Yaesu ft-2900 ne radi na napajanje radi na akomulator i na lab napajanje

Hobi i ostala elektronika

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
salepnp
_
_
Postovi: 12
Pridružen: 22 Apr 2013, 15:25
Location: Srbija

Yaesu ft-2900 ne radi na napajanje radi na akomulator i na lab napajanje

Post napisao salepnp » 23 Nov 2016, 16:29

Zdravo trazim pomoc u vezi ovog predajnika kojeg sam fino sredio :) ,pravio sam repeater pokusavajuci sa baofenga uv5r da preko optokaplera okidam ptt na yaesu ka Tx od repeatera na VHF i tako sve to ljepo podesio semicu poslacu je kasnije od ptt kontrole i nisam jos stigao da spojim Speaker izlaz iz baofenga na Yaesu reko da provjerim kako ce da okida kad ga prenesem na mjesto sa antenom sve do tad sam probao sa lab napajanjem 13.7 v i upalim yaesu prvi test ptt sam morao da uradim sa malim akomulatorom na stolu 12v 10ah jer kad sam na sekund okidao ptt gasilo mi je lab napajanje jer je do 3A max i automacki se ugasi dobro ......prebacim se na akomulator okine par puta kratko sa baofenga opto i sve to ljepo radi ......krenem da ga vratim na napajanje na stolu sa antenom i ono pufff zujne napajanje kao da je KSpoj ....odem donesem sijaliicu 55w /12v spojim na red sa + zicom puffff gori kao najbolja KS...negdje je u ks ne znam gdje .....otkacim 33oomf/16 v kondez stavim od 10 000 /25v na ulazu nista opeti isto jednom doduse upalim sve pa ugasim ponovo kad upalim ks.......otkacio sam kontrolnu tablu sa dugmicima da vidim da tamo ne vuce ks i opet isto ima diodu zastitnu na ulazu koja mi ovako na ploci pokazuje da provodi na obije strane ne znam koja je to sam za sad uradio i izgeda da cu morati da izvadim plocu i da provjerim elektrolite i ovu diodu to je ono sto mogu......samo kako radi na bateriju a na napajanje nece mjerio sam onako ulaz na otpor i pokaze 200 oma pa polako penje ka skoro 1 mohm .....


ako ko ima ideju svaka je dobrodosla sad cu da vidim za ovu diodu nju prvo da prekontrolisem datasheet i kako da je izmjerim da je odlemim..itd....


postovacu kasnije semu za ptt nadam se da je opto nije zeznuo jer sam redno dodao 15k sa tranzistorom izlazom iz opto za okidanje ptta jer je tako isto i u mikrofonu .....
slika.....
https://postimg.org/image/odj0tk8x5/
https://s12.postimg.org/a739yby25/DSC03417.jpg


ovako sam zamislio da odvojim Speaker izlaz iz baofenga i mic ulaz u yaesu
http://electronics.stackexchange.com/qu ... hone-input

slika
https://s16.postimg.org/fpgvkv6id/DSC03420.jpg

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3282
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Yaesu ft-2900 ne radi na napajanje radi na akomulator i na lab napajanje

Post napisao alexa_pg » 23 Nov 2016, 16:53

Da budem iskren, ništa mi nije jasno šta si napisao. Ovoliki tekst a nigdje zareza, tačke i slično. To što si stavio po nekoliko tačaka zaredom, ne znači ništa. Totalno nerazumljivo. Bar meni.
Koliko sam mogao da shvatim iz napisanog, tebi predajnik ide u predaju ako radi na akumulator a ako ga povežeš na ispravljač onda neće. To je znak da da je ispravljač preslab i normalna pojava.
Ako ti na ispravljač ne radi ni prijem ni predaja a na akumulator radi, to je znak da je ispravljač totalno "riknuo" ili si okrenuo polaritet.
Alexa

salepnp
_
_
Postovi: 12
Pridružen: 22 Apr 2013, 15:25
Location: Srbija

Re: Yaesu ft-2900 ne radi na napajanje radi na akomulator i na lab napajanje

Post napisao salepnp » 23 Nov 2016, 17:07

Da prebrzo sam to sastavio ,upravo tako radi na lab napajanju*bez predaje* i radi na akomulator, ispravljac je dobar jer gura kt u isto vrijeme i radi stabilno samo kad mu nakacim yaesu potpuno ode u ks ,tako reci ,odnosno kad mu nakacim redno 55w/12v sijalicu na + i spojim minus i ukljucim napajanje sijalica svjetli sto ukazuje da je nesto u ks unutar yaesu primopredajnika ....kad vratim yaesu nazad na akomulator on upali bez problema i radi predaju ....sad zakljucujemo da je napajanje u redu

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6403
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: Yaesu ft-2900 ne radi na napajanje radi na akomulator i na lab napajanje

Post napisao buzdumra » 23 Nov 2016, 21:56

ma kojih 55w ,.
- kakve one tanke zicice si zalemio na elko kad vidis kakav presek ulazi u to?
-dal pise na uredjaima potrosnja ?
salepnp je napisao: mjerio sam onako ulaz na otpor i pokaze 200 oma pa polako penje ka skoro 1 mohm .....
to je ok .
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

salepnp
_
_
Postovi: 12
Pridružen: 22 Apr 2013, 15:25
Location: Srbija

Re: Yaesu ft-2900 ne radi na napajanje radi na akomulator i na lab napajanje

Post napisao salepnp » 23 Nov 2016, 22:15

da danas se mucim cjeli dan ovakva je situacija izmjerio sam filter kondezator na ulazu i on je ok 3300 mf /16v dalje ova dioda zastitna p6k43a je ok ona je na ulaz mislio sam da nije ona ali ona je ispravna dalje ....ova plocica sa slike koju sam sklepao nije nesto u redu ovamo na izlaz za mik iz yaesu je izmedju ptt i gnd 4.90v ali sta se desava kad opto okine i provede izmedju gnd i ptt yaesu se ugasi na kratko i upali ....to sam probao cca 3 4 puta vjerovatno i sad sam siguran nije ispravan nacin na koji sam krenuo da pravim preko opto ili izostavljam nesto u semi i ne znam koliko je signal za ptt unutar yaesu iz orginalnog mikrofona ....elem kad to sve vratim nazad i mikrofon i utaknem u napajanje desava se to sto se desava iz texta a preko akomulatora radi ok isto tako sam podesavao napon na napajanju na 11.8 v to je najmanje preko potenciometra sto mogu da spustim na to napajanje za radio stanicu isto tako nece ......nemam ideju idem dalje tragam za semom mikrofona mh 48 da vidim kako ide sa ptt na masu i sta je izmedju ...ptt i mase sto se tice prelaza sa speakera baofend na yaesu jos to nikako nisam spajao ...

evo nesto sa neta ima neka slika ali nije cjela mikrofon mh 48 ptt dio
https://www.google.com/search?q=Yaesu+M ... O5xXYdM%3A

izuzetno sam svjesan struje koju vuce zato sam testa radi stavio tanke zice za elko 01p290322rq4

Avatar
alexa_pg
gxu
gxu
Postovi: 3282
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Yaesu ft-2900 ne radi na napajanje radi na akomulator i na lab napajanje

Post napisao alexa_pg » 24 Nov 2016, 09:11

salepnp je napisao:... kad to sve vratim nazad i mikrofon i utaknem u napajanje desava se to sto se desava iz texta a preko akomulatora radi ok ...
I da lje ostajem pri tome da ti ispravljač nije odgovarajući.
Ta stanica ima korisnu snagu 75W. Da bi se kvalitetno napajala potreban je ispravljač koji moze obezbjediti struju od 15A a preporučuje se čak i 20A.
Ako baš hoćeš sa tim ispravljačem da je napajaš, onda smanji izlaznu snagu na minimum (5W)
Alexa

salepnp
_
_
Postovi: 12
Pridružen: 22 Apr 2013, 15:25
Location: Srbija

Re: Yaesu ft-2900 ne radi na napajanje radi na akomulator i na lab napajanje

Post napisao salepnp » 25 Nov 2016, 02:16

Hvala aleksa na savjetu ,stvar je sledeca danas sam malo detaljno probao da ga testiram sa akomulatora i resetuje se svaki put kad zadrzim predaju duze od par sekundi ,sto def ukazuje da je nesto neispravno ,sto se tice napajanja ono je ok ima 6 komada 3055 na izlazu i podesavanje napona od 11,8 do 14 v i prekonaponsku zastitu to sam napravio i moze realno da podrzi ovu stanicu u potpunosti kt uredjaj radi sad na tom napajanju .....u svkom slucaju semu u ruke pa sto se moze ucinjet sto ne da smo zdravo ....

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6403
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: Yaesu ft-2900 ne radi na napajanje radi na akomulator i na lab napajanje

Post napisao buzdumra » 25 Nov 2016, 09:58

pa stavi aku iz auta...
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

satelitko
gx
gx
Postovi: 223
Pridružen: 21 Feb 2009, 10:55
Location: slovenija
Specialty: tv

Re: Yaesu ft-2900 ne radi na napajanje radi na akomulator i na lab napajanje

Post napisao satelitko » 26 Nov 2016, 08:26

Ma daj, slušaj starije i iskusnije. Menjaj ispravljač. 3A ...

salepnp
_
_
Postovi: 12
Pridružen: 22 Apr 2013, 15:25
Location: Srbija

Re: Yaesu ft-2900 ne radi na napajanje radi na akomulator i na lab napajanje

Post napisao salepnp » 27 Nov 2016, 20:22

Da mjenjao sam 3A koje navodite kao primjer sam koristio lab napajanje i to dok je bio u st by rezimu nisam nego dva puta tri na kratko okinuo predaju kad sam vidio da se gasi presao sam odma na akomulator sto je dovelo do toga da predaje tri sek i da se resetuje stanica ....kapiras ...onda ,napajanje je dobro moze da drzi 30 A sa padom napona od 0.5-0.6V ....sto pokazuje da je napajanje stanice ispravno sta god stavim na njega napaja se uredno sem ove stanice koja ga baci u kspoj .tacka
Ne znam gdje sam pogrjesio u koracima prvo sam napravio opto klasika stavio ga da okine i ovamo na izlaz optoa prikacio ptt i gnd od stanice da vidim radi li Tx i tu se deslio da odradi tx sekund i ugasi se lab napajanje tada sam presao na akomulator probao i onda sam krenuo da vratim stanicu na njeno napajanje AC220/ DC13.8 v/30A ,medjutim tada mi je napajanje poslo u kratki spoj sekundarno sam ga upalio zazujalo je i ja pogasim donesem i redno vezem na + 55 W /12v sijalicu kao osigurac jeli ...prilikom paljenja napajanja sijalica svjetli kao da je preko stanice ks ....to je to

U medjuvremenu sam nasao semu mikrofona za yaesu mh48 i vidio da se vezuje dioda sa otporom 15 k na red prema masi i kod nekih mikrofona za yaesu samo dioda ,izmedju ptt i gnd ,onda sam to povezao sa opto i probao da vidim kako ce to da se ponasa tada sam dobio predaju ok okine ptt uredno i to sam tada drzao na akomulator samo sam to radio na kratko sa antenom i jedno dvije sekunde ...dalje

zadnja varijanta koju sam odradio je ova plocica prepravljena ovo je lik radio za dva yaesu uredjaja 2900 u Rx/Tx rezimu repetitora ...
orginalna sema
http://i.imgur.com/hXIA0bE.png
forum
http://electronica.yoreparo.com/radioco ... 98041.html
ono sto sam ja odradio
https://s22.postimg.org/hm9lnlw69/photo.jpg
Zadnja izmena: salepnp, dana 27 Nov 2016, 20:36, ukupno menjano 1 put.

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6403
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: Yaesu ft-2900 ne radi na napajanje radi na akomulator i na lab napajanje

Post napisao buzdumra » 27 Nov 2016, 20:33

salepnp je napisao: sa malim akomulatorom na stolu 12v 10ah
odakle ti 30A iz ovog?
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

salepnp
_
_
Postovi: 12
Pridružen: 22 Apr 2013, 15:25
Location: Srbija

Re: Yaesu ft-2900 ne radi na napajanje radi na akomulator i na lab napajanje

Post napisao salepnp » 27 Nov 2016, 20:37

ne treba 30 A za 5 W na uredjaju slazemo li se

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Elektronika”