Napajanje sa automatskom regulacijom

Hobi i ostala elektronika

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
Proelektros
gx
gx
Postovi: 150
Pridružen: 16 Jul 2013, 18:27
Location: Srbija Šabac
Warranty service: VOX, Vivax
Specialty: tv

Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao Proelektros » 20 Feb 2015, 00:24

Cao drugari, imam par pitanja za vas. U skoli smo napravili digitalizaciju Frank hertz eksperimenta elem manje bitno medjutim sve to funkcionise ali treba da napravimo neko napajanje koje ce da ide od 0-50V i automatski da povecava voltazu za 0.5V na svakih 5sec, prakticno da ide znaci 0.5-1 pa 1.5-2 i tako do 50V, trenutno imamo neko analogno pre Isusa jos od Tesle. Bilo bi bolje da se napravi novo ili samo da se napravi neki dodatak ako je moguce da se ovamo pusti 50V i onda da to sto se napravi ide od 0-50 po 0.5 na svakih 5sec...
A za novo znaci nekih 25mA tacnost jbg sad sto je bolje moguce da li ce biti 0.5 ili 0.6 nije bitno a sto se tice uC nije problem solidno stojim sa njima... saljem par slicica pa pogledaj kakvo je napajanje... Hvala u napred!

Kod: Označi sve

http://www.dodaj.rs/f/14/jw/3UjZdUMO/img20150219111547.jpg
http://www.dodaj.rs/f/3A/Se/1VPtUQYO/img20150219111559.jpg
http://www.dodaj.rs/f/2E/1Y/3Aw6TZTK/img20150219111614.jpg

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao Majstor Duja » 20 Feb 2015, 17:25

Pa ako ti programiranje uC nije problem onda mozes da napravis PWM koji raste 1% svakih 5sek, od 0x00 do 0xC8 ili decimalno 0-200 za 2 bita a sa sirinom impulsa 0xFF s tim da ces morati da dovedes oko 64V DC na fet da bi u izlazu dobio max 50V jer je 255:200=X:50....
Ako neces sa tim da se zezas, imas i AD konvertor na recimo PIC12F675 sa dovoljnom rezolucijom da napravis linearni promenjivi stabilizator od 0-50V.
Kao sto vidis, sve je to JAKO prosto...
;)

PS. slike su potpuno nebitne za temu.
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
Proelektros
gx
gx
Postovi: 150
Pridružen: 16 Jul 2013, 18:27
Location: Srbija Šabac
Warranty service: VOX, Vivax
Specialty: tv

Re: Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao Proelektros » 24 Feb 2015, 00:39

Hvala ti ako mozes da mi posaljes neku semu bio bi ti zahvalan jos sam ucenik pa ne stojim bas najbolje sa tim a lakse mi je Ad napraviti nego da se zezam sa uC... Hvala u napred

dodatak:
Nije problem sto se tice uC ali hteli smo da ga izbegnemo i da ostane samo na fazon Ad-a

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao Majstor Duja » 24 Feb 2015, 15:09

Prvo:
Proelektros je napisao: a sto se tice uC nije problem solidno stojim sa njima...
pa onda:
Proelektros je napisao:Hvala ti ako mozes da mi posaljes neku semu bio bi ti zahvalan jos sam ucenik pa ne stojim bas najbolje sa tim a lakse mi je Ad napraviti nego da se zezam sa uC... Hvala u napred
Tako da ti ne preostaje nista drugo nego da zagrejes stolicu i naucis sta ti treba - ovo nije forum za obuku ...
...i za tvoju informaciju, shema za asembler ne postoji - postoji samo kod.
Srecno.

