INVERTER
Urednik: alexa_pg
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
- munja
- _
- Contact person: Sasa
- Phone number: +381112617401
- Specialty: tv-multimedia
INVERTER
Kolege moje postene,evo se obracam sa problemom koji sam prihvatio da resim ,a nemam puno iskustva sa istim.Naime radi se o aparatu(inverter) oznake WHS-1000W,koji jednosmerni napon od 24V (iz kamiona)pretvara u naimenicni sinusoidni 220~230V,kojim kamiondzije napajaju svoje frizidere ,televizore i ostalu tehniku koju poseduju u vozilu.Ovaj inverter ima dva paralelna izlaza za naizmenicni napom,koliko sam ja mogao videti oba su izgorela.Naime radi se o tranzistorima oznake IRF 540N koji su bukvalno popucali i niz elemenata oko njih.Na slikama se vide i tranzistori male snage koji su izgarali i svi redom u kratkom spoju.Otprnici oko tranzistora IRF su ugljenisani pa ne znam njihove vrednosti.U aparatu su i tri integralna kola sa kojih je skinuta oznaka tako da ne znam njihovu namenu ,pretpostavljam da je jedno(najblize led diodama)upravo njihov drajver.Da li jeneko radio ovaj uredjaj ili poseduje bilo kakvu dokumentaciju molio bih ga za pomoc.Poslacu slke da vidite otprilike o cemu pricam>hvala i pozdrav
-
- Preminuo
- Specialty: audio
- Majstor Duja
- Neaktivan
- Warranty service: http://www.elektrocentar.com
- Contact person: Goran Duic
taj drajver je verovatno TL494 ali moras da uporedis elemente sa datasheet-om istog, povadi sve ugljenisano prvo a onda probaj da li kontrolna logika odradjuje svoje...ako neznas ili nisi siguran sta radis bolje odustani jer ce te kostati da se ucis na ovom uredjaju....poz
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."
INVERTER
Nemam semu tog uredjaja,ali evo pretvaraca sa IRF540 sa
12V-nog izvora,mozda pomogne u resavanju problema:
12V-nog izvora,mozda pomogne u resavanju problema:
- Prilog
-
12V-IRF540.pdf
- 12Vdc-220Vac, 300VA Out
sa IRF540 - (49.2 KiB) Preuzeto 439 puta.
- munja
- _
INVERTER
UF,prijatelji moji,znam da sam pojeo g.... sto sam pristao da ga radim,ali je taj inverter dosao iz Austrije,i glupo mi je da vratim coveku uredjaj a da i ne probam sa opravkom.Poslusacu majstor Duju i pocecu sa opravkom upravo kako mi je on rekao.Znam da ce biti ne isplativo,ali zar sam malo uredjaj u zivotu radio gde sam ja jos bio i finansijer.Jednom moram i JA opraviti inverter,sledeci treba ,ako dodje da bude mnogo jednostavniji za opravku.Obavestavacu vas o koracima koje budem preuzimao i normalno o rezultatima.Hvala vam ljudi na pomoci
- munja
- _
INVERTER
Evo ovako ljudi,dugujem vam odgovor.Naime poslusao sam majstor Duju i pogledao da li radi oscilator i nasao da NE RADI.To kolo koje treba da osciluje se napaja sa 24V jednosmerne struje i pobudjuje baze tranzistora malih snaga a oni gejtove IRFa(vide se na slikama).E od tad nastaje problem,NE ZNAM koja su kola u pitanju i ostajem bez konacnog odgovora.Ako budem resio ovu problematiku javicu vam.
Re: INVERTER
Trebalo bi da svi transformatori imaju istu ulogu ( push pull konvertor ) iz prostog razloga jer imaju iste oznake na sebi ( ako dobro vidim ).
Tranzistori u invertoru ne moraju biti za 600V jer rade u mostnoj konfiguraciji, pa svaki tranzistor vidi polovinu napona napajanja.
Invertor je samo jedan ( a ne dva ) jer su suko uticnice povezane paralelno.
Evo jedna mnogo slabija varijanta. Ali bitan je princip !
Tranzistori u invertoru ne moraju biti za 600V jer rade u mostnoj konfiguraciji, pa svaki tranzistor vidi polovinu napona napajanja.
Invertor je samo jedan ( a ne dva ) jer su suko uticnice povezane paralelno.
Evo jedna mnogo slabija varijanta. Ali bitan je princip !
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 6 Odgovori
- 1242 Pregledano
-
Zadnji post napisao Misley
27 Apr 2009, 21:56
-