TV QUART Q210P Chassis PH02 - Vertikalne linije (ODUSTAO)

problemi , kvarovi , sheme upload/download popravka CRT televizora
HOME -- SERVISERI -- EXPERT-TEAM -- DALJINSKI

Urednici: alexa_pg,KASA1

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.

HOME -- SERVISERI -- DALJINSKI -- RAZNA UPUTSTVA
djuras
_
_
Postovi: 80
Pridružen: 07 Jan 2007, 13:35
Lokacija: Petrovaradin

TV QUART Q210P Chassis PH02 - Vertikalne linije (ODUSTAO)

Post napisao djuras » 24 Dec 2008, 12:25

FIRMA:TV QUART
MODEL:Q210P
CHASSIS(oznaka šasije):PH02 ???
PCB(oznake na štampanoj ploči):
MCU(procesor):TDA 9351-EA
EEPROM:24C08
VERTIKALA:LA78040
AUDIO:AN7522N
VIDEO:
SMPS (mreža):
FBT (vn trafo):BSC24-01N4010UR
TUNER:
KVAR:Vertikalne linije u slici
OPIS KVARA:Tv nije mogao da startuje, problem je bio u elektrolitu 100mF (C474 +13V napajanje vertikale), pored tog elektrolita zamenjeni i svi elektroliti u mrezi i u HIS-u (jer su bili katastrofa).Tv radi ali ima problem sto mu se javljaju vertikalne (uspravne) bele linije u slici.Na nekim kanalima one idu sa leve na desnu stranu ekrana a na nekim kanalima sa desne na levu stranu.Kada je slika losija te linije su jako vidljive, kada je kvalitet slike dobar te linije se samo naziru ispod slike (skoro da se i nevide).Kada se prikljuci DVD na AV ulaz tih linija nema (mozda ih i ima ali se nevide).Kada spojim kolor bar generator (na tjuner) prebacio na resetku, horizontalne ili vertikalne linije pomenute linije se isto nevide.Jedino kada se prebaci na vertikalne linije one nisu bele nego u svim duginim bojama.Najvise me buni sto preko AV ulaza te linije se nevide kao i kada je slika na ulazu dobrog kvaliteta, a kada je slika losa (snezi) te linije se vide.Zamenjen je i buster kondenzator jer je stari nekako bio sumnjiv.Kuda dalje predlog savet sve je dobrodoslo.

Od popravke odustao, dosla musterija pre vremena i odnela TV, linije joj nesmetaju jer je navikao na njih
Zadnja izmena: djuras, dana 11 Jan 2009, 15:26, ukupno menjano 1 put.

Avatar
Hakija
_
_
Postovi: 192
Pridružen: 25 Okt 2008, 16:38
Location: Srbija
Specialty: tv-multimedia

Re: TV Quart Q210P PH02

Post napisao Hakija » 24 Dec 2008, 15:47

Prijateju, pokusaj sa prelemljivanjem tunera, proveri napajanje istog, prati liniju ulaznog signala.
Sigurno mu pregoreo neki otpornik

Avatar
Srečko
_
_
Postovi: 192
Pridružen: 14 Jun 2007, 12:33
Lokacija: Slovenija

Re: TV Quart Q210P PH02

Post napisao Srečko » 24 Dec 2008, 16:57

Šta se desi ako malo promjeniš napon na G2?
Jer ja ne razumem dali pričaš o povratnim linijama ako da onda promjeni malo taj napon.

Lp Srečko
Samouk

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1807
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Warranty service: SAMSUNG, GRUNDIG, LG, FUEGO, BEKO, VIVAX
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: TV Quart Q210P PH02

Post napisao cacko85 » 24 Dec 2008, 17:56

Ako ne si smenio electrolite u VER. smeni sve, i taj filter elko za VER. sta dolaze od HIS-u (100mF) su staveni sa malom kapacitetu za da elko pobrze ispusti duse :) 100m je mali con. da za da filtrue napona (ako sakas da ti se vrate musterija za 1mesecom sa istom defekom)
Probaj stvavi 220 ili 330 mF namesto taj od 100mF. A i proveri B+ napona, mozda po promena na electrolite u mrezu da ne e i on promenuo vrednost.

djuras
_
_
Postovi: 80
Pridružen: 07 Jan 2007, 13:35
Lokacija: Petrovaradin

Re: TV Quart Q210P PH02

Post napisao djuras » 24 Dec 2008, 19:08

["Srečko"] nisu u pitanju povratne linije, kod mene se javljaju vertikalne (uspravne) linije od vrha do dna ekrana.Razmak izmedju linija je nekih 10 cm i idu sa leve na desnu ili sa desne na levu stranu ekrana zavisnosti od kanala.