PS. Ne razumem sta ti znaci Ad? AD konvertor? Cime to mislis da postignes?
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
Proelektros
gx
gx
Postovi: 150
Pridružen: 16 Jul 2013, 18:27
Location: Srbija Šabac
Warranty service: VOX, Vivax
Specialty: tv

Re: Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao Proelektros » 24 Feb 2015, 16:59

Nesto tipa CD4040 ili tako nesto ja sam nasao shemu ali je do 25V evo slike.
slika

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao Majstor Duja » 24 Feb 2015, 17:15

Pa lepo, onda nadji korelaciju izmedju izlaznog napona tog sklopa i struje tj. treba ti naponsko strujni pretvarac.
Kasnije tu istu struju prilagodis pobudi tranzistorskog sklopa koji ce raditi do 50V - i to je to.
U prevodu: treba ti prilagodno kolo koje ce, na primer, od 0,7V do 2,5V da otvori tranzistor koji ce biti napajan sa 50V.
A kako ces da regulises struju da bude konstantnih 25mA prilikom promene ulaznog napona?
Jer ne razumem kako ce neki potrosac da trosi isto pri 15V i pri 50V? Onda neces imati te napone na potrosacu ako imas jos jedan zahtev za limitiranjem struje?
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

grubiz1@gmail.com
gx
gx
Postovi: 220
Pridružen: 10 Dec 2012, 13:08
Location: SOMBOR
Contact person: Zeljko

Re: Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao grubiz1@gmail.com » 24 Feb 2015, 20:44

Dujo ovaj put nisi upravu.Jedna od lekcija iz elektronike,strujni generator.Na kraju, zar svi naši lab.ispravljači ne rade upravo to.Sa potenciometrom podesiš bilo koji napon od 0-xxV a sa drugim potenciometrom limitiraš izlaznu struju.Napon se drži zadatih vrednosti dok je u okviru takođe zadate maksimalne struje.

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao Majstor Duja » 24 Feb 2015, 21:21

Ne bas...doduse, moguce je da neko ima takav ispravljac ali ovi koje sam ja koristio rade tako sto mu zadas vrsni napon ali u momentu postizanja maksimalne struje obara napon da bi zadrzao zadatu struju pa samim tim je regulacija napona nebitna.
Ako imas fiksni strujni izvor -napon je potpuno nebitna stavka jer ce izvor da daje zadatu struju pri bilo kom opterecenju.

Strujni generator je izvor konstantne struje a ne napona...

Prakticno, vezano za ovaj slucaj, to znaci da jedan uredjaj trosi 25mA pri 5V napajanja, medjutim ako podignes napon na 50V on NE MOZE da trosi i dalje 25mA ali ako mu ogranicis struju na 25mA, NECES MOCI DA MU VISE PODIGNES NAPON od 5V....kapiras?
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

grubiz1@gmail.com
gx
gx
Postovi: 220
Pridružen: 10 Dec 2012, 13:08
Location: SOMBOR
Contact person: Zeljko

Re: Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao grubiz1@gmail.com » 24 Feb 2015, 21:41

Pričamo istu stvar.Do granice koja je limitirana može se menjati napon.Znam Dujo šta je strujni izvor,pravio sam ih.Daje uvek istu zadatu struju dok je otpor potrošača dovoljno nizak da napon koji dovodiš na njega omogućava postojanje zadate struje. :mrgreen:

Pričamo o ovome a sad kad ponovo čitam šta čoveku treba imam utisak da je mislio na tačnost u mV (25mV a ne 25mA).Pozdrav

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20589
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao fanzo » 25 Feb 2015, 09:55

Majstor Duja je napisao:Ne bas...doduse, moguce je da neko ima takav ispravljac ali ovi koje sam ja koristio rade tako sto mu zadas vrsni napon ali u momentu postizanja maksimalne struje obara napon da bi zadrzao zadatu struju pa samim tim je regulacija napona nebitna.
Sa ovim iznad se slažem.
grubiz1@gmail.com je napisao: Napon se drži zadatih vrednosti dok je u okviru takođe zadate maksimalne struje.
Sa ovom rečenicom iznad se ne slažem, jer je pogrešno napisana.
Kada kratko spojiš izlazne terminale na napajanju, struja će ostati ista, ali će napon biti veoma blizu nule ili nula ako je otpor kabla i kontakata idealan.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao Majstor Duja » 25 Feb 2015, 15:25

grubiz1@gmail.com je napisao: imam utisak da je mislio na tačnost u mV (25mV a ne 25mA).Pozdrav
Bice da si u pravu jer drugacije je potpuno nelogicno... :pivopije:

