2sijalica8 UKLJUČI SE - PRIKLJUČI SE ! 3tv_repairman

Kolege serviseri prijave u Expet grupu OVDE

Aparat za varenje KONCAR A-33-RESENO

Hobi i ostala elektronika

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
baracuda
_
_
Postovi: 96
Pridružen: 23 Okt 2010, 21:58
Location: Srbija

Aparat za varenje KONCAR A-33-RESENO

Post napisao baracuda » 26 svi 2017, 17:30

Pozdrav svima i ako moze mala pomoc.Kao sto kaze naslov dobio sam ovaj gore aparat u nekompletnom stanju na poklon gde nedostaje grebenasti prekidac za prebacivanje sa monofaznog na trofazni.Sve zice su raskacene sa tog prekidaca,dok zice na preklopniku za jacinu struje stoje i odatle takodje visi jedna prespojna zica-jedan kraj ,koji pretpostavljam takodje ide na nedostajuci prekidac.Sa raznih foruma sam citao da ide poseban koncarev prekidac sa oznakom 2G 10-14 U(sa interneta oznaka koju uzimam sa rezervom),pa me interesuje da li neko zna zamenski grebenasti prekidac i raspored zica na prekidacu.U prilogu je sema aparata takodje sa neta,ali sam je uzeo sa rezervom jer bih voleo da mi je neko potvrdi kao ispravnu.
Aparat A-33.pdf
Ako je sema tacna voleo bih da mi neko pojasni za ovaj tip aparata koji kontakti sa seme su spojeni-odspojeni za polozaje 220-0-380,pojedinacno za svaki slucaj-zbog zamenskog prekidaca koji ne verujem da cu da nadjem i zbog koliko mi se cini da je aparatu stradao po boji primar na zasebnom stubu dok su ostali namotaji -dva primara na drugom i sekundar takodje na drugom stubu cini mi se celi,da kojim slucajem ne upalim i te namotaje pri povezivanju.Po meni za monofazno bi trebalo da budu spojeni 3-4,5-6 (buni me kontakt 1-2,mozda umesto 3-4),a za trofaznu kontakti L1 i L2 (3-4,7-8 i opet 1-2 ne razumem kako,mozda 3-4 umesto 1-2 za trofaznu).Cilj mi je da prvo probam za prekidacem da li nesto radi-monofazna ili trofazna ili mozda ceo aparat radi,pa dalje da eventualno premotavam transformator.I ono glavno da li i ako nadjem prekidac pri probi mogu ponovo da ga upalim ako je trafo probio ,i kako to da sprecim?Hvala unapred za bilo kakvu pomoc....
Nemaš dozvole za preuzimanje priloga dodatih postu.
Zadnja izmena: baracuda, dana 02 Jun 2017, 23:28, ukupno menjano 1 put.

baracuda
_
_
Postovi: 96
Pridružen: 23 Okt 2010, 21:58
Location: Srbija

Re: Aparat za varenje KONCAR A-33

Post napisao baracuda » 27 svi 2017, 21:55

Da dopunim,sa jednog stuba-primar ide 6 zica,isto toliko (bez sekundara) sa drugog stuba,takodje 6 - primarni namotaj.Cetiri zice nisu povezane,dve sa glavnog primara,dve sa mesovitog stuba primar-sekundar.,od kojih sa glavnog primara jedan kontakt je dvostruki koji sa seme odgovara po meni kontaktu 1-2.Nisam stigao zbog obaveza da ispratim stanje strujnog preklopnika i uporedim ostale veze,ali za sada po semi broj zica odgovara.Na jednom od kontakata strujnog preklopnika ide kratkospojnik koji moze biti nula(kontakt 5-6),pa do sada ima se sledece stanje

P1-iz njega 2 zice,jedna posebno u buziru -po meni 3-4,druga dupli provodnik -po meni 1-2
Kratkospojnik iz strujnog preklopnika treba da bude nula i ide na 5-6
Ostale dve zice bi trebalo da budu krajevi namotaja P2 gde jedan ide na 5-6,a drugi na 7-8

