TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

problemi , kvarovi , sheme upload/download popravka CRT televizora
HOME -- SERVISERI -- EXPERT-TEAM -- DALJINSKI

Moderator: alexa_pg

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.

HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 14 Mar 2018, 16:53

Malo cu morati sacekati par dana dok nabavim otpornike i sklopim sondu i dobro izoliram..
Sto se tice trimera, opseg na unimeru mi je samo 2megaoma, skroz ulijevo je 0 oma, a jedno milimetar dva kada okrenem prema desno 1.8-1.9 megaoma.. pretpostavljam oko 30-35megaoma skroz udesno

Korisnikov avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2818
Pridružio se: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Kontakt osoba: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod tom » 14 Mar 2018, 18:10

Ako je tako onda probaj redno dodati otpor od 30 - 60 MΩ sa postojećim trimerom pa podešavaj!
Ova kaskada koja je obilato koriščena na Iskrinim TV-a imali su taj problem sa fokusom!

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 14 Mar 2018, 20:04

Jedino pri ruci imam 10 Megaoma (Braun Crna Plava - Zuta) (1, 0, x1m - 5%) snage 2 watta..Da njega privremeno ugradim izmedju "mase", tj na potenciometru izlaz za masu otpornik, druga strana na masu (serijski)..

Korisnikov avatar
tom
gxu
gxu
Postovi: 2818
Pridružio se: 23 Apr 2007, 20:01
Location: Strumica
Kontakt osoba: TOME
Specialty: tv
Lokacija: Makedonija

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod tom » 14 Mar 2018, 20:34

10 MΩ je malo, barem 30 MΩ redno (serijski).
Postojeću žicu koja od trimera ide na masu, prekini to i dodaj otpor na taj trimer redno (serijski) na masu.

Korisnikov avatar
KASA1
gx
gx
Postovi: 309
Pridružio se: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod KASA1 » 14 Mar 2018, 20:41

Nek zalemi to što ima, da vidimo ima li kakve promjene.

Korisnikov avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3161
Pridružio se: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod alexa_pg » 14 Mar 2018, 20:58

Mozes sa stare kaskade skinuti potenciometar i bez klizaca, samo otoprnik, dodati na red ovom postijecem.
Alexa

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 14 Mar 2018, 21:16

Za probu sam postavio 10 megaoma samo da vidim ima li razlike, fokus potenciometar na polovici stoji, slika je malo cisca..
Kada skroz smanjim zvuk cujem 50Hz ton vertikalne deflekcije u zvucniku, kao golf dizelas u leru kada radi zimi... otprilike taj zvuk.
Problem je bio u vertikalnom otklonu pak, pomjeranjem VERT SINKR. potenciometra sam uspio dobiti sliku bez vertikalnog pomijeranja.
Skroz udesno, slika je jos cisca, ali opet ni blizu onoga sto treba biti.. Isto tako, sada posto je cistije, ima neki problem sa bojom definitivno, a cist raster ili snijeg je vrlo tesko vidjeti, jer nema osvjetljenja bez prijema nekog signala, kao npr kanal br 8 bez antene sto iskreno ne znam sta je, vjerovatno FTV ili TVSA..

Evo slika:

Kod: Obeleži sve

https://imgur.com/a/agSZf

Slika nakon podesavanja VERT. SINKRONIZACIJE:

Kod: Obeleži sve

https://imgur.com/a/FXRmh

Vide se dva lica covjeka, uocljiva su ali jos uvijek problem sa fokusom.. Izgleda da moram obici koji otpad, naci 3-4 jos 10Megaoma otpornika, staviti sve u seriju i prekriti buzirom..

Potenciometar sa stare kaskade ne znam da li je sigurno koristiti, u prethodnim postovima naveo sam da je masa otpala sa plocice skroz, da je jedva zaletovano nazad, i da opet moze otpasti.. Ako otpadne, da ne napravim kakav belaj..

Edit: Moze li se ovo cudo kako iskoristiti, sasija 2006god, od nekog kineza razvalio VN trafo..

Slika:

Kod: Obeleži sve

https://imgur.com/a/OAqWz

Edit br2: Cuje se VN cvrcanje, da li je sada sa otpornika posto je bas blizu fokus trimera, ili varnicar (iskriste) ima malo proboja, nema vidljivog varnicenja vec se cuje samo cvrcanje visokog napona, oko podnozja KC se cuje, sad da li je varnicar ili je nesto sada drugo ispustilo dusu..

