Kako napraviti uredjaj za ispitivanje kablova

Hobi i ostala elektronika

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
makkki79
_
_

Kako napraviti uredjaj za ispitivanje kablova

Post napisao makkki79 » 02 Mar 2009, 10:44

Pozdrav ljudi, potrebna mi je sema uredjaja sa kojim bi mogao da ispitujem kablove bez skidanja izolacije, cuo sam da nesto tako moze da se napravi pa me interesuje kako, ako je neko voljan da objasni neka javi!
Maki

Marko Enter
_
_

Re: Kako napraviti uredjaj za ispitivanje kablova

Post napisao Marko Enter » 02 Mar 2009, 14:40

el to mislis na detektore kablova ? to se ipak tesko pravi i tesko se nalazu dobre seme da detektor stvarno radi dobro i da ne laze npr kao ovi jeftini , vrtis ga po zidu on svud pisti :)
dobar tetektor kosta 100 evra

pozdrav
Marko
Tranzistori su najbrzi osiguraci :)

makkki79
_
_

Post napisao makkki79 » 02 Mar 2009, 15:39

Ne mislim na detektor kablova u zidu vec na detektor kablova u snopu gde se nalaze vise zica i ako postoji prekid da me obavesti zvucno ili vizuelno da je tu prekid kabla!
Maki

Stolle
Preminuo
Specialty: tv-multimedia

Post napisao Stolle » 02 Mar 2009, 16:22

Nešto slično treba da ima elektrodistribucija za pronalaženje prekida na dalekovodima.Ne znam tačne detalje,ali je neprimenljivo za drugu upotrebu.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Kobac
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao Kobac » 02 Mar 2009, 17:16

makkki79 je napisao:Ne mislim na detektor kablova u zidu vec na detektor kablova u snopu gde se nalaze vise zica i ako postoji prekid da me obavesti zvucno ili vizuelno da je tu prekid kabla!
Nema nijedan koji ce da te obavesti da je tu prekid kabla ali ima onaj koji moze da ti kaze koliko je odprilike daleko prekid, kratak spoj ili neka smetnja i obicno se koristi u telefoniji mada imas i varijante za visi napon.
U svakom slucaju u pitanju su vrlo skupi instrumenti koji ne mogu lako da se realizuju u samogradnji.

Proko
gx
gx
Phone number: 38122310545

Post napisao Proko » 02 Mar 2009, 17:24

Ako je za strujni kabl, imam ja to: http://tvproko.page.tl/Checkeri.htm
Da se sa vernicima može argumentovano razgovarati, vernika ne bi ni bilo...

mladen82
___
___
Specialty: computers

Post napisao mladen82 » 02 Mar 2009, 17:26

meni brat radi u distribuciji na pronalazenju kvarova na visokonaponskim kablovima koji su pod zemljom
koriste vise uredjaja, uglavnom su to veliki aparati koji se nalaze u kombijima, mada sam im opravljao jedan malecni ton generator, dakle obican ton generator pa puste napon i onda traze uz pomoc slusalica trasu kabla
za trazenje mjesta kvara koriste visokonaponske udarne 'surge' aparate, pa onda tamo neke sa cak racunarom itd.
Firma u srbiji koja se bavi nabavkom jedne vrste takvih uredjaja
http://www.sigmateh.co.yu/

makkki79
_
_

Post napisao makkki79 » 03 Mar 2009, 07:20

Nasao sam jedan zanimljiv model gotovog uredjaja za pronalazenje kablova, ovaj uredjaj se koristi sa telefonske kablove R11 posto ima taj konektor na njemu ali mi nije jasno zasto ima ove dve stipaljke i to crvenu i crnu, zar nebi trebao da ima jednu zicu koja se stavi na pocetak kabla o ovom sondom se prelazi preko kabla i onda detektuje prekid evo pogledajte pa ako je neko voljan neka objasni:

Tragač kablova
Ovaj linijski tragač dizajniran je da identifikuje i pronađe žice ili kablove unutar grupe kablova bez skidanja izolacije.
Prilog
INS-MS6812.jpg
INS-MS6812.jpg (13.29 KiB) Pregledano 6979 puta.
Maki

mladen82
___
___
Specialty: computers

Post napisao mladen82 » 03 Mar 2009, 09:14

to ce biti da je neki ton generator

benzoli
_
_

Post napisao benzoli » 03 Mar 2009, 09:50

Na kineskoj pijaci se prodaje za 1-2 EU,tragac faze(glimerica) sa LCD displey-om,koji pokazuje prisustvo napona od 12 do 230 V,AC/DC.Direktnim kontaktom sa izvorom napona(guranjem u konektor) i induktivnim putem (prislanjanje na izolovani kabel u kojem tece AC napon Frekvencije 50 Hz).Otprilike,80 mm pre prekida u kablu nestaje sa displeja znak munje,koji je pokazivao prisustvo napona.Svojevremeno su ga prodavali i u Konradu,sa malo vise nula u ceni.

Marko Enter
_
_

Post napisao Marko Enter » 03 Mar 2009, 13:38

A to ti treb za ispitivanje elekto instalacija, pa ako su klasicne instalacije po kucama, tu ti netreba ti skupi instrumenti, ako npr imas prekid u kablu, i imas napajanje, onda ispitujes obicnim voltmetrom ili tinjalicom , pocevsi od od glavne razvodne table pratis prisustvo napona i tako ides od razvodne kutije do druge razvodne, a obicnim ommetrom utvrdis ima li kratkog spoja u kablu ako je doslo usled pregrijevanja izolacije, a umesto zujalice i signal treasera uzmes bateriju od 4,5 V i minijaturnu tinjalicu za napon od 3V kao signal treaserom , tako se obicno radi kada nemas da dovedes napajanje :)

pozdrav
Marko
Tranzistori su najbrzi osiguraci :)

makkki79
_
_

Post napisao makkki79 » 04 Mar 2009, 22:21

Meni konkretno treba za jednosmernu struju a koristilo bi mi u autoelektrici jer mi se desava da na primer treba da nadjem kabli gde ulazi u kom snopu kablova, da li je ispravan kabli ili se negde javio prekid itd. Zato mi treba najvise! Pozdrav!!!
Maki

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Elektronika”