R600a

Forum za frižidere i zamrzivače.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc
Specialty: whitegoods

Re: R600a

Post napisao goranfri » 30 Mar 2011, 21:20

ZDRAVKO T je napisao:Gorane,sve je do navike i iskustva i jedno i drugo ima prednosti i mana ja na ventil stavljam kapicu i ona dihtuje da nemože biti problema a i iglica ima oprugu koju vakum nebi trebao da povuče ali sa obzirom da svi materijali dolaze iz čunga lunga zone valja i na to pripaziti.
Ali ipak taj ventil je predviđen da freon ne može napolje i tako je konstruisan da gumica jače stiska što je jači pritisak u sistemu. A sa R600a je vakum u sistemu :?

bnoki
_
_

Post napisao bnoki » 22 svi 2011, 13:32

molio bi za jedan savet: kako se puni r600a da li u tecnom stanju ili u gasovitom odnosno prevrnutom bocom ili uspravnom bocom?

GTI
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: LG, Samsung, Vivax, Galanz, Venting, Crypton

Post napisao GTI » 22 svi 2011, 18:19

U tecnom.
Majstore,pošto je to i.............koliko će to da košta?!

bnoki
_
_

Post napisao bnoki » 22 svi 2011, 21:59

imao sam lose iskustvo pre par dana na beko kombinaciji koji prima 54 gr pet puta pokusavao puniti odnosno napunio i u startu uopste protoka nemam r 600a. cetiri filtera promenio i nista tek kad sam punio u gasovitom stanju dobio sam cirkulaciju i sada je ok. Po meni nije zamrzavanje kapilare, jer dodavanjem pritiska u sistem (usisni deo) za minu t se kapilara oslobodi ulja i sve izgleda dobro do sledecog punjenja.Ostavljao sam da se sam oslobodi ulja u kapilari ali nije moglo. Filter suv nema ulja u njemu niti na izlazu kondenzatora

mladjo372618
_
_
Contact person: Misko

Post napisao mladjo372618 » 23 svi 2011, 00:02

Moželi mi neko od kolega reći nešto o varenju sistema sa R600 elektro aparatom.Pre neki dan sam kupio elektro aparat marke Lectra-Torch 14727,a nemam iskustva sa ovom vrstom alata.Da li neko zna gde se mogu kupiti kontakt klešta za ovo varenje?Svaki savet je dobro došao.U napred hvala.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE

Post napisao nike » 23 svi 2011, 08:14

Sa tim uređajem se ne može tvrdo letovati već samo meko letovati što nije prihvatljivo u frigoristici.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc

Post napisao goranfri » 23 svi 2011, 11:04

Možeš da radiš sa time cevi manjeg prečnika tj. kućne aparate.

Nekada davno kada sam ja išao na praksu Obod servis u Beogradu je koristio takav alat .

Ne znam gde sada možeš da nađeš ta klešta i grafitne četkice. Ali nije to baš neko rešenje a to ćeš već videti kada to sklopiš i počneš da koristiš.

Brener je zakon a za R600 kolega nike je već objašnjavao šta treba po propisu od alata http://www.youtube.com/watch?v=Doxl-_elL7o

sfar
_
_
Warranty service: u mirovini
Specialty: consumer

Post napisao sfar » 23 svi 2011, 16:48

lokner kliješta i lokner spojnice , a nikako variti . ( mada mi majstori uvijek idemo nekako jeftinijom varijantom ili bolje rečeno u ovom slučaju opasnijom, Moglo bi se zavariti kad je sistem prazan i dovari se igličasti ventil no tu postoje velike opasnosti od zapaljenja ulja i zaostalog plina - zato najbolje i dobro rješenje ovo s početka rečenice).

jaro
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: jaro

Post napisao jaro » 23 svi 2011, 18:26

Znam da dok sam bio u ovlascenom servisu, a u prodaju stigli aparati sa R600a, stigla i oprema za pertlovanje, bem li ga, valjda ta lokring kljesta, i pripadajuce spojnice...menjali na nekom friz kompresor...pa ispusta gas...pokusavali (bas su imali volje) pertlovali to oko 5-10 puta, mazali nekim lepkom sto je stigao uz alat, badav... i na kraju zavarili...mirna backa.
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice

Post napisao nike » 23 svi 2011, 20:14

E moj Jaro, Lokring je priznat i odobren od strane industrije, to što neki mamlazi ne znaju koristiti to kako spada ne znači da to ne valja.
U nas u HR je sad u điru informatizacija državnih službi.
Ne znači da je informatizacija loša, problem je u uspavanim mozgovima koji odbijaju učiti.
U moje doktorice ja pišem recept, jer tuka nije u stanju u roku od 20 min. napisati 30-ak riječi.
To ne znači da je program loš.

mladjo372618
_
_

Post napisao mladjo372618 » 23 svi 2011, 23:22

Sa brenerima radim odavno,imam dva kompleta.Ovaj elektro aparat mi je nedavno naleteo povoljno,pa rekoh daj da iskoristim priliku.U svakom slučaju kolegama hvala za svaki savet.
Pozdrav.

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 24 svi 2011, 00:04

Isti takav aparat je imao Refco u ponudi. U stvari to je transformator. Mana kod tih aparata su klješta i ugljene četkice koje se raspadaju, pogotovo kad se koriste za tvrdo letovanje ( a za to nisu namjenjene).
Moderna verzija je REMS hot dog 2
http://www.rems.de/soldering-brazing/el ... dog-2.aspx
kojeg imam i ja, i koji ima kliješta od materijala koji se ne raspada.
Međutim, ti aparati nisu predviđeni za tvrdo letovanje i većina pokušaja da se to napravi s njima nije baš uspješna.
Možda možeš zavarit cijev 6-12 sa 40% srebrom, ali sve preko toga nije baš za pohvalu ili je čak nemoguće.

mladjo372618
_
_

Post napisao mladjo372618 » 24 svi 2011, 07:34

Meni treba za rad kod kućnih aparata i uredjaja u trgovinama i u ugostiteljstvu.Ne radim velike sisteme hladjenja.Nadam se da će neki put pripomoći.Nike puno hvala na savetu i informaciji o tvom aparatu.
Pozdrav.

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 24 svi 2011, 22:29

Pitao si za kliješta. Mislim da u Refco-a možeš naći odgovarajuča za taj transformator, jer su oni imali vrlo sličan (ili možda isti).

A ako već kaniš variti s tim aparatom onda potraži proizvode Stay Brite od ove firme, koji se, prema rijećima korisnika iz branše u Americi, pokazali dobrima i za frigoristiku.
http://www.harrisproductsgroup.com/en/P ... Brite.aspx

Iako bi ja to uzeo s rezervom.

nuk
_
_

Post napisao nuk » 07 Jun 2011, 22:19

goranfri je napisao:
ZDRAVKO T je napisao:Gorane,sve je do navike i iskustva i jedno i drugo ima prednosti i mana ja na ventil stavljam kapicu i ona dihtuje da nemože biti problema a i iglica ima oprugu koju vakum nebi trebao da povuče ali sa obzirom da svi materijali dolaze iz čunga lunga zone valja i na to pripaziti.
Ali ipak taj ventil je predviđen da freon ne može napolje i tako je konstruisan da gumica jače stiska što je jači pritisak u sistemu. A sa R600a je vakum u sistemu :?
sticajem okolnosti, kad su se pojavili prvi uredjaji na nasem trzistu kojii su radili na R600 gas, nije bio nikakav izbor potrebnog alata za rad sa takvim uredjajima (i to sto je moglo da se nabavi je bilo bazobrazno skupo) te smo morali da se dovijamo onako, majstorski :mrgreen:
poceli smo da koristimo ventile i nikada se nije desilo da ventil zakaze i povuce vazduh u sistem ili nesto slicno te tu praksu koristimo i dan danas. navika je cudo a var je var :mrgreen: :mrgreen:

nike
gxu
gxu

Post napisao nike » 07 Jun 2011, 23:02

nuk je napisao: navika je cudo a var je var :mrgreen: :mrgreen:
A Balkan je Balkan!
A best practice je best practice:
viewtopic.php?f=118&t=17123#p155706

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori