zvezda-trougao trofazno-monofazno kondenzator [INFO]

Hobi i ostala elektronika

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20586
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao fanzo » 15 Jun 2008, 02:48

Dujo..radiće to sigurno ,ali je pitanje da li će imati snagu/brzinu koja je potrebna u tvom slučaju...motor možeš da vrtiš levo/desno kako hoćeš.
ps:ako Misley ode bajsom..idem i ja...oladi nam po pivo :pivopije: stižemo.. :lala:
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
JaroslavBires
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 25 Okt 2007, 19:06
Location: Stara Pazova
Specialty: whitegoods
Lokacija: Stara Pazova

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao JaroslavBires » 15 Jun 2008, 09:22

:lala: Dujo, uzimaj monofazni motor, ako ti je to za nešto zahtevniji teret, nećeš imati nego oko 1/3 poteznog momenta i oko 2/3 trofazne snage na raspolaganju! Neka ponude taj njihov motor na E-bay i uzmi monof iste ili malko (5%) jače snage zbog lošijeg cos Fi u odnosu na trofazni motor! :tooo:
Gore/dole ideš okretanjem krajeva pomoćnog namotaja, što neki motori imaju ucrtano na poklopcu klemberta!
Ako nešto znači, mogu i poneku slikicu iz moje dokumentacije da okačim!
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

Avatar
bogoslav
gx
gx
Postovi: 1047
Pridružen: 10 Dec 2006, 01:41
Location: Nikšić
Phone number: 0038268000267
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: niksic

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao bogoslav » 15 Jun 2008, 12:40

Misley je napisao:a jelda?
naravno da ne znam, ne pratim profesionalce.
os da kazes da u engleskoj drnda engleski motor za englesku dizalicu u engleskoj zgradi?
eeee, kad je dotle došlo..

Eto prava potvrda Rubinove teorije o budućnosti EU lolzi http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.php?p=64138#p64138 . Majstor Duja je predhodnica tog talasa :lala:

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Majstor Duja » 15 Jun 2008, 19:13

JaroslavBires je napisao::lala: Dujo, uzimaj monofazni motor, ako ti je to za nešto zahtevniji teret, nećeš imati nego oko 1/3 poteznog momenta i oko 2/3 trofazne snage na raspolaganju! Neka ponude taj njihov motor na E-bay i uzmi monof iste ili malko (5%) jače snage zbog lošijeg cos Fi u odnosu na trofazni motor! :tooo:
Gore/dole ideš okretanjem krajeva pomoćnog namotaja, što neki motori imaju ucrtano na poklopcu klemberta!
Ako nešto znači, mogu i poneku slikicu iz moje dokumentacije da okačim!

To sam i ja mislio, jedno je da se motor okrece a jedno da ima istu snagu kao i na 3faznom napajanju....jer bi onda svi prepravljali te motore na monofazno napajanje...nisam ja jedini toliko pametan, jel?
E, sad, vec sam narucio te kondenzatore....ne znam, probacu pa cu da vidim sta se desava....ako imas nesto dokumentacije ajd pliz okaci jer mi mozak i ne radi bas najbolje (poceo sam da mislim na engleskom, sva ta objasnjavanja me ubise)
...interesuje me sledece, kod 3faznog svaki namotaj ima svoj pocetak i kraj (6 izvoda)i pri tom su 3 izvoda prespojena kratkospojnicima (trenutno) na nacin prikazan na slici, kad bih hteo da ih prevezem drugacije da li povezujem tj. kratkospajam izvode vodoravno? I koji je koji nacin, zvezda - trougao?

hvala!
3faze.JPG
slika je iz paint-a, jbg, kopirajt, nema nista na kompu....:(
3faze.JPG (7.58 KiB) Pregledano 4372 puta.
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 25303
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Stolle » 15 Jun 2008, 19:37

Ovo kako je ovde bi trebalo da je zvezda.
Evo i ovde malo...http://www.elitesecurity.org/p1624708
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 25303
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Stolle » 15 Jun 2008, 19:42

Pogledaj i ovo:
Prilog
1.jpg
2.jpg
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Majstor Duja » 15 Jun 2008, 20:11

hvala Stole, pomaze!!
Poz
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao kisko » 16 Jun 2008, 04:22

Da,to je tamo lepo nacrtano a ne ko ja,naškrabano :mrgreen: i baš je prilagodjeno tvojim potrebama...tj da prebacivanjem kondezatora iz položaja(tačke) 4-5 u 5-6 vršiš promenu smera a time i dizalica ili diže ili spušta...Ono na čega želim da te upozorim je da nikako ne preteraš sa kondezatorima,jer motor može da se pregreva u radu i :oklagija znači probaj sa dva od 25uf(50 ukupno) i ako nebude dovoljno za pobudu dodaj i treći i ako radi super a motor se negreje ostavi tako sva tri.U slučaju da se greje dva kondezatora ostavljaš vezana a treći ide preko nekog tastera koji će se stavljati u funkciju samo u momentu pokretanja motora :pivopije: Radiće to sigurno.
uvek ima nesto interesantno

Avatar
JaroslavBires
___
___
Postovi: 536
Pridružen: 25 Okt 2007, 19:06
Location: Stara Pazova
Specialty: whitegoods
Lokacija: Stara Pazova

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao JaroslavBires » 16 Jun 2008, 16:01

Ovo gore pomenuto je ok, Dujo :tooo:
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Majstor Duja » 16 Jun 2008, 23:21

Tako sam i uradio, narucio sam 3 kom od 25uF...sutra stizu pa cemo videti sta dalje....poz svima i hvala na podrsci, nadam se da cu moci da se oduzim....samo ne pivom, vec mi ga je dosta.... :xxx:
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Majstor Duja » 17 Jun 2008, 12:46

e, ovako, situacija je sledeca:
povezao sam 75uF ukupno i motor se okrece ali veoma sporo i na pocetku je izbio osigurac od 13A u uticnici. Automatski osigurac od 32A nije iskljucio.
Problem je u tome sto motor nema oupste snage, moze se zaustaviti rukom i br.okr. je minimalan...
Da li da odustanem i kupim monofazni od 2.2KW? To mi se cini najrazumnije....ovako bih morao da kupujem jos kondova sa neizvesnim zavrsetkom...
Ako neko ima nesto da predlozi, sacekacu jos danas pa cu morati da reagujem. Hvala svima.
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6607
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao buzdumra » 17 Jun 2008, 13:18

kad krene dali si probao otkacit koji kond
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao kisko » 17 Jun 2008, 14:12

ovako bih morao da kupujem jos kondova sa neizvesnim zavrsetkom...
Ne,netreba ti više kondova,možda je i 75mf puno....on mora da krene i bez njih ako mu rukom daš smer(mora brzo da se odradi jer izbije osigurač)...evo probaj ovako Znači postavi dva kondezatora od 25mf kao što je na slici (veži ih direktno na te mostove,jer neznam dali si išao možda preko nekog prekidača) i motor mora da krene naprazno,bez opterećenja,znači raskači ga od ostale mehanike-prenosa i ako krene istog momenta dovoljna su ta dva konda a ako neće već mu treba nekoliko sekundi,dodaj i treći ...ako se pretera sa kondezatorima na krajevima napon predje 380V i onda opterećuje motor a i kondezatori se greju vremenom kao i motor i umesto da pomognu motoru,oni ga guše i nemože da dobije pun obrtaj....Ovo kako sam ti naslikao MORA da funkcioniše bez opterećenja...Drugo je pitanje ako si isprobao motor pod opterećenjem(prenosom) onda možda i nema snage da to tera...ako treba da promeniš smer kondezatore vežeš tu gde piše F i O a napon dovedeš na njihovo mesto gore i to mora da radi 100% ...Ako neće da radi onda je možda i neki namotaj probio....A ako radi naprazno a neće u sklopu ostalog prenosa onda je slab
Prilog
3.jpg
3.jpg (4.17 KiB) Pregledano 4160 puta.
uvek ima nesto interesantno

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20586
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao fanzo » 17 Jun 2008, 14:39

Dujo...svaki trofazni MORA da radi na monofaznu !....verovatno nisi dobro povezao trougao...probaj opet...motor može da izgori samo ako se pregreje a neće se pregrejati za 3 sekunde..čim ga uključiš mora da vrti odmah..u momentu ..ako ne vrti gasiš odmah...pogledaj ti opet te pločice kako si ih povezao..
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6607
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao buzdumra » 17 Jun 2008, 14:58

sigurno da nije dobro ali nisam siguran za ovu zokijevu tvrdnju a ono sto je nacrtao kisko crvenom bojom to ti je veza u zvezdu ovako to ide
jos se nesto moze ovako vezat ali to ti netreba sada :pivopije: nemam program za jpg
Prilog
4.jpg
4.jpg (10.2 KiB) Pregledano 4186 puta.
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao kisko » 17 Jun 2008, 15:31

Upravo zato sam i nacrtao da onako poveže ako već nije htelo sa onim prevezom a kod njega je bila veza u zvezdu sa dva mosta koja su povezivala 3 gornje (čvorište)a na 3 donje je dolazilo R S T (krajevi zvezde)Prevezivanjem sa 3 mosta na način koji je postavio Stolle ili ovo kako sam ja nacrtao dobija se veza u trougao sve u zavisnosti kako je motor namotan.A Zoki je upravu,motor nemože da crkne na nekoliko sekundi.
EDIT: samo da dodam,moj trofazni motor od hidrofora je vezan kao što sam ti nacrtao i radi kao monofazni već 11 godina...kod komšije je viklovan motor i stigao sa vezom kao što je Stolle priložio sa rečima od majstora da samo poveže kond,što je čovek i uradio i motor je jedva kretao a obrtaj je bio minimalan,kad sam premestio mostove kao što sam ti priložio,motor je proradio....znači pitanje je kako je vikler postavio izvode.Tako i kod tebe na jedan od te dve vrste preveza MORA da radi a ako neće onda taj neradi ni na trofaznoj
Zadnja izmena: kisko, dana 17 Jun 2008, 16:16, ukupno menjano 1 put.
uvek ima nesto interesantno

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20586
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao fanzo » 17 Jun 2008, 15:43

buzdumra je napisao:.. nemam program za jpg
ima ga u svakom win-u ...

Dujo, ne znam kako si vezao motor ...ovde već imaš gomilu skica i primera ...u samom početku teme sam ti već sve dao da možeš prostudirati šta i kako ide. Motor treba vezati u deltu u ovom tvom slučaju i to moraaaa da radi.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 25303
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Stolle » 17 Jun 2008, 16:30

buzdumra je napisao:... nemam program za jpg
Kako nemaš,pa svi to imaju.Kad otvoriš tu tvoju sliku,onda ideš na save as i izabereš ispod JPG.
Ono gore sam promenio.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6607
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao buzdumra » 17 Jun 2008, 16:51

nisam znao da tu ima jpg izvinjavam se ... ali ovako mi snimi celu stranicu ja sam obicno isao uokvirim to so cu snimit i kliknem desnim pa izaberem copy to i tamo nema jpg , a snima mi samo deo koji sam obelezijo kako tu da ubacim da mi pise jpg opcija bas sam se navikao
Prilog
1.jpg
1.jpg (17.16 KiB) Pregledano 4184 puta.
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Majstor Duja » 17 Jun 2008, 17:54

Motor je isproban na stolu, bez opterecenja, evo oznaka kontakata:
ovako je bilo pre povezano za trofazno:

(A2)-R.......(C2)-S.......(B2)-T

(C1)---------(B1)----------(A1)


a ja sam ovako prevezao:

(A2)-R.......(C2)-O----II----(B2)
I I I
I I I
(C1)..........(B1)............(A1)

tacke zanemarite, horizontalne i vertikalne linije znace da je nesto kratkospojeno, kondenzator (75uF) je
izmedju (C2) i (B2) na drugoj shemi, motor se okrece u pravom smeru ali kako sam opisao....
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Elektronika”