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 17 Mar 2018, 12:33

Kod: Obeleži sve

http://www.donberg.ie/thumbs/h/hrt225bp.gif

Izmedju UF i izlaza za potenciometar na staroj kaskadi, da li mogu to koristiti kao 42megaom otpornik? Bas takav otpornik nije lako naci, najvise je 10megaoma sto sam do sada uspio naci..

Korisnikov avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 21908
Pridružio se: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Stolle » 17 Mar 2018, 13:59

Te linkove, ka nekakvim ko zna kakvim sajtovima stavljaj obavezno u code tagove.

Korisnikov avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3161
Pridružio se: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod alexa_pg » 17 Mar 2018, 15:10

Thunderr napisao:...Moze li se ovo cudo kako iskoristiti...

Moglo bi kad bi mogao na grafit da zalemiš žicu. Kako je lemljenje nemoguće tako je i dio nemoguće iskoristiti. Pominjao si da imaš više starih kaskada, neispravnih, pa sa neke od njih skini fokus potenciometar i njega iskoristi kao otpornik. U krajnjem slučaju pođi opet do Džafera i zamijeni kaskadu ili neka ti da taj potenciometar o kome pričam.
Alexa

Korisnikov avatar
nec
gxu
gxu
Postovi: 4712
Pridružio se: 17 Okt 2007, 22:15
Location: Makedonija, Strumica
Fiksni telefon: 0038934551413
Specialty: tv-multimedia
Kontakt:

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod nec » 17 Mar 2018, 16:26

alexa_pg napisao: U krajnjem slučaju pođi opet do Džafera i zamijeni kaskadu ili neka ti da taj potenciometar o kome pričam.

U najkrajnijem slucaju, odnesi taj TV kod Dzaleta (da ga popravi za "nekih" pola sata) i kupi mu jedno pivo :tooo:
Kad zamenimo ideje svi imamo duplo vise ideja

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 17 Mar 2018, 18:42

Za linkove za ubuduce sam zapamtio.

Ovo je jedina kaskada sa fokusom koju je Dzale imao, ako opet zapne kontaktirat cu ga pa vidjeti sta mozemo tu uraditi za koji dan ako se ne snadjem.. Sto se tice samog TVa, Dzale je rekao da ne zeli da ga popravlja sto i shvatam, tako da sam prepusten sam sebi, ostalo je samo do fokusa, ne bi trebalo nista dalje biti sporno.. Mjerim i jedan i drugi potenciometar sa starih kaskada, obadva pokazuju "O.L." ili prekid..

Edit cu napraviti kako sta skontam/uradim..

Korisnikov avatar
zar099
_
_
Postovi: 213
Pridružio se: 18 Nov 2013, 04:52
Location: Bosna i Hercegovina

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod zar099 » 17 Mar 2018, 21:18

alexa_pg napisao:
Thunderr napisao:...Moze li se ovo cudo kako iskoristiti...

Moglo bi kad bi mogao na grafit da zalemiš žicu. Kako je lemljenje nemoguće tako je i dio nemoguće iskoristiti. Pominjao si da imaš više starih kaskada, neispravnih, pa sa neke od njih skini fokus potenciometar i njega iskoristi kao otpornik. U krajnjem slučaju pođi opet do Džafera i zamijeni kaskadu ili neka ti da taj potenciometar o kome pričam.

Izbusiti rupe na krajevima i staviti podloske s obe strane sarafa tako da pritisne onaj grafit i jos nataketi na saraf onu stopicu raupicom za koju se lemi zica i tako s obe strane pa izmjeriti unimerom spojeve bar sa krajeva na sredinu ako unimer nemoze izmjeriti s kraja na kraj... :idea: Mozda nece bit dobar spoj al mozda vrijedi pokusat.

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 27 Mar 2018, 22:34

Nakon par dana ga ukljucio, odlucio ostaviti jedno 20-30 minuta da odradi malo, reko mozda ce se slika malo popraviti, radio je oko 3-4 minute, na sekundicu se pojavile sve tri boje u smislu vertikalne crte i kompletan TV je ostao bez struje, nema NIKAKVOG napajanja osim kalema za demagnetizaciju, svi osiguraci su dobri..

