi taj TV kod Dzaleta (da ga popravi za "nekih" pola sata) i kupi mu jedno pivo :tooo:
Kad zamenimo ideje svi imamo duplo vise ideja

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružen: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao Thunderr » 17 Mar 2018, 18:42

Za linkove za ubuduce sam zapamtio.

Ovo je jedina kaskada sa fokusom koju je Dzale imao, ako opet zapne kontaktirat cu ga pa vidjeti sta mozemo tu uraditi za koji dan ako se ne snadjem.. Sto se tice samog TVa, Dzale je rekao da ne zeli da ga popravlja sto i shvatam, tako da sam prepusten sam sebi, ostalo je samo do fokusa, ne bi trebalo nista dalje biti sporno.. Mjerim i jedan i drugi potenciometar sa starih kaskada, obadva pokazuju "O.L." ili prekid..

Edit cu napraviti kako sta skontam/uradim..

Avatar
zar099
_
_
Postovi: 243
Pridružen: 18 Nov 2013, 04:52
Location: Bosna i Hercegovina

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao zar099 » 17 Mar 2018, 21:18

alexa_pg je napisao:
Thunderr je napisao:...Moze li se ovo cudo kako iskoristiti...
Moglo bi kad bi mogao na grafit da zalemiš žicu. Kako je lemljenje nemoguće tako je i dio nemoguće iskoristiti. Pominjao si da imaš više starih kaskada, neispravnih, pa sa neke od njih skini fokus potenciometar i njega iskoristi kao otpornik. U krajnjem slučaju pođi opet do Džafera i zamijeni kaskadu ili neka ti da taj potenciometar o kome pričam.
Izbusiti rupe na krajevima i staviti podloske s obe strane sarafa tako da pritisne onaj grafit i jos nataketi na saraf onu stopicu raupicom za koju se lemi zica i tako s obe strane pa izmjeriti unimerom spojeve bar sa krajeva na sredinu ako unimer nemoze izmjeriti s kraja na kraj... :idea: Mozda nece bit dobar spoj al mozda vrijedi pokusat.

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružen: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao Thunderr » 27 Mar 2018, 22:34

Nakon par dana ga ukljucio, odlucio ostaviti jedno 20-30 minuta da odradi malo, reko mozda ce se slika malo popraviti, radio je oko 3-4 minute, na sekundicu se pojavile sve tri boje u smislu vertikalne crte i kompletan TV je ostao bez struje, nema NIKAKVOG napajanja osim kalema za demagnetizaciju, svi osiguraci su dobri..

Avatar
dzafer
gx
gx
Postovi: 3009
Pridružen: 21 Sep 2006, 13:13
Location: BIH SARAJEVO-ILIDŽA
Specialty: tv-multimedia

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao dzafer » 28 Mar 2018, 16:04

Kaskada imam ali stvarno ni jednu vise sa fokusom.
Ja da sam na tvom mjestu taj tv bi ipak bacio u Bosnu dok je nabujala neka ga nosi ..


PS nasao sam nekih fokus potenciometara pa ako rijesis svati da ti dam
Nemaš dozvole za preuzimanje priloga dodatih postu.
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružen: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao Thunderr » 28 Mar 2018, 18:36

Eh ovako cemo onda, ja narednih 7-10 dana imam dosta obaveza, tek nakon tog vremena se mogu zadati i gledati sta je stradalo i rijesiti kvar, skoro pa skroz sam siguran da je BU208 na napojnoj jedinici pregorio, pa kada rijesim taj problem doci cu po jedan taj potenciometar da probam sa njim, to je jedno 15-20 dana pretpostavljam dok ne rijesim sve kako treba.. Ako nakon toga bude pravio problema, dijelove pozadi staviti i kao ukras u sobu..

Doduse, prije paljenja sada sam se sjetio da smo dirali onaj jedan potenciometar na vrhu napojnog modula, pomjerili ga za cetvrtinu, ne znam ima li to veze..

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3263
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao alexa_pg » 28 Mar 2018, 19:02

Thunderr je napisao:... skoro pa skroz sam siguran da je BU208 na napojnoj jedinici pregorio...
Ili onaj u linijskom izlazu.
Alexa

Avatar
dzafer
gx
gx
Postovi: 3009
Pridružen: 21 Sep 2006, 13:13
Location: BIH SARAJEVO-ILIDŽA
Specialty: tv-multimedia

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao dzafer » 28 Mar 2018, 19:37

Thunderr je napisao: Doduse, prije paljenja sada sam se sjetio da smo dirali onaj jedan potenciometar na vrhu napojnog modula, pomjerili ga za cetvrtinu, ne znam ima li to veze..
Ako ste ga okrenuli u smjeru skazaljke na satu onda ste mu digli taj +B napon i crkao je tranzistor sto Alexta rece.
Sto vise vrijeme odmice sve mi vecu šuhvu veze da ce zavrsiti u Bosni :roll:
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružen: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao Thunderr » 28 Mar 2018, 19:57

Gledano sa gornjeg dijela ploce gdje se nalazi potenciometar, da je podnozje okrenuto prema dole, taj potenciometar jedan jedini na tom modulu je mozda 95% prema lijevo okrenut, mi smo ga malo pomjerili u smjeru kazaljke..

Evo malo sam uzeo da mjerim, tranzistor izgleda ok, mrezni otpornik ok, a vidim da posto su diode stavljene sa donje strane ploce, da je ova od +17V, sa pina 14 trafoa sto ide na MC7812 regulator i dalje mislim da zavojnice za horizontalnu deflekciju, sa VRLO tankin mostom kalaja prespojena, znam da je bila sigurno dobro stavljena, i da je u kratkom spoju ta dioda na 17V Liniji, gledano na TVu, najbliza trafou od ove 3 u nizu.. Najvjerovatnije da su se zato i sve tri boje pojavile u momentu gasenja, koliko mogu da upratim ide jednim dijelom na RGB modul..

Avatar
KASA1
gx
gx
Postovi: 436
Pridružen: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Post napisao KASA1 » 29 Mar 2018, 09:23

Osim na RGB modul, +17V ide i na tonski modul,... odspoji diodu, provjeri otpor prema masi na toj liniji,... ako je osigurač iza diode ispravan možda je samo dioda problem.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje CRT Televizora”