["cacko85"] Sve elektrolite sam promenio i u vertikali, taj za napajanje sam stavio od 100mF kao i sto je bio ali promenicu ga kao sto kazes.

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1807
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Warranty service: SAMSUNG, GRUNDIG, LG, FUEGO, BEKO, VIVAX
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: TV Quart Q210P PH02

Post napisao cacko85 » 24 Dec 2008, 19:18

Ima dva za +/- 15V promeni i dvata. Prelemi tuner i MF stepen. A moze da te zeza i neki poluprovodnik koj kaze da je ispravan a je delumno neispravan.
Mene jednas me je zezala jedna dioda na SAN20BRC na izlezom od HIS-(za 12V na 7812) u i TV je imalo problem sa boju a sve drugo je bilo kako so treba :)
Ako je sa 110 ekranom proveri E-W jedinica koja e povrzana sa Vertikalu.

djuras
_
_
Postovi: 80
Pridružen: 07 Jan 2007, 13:35
Lokacija: Petrovaradin

Re: TV Quart Q210P PH02

Post napisao djuras » 24 Dec 2008, 21:03

Koliki treba da je B+, na nekoj semi koju imam pise da treba da je 130V, kod mene je 110V

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1807
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Warranty service: SAMSUNG, GRUNDIG, LG, FUEGO, BEKO, VIVAX
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: TV Quart Q210P PH02

Post napisao cacko85 » 24 Dec 2008, 21:20

Ja kod mene imam neke seme pise i na nima pise 110V a na jedna je obelezan kako B+, ne pise.
Ako imas mal ekran 21"-25" najverojatnie e da e 110V a kako je 110-ka t.j. 29" i vise sigurno je 130V .
A i ako se promenio napon na mreze pod dejstvo na electrolite toa sigurno je mala vrednos. Osvim ako ti ne si promenio sa pomos na trimer.
Ne verujem da je do B+ ali proveri.

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: TV Quart Q210P PH02

Post napisao kisko » 24 Dec 2008, 21:34

Ima dva za +/- 15V promeni i dvata.
Kolega je upravu ima dva elektrolita C471 i C474 oba 100uF/25V,neznam koju semu imas,kod mene na stampanoj semi PH02 nepise vrednost za B+ ima samo za 190V,+26V,+11V,+8V,+5V i 3.3V(zavisi od ekrana B+) no posto je kod tebe LA78040 pretpostavljam da je manji ekran u pitanju pa prema tome nizi i B+....podesi sa trimerom da dobijes 190V za RGB...proveri hladne lemove...mozda je i ostecena zener VD483, 8.2V
Zadnja izmena: kisko, dana 27 Dec 2008, 19:54, ukupno menjano 1 put.
uvek ima nesto interesantno

djuras
_
_
Postovi: 80
Pridružen: 07 Jan 2007, 13:35
Lokacija: Petrovaradin

Re: TV Quart Q210P PH02

Post napisao djuras » 24 Dec 2008, 22:10

Oba elektrolita sam zamenio i stavio sam od 220mF kako je rekao "cacko85", B+ je 110 V tako da ga nediram ovi ostali naponi su OK, sada idem da prelemim tjuner i MF pa da vidim sta se desava.

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1807
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Warranty service: SAMSUNG, GRUNDIG, LG, FUEGO, BEKO, VIVAX
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: TV Quart Q210P PH02

Post napisao cacko85 » 24 Dec 2008, 22:33

Imao sam jedan slican defect sa linii na jedan Goldstar, ne su ovakve kako sta ti velis ali su imale takav izgleda sta ni na kraj pamenu ne mi je teknuo da problem je u VERTIKALA, imale su takve forme i (ne mi je teknuo da gi slikam za da vidite) sto ne asociraat da je problem u VER, a problem je bilo edno elco kon. u VER.
Sta hocem da kazem - Baraj problem u VER. stepen
Pozz

djuras
_
_
Postovi: 80
Pridružen: 07 Jan 2007, 13:35
Lokacija: Petrovaradin

Re: TV Quart Q210P PH02

Post napisao djuras » 24 Dec 2008, 23:18

Prelemio sam pola ploce tjuner.MF sve do procesora i sve oko njega ali situacija ista.Probacu vertikalu jer sam ostao bez ideje gde da trazim kvar, musterija naravno kaze da tih linija nije bilo pa me to sada buni, jer tv nije hteo da startuje zbog elektrolita na +13V (napajanje vertikale) sa njegovom zamenom tv startuje ali ima navedeni problem.Za veceras dosta sutra je novi dan.

