Paolo klima problem [RESENO]
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Paolo klima problem [RESENO]
kao sto naslov kaze,
klima je paolo i to je sve od informacija sto imam posto je klima vise puta popravljana zbog istog problema i iz nekog razloga su odlepljene nalepnice sa oznakama i sa spoljne i sa unutrasnje jedinice tako da nmam predstavu kako da saznam oznaku modela.
Radi se o tome da klima kada se ukljuci, radi normalno nekih 15ak min i iskljuci spoljnu jedinicu (i kompresor i ventilator) i pocnu da blinkaju obe lampice na kontrolnom panelu (izmedju lampica postoji displej sa temperaturom).
Klima je ugradjena predprosle godine, prvu sezonu je odradila ok da bi prosle godine pocela da se ponasa ovako. Stranka je zvala kolege koje su i ugradile uredjaj i oni su dolazili tri puta do sada, svaki put dopune gas po njegovim recima i klima radi dobro jedan dan i sledeci se problem ponavlja. Poslednji put su bili pre 15ak dana.
Juce sam otisao da pogledam uredjaj i situacija je sledeca:
pritisak u instalaciji je bio 3 bara, pregledao sam sve spojeve i video da su holenderi na unutrasnjoj jedinici zamasceni. Posto su jedan do drugog, ispitao sam oba holendera sa sapunicom (sa upaljenom i ugasenom klimom i nisam primetio znakove curenja gasa).
Dopunio sam sistem sa namerom da vidim kakva ce situacija biti ako se problem ponovi sto se danas i desilo (juce je klima odradila skoro ceo dan bez problema).
Sistem radi na R407c.
Posto nisam do sada radio ovakvu klimu, moje pitanje je sledece:
da li je moguce da elektronika konstatuje da je nedovoljan pritisak u instalaciji i preventivno prekine napajanje kompresora?? (nisam se do sada susretao ni sa cim slicnim)
klima je paolo i to je sve od informacija sto imam posto je klima vise puta popravljana zbog istog problema i iz nekog razloga su odlepljene nalepnice sa oznakama i sa spoljne i sa unutrasnje jedinice tako da nmam predstavu kako da saznam oznaku modela.
Radi se o tome da klima kada se ukljuci, radi normalno nekih 15ak min i iskljuci spoljnu jedinicu (i kompresor i ventilator) i pocnu da blinkaju obe lampice na kontrolnom panelu (izmedju lampica postoji displej sa temperaturom).
Klima je ugradjena predprosle godine, prvu sezonu je odradila ok da bi prosle godine pocela da se ponasa ovako. Stranka je zvala kolege koje su i ugradile uredjaj i oni su dolazili tri puta do sada, svaki put dopune gas po njegovim recima i klima radi dobro jedan dan i sledeci se problem ponavlja. Poslednji put su bili pre 15ak dana.
Juce sam otisao da pogledam uredjaj i situacija je sledeca:
pritisak u instalaciji je bio 3 bara, pregledao sam sve spojeve i video da su holenderi na unutrasnjoj jedinici zamasceni. Posto su jedan do drugog, ispitao sam oba holendera sa sapunicom (sa upaljenom i ugasenom klimom i nisam primetio znakove curenja gasa).
Dopunio sam sistem sa namerom