zvezda-trougao trofazno-monofazno kondenzator [INFO]

Hobi i ostala elektronika

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao kisko » 17 Jun 2008, 19:15

A2)-R.......(C2)-O----II----(B2)
l l l
l l l
(C1)..........(B1)............(A1)
Mostove postavi na A2-C1 drugi na C2-B1 i treći most na B2-A1 FAZA NA A2, A NULA NA B2, KONDEZATOR KAKO SI I POSTAVIO C2-B2 i mora da radi a ako je smer pogresan KONDEZATOR PREBACIS NA A2-C2 I I DAJEM GLAVU DA CE DA RADI :pivopije: Nemoj spajati A1-A2 B1-B2 C1-C2 jer ti onda spajaš dva kraja istog namotaja u jednu tačku...Ti treba da svaki kraj namotaja spojiš sa sledećim :!: :!: :!: ima to na slici iz onog časopisa koji je okačio stolle
uvek ima nesto interesantno

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao kisko » 17 Jun 2008, 19:32

Da ti pojasnim ti si sve dobro spojio sem nule koja mora ići na isti namotaj na koji je i faza A2-C1 tu ti je most i faza,nula ide na most A1-B2 a kondezator na srednji most jedan kraj a drugi ili prema nuli ili prema fazi u zavisnosti od smera....
EDIT:
Mada kad nacrtam taj tvoj spoj u trougao ti si sve dobro dobro spojio je si fazu doveo na C1 a nulu na C2 :? kond ide sa trećeg mosta prema C2 i to je sve ok....Biće da taj motor nevalja :m: jer bi morao da radi....Dali je on uopšte i proban na trofaznoj :?:
Ovo je šema tvog spoja u trougao kako si ti povezao i to bi moralo da radi
Prilog
Dujin spoj.jpg
Dujin spoj.jpg (5.25 KiB) Pregledano 6151 put.
Zadnja izmena: kisko, dana 17 Jun 2008, 19:56, ukupno menjano 1 put.
uvek ima nesto interesantno

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao kisko » 17 Jun 2008, 21:19

Evo ti i prikaz veze u trougao kako sam ti ja naveo u jednom postu...tako da sigurno nebi pogrešio i sa ovakom vrstom veze.
Prikaz trougla ala kisko.JPG
Prikaz trougla ala kisko.JPG (10.45 KiB) Pregledano 6157 puta.
Taj motor je po svoj prilici otpevao svoje još odavno :oklagija
uvek ima nesto interesantno

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 25303
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Stolle » 17 Jun 2008, 21:25

Ono pre što sam postavio....ne znam šta mi je bilo. :plaz: :tuptup: Nisam ništa pio :roll:
Ako se prenese U=A V=B W=C ,onda prema onom crtežu bi bilo ovako:
Prilog
5.jpg
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao kisko » 17 Jun 2008, 21:48

I tako bi radilo mada je kod Duje drugačiji raspored A B C...U=C,V=B,W=A ...Suština je da povežeš krajeve namotaja na sledeći namotaj i tako ih dovedeš u vezu trougao a da onda na krajeve jednog namotaja dovedeš 220V a kondezator dodaješ sa jednog od ta dva izvoda gde je doveden napon prema trećem "uglu" i tako dobiješ 380V na uglovima.
uvek ima nesto interesantno

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 25303
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Stolle » 17 Jun 2008, 22:19

Da,video sam i ja to.Praktično zamenjena mesta A i C.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao kisko » 17 Jun 2008, 22:24

Da,ali i tako kako si naveo isto bi moralo da radi,Duja je sve to dobro povezao ali je motor izgleda odradio svoje odavno :oklagija
uvek ima nesto interesantno

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20586
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao fanzo » 18 Jun 2008, 00:51

Uzmi u obzir i sledeće::: kada postavljaš pločice (mostove) to mora da bude jednostavno..ne treba ni jedan da se ukršta...sve treba tačno da leže na mesto..ništa žica>>budž...
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 20586
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao fanzo » 18 Jun 2008, 01:12

Majstor Duja je napisao:Motor je isproban na stolu, bez opterecenja, evo oznaka kontakata:
ovako je bilo pre povezano za trofazno:

(A2)-R.......(C2)-S.......(B2)-T

(C1)---------(B1)----------(A1)


a ja sam ovako prevezao:

(A2)-R.......(C2)-O----II----(B2)
I I I
I I I
(C1)..........(B1)............(A1)

tacke zanemarite, horizontalne i vertikalne linije znace da je nesto kratkospojeno, kondenzator (75uF) je
izmedju (C2) i (B2) na drugoj shemi, motor se okrece u pravom smeru ali kako sam opisao....
Evo sad sam se i ja dao malo u razmišljanje..
Prvi slučaj trofazni je ok..C1-B1-A1 je kratkospojeno sa 2 mosta i na njih je vezana 0 (nula).
Drugi slučaj je isto OK..to je ono što sam pisao u postu gore...i sada imaš 3 mosta spojena paralelno (vertikalno po slici).Sve izgleda lepo i pravo..to je to.
To bi trebalo da radi...nisi napisao da li si smanjio kondenzator ...stavi samo 1 komad.... ili 2....stavi ti samo 1 za probu ..mora da vrti ...možda ima neki neispravan od ta 3.
Ili je ipak motor šlus...izmeri namotaje ..izmeri i prema zemlji..možda je izgoreo lak pa se spaja na kućište.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno

Post napisao Majstor Duja » 18 Jun 2008, 09:39

kisko je napisao:Mada kad nacrtam taj tvoj spoj u trougao ti si sve dobro dobro spojio je si fazu doveo na C1 a nulu na C2 :? kond ide sa trećeg mosta prema C2 i to je sve ok....Biće da taj motor nevalja :m: jer bi morao da radi....Dali je on uopšte i proban na trofaznoj :?:
Ovo je šema tvog spoja u trougao kako si ti povezao i to bi moralo da radi
...izgleda da jesam sve dobro spojio ali koliko sam ja uspeo da vidim iz svega jeste da niko ovo nije uradio sa 2.2kw motorom jer se svuda spominje najvise 0.75kw u dokumentaciji. To je verovatno i presudno sto ovo nije upalilo plus sto je cosF na ovom motoru mozda nedovoljan za tu preradu. Motor je perfektno radio na 3 faze, rampa je zatim rasturena i prenesena na drugo mesto gde nema 3 faze ( jer kuce u Engleskoj i nemaju to jer spada pod industrijsku struju)
Sta da kazem, naucili smo nesto novo...hvala svima, narucicu drugi motor i to je to. Ovo ostaje kao vodic do koje snage i kako se prepravka moze izvesti.

:pivopije: :uca:
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 25303
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno [INFO]

Post napisao Stolle » 18 Jun 2008, 14:15

Bio sam kod drugara koji je motao sve motore u firmi,dok smo još radili,osim one od 100kW koje su slali u SEVER.
Dakle sve je ovo ispravno povezano,ali u praksi to skoro da ne može da radi.Evo ovde piše sve,slikao sam telefonom,ali vidi se.
Prilog
Upotreba trofaznih motora na jednofaznoj mrezi.rar
(2.68 MiB) Preuzeto 760 puta.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Misley
_
_
Postovi: 277
Pridružen: 11 Mar 2007, 15:47
Lokacija: BGD (i RS)

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno [INFO]

Post napisao Misley » 18 Jun 2008, 23:05

lepo ja oma kazo "dujo, sine, uzmi frekventni (na ibeju naravno) al sta vredi" lolzi lolzi lolzi

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno [INFO]

Post napisao kisko » 18 Jun 2008, 23:44

Slažem se,ali mi je i dalje čudno da nije mogao da ga pokrene na "prazno" iako je sve dobro pokopčao :shock: Pa ja i na hidroforu i na kruparu imam od 1.5KW i rade bez problema na monofaznoj a kod njega taj od 2.2 neće ni da zavrti kako treba na stolu,bez opterećenja :m: Zaista čudno :oklagija .Nekažem da bi trebao da radi pod opterećenjem ali bez opterećenja sigurno bi morao...neznam,nisam pametan zašto neće,jedino ako neko nije pre njega probavao pa sprcao motor...on kako ga je povezao netreba ni kondezator,dovoljno je rukom da ga zavrti(pod uslovom da nije na automatskom osiguraču jer će povući veću struju dok mu neda smer)...zaista neznam:?
uvek ima nesto interesantno

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno [INFO]

Post napisao Majstor Duja » 19 Jun 2008, 00:14

Samo jos jedno pitanje:
da li se moze obrnuti smer monofaznih motora ber nekih superkomplikovanih zahvata? Imam jedan ali se vrti u obrnutom smeru.... :shock:
Onaj sto odgovara jos nisam narucio.... :?
Poz svima.
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno [INFO]

Post napisao kisko » 19 Jun 2008, 00:19

Pa naravno da može isti je princip kako smo i pisali pre ovoga o trofaznim (jer si ti ustvari tim mostovima dobio monofazni)... nacrtaj kako je sad spojeno.Ako je ovakva veza,fazu digneš gde je kondezator a kond spustiš dole na mesto gde je bila faza http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.php?p=64388#p64388 znači nemoj gledati te oznake A B C itd nego samo mostove kako su postavljeni ...
uvek ima nesto interesantno

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno [INFO]

Post napisao Majstor Duja » 19 Jun 2008, 12:05

Uh, kod mene nista ne moze jednostavno....
probao sam da prevezem, medjutim, motor nekada startuje u novom (zeljenom) smeru (ali i tada nekako napravi par stepeni u starom smeru pa krene suprotno) a nekad jednostavno krene u starom smeru, verovatno to zavisi od ugla pod kojim je rotor stao. Kako da ga nateram da uvek bezuslovno ide u jednom zeljenom smeru, koji je, naravno, suprotan od fabrickog?

Motor ima 4 izvoda (U1,Z1,U2,Z2) spojenih na sledeci nacin:
U1-Z1 su na nuli
U2 je na fazi a preko 30uF spojen je na Z2
....
Zao mi je sto ne mogu da vam nacrtam, na laptopu nema nista od softvera (osim paint-a) a ne mogu da otvaram ni RAR ni ZIP datoteke...:(?
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
buzdumra
gxu
gxu
Postovi: 6607
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno [INFO]

Post napisao buzdumra » 19 Jun 2008, 12:14

dujo nacrtaj u paintu a to sigurno nisi dobro spojio cim se tako ponasa i izmeri ta dva namotaja kako su spojeni na sarafe gore taj monofazni mora raditi rotor nema veze pod kojim uglom stoji nego ima veze gde ga uhvati poluperioda kad ukljucis u struju na tu stranu krene nisi dobro spojio pogledaj koji je namotaj tanja zica to je pomocni
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 4171
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno [INFO]

Post napisao Majstor Duja » 19 Jun 2008, 13:44

buzdumra je napisao: a to sigurno nisi dobro spojio cim se tako ponasa i izmeri ta dva namotaja kako su spojeni na sarafe ...
U pravu si, trebalo je spojiti i namotaje i kondenzator drugacije...uspeo sam zahvaljujuci vama.
Hvala vam puno.
:tooo: :tooo: :pivopije:
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2923
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno [INFO]

Post napisao kisko » 19 Jun 2008, 13:53

Spoj U2 i Z2 a kondezator postavi izmedju U1 i Z1....U je najverovatnije glavni namotaj i na njega dovodis napon a Zje pomo'ni namotaj i kondezatorom i mostom kombinujes smer npr. kond na U2-Z2 vrti ulevo a most U1-Z1,kond na U1-Z1 a most na U2-Z2 vrti udesno,tako bi trebalo...
Edit>A resio si ga u medjuvremenu :tooo: ,vazno da sad radi :pivopije:
uvek ima nesto interesantno

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 25303
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: zvezda - trougao trofazno - monofazno [INFO]

Post napisao Stolle » 19 Jun 2008, 14:11

Evo i slike:
Prilog
3.jpg
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Elektronika”