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 25677
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: TV Quart Q210P PH02

Post napisao Stolle » 24 Dec 2008, 23:20

Postavi sliku ako možeš,da se vidi konkretno kako izgleda.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: TV Quart Q210P PH02

Post napisao kisko » 24 Dec 2008, 23:41

proveri hladne lemove...mozda je i ostecena zener VD483, 8.2V
,probaj nju pa lezi :mrgreen:
uvek ima nesto interesantno

Avatar
kosmajac
gx
gx
Postovi: 269
Pridružen: 29 Sep 2007, 01:11
Location: Pale,RS BiH
Contact person: Miso
Phone number: 0038757226666

Re: TV Quart Q210P PH02

Post napisao kosmajac » 25 Dec 2008, 01:11

Ako su ti linije vertikalne(uspravne) onda to nema veze sa vertikalom. Jesi li provjerio filtriranje 200v?

Avatar
nec
gxu
gxu
Postovi: 5044
Pridružen: 17 Okt 2007, 22:15
Location: Makedonija, Strumica
Phone number: 0038978425778
Specialty: tv-multimedia
Kontakt:

Re: TV Quart Q210P PH02

Post napisao nec » 25 Dec 2008, 01:18

ja mislim da ti nevalja antenski pojacivac (nije problem u TV-u) daj probaj sa nekim drugim prikljuckom (antene) :lala:
Kad zamenimo ideje svi imamo duplo vise ideja

Avatar
cacko85
gx
gx
Postovi: 1807
Pridružen: 03 Dec 2008, 17:51
Location: Macedonia
Warranty service: SAMSUNG, GRUNDIG, LG, FUEGO, BEKO, VIVAX
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Sveti Nikole
Kontakt:

Re: TV Quart Q210P PH02

Post napisao cacko85 » 25 Dec 2008, 01:47

djuras je napisao:Kada spojim kolor bar generator (na tjuner) prebacio na resetku, horizontalne ili vertikalne linije pomenute linije se isto nevide.Jedino kada se prebaci na vertikalne linije one nisu bele nego u svim duginim bojama.Najvise me buni sto preko AV ulaza te linije se nevide kaoje slika na ulazu dobrog kvaliteta, a kada je slika losa (snezi) te linije se vide
Kolega je rekao i so BAR Gen ima isti problem na sumnjam da je Antena u pitanje.

djuras
_
_
Postovi: 80
Pridružen: 07 Jan 2007, 13:35
Lokacija: Petrovaradin

Re: TV Quart Q210P PH02

Post napisao djuras » 25 Dec 2008, 11:37

Slikacu ga danas pa cu postaviti slike.Sto se antene tice do sada nisam imao nikakvih problema sa njom, ali prikljucicu video pa cu onda da vidim da li se te linije javljaju.Da nebude zabune kada spojim bar generator te linije se nevide (mozda ih i dalje ima ali se nevide), samo kada prebacim na vertikalne (uspravne) linije one nisu bele nego u duginim bojama kao da konvergencija ekrana nije dobra.

verica
_
_
Postovi: 80
Pridružen: 28 Feb 2007, 01:31
Lokacija: MAKEDONIJA -SKOPJE
Kontakt:

Re: TV Quart Q210P PH02

Post napisao verica » 25 Dec 2008, 11:48

promeni el 1mfd 160v vo xorizontala do vn :tooo: trafo

djuras
_
_
Postovi: 80
Pridružen: 07 Jan 2007, 13:35
Lokacija: Petrovaradin

Re: TV Quart Q210P PH02

Post napisao djuras » 25 Dec 2008, 12:33

Kod VN trafoa ima dva elektrolita 10mF/160V i 4,7 mF/160V oba su zamenjena, elektrolit od 1mF/160V nema.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje CRT Televizora”