Instrument za ispitivanje probojnog napona poluprovodnika

Hobi i ostala elektronika

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
Proko
gx
gx
Postovi: 462
Pridružen: 14 Avg 2006, 23:33
Location: http://proko.rs
Phone number: 38122310545

Instrument za ispitivanje probojnog napona poluprovodnika

Post napisao Proko » 18 Nov 2011, 02:18

Jedan od izuzetno korisnih instrumenata, do sada je bio samo kao stona verzija, i koristim ga već 20 godina. Sada sam rešio da ga uradim kao čeker, tj. džepnu, prenosnu verziju. Naravno, ko nema strpljenja da ga sam pravi, može ga nabaviti od mene.
O čemu se tu zapravo radi?
Instrument generiše visoki napon, oko 2,5KV, koji se zatim preko velike otpornosti dovodi do ispitivanog elementa, i napon koji je na taj način oboren se zatim meri digitalnim voltmetrom. I tu zapravo i nema više šta da se kaže, ali ima u vezi praktične upotrebe. Često nam treba iz raznih razloga (da li je u pitanju zamena, ili sumnjiv elemenat) znati koji je napon do kojeg ga možemo koristiti. Na nekoj diodi može biti obrisana oznaka, ili imamo tranzistor odgovarajuće snage, ali nismo sigurni hoće li izdržati napon. Gledajući u data sheet dobijamo ono što garantuje proizvođač, a tranzistori često mogu da izdrže znatno veći napon (naprimer BD243C po katalogu 115V, primerak koji sam merio 274V !).
A tu je i ispitivanje FET-tranzistora, koji jedva da mogu da izdrže 10% veći napon od deklarisanog, a često im oznaka nije čitljiva. Što se tiče FET-tranzistora, i njihova ispravnost se može ovim instrumentom ispitati.
Zatim tu su tiristori i trijaci, koji se ne otvaraju od tako male struje, i instrument pokazuje njihov probojni napon.
Merenje zener dioda je takođe vrlo jednostavno, i to naravno do 2kV. (Ja sam u nekim kolima koristio obične diode 1N4007 kao zener od 1400V spajajući ih tako da vrlo mala struja prolazi kroz njih, i koristeći upravo njihov napon na kojem bi došlo do uništenja kada bi bila veća struja.)
Zener diode za manji napon (do 5-6V) se ne mogu pouzdano meriti, jer nemaju oštru karakteristiku, pa pri malim strujama provode već na 2-3V.
Ako naprimer zener dioda za 12V bude izmerena kao 11V, to znači da je u izvrsnom stanju (struja je samo 50uA).
I na kraju, ovim instrumentom se mogu ispitivati i elektrolitički kondenzatori, ali nije preporučljivo to raditi sa većim vrednostima, jer ćete se načekati dok se napuni. Sem toga kod većih vrednosti nije ništa neobično da struja curenja bude veća od 50uA, pa nećemo ništa bitno izmeriti. Obični i tantal kondenzatori se prilikom merenja unište, i njih ne treba meriti.
Prilog
Breakdown Voltage Checker.jpg
breakdown_voltage_checker.gif
Da se sa vernicima može argumentovano razgovarati, vernika ne bi ni bilo...

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Elektronika”