E sad ono glavno,kako da utvrdim KOJI REDOSLED krajeva ide respektivno na 5-6 a koji na 7-8???Po meni je namotaj P2 kratko spojen na kontaktima sa drugim namotajima ali ne vidim redosled motanja jer je ispod sekundara.Ima li ovde neki koristan savet kako da utvrdim ovo?I najbitnije da li cu izgoreti aparat zbog kontra smera struje kroz namotaj?Da li moze da se ugradi automatski osigurac 16A preventive radi?Ovde bi mi stvarno trebala pomoc ako neko zna na koji nacin da ustanovim smer motanja na P2.Sta ce da se desi ako obrnem zice na P2?

Avatar
spagagz
gx
gx
Postovi: 1483
Pridružen: 29 Dec 2008, 21:47
Location: Gorazde BiH
Specialty: tv-multimedia

Re: Aparat za varenje KONCAR A-33

Post napisao spagagz » 27 svi 2017, 23:25

Ako obrnes zice izlazni napon na sec.bice manji.Mozda ti moze pomoci Amperovo pravilo desne ruke da odredis smijer.Provjeris na P1 i primjenis na P2.Nisam nikad razmisljao o tome do sad.

baracuda
_
_
Postovi: 96
Pridružen: 23 Okt 2010, 21:58
Location: Srbija

Re: Aparat za varenje KONCAR A-33

Post napisao baracuda » 28 svi 2017, 07:08

Ako sam do sada dobro razumeo semu,trofazni rad ukljucuje sva tri namotaja na red,u punoj duzini zice,kracenog za regulaciju struje preko P3,dok monofazni samo P1 i P3.Po logici namotaja,P1 monofazni bi trebalo da bude kraci namotaj i da krece iz 1-2(zbog odnosa napona 380/220),i rad trafoa ukljucuje samo P1 i P3(kontakti 1-2 i 5-6),tako da za monofazni rezim probe (zbog nepoznavanja P2 rasporeda) P2 namotaj mi ne treba jer nije ukljucen(jedan kraj na preklopniku visi pri monofaznom radu),samo je potrebno prikljuciti kratkospojnik -nulu kao jedan kraj kabla i 1-2 kontakt za fazu.Jedino sto nisam siguran,da li zbir broja navojaka P1 od 3-4 do 1-2 i ceo namotaj P2 cine razliku namotaja do 380V.Posto su prespojeni 1-2 i 3-4,napajanjem faze na 1-2 i nule 5-6,trebalo bi ako je sve dobro spojeno da dobijem na trofaznim krajevima indukovanih 380V.Ovo razmisljanje je samo u teoriji,ali nisam siguran.

Avatar
spagagz
gx
gx
Postovi: 1483
Pridružen: 29 Dec 2008, 21:47
Location: Gorazde BiH
Specialty: tv-multimedia

Re: Aparat za varenje KONCAR A-33

Post napisao spagagz » 28 svi 2017, 12:23

Skracivanjem namotaja u primaru preko prekidaca smanjuje napon u sec.,samim tim i struju.

baracuda
_
_
Postovi: 96
Pridružen: 23 Okt 2010, 21:58
Location: Srbija

Re: Aparat za varenje KONCAR A-33

Post napisao baracuda » 28 svi 2017, 21:06

Sve se slazem sa Vama ali cekam potvrdu da li je ovo tacno da ga ne povezem pogresno i skratim namotaje zauvek....Voleo bih neki komentar kako sta ide na semi ako neko zna iz iskustva sa ovim aparatom,posto je ovo prvi aparat sa kojim se srecem....

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6387
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: Aparat za varenje KONCAR A-33

Post napisao buzdumra » 29 svi 2017, 16:32

zakacis ga na , neki potrosac ..grejac i smisleno se igras !
....nije dobro po primar ni kontra smer sto moze da se desi...
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

baracuda
_
_
Postovi: 96
Pridružen: 23 Okt 2010, 21:58
Location: Srbija

Re: Aparat za varenje KONCAR A-33

Post napisao baracuda » 29 svi 2017, 18:05

Mene prvenstveno interesuje kako da odredim gde je pocetak namotaja,kad kazete SMISLENO tu mi je najvise potrebna pomoc jer mi nista ne pada na pamet.Jedina sigurna stvar je po meni monofazno povezivanje tacke 1-2(mislim da je osnovni broj navojaka P1 za monofazno kraci namotaj,a da se za trofazno domotava jos do 3-4 na slici kako ne bi pregoreo primar),a druga tacka je buksna i zica sa kontakta 3 strujnog preklopnika koja je mislim nula na 220-0-380 prekidacu koji nedostaje....Da li cu dobiti indukovani napon 380V na tacki 3-4 koja visi pri monofaznom ukljucenju ako pravilno povezem aparat na 220V,a pri tome ukljucim namotaj P2 u neki raspored???Po meni je ovo najmanje bolno samo ako se indukuje neki napon u namotaju u tacki 3-4,jer ako pogodim smer imacu 380V(ili obrnuto-manje od 220V zbog suprotnog smera struje sa sredine namotaja) i pravi raspored,a ako obrnem smer bice kontra indukcija i napon na 3-4 manji(veci) od 220V (na kratko),moci ce da se meri vrednost napona a namotaj nije ukljucen u rad,i mislim da nece pregoreti???!!!Moze li ovo neko da potvrdi?Za povezivanje namotaj po namotaj sistem i merenje struje na grejacu sa manjim naizmenicnim naponom nemam autotransformator,jedino 25V ~ neki mali trafo ali mislim da on nije dovoljan,ili mozda jeste?

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6387
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: Aparat za varenje KONCAR A-33

Post napisao buzdumra » 29 svi 2017, 21:49

nismo se razumeli.,,.potrosac ide na red (grejac)
za sve ostalo je potrebno jedan voltmetar..a moze i ampemetar (sto se smatra luksuzom :dmzs: )
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

baracuda
_
_
Postovi: 96
Pridružen: 23 Okt 2010, 21:58
Location: Srbija

Re: Aparat za varenje KONCAR A-33

Post napisao baracuda » 29 svi 2017, 22:16

Pojasnite malo ako moze....da li sva 3 namotaja vezujem u "seriju"(pod uslovom da pogodim pravilan redosled pocetak-kraj),zajedno sa grejacem u seriji??I koji napon se dovodi u to "kolo"?Ako sam Vas dobro razumeo pri normalnom povezivanju na 380 V -svi namotaji ,struja praznog hoda ne bi trebala da bude veca od 5-6A zbog debljine zice primara gde je grejac zastita za slucaj kada se pri okretanju jednog namotaja pogresno struja dize do neba a opterecenje bi trebalo da je istrpi i ogranici...Koliki grejac ako na ovo mislite treba da bude,grejac od 2KW?Onda bi manji napon na grejacu(ili struja kroz kolo) od dva slucaja bio pravi raspored???Ja jos uvek nisam siguran u stanje primara P1 jer je tamniji namotaj...Da dopunim izvadio sam ceo trafo iz kutije,skinuo kontakte sa postojceg prekidaca koji kontakt na koji stub ide,broj zica na kontaktima i po tome ova sema bi trebala da odgovara....

baracuda
_
_
Postovi: 96
Pridružen: 23 Okt 2010, 21:58
Location: Srbija

Re: Aparat za varenje KONCAR A-33

Post napisao baracuda » 02 Jun 2017, 23:28

S obzirom da nema odziva na temu vreme je da je zavrsim i ja mislim kao resenu (ovo kazem zato sto jos uvek nisam pronasao odgovarajuci grebenasti prekidac).Ispitivajuci semu,polozaj veza,gomile stranica sa interneta dosao sam do sledeceg zakljucka:prekidac koji meni treba nosi oznaku 4G10(16)-52-U ili 4G10(16)-53-U sa semom vezivanja 52,53,75-80 i sl.52 sema ima 4 kontakta,53-6 kontakata itd,da ne duzim.Drugi prekidac nosi oznaku 1186.Ispitivanjem sam ustanovio dve sigurne zice za vezivanje na prekidac,a problem su mi pravile druge 2,koje su krajevi primara P2.Ovo sam resio na sledeci nacin:Odspojio sam zice i dobio sva 3 primara odvojeno.Pocetak i kraj P1 i P3 znam,pa sam se odlucio da na osnovu dva dela namotaja P1-pocetak prvi deo za trofaznu (od 1-2 do 3-4) i ostatak 3-4 do kraja posmatram kao prvi primar a drugi sekundar vezujuci namotaje po sistemu "additive designation",kratko spajajuci dva kraja primara i sekundara po vec poznatom redosledu,posto struja tece u istom smeru kroz oba namotaja.Na 25V ~ AC na primaru dobio sam 80V na "sekundaru",sto je i bilo ocekivati jer sam znao raspored zica i napon je bio veci od dovedenog.Po istom principu sam doveo napon na sada primar drugi deo namotaja P1+deo P3 preko preklopnika za struju,a sekundar je postao ceo P2,U prvom merenju sam dobio 4V(manju vrednost sto nije jer je AC 25V) pa sam obrnuo zice i dobio 40V sto je vece od dovedenog napona i daje pravi izbor.Nisam probao preko grejaca varijantu,jer nisam bio siguran da li ce primar koji je malo tamniji da izdrzi pogresnu probu.Velicine napona za prvi siguran slucaj su vece od dovedenog pa smatram da sam ovim resio i P2 jer sam dobio vrednost baziranu na necem sto sigurno znam,a to je raspored na P1 za monofaznu i trofaznu,a struja tece kroz sva 3 namotaja u istom smeru u najjacem strujnom opsegu.Ako neko zeli da prokomentarise ovu varijantu,neka kaze nesto a temu zatvaram kao resenu iako nisam probao aparat na 380V zbog prekidaca,jer ga jos uvek nemam.Kada budem nasao probacu i sa grejacem cisto preventive radi.

Avatar
sim
gxu
gxu
Postovi: 443
Pridružen: 09 Jul 2009, 21:43
Location: Krusevac
Contact person: Ivan
Phone number: 0038162303936
Specialty: whitegoods

Re: Aparat za varenje KONCAR A-33-RESENO

Post napisao sim » 03 Jun 2017, 02:35

Eltex Krusevac proizvodi i sklapa raznorazne grebenaste sklopke.
Imas na njihovom sajtu vec unapred bas dosta sema raznoraznih prekidaca.
Ako bas ni jedna ne odgovara prave po narudzbini kakav ti zamislis.
Pokusaj kod njih da nabavis odgovarajuci.
SIMkom

baracuda
_
_
Postovi: 96
Pridružen: 23 Okt 2010, 21:58
Location: Srbija

Re: Aparat za varenje KONCAR A-33-RESENO

Post napisao baracuda » 07 Jun 2017, 21:08

Posto je tema zavrsena da dodam i ovo,snasao sam se za prekidac vece snage broj 52 i uz skidanje jednog kratkospojnika sa pinova 6-7 sastavio i probao aparat.Radi sve iako je primar P1 tamniji.Prilikom kupovine pazario sam i sant od 40A sa kojim sam proverio sa nekim panel metrom i santom da li je struja na kratku probu manja-bez grejaca vrlo kratka proba,i sa takvim utvrdjenim rasporedom povezao zice za trofaznu iako je kabl ostavljen za monofaznu kao napajanje,a kasnije cu ako mi ikada bude trebalo da pravim trofazni-monofazni adapter.Za moje potrebe na najveci monofazni opseg przi 2,5 i 3,25 elektrodu kao nista,a vise od toga mi i ne treba.Proba je vrsena konstantno za svaku elektrodu skoro cela odjednom,tako da sam prezadovoljan,a aparat se jedva i zamlacio.Jedino je pakovanje kofera bila muka ali i to se privelo kraju i aparat ceka upotrebu kada bude zatrebalo.Hvala svima na pomoci i interesovanju-zatvorena tema.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Elektronika”