Znaci zove neka baba da dodjem po TV , odem ja vidim Ei b20 ne startuje , radi samo daljinska komanda. Ok kazem ja njoj bice gotov do sutra u isto vreme i nece biti skupo (sta reci , baba sama zivi od penzije mozda 10000 dinsa).
Donesem ga kuci i otvorim, vidim zveknuo PTC i osigurac naravno, zamenim i tv naravno proradi. Ajde rekoh jos da mu zamenim dotrajale delove da mi se ne vraca bar godinu dve, i zamenim mu po obicaju sve elko u mrezi, trimer, preletujem sumnjive lemove i odradi on tako jedno dva sata i bacim ga u stranu pa cu ga sutra vratiti.
I bi tako odnesem ga ja i ajde da se nadjemo za cenu uzmem od babe supra tv 51cm za rashod i naplatim joj jos 1000 dinara (rekoh ajde da imam malo duse da ne derem jadnu babu) i usput babi malo prodrmam antenu na tavanu, zamenim plocicu (gratis) i zamenim elko u adapteru (gratis).
Ufff rekoh ala sam sad zaradio para...

Ma ok popijem rakijici i dovidjenja.....
Prodje 4-5 dana zvoni telefon ujutru sabajle, : " Alo majsotore , opet mi ne radi tv" -- Izvinite rekoh , skim razgovaram? " pa ja sam , popravljo si mi tv neki dan

bla,bla ...rece baba.... aha skontam , ok
Odem opet po tv kad ono opet ista prica....
Donesem ga kuci otvorim malo promrdam tv proradi.....hmmm
mora da je los kontakt. Preletujem ja sve sumnjivo istestiram ponovo i opet ga vratim babi.
rekoh joj ako bude opet zovite pa cemo da vidimo na licu mesta.
I bogami sutradan i bi tako :plaz: :plaz:
odem ja kod nje , preletujem celu mrezu sve i jedan kontakt, istestiram pobudu opto kaplera i napajanje istog. zamenim jos i tiristor i opto i rekoh sad je to to. Tv ponovo proradi i ja kazem babi :" ako se opet ponovi (a ja siguran da nece) zovite me i onda mora kod mene u servis nekoliko dana.
a baba ko baba :" joj pa ja sam sama pa kako cu ja bez njega ? joj ovo joj ono.... rekoh tako mora .... ja vec nemam zarade ni dinara na njemu...
dobro ajde pozelim joj da radi jos dugo i odem...
kad ne lezi vraze sutradan ujutru opet zvoni telefon :plaz:

i evo ga rasplet

sedim celo popodne i kopam po njemu tj mrezi jer je tu kvar milion posto!!
i meri sve ponovo 100puta (sve ok , kazu instrumenti ) ali nece pa nece !!
i kad sam vec poceo da se davim, rekoh ajde da izvadim choper trafo napolje da ga malo pregledam. HM premerim ga instrumentom kad ono na primarnoj strani namotaj n - m pokazuju provodnost prema namotaju o - l
nekih 158 oma ????
auuuuu , pomislim kako je to moguce da radi a da mi ne explodira mreza, pregledam semu , i tu se vidi da su namotaji za pobudu i stabilizaciju i da nemaji direktnu vezu sa namotajem k - h na koji ide kolektor i +300 volti.
i verovatno zato ne "puca" mreza .
pregledam malo moju furdu i nadjem neki slican, uporedim raspored tj raster izvoda , kad ono isti. bucnem ja njega na modul stavim i proradi tv.
eto ga rekoh , najzad, kakva glupost. prodje 10 minuta , ma daj rekoh da ga vratim jos jednom da proverim, (sve ne mogu da verujem) vratim ja stari trafo kad njesra :plaz: :plaz: TV proradi ...aaaaaaaa slom zivaca ...
ajde rekoh opet da premerim napone na opto i ugasim tv , merim , upalim ... ne nije se upalio .... leleeeee kakav fles ???
ponovo vratim novi trafo radi !!!! palim gasim 78 puta radi kao sat ...
ajde rekoh jos jednom da vratim stari i opet ista prica : prvi put upali i radi, ajde da ga ugasim , pa da ga opet upalim iiii ????
nece ... jupiiiiiiiiii
resio sam ga !!!!!!!!!!!

ali sta reci ?
takav trafo nema na nekoliko cenovnika i lagera koje sam pregledao od dobavljaca. cena je i da ima 20 evra. eto , ali dacu ga babi DZABE jer ovakvo nesto nisam imao za svojih 13 godina rada i na hiljade opravljenih tv-a.
imao sam chopere koji probiju u primaru pa ode cela mreza u vazduh ( gorenje G2), choper trafo kojem namotaj za 200volti ode u prekid pa bude bela slika sa povratnim linijama(gorenje orbiter) choper kojem izvod za 17V ode u prekid pa ne radi Hosc (takodje orbiter)
ali ovakav naciN da crkne choper trafo :plaz: :plaz: NIKADA !!!
Ako je neko imao , svaka mu cast jer za ovo treba imati zivaca i vremena
a pare..... nema tih para da to plate.....
eto to je to : prica o dobrom sexu

na zalost sa babom

P.S. ko me ranije vidjao na ES moj potpis je bio : NISAM DOVOLJNO LEP DA BI BIO SMEKER, MOZDA SU MI ZATO NAJCESCE MUSTERIJE BABE

Sudbina