https://www.youtube.com/watch?v=HOaI1XvVVoc
Propeller Clock, projekat koji sam započeo negdije u oktobru prošle godine napokon sam priveo kraju.
Davno sam po YouTube-u gledao razne izvedbe ove igračke i mnogo me zainteresirala pa sam se
odlučio napraviti jednu. Kao što možete vidjeti na videu, sve dijelove (večinom plastične) sam ručno
pravio (pomoču lemilice

zajedno sa Led diodama koje formiraju display pa sve to skupa nije nimalo lahko balansirati, naročito
u kučnoj radinosti

je reč, složen. Da stvar bude još složenija softver sam pisao u Assembleru kojeg 90% programera
maximalno izbijegava jer ukoliko radite veči projekat lista instrukcija se zna dobro otegnuti...

Opis rada:
"Mozak" ove igračke je PIC Mikrokontroler 16F877A koji pripada višoj srednjoj klasi PIC Mikrokontrolera.
Odmah do njega (što možete vidjeti u videu) je Mikrokontroler PIC16F628 koji ima ulogu dekodovanja IR
signala sa TSOP31238 prijemnika kao i čitanje temperature sa digitalnog senzora DS1820. Podatke šalje serijskim
RS232 putem master kontroleru PIC16F877A koji ih potom obradžuje. Mikrokontroler PIC12F629 ima ulogu
generisanja jednakih takt impulsa svako pola sekunde koji master kontroleru služe za mijerenje vremena.
Takodže postoji i jedan mali sklop neovisan o radu uredžaja. Njegova je uloga pokretanje El. motora
(takodže na daljinski) na čijem se rotoru nalazi glavni sklop. Napajanje je kao što možete vidjeti klasično
SMPS napajanje iz računara.

Nadam se da če se nekome svidjeti pa se možda odluči napraviti. Naravno, spreman sam pomoči.
Za sve detaljnije informacije možete slobodno postaviti pitanje na forumu ili u komentaru videa na YouTube-u