Stranica: 1/1.

Pomoc oko elektronike za upravljanje dva DC motora

Napisan post: 31 Avg 2011, 14:35
napisao Bcicic
Prvo da pozdravim sve, novi sam ovde i imam jedan problem potrebna mi je elektronika za upravljanje dva DC motora od invalidskih kolica stariji su, posto pravim jednu spravu nju ce da pogone ti motori, znaci isto da funkionise kao invalidska kolica, da bude PWM sa dva potenciometra, potenciometar u levo motori napred da vrte pot desno motori unazad, tako i za levo desno drugi pot. Ako ima neko neku semu da postavi ili ako zna neko gde naci tu elektroniku moze i sa kolica a moze i ovakva evo slika i video kako to radi:

http://www.youtube.com/watch?v=YY6xioBcals

Re: Pomoc oko elektronike za upravljanje dva DC motora

Napisan post: 13 Sep 2011, 10:44
napisao Majstor Duja
1. Nema potrebe da saljes SMS sa pitanjem. Lepo sam napomenuo da me u vezi foruma kontaktirate na forumu.
2. Ako mislis da je to jednostavno uraditi - odustani odmah.
3. Najjednostavnija verzije bi bila sa dva NE555 kao generatora PWM-a sa regulacijom preko logaritamskih potenciometra sa relejima za napred - nazad i stop (2 releja). Nedostatak je da ne mozes da zaustavis motor vec moras da relejima napravis stop (power off) i ako dodje do shuma na potenciometra imaces vrlo neugodnu regulaciju, trzanja ili kocenja tako da predlazem zicane.
Shemu nemam jer je to poprilican projekat da uraditi. Postoji i nacina da se to uradi mikrokotrolerom (tako se i fabricki radi) ali to kosta.