TV EI Chassis B20 - Kosketina (INFO)

problemi , kvarovi , sheme upload/download popravka CRT televizora
HOME -- SERVISERI -- EXPERT-TEAM -- DALJINSKI

Urednici: alexa_pg,KASA1

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.

HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
chellawy
gx
gx
Contact person: SIX
Specialty: tv

TV EI Chassis B20 - Kosketina (INFO)

Post napisao chellawy » 27 Jan 2008, 19:48

Hocete pricu o dobrom sexu ? evo odmah :shock:

Znaci zove neka baba da dodjem po TV , odem ja vidim Ei b20 ne startuje , radi samo daljinska komanda. Ok kazem ja njoj bice gotov do sutra u isto vreme i nece biti skupo (sta reci , baba sama zivi od penzije mozda 10000 dinsa).
Donesem ga kuci i otvorim, vidim zveknuo PTC i osigurac naravno, zamenim i tv naravno proradi. Ajde rekoh jos da mu zamenim dotrajale delove da mi se ne vraca bar godinu dve, i zamenim mu po obicaju sve elko u mrezi, trimer, preletujem sumnjive lemove i odradi on tako jedno dva sata i bacim ga u stranu pa cu ga sutra vratiti.

I bi tako odnesem ga ja i ajde da se nadjemo za cenu uzmem od babe supra tv 51cm za rashod i naplatim joj jos 1000 dinara (rekoh ajde da imam malo duse da ne derem jadnu babu) i usput babi malo prodrmam antenu na tavanu, zamenim plocicu (gratis) i zamenim elko u adapteru (gratis).
Ufff rekoh ala sam sad zaradio para... :oklagija
Ma ok popijem rakijici i dovidjenja.....

Prodje 4-5 dana zvoni telefon ujutru sabajle, : " Alo majsotore , opet mi ne radi tv" -- Izvinite rekoh , skim razgovaram? " pa ja sam , popravljo si mi tv neki dan :m: :m: :m: (da i jos barem 10 ajd znaj ko je ) upitah hocete mi reci ime i prezime ulicu da mogu da shvatim skim pricam?
bla,bla ...rece baba.... aha skontam , ok

Odem opet po tv kad ono opet ista prica....
Donesem ga kuci otvorim malo promrdam tv proradi.....hmmm
mora da je los kontakt. Preletujem ja sve sumnjivo istestiram ponovo i opet ga vratim babi.
rekoh joj ako bude opet zovite pa cemo da vidimo na licu mesta.

I bogami sutradan i bi tako :plaz: :plaz:

odem ja kod nje , preletujem celu mrezu sve i jedan kontakt, istestiram pobudu opto kaplera i napajanje istog. zamenim jos i tiristor i opto i rekoh sad je to to. Tv ponovo proradi i ja kazem babi :" ako se opet ponovi (a ja siguran da nece) zovite me i onda mora kod mene u servis nekoliko dana.
a baba ko baba :" joj pa ja sam sama pa kako cu ja bez njega ? joj ovo joj ono.... rekoh tako mora .... ja vec nemam zarade ni dinara na njemu...

dobro ajde pozelim joj da radi jos dugo i odem...
kad ne lezi vraze sutradan ujutru opet zvoni telefon :plaz: :m: :plaz: :m: udahnem duboko ufffffffffff i odem po njega.........

i evo ga rasplet :shock: :shock:
sedim celo popodne i kopam po njemu tj mrezi jer je tu kvar milion posto!!
i meri sve ponovo 100puta (sve ok , kazu instrumenti ) ali nece pa nece !!

i kad sam vec poceo da se davim, rekoh ajde da izvadim choper trafo napolje da ga malo pregledam. HM premerim ga instrumentom kad ono na primarnoj strani namotaj n - m pokazuju provodnost prema namotaju o - l
nekih 158 oma ????

auuuuu , pomislim kako je to moguce da radi a da mi ne explodira mreza, pregledam semu , i tu se vidi da su namotaji za pobudu i stabilizaciju i da nemaji direktnu vezu sa namotajem k - h na koji ide kolektor i +300 volti.
i verovatno zato ne "puca" mreza .

pregledam malo moju furdu i nadjem neki slican, uporedim raspored tj raster izvoda , kad ono isti. bucnem ja njega na modul stavim i proradi tv.

eto ga rekoh , najzad, kakva glupost. prodje 10 minuta , ma daj rekoh da ga vratim jos jednom da proverim, (sve ne mogu da verujem) vratim ja stari trafo kad njesra :plaz: :plaz: TV proradi ...aaaaaaaa slom zivaca ...