Korisnikov avatar
dzafer
gx
gx
Postovi: 2978
Pridružio se: 21 Sep 2006, 13:13
Location: BIH SARAJEVO-ILIDŽA
Specialty: tv-multimedia
Kontakt:

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod dzafer » 28 Mar 2018, 16:04

Kaskada imam ali stvarno ni jednu vise sa fokusom.
Ja da sam na tvom mjestu taj tv bi ipak bacio u Bosnu dok je nabujala neka ga nosi ..


PS nasao sam nekih fokus potenciometara pa ako rijesis svati da ti dam
Prikačeni fajlovi
20180328_155326-1-486x459.jpg
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 28 Mar 2018, 18:36

Eh ovako cemo onda, ja narednih 7-10 dana imam dosta obaveza, tek nakon tog vremena se mogu zadati i gledati sta je stradalo i rijesiti kvar, skoro pa skroz sam siguran da je BU208 na napojnoj jedinici pregorio, pa kada rijesim taj problem doci cu po jedan taj potenciometar da probam sa njim, to je jedno 15-20 dana pretpostavljam dok ne rijesim sve kako treba.. Ako nakon toga bude pravio problema, dijelove pozadi staviti i kao ukras u sobu..

Doduse, prije paljenja sada sam se sjetio da smo dirali onaj jedan potenciometar na vrhu napojnog modula, pomjerili ga za cetvrtinu, ne znam ima li to veze..

Korisnikov avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3161
Pridružio se: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod alexa_pg » 28 Mar 2018, 19:02

Thunderr napisao:... skoro pa skroz sam siguran da je BU208 na napojnoj jedinici pregorio...

Ili onaj u linijskom izlazu.
Alexa

Korisnikov avatar
dzafer
gx
gx
Postovi: 2978
Pridružio se: 21 Sep 2006, 13:13
Location: BIH SARAJEVO-ILIDŽA
Specialty: tv-multimedia
Kontakt:

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod dzafer » 28 Mar 2018, 19:37

Thunderr napisao:Doduse, prije paljenja sada sam se sjetio da smo dirali onaj jedan potenciometar na vrhu napojnog modula, pomjerili ga za cetvrtinu, ne znam ima li to veze..

Ako ste ga okrenuli u smjeru skazaljke na satu onda ste mu digli taj +B napon i crkao je tranzistor sto Alexta rece.
Sto vise vrijeme odmice sve mi vecu šuhvu veze da ce zavrsiti u Bosni :roll:
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

Thunderr
_
_
Postovi: 30
Pridružio se: 13 Feb 2018, 01:01
Location: Sarajevo
Specialty: tv

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod Thunderr » 28 Mar 2018, 19:57

Gledano sa gornjeg dijela ploce gdje se nalazi potenciometar, da je podnozje okrenuto prema dole, taj potenciometar jedan jedini na tom modulu je mozda 95% prema lijevo okrenut, mi smo ga malo pomjerili u smjeru kazaljke..

Evo malo sam uzeo da mjerim, tranzistor izgleda ok, mrezni otpornik ok, a vidim da posto su diode stavljene sa donje strane ploce, da je ova od +17V, sa pina 14 trafoa sto ide na MC7812 regulator i dalje mislim da zavojnice za horizontalnu deflekciju, sa VRLO tankin mostom kalaja prespojena, znam da je bila sigurno dobro stavljena, i da je u kratkom spoju ta dioda na 17V Liniji, gledano na TVu, najbliza trafou od ove 3 u nizu.. Najvjerovatnije da su se zato i sve tri boje pojavile u momentu gasenja, koliko mogu da upratim ide jednim dijelom na RGB modul..

Korisnikov avatar
KASA1
gx
gx
Postovi: 309
Pridružio se: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: TP/RUDI CAJAVEC TV KVAR SA NAPOJNIM MODULOM

Postod KASA1 » 29 Mar 2018, 09:23

Osim na RGB modul, +17V ide i na tonski modul,... odspoji diodu, provjeri otpor prema masi na toj liniji,... ako je osigurač iza diode ispravan možda je samo dioda problem.


Povratak na “Servisiranje CRT Televizora”

Ko je OnLine

Korisnika u ovom forumu: Nema registrovanih korisnika i 3 gosta