Pony Programator

Hobi i ostala elektronika

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Pony Programator

Post napisao Ribery » 16 Okt 2013, 00:46

Sutra cu mu dovesti napajanje pa cu da probam i tako. Mislio sam da moze da se napaja samo iz Paralel porta :roll:
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

ognjenz
_
_
Postovi: 7
Pridružen: 27 Nov 2012, 10:10
Location: Ratkovo
Contact person: Ognjen Zavisic
Specialty: tv

Re: Pony Programator

Post napisao ognjenz » 16 Okt 2013, 09:23

Mislim da moras da dovedes 5v jer onaj koji sam pravio je imao diode koje su sa porta ispravljale napon i tako se sve napajalo (osi za SDE i SPI eeprome) i cini mi se da tamo gde si odabrao LPT treba i Easy I2C bus odabrati.

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Pony Programator

Post napisao Ribery » 16 Okt 2013, 12:46

Pitao sam majstora mog ucitelja i on mi je objasnio. Niko mi nije rekao da ovaj Eprom programator ne radi dobro na novijim racunarima i da moze da radi samo na starijim plocama gde je paralel port manje brzine i gde ga lakse prepozna i ne pravi probleme. Imao je i moj ucitelj PonyProg programator i jako velikih problema sa njim pa su presli na seeg prog i sada ih sluzi super. Ima li neko semu za Eprom programator koja je proverena i koja radi na serial portu za eprome 24CXX?
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: Pony Programator

Post napisao Majstor Duja » 16 Okt 2013, 13:06

Novije ploce uopste i nemaju paralelni port ai ubedjen sa da postoje softverski serveri kojima mozes da upravljas portovima po potrebi...
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3691
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Pony Programator

Post napisao alexa_pg » 16 Okt 2013, 13:10

Prvo moras da se pravilno izrazavas da ne negadjamo da li ti treba programator za eprom ili eeprom.
Iz teme se da zakljuciti da ti treba za eeprom ali to ne znaci da mozes pisati kako hoces.

Ovaj programator sto si napravio radi odlicno i nema potrebe da pravis drugi. Dovedi mu 5V napajanje i to ce da radi. Ovo sto pominjes ucitelja, bice prije da ga ti nijesi dobro razumio. Paralelni port kakav je bio prije 20 godina ostao je i danas takav. Struju koju mozes da uzmes sa porta bilo serijskog ili paralelnog na danasnjim plocama je manja pa tako ako zelis da sa porta napajas neki uredjej, nece moci. Mora eksterno napajanje.
Seme za serijske programatore imas na internetu koliko hoces i sve rade. Samo izaberi

PS. Ovdje na forumu je postavljena i sema programatora Mijanovic pa mozes, ako vec nemas sta da radis, i taj programator napraviti.
Jedina vakcina
samodisciplina.
Ostani doma

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: Pony Programator

Post napisao Majstor Duja » 16 Okt 2013, 13:33

Imaju paralelni portovi 2 brzine pa nisam hteo da pisem i to PP i EPP:
PP: 12,000 kbps,
EPP: 2 MB/sec

ali opet, to su brzine od kad su ih i konstruisali...
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Pony Programator

Post napisao Ribery » 16 Okt 2013, 13:46

Kolega Aleksa PG treba mi programator da programiram eprome za TV, pa kako god on da se zvao da li je Eprom ili Eeprom, najjednostavniji eprom programator samo za 24CXX eprome.Vidim da je jos jedan clan sa ovog foruma, nick megawat imao isti problem sa bas ovim ponyprog programatorom. pokusao i sa externim napajanjem a i dalje ne daje nikakve znake zivota, sve provereno i pregledano a opet isto, na mom racunaru on ne radi a da li ce raditi na drugom, to ne znam :(. Provericu sve kada dodjem kuci ponovo ali za sada bez uspeha, ima svega par elemenata ali ne radi a kako je to moguce..... videcu.... ako vi kazete da ova sema radi onda ok...
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20586
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Pony Programator