ajde rekoh opet da premerim napone na opto i ugasim tv , merim , upalim ... ne nije se upalio .... leleeeee kakav fles ???

ponovo vratim novi trafo radi !!!! palim gasim 78 puta radi kao sat ...
ajde rekoh jos jednom da vratim stari i opet ista prica : prvi put upali i radi, ajde da ga ugasim , pa da ga opet upalim iiii ????

nece ... jupiiiiiiiiii
resio sam ga !!!!!!!!!!! :tooo: :tooo: :tooo:

ali sta reci ?

takav trafo nema na nekoliko cenovnika i lagera koje sam pregledao od dobavljaca. cena je i da ima 20 evra. eto , ali dacu ga babi DZABE jer ovakvo nesto nisam imao za svojih 13 godina rada i na hiljade opravljenih tv-a.

imao sam chopere koji probiju u primaru pa ode cela mreza u vazduh ( gorenje G2), choper trafo kojem namotaj za 200volti ode u prekid pa bude bela slika sa povratnim linijama(gorenje orbiter) choper kojem izvod za 17V ode u prekid pa ne radi Hosc (takodje orbiter)
ali ovakav naciN da crkne choper trafo :plaz: :plaz: NIKADA !!!

Ako je neko imao , svaka mu cast jer za ovo treba imati zivaca i vremena
a pare..... nema tih para da to plate.....

eto to je to : prica o dobrom sexu :roll: :roll: :roll:
na zalost sa babom :mrgreen: :mrgreen:

P.S. ko me ranije vidjao na ES moj potpis je bio : NISAM DOVOLJNO LEP DA BI BIO SMEKER, MOZDA SU MI ZATO NAJCESCE MUSTERIJE BABE

lolzi lolzi lolzi lolzi lolzi

Sudbina :dmzs:
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Stolle
Preminuo
Specialty: tv-multimedia

Post napisao Stolle » 27 Jan 2008, 20:06

Ovo je stvarno bilo žestoko ispitivanje živaca.
Imam ja tri od B30 sa sličnim kvarovima..Dva su sa prekidima namotaja,ne pamtim koji na kome tačno,samo nisu uopšte radili tako da nije bilo tako strašno.
E treći je bio malo drugačiji.Omski sve u redu a ne radi.Čuvam ga i dan danas.Ništa ne crkava a ne radi.Možda izolacija,mada ne pokazuje ništa,možda jezgro....???
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

majstorr
gx
gx

Post napisao majstorr » 27 Jan 2008, 23:22

B10 samo tak-tak preopterecenje.Otkacim his stavim sijalicu,mreza radi 150 volti tacno.Tranzistor u hisu ispravan flajbek kondezator ispravan,diode ispravne.Vezem sve ko sto je bilo probam ponovo,ponovo isto.Kontam se kaskada sto posto otkacim trafo od kaskade pustim tv mreza radi trafo baca varnicu-sve u redu.Stavim mu kaskadu,slika ko staklo.Dovidjenja komsija vidimo se.Sutra dan (31.12.2007.god.) oko 16 casova neko na vratima,izadjem a ono komsija sa B10,pogadjate opet isto.Dobro mislim se imam ceo B10 stavicu modul i gotovo.Izmenjam mrezni,his i oscilator i nista.Stavim drugu kaskadu nista.Kad sam vec pomislio da mu dam ovaj moj B10 da preskrca novu godinu nadjem prazan kondezator na filtriranju napona 17 volti pored mreznog stepena.Sve s nevericom upalim tv i on radi.Umesto 17 bilo je 13 volti a ostali naponi dobri tako sam ga ulovio.Kako je pocelo sa otkacinjanjem trafoa sto posto sam bio ubedjen da je kaskada i nisam obracao paznju na ostale napone sem onoga za his.Mozda sam vas malo umorio mojom tragikomicnom i dugom pricom.pozdrav

Majstor Duja
Neaktivan
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic

Post napisao Majstor Duja » 28 Jan 2008, 09:01

Bilo je na novijim Samsunzima da chopper trafo ode u s/c ali odma` izgori mreza...
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

chellawy
gx
gx

Post napisao chellawy » 28 Jan 2008, 14:18

zasebni namotaji k-h ; o-l ; m -n

probio izmedju o-l i m-n ; otpor 158 oma
Prilog
slika coper Ei.jpg
slika coper Ei.jpg (114.13 KiB) Pregledano 3285 puta.
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)

chellawy
gx
gx

Post napisao chellawy » 28 Jan 2008, 14:22

trafoi slika
ovaj plavi sam zapisao da sam rashodovao iz nekog cajevca, da me bog ubije nemam pojma iz kog , ali su naponi i raster izvoda identicni:
Prilog
choperi B20.jpg
choperi B20.jpg (55.05 KiB) Pregledano 3459 puta.