Sacekacemo onda "brzopletog" skolarca da nam pojasni...
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20589
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao fanzo » 25 Feb 2015, 15:57

Da, napisao je da bude tačnost u naponskim skokovima bar 25mA (trebalo je 25mV).
Majstor Duja je napisao: "brzopletog" skolarca da nam pojasni...
Jess.. brzoplet i školarac, a već ima registrovan servis i jednog zaposlenog. lolzi
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao Majstor Duja » 25 Feb 2015, 16:15

Vidis...i ja sam u srednjoj skoli imao registrovanu radnju ...mozda je to nova nada! :D
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20589
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao fanzo » 25 Feb 2015, 16:20

Mislim da za radnju ti treba da budeš punoletan, a sa završenom srednjom školom imao si jedva 18.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao Majstor Duja » 25 Feb 2015, 16:31

Eto, naucio si nesto novo. Radnju mozes da imas tj. tada si mogao da imas sa 16g. ;)
Osh ti skeniram radnu knjizicu za dokaz? :D


Sad sam proverio, ne treba da budes punoletan vec da imas licnu kartu - zanimljivo je da po sadasnjem zakonu mozes da izvadis licnu kartu i sa napunjenih 10 godina zivota!
Znaci, ocekuje se navala osnivanja preduzetnickih radnji od strane klinaca uz starateljstvo jednog od roditelja.... :mrgreen:
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
Proelektros
gx
gx
Postovi: 150
Pridružen: 16 Jul 2013, 18:27
Location: Srbija Šabac
Warranty service: VOX, Vivax
Specialty: tv

Re: Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao Proelektros » 25 Feb 2015, 22:56


Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao Majstor Duja » 26 Feb 2015, 17:17

Zar stvarno mislis da je nekog briga da cita te gluposti?

Lepo napisi da li treba da bude strujno limitiran izvor na 25mA? Ako treba, onda imas gomilu problema u dizajnu...
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

relco
_
_
Postovi: 4
Pridružen: 24 Sep 2014, 22:21
Location: serbia

Re: Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao relco » 08 Mar 2015, 20:07

fanzo je napisao:
Majstor Duja je napisao:Ne bas...doduse, moguce je da neko ima takav ispravljac ali ovi koje sam ja koristio rade tako sto mu zadas vrsni napon ali u momentu postizanja maksimalne struje obara napon da bi zadrzao zadatu struju pa samim tim je regulacija napona nebitna.
Sa ovim iznad se slažem.
grubiz1@gmail.com je napisao: Napon se drži zadatih vrednosti dok je u okviru takođe zadate maksimalne struje.
Sa ovom rečenicom iznad se ne slažem, jer je pogrešno napisana.
Kada kratko spojiš izlazne terminale na napajanju, struja će ostati ista, ali će napon biti veoma blizu nule ili nula ako je otpor kabla i kontakata idealan.



Admin nisi u pravu.Kad kratko spojiš terminale napajanja napon kada padne na nulu pada i struja tj nema nikakvog protoka struje.

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao Majstor Duja » 08 Mar 2015, 21:01

lolzi :tooo: ....trebace tebi jos mnogo skole....temu zavrsavamo jer je potpuno beskorisna a autor je izgubio interes za saradnju.
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3700
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Napajanje sa automatskom regulacijom

Post napisao alexa_pg » 08 Mar 2015, 21:04

Nisu u pravu za ovo.
Da bih ti to dokazao evo i fotografije. Slikano je mobilnim pa kvalitet nije neki.

Na prvoj slici mozes vidjeti da je napon na terminalu 12V a struja je 0A jer nije prikljuceno nista.
U=12V I=0A.JPG
Na sledecoj slici mozes vidjeti da je napon na terminalu 0V, jer sam napravio kratak spoj a struja je skocila na 6.5A
U=0V I=6.5A.JPG
PS. Vec si dobio odgovor od Majstor Duje koji je bio brzi za par minuta :)
Jedina vakcina
samodisciplina.
Ostani doma

Zaključano
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Elektronika”