Post napisao fanzo » 16 Okt 2013, 13:48

alexa_pg je napisao:....
Seme za serijske programatore imas na internetu koliko hoces i sve rade. Samo izaberi....
Ako hoćeš ima naš kolega Proko pravi gotove u kutiji.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Pony Programator

Post napisao Ribery » 16 Okt 2013, 17:15

Uzecu od proke taj za 24CXX cim budem pri parama
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
spiki
_
_
Postovi: 41
Pridružen: 20 Sep 2012, 11:20
Location: Novi Sad

Re: Pony Programator

Post napisao spiki » 17 Okt 2013, 01:37

Ajde lepo, da mi ne bi bacali pasulj i gledali u kuglu, napisi koji PC ti imas (zanima me konkretno maticna ploca).
Ako posedujes HW LPT na racunaru, 99% ce raditi programator bez problema. Problem nastaje kad se koriste razni usb-to-ltp i usb-to-serial konvertori - to 100% ne radi posao!
Ako pocnes da koristis racunar i internet, za manje od 1min mozes da pronadjes min. 20 sema koje ce bez problema programirati EEprom (NIJE ISTO EPROM ILI EEPROM, procitaj malo o tome na internetu; tebi treba EEPROM programator, i ako zelis da se bavis nekom tehnickom strukom nauci pravilno da se izrazavas), koji se povezuju na paralelni ili serijski port (na kraju krajeva i na USB)... mislim da je to jedan od najrasprostranjenijih eeproma i za njega imas programator na svakom cosku.
There are only 10 types of people in the world:
those who understand binary, and those who don't.

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Pony Programator

Post napisao Ribery » 17 Okt 2013, 12:08

Ploca je Gigabyte GAM56SS3 i ima paralel port kao i serijski port. Sto se tice seme tog programatora (ako je sema dobra) koji sam pravio sasvim je jednostavna i ima par elemenata a servisom TV-a se bavim jos od 2002 godine tako da mislim da mogu da povezem tih par elemenata bez greske jer smatram da nisam bas toliko glup da to ne umem da povezem :(. Provericu opet sve sada za vikend pa cu da vidim sta je i kako je. Softver koristim onaj sa PonyProg sajta najnoviji beta Verziju a sistem mi je XP Service pack 3.
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20586
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Pony Programator

Post napisao fanzo » 17 Okt 2013, 16:54

Spiki ti je napisao baš ono što su drugi zaboravili. Spoljašnji adapteri USB>xxx ne rade dobro posao. Interni na PCI slot rade dobro.
Prethodno treba i da pročitaš uputstvo za pony programator i proceduru prilikom prvog pokretanja. Ako si to ispustio možeš i kasnije da uradiš.
Pony radi odlično od win98 pa sve do win8.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
Ribery
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 28 Okt 2008, 20:21
Location: Beograd
Contact person: Darko
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: Pony Programator

Post napisao Ribery » 17 Okt 2013, 19:40

Nisam detaljno citao uputstvo na sajtu jer nisam imao vremena. Pregledao sam Youtube klipove na brzinu i video kako drugi to rade. Vikend je dugacak pa cu se pozabaviti da resim taj problem :pivopije:
Posao TV servisera moras da volis da bi radio takav posao. Ovaj posao niko ne uci samo zbog novca.

adisdc7600
_
_
Postovi: 3
Pridružen: 07 Mar 2013, 10:49
Location: bih

Re: Pony Programator

Post napisao adisdc7600 » 15 Dec 2014, 23:18

eeprom_prg_845_157.gif
eeprom_prg_845_157.gif (1.91 KiB) Pregledano 1910 puta.
jesi li probao sa ovim,treba ti kabal rs 232,dva otpornika,nešto što će da posluži za ležište čipa,sa npr napojne dovedeš 5v i masu,sve pospajaš po šemi i mora da radi,...kod mene radi

softwer koji ti treba je ponyprog
http://www.lancos.com/prog.html
znam da je tema stara ali eto,ako neko bude tražio kako da ubaci damp u eeprom a ova tema jednostavno iskoči na tražilici,na linku piše i koje eeprome podržava tako da mislim da nije loše da se ima kratko i jasno uputstvo

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Elektronika”