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 28 Jan 2008, 19:59

Ovih mreznih modula imam ko pljeve ali na svakom je skinut tranzistor i tiristor rijetko ih ovdje musterije popravljaju dali zbog izgleda ili drvene kutije :shock: mada su se televizori pokazali jedni od bolji.
Trenutno imam 3 kom da mi je naci musteriju dao bi ih po 50 marak i onda bi otisao na
:pivopije:
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 28 Jan 2008, 21:06

E,da je koji trafo :? Ovde ko što reče chellawy cena za trafo je od 20-25€.
Trebao je i meni,a nemam,ali sreća našao sam ispravan TV za 15€ :mrgreen: i to sa ovim plavim,simensovim.

chellawy
gx
gx

Post napisao chellawy » 28 Jan 2008, 21:18

dzale , da li si siguran da je bas coper za B20 ?

ja imam na kile trafoa za B10 , B30, iskra 82-84-90, gorenje ..... i mnogih raznih sa stranaca skidanih a jedva da sam imao ovaj jedan jedini za B20 .

inace retko mi i dodju u servis B20 mozda 5-6 komada godisnje, a u rashodu nemam ni jedan :shock: dok svega ostalog ima i moze se resiti upravo je ovaj coper malo deficitaran :oklagija

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 28 Jan 2008, 22:12

u pravu si nisu svi isti ako ti je ovo gore sto si slikao choper od B20 evo sad gledam isti taj modul a na njemu je trafo sa oznakom AZ1-5600 B
aah to je za manje ekrane sa onom sassijom sto je vertikala sa lijeve strane gore na vrhu sasije mozda sam popravljoo samo 2ili3 komada dosad e tih stvarno nemam izvinite
Zadnja izmena: dzafer, dana 28 Jan 2008, 22:31, ukupno menjano 2 puta.
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 28 Jan 2008, 22:17

Nije to :? to je za B10, B+=150V,nažalost.

tom
gxu
gxu
Contact person: TOME

Post napisao tom » 28 Jan 2008, 23:36

Stolle je napisao:Nije to :? to je za B10, B+=150V,nažalost.
Ako sam dobro razumeo trebate trafo za B20 sa B+=120V.Ja sam na tom TV (ekran 51cm)stavljao Uni mrezu i radi bez ikakvih problema.
PS:trafo za 120V je bilo veoma tesko naci i kod nas a i sada je "misljena imenica"
Inace razlika od B10 do B30 je napon sa tacke C tojest za B10=32V a za B30= 27V a B+=150V

Majstor Duja
Neaktivan
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic

Post napisao Majstor Duja » 29 Jan 2008, 08:52

Taj trafo se vrlo lako namota od E42 ferita....
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

filka
gx
gx
Warranty service: Fuego Grundig LG Beko Samsung

Post napisao filka » 29 Jan 2008, 10:09

Tome varas se taj trafo nov kosta 5 eura i ima ga na kilo tako da ko oce izvolite :lala:
-će izginemo ki Mančester

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 29 Jan 2008, 10:20

Filka nas uvek ubije u pojam sa cenama :mrgreen: ,par komada....Ohrid! :mrgreen:

filka
gx
gx
Warranty service: Fuego Grundig LG Beko Samsung

Post napisao filka » 29 Jan 2008, 13:35

OK :tooo: A jel to onaj tv koji je 51sm a ima sasiju ko da je 66sm i kaskada stoji blizu mreze gde inace stoji vertikala
-će izginemo ki Mančester

tom
gxu
gxu

Post napisao tom » 29 Jan 2008, 14:38

filka je napisao:.... A jel to onaj tv koji je 51sm a ima sasiju ko da je 66sm i kaskada stoji blizu mreze gde inace stoji vertikala
Ja sam mislio bas na taj TV. Taj impulsni trafo daje 200V, 120V, 25V, i 17V.(tako pise u semi za B20)

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 29 Jan 2008, 14:56

To je taj.A evo i slike,fali trafo:
Prilog
B20.jpg
B20.jpg (80.51 KiB) Pregledano 3186 puta.

rubin_miki
Preminuo
Kontakt:

Post napisao rubin_miki » 29 Jan 2008, 15:11

imam jos jedan komad, polovan razume se, i besplatan, opet se razume :lol:
kome treba da cuvam, da saljem..........
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

tom
gxu
gxu

Post napisao tom » 29 Jan 2008, 15:13

To je to na koje sam mislio...

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori