zvezda-trougao trofazno-monofazno kondenzator [INFO]

Hobi i ostala elektronika

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

zvezda-trougao trofazno-monofazno kondenzator [INFO]

Post napisao Majstor Duja » 13 Jun 2008, 23:19

Drustvo, imam problem.
U pitanju je trofazni elektromotor 2.2KW ,2850rpm.
Namena mu je da podize neku rampu/dizalicu za vozila.
Na plociti je prikazano sledece:
350-400V (pa nacrtana zvezda)
220V (nacrtan trougao)
U zgradi u kojoj treba da se instalira nema trofazne struje, da li znaci da u spoju trougao moze da radi kao monofazni motor i da li pritom dolazi do pada snage/obrtaja i to koliko?
Napominjem da je do sada bio povezan kao trofazni (jedan red viljuski kratko spojen a na drugi na svaki dovedena po jedna faza)
Znam da je nekom pitanje malo banalno ali meni sada vijuge ne rade bas najbolje zbog uticaja geografske sirine i duzine...:)
Hvala svima i pozdrav!
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20589
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao fanzo » 13 Jun 2008, 23:41

e sad...nekad sam i ja znao :mrgreen: ..to dobro znaju mesari kada idu na teren oni to za 3 minute razvežu motor i prespajaju ..dok gazdarica skuva kafu :lala:
no zakomplikovao si pitanje ..sa snagom.
Skini ovaj pdf i tu ćeš naći odgovor kada treba u trougao kada u zvezdu http://yu.traconelectric.com/letoltes/v ... 8_4srb.pdf ..ovo se kombinuje kako bi se zaštitio motor od pregorevanja .....međutim malo će ti pomoći kada ti imaš samo F/0

Evo još malo formula http://www.mfkg.kg.ac.yu/component/opti ... Itemid,27/
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Majstor Duja » 14 Jun 2008, 00:07

...kontam, znaci ovaj trofazni je vec vezan u trougao da bi vukao manje struje iz mreze....e sad, ako kupujem monofazni motor slicne snage i obrtaja, nude mi opciju samo motor i opciju motor sa startup funkcijom ili u prevodu motor sa pobudom.
Sta mu to dodje? Neki kondenzator za pobudu prilikom pokretanja ili sta, razlika je u 100 funti pa ne bi da se igram...?
Hvala!
poz
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20589
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao fanzo » 14 Jun 2008, 00:23

Čini mi se da ide ovako: vežeš motor u trougao ...jedan izvod je faza , drugi nula , a na treći ide kondenzator
pogledaj ovaj pdf http://www.icm.co.yu/prodaja/proizvodi/pdf/RegFrek.pdf
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20589
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao fanzo » 14 Jun 2008, 00:35

Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20589
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao fanzo » 14 Jun 2008, 00:37

Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Majstor Duja » 14 Jun 2008, 00:40

nesto mi tu smrdi oko ovog povezivanja trofaznog u monofazni, ajd sacekacemo ceo vikend jer se ovde vikendom nista ne radi....:)

problem je sto vec postoji upravljacko ozicenje a kako se upravljanje motorom obavlja polugama moram da znam da li ce trebati da se modifikuje sistem sa (trenutno) dva mikroprekidaca sa sistemom sa dodatnim start prekidacem ili taj start prekidac moze da bude i automatski (moram da ga kupim gotovog jer ne mogu nista ovde na budzim jer nema od cega...)
i sta mu dodje monofazni motor sa 4 a sta sa 2 pola (poles)?

kuckamo se...
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6607
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao buzdumra » 14 Jun 2008, 01:01

ako pise na plocici 220v onda bi trebalo da moze raditi na 220v
probaj spajat zice nemoz nista zeznuti nemoj samo dugo drzati spojeno, a da se nevrti rotor ili ako se sporo vrti
raskaci ga od masine dok spajas jer neznas u kom smeru ce da okrece i sta ce da bude
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20589
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao fanzo » 14 Jun 2008, 01:07

svaki trofazni motor može da bude monofazni.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Majstor Duja » 14 Jun 2008, 01:17

fanzo je napisao:svaki trofazni motor može da bude monofazni.
A zasto onda prave konvertere iz mono u trofaznu za motore?
I sta bude sa snagom i brojem obrtaja...? Nemoj da povezem nesto na licu mesta pa da im poiskacu svi osiguraci....nije to tako bezazleno kao kuci....kako da znam gde ide R a gde O a gde kondenzator? Kako mu se menja smer u slucaju da ne radi u pravom smeru tj. kako se uopste menja smer monofaznom motoru?
Izvinjavam se na brdu pitanja ali kad se mora - mora se.... :shock: :tooo:

Ima nesto o tome na ovom linku ali se pdf placa tako da..... :fanzo:
http://www.patentstorm.us/patents/5545965.html
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao kisko » 14 Jun 2008, 01:24

Ovako ide veza,al je slika do bola lolzi ...i ovako ako ti je motor bio na trofaznoj u zvezdu,dobićeš negde 70% snage(okvirno)...to što ima motor sa starup(pobudom) je verovatno motor koji ima dodatni namotaj sa kondezatorom i na osovini rotora ima kontakte koji rade na principu centrifuge tj kad ti motor dobije odredjen broj obrtaja taj kontakt se prekida i isključuje kondezator...i to je bolja solucija.Kad trofazni prespajaš na monofazni onda se tu ubacuje radni kondezator i to ti je naprimer za motor od krupara 1.5KW ide 2puta po 25mikrofarada i taj namotaj gde je kondezator izigrava pobudni a ona dva druga su radni namotaji i to je razlog zašto se nesme preterati sa kondezatorom jer ga posle starta on može samo "gušiti" ...e sad možda malo loše nacrtano :mrgreen: ali to je suština onog što te interesuje a ovo drugo(snaga) nećeš znati dali je dovoljna dok neprobaš a obrtaj ćeš imati isti...još jedna stvar koja mi se čini bitna je to da sve to ide preko raznih prenosa tako da mislim da nećeš imati nikakvih problema ako prespojiš taj motor na monofaznu i da će to ići super :lala: E sad jedino ako nebude hteo da startuje kako bi trebalo(zbog prenosa) na ta dva od 25uF dodaj još jedan koji ćeš imati samo u trenutku starta preko nekog prekidača i to je to :pivopije:
Prilog
trofazni-monofazni.jpg
trofazni-monofazni.jpg (5.99 KiB) Pregledano 6453 puta.
uvek ima nesto interesantno

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6607
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao buzdumra » 14 Jun 2008, 01:25

evo ja skino sa es moze Dujo nece iskakati osiguraci kupi jedan automatski i dva metra kabla i spajaj do mile volje
Prilog
trofazni na monofaznu.doc
(21.5 KiB) Preuzeto 899 puta.
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao kisko » 14 Jun 2008, 01:31

problem je sto vec postoji upravljacko ozicenje a kako se upravljanje motorom obavlja polugama moram da znam da li ce trebati da se modifikuje sistem sa (trenutno) dva mikroprekidaca
:oklagija Ovo može biti problem jer promenom faza kod trofazne ujedno menjaš i smer i možda su tako(jednostavno regulisali podizanje i spuštanje) što znači da bi i ti isto to morao sa tim polugama ustvari da prebacuješ kondezator čas u gornji namotaj ,čas u donji čime bi ustvari menjao smer.
Evo po ovom što je Ranko poslao kondezator stavljaš ili na R ili na S i time menjaš smer....
uvek ima nesto interesantno

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Majstor Duja » 14 Jun 2008, 01:35

...hvala za informacije drustvo!
razmislicu jos sta mi je delat, pojavio se neki tip na Ebay koji prodaje motore za 90funti koji u prodavnici kostaju 270 bez poreza! Videcu sta ce biti od toga jer ovde nema problema sa Ebayom i narudzbinama i samo je 70km daleko..:)))

Ebay Item number: 300232460622
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao kisko » 14 Jun 2008, 01:47

Ovo ti je slika veze i nemožeš da omaneš sigurno,stim da sa prekidačem kondezator stavljaš u jedan ili u drugi položaj i time i menjaš smer a tako je to sigurno i tamo odradjeno,,,
DSC00184.JPG
Naravno ovo je totalno uprošćeno prema tim potrebama jer mislim da nema potrebe sad razvlačiti temu...zvezda,trougao,pri startu je zvezda i povlači npr 5A pri punom obrtaju je trougao i vuče isto 5A itd
Ono što je tebi bitno je na crtežu e sad možda samo da dodam još ovo, kondezator možeš dodavati dok nepredje amperažu koja je predvidjena za taj motor ali okvirno tebi je dovoljno 50uf
uvek ima nesto interesantno

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Majstor Duja » 14 Jun 2008, 15:53

...e, ovako, narucio sam 3 komada od 25uF preko Ebay-a za 4£ pa cu probati kako to funkcionise,
vezacu 2X25uF permanentno a 25uF preko tastera (koji opet moram da izbunarim negde) ogradio sam se da za te pare sistem tj. prepravka moze da omane i slozili su se...za sada hvala za sve savete, ako proradi, napisacu reseno...
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Misley
_
_
Postovi: 277
Pridružen: 11 Mar 2007, 15:47
Lokacija: BGD (i RS)

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Misley » 14 Jun 2008, 15:56

dujo, da se nisi malo zeznuo za daljinu. ako je engleska na 70 kilometara, odo ja bajsom do minkena.
drugo lepo ti pise isporuka samo u englesku, placanje u funtama (malko ces calnes za evro>funta konverziju), pa postarima 10 funti za lokalca. ako bi da se kurcis sa ebay-om, onda gledaj svabe jer su mnooogo jeftiniji ali ne motor vec frekventnjak mono u trofazni.
ako kod saha ima 2,2kw u opsegu 178 do 230 evra onda znas da je na ibeju bar duplo jeftiniji a ne moras da prepravljas dizalicu uopste
http://www.sahelecronics.com/Frekventni ... rteri.html

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 25349
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Stolle » 14 Jun 2008, 15:59

Verovatno ne znaš,on je već tamo.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Misley
_
_
Postovi: 277
Pridružen: 11 Mar 2007, 15:47
Lokacija: BGD (i RS)

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Misley » 14 Jun 2008, 17:22

a jelda?
naravno da ne znam, ne pratim profesionalce.
os da kazes da u engleskoj drnda engleski motor za englesku dizalicu u engleskoj zgradi?
eeee, kad je dotle došlo..

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Majstor Duja » 14 Jun 2008, 18:43

Misley je napisao: os da kazes da u engleskoj drnda engleski motor za englesku dizalicu u engleskoj zgradi?
eeee, kad je dotle došlo..
...jess, tako je.I stosta drugo, neke instalacije, lasere...
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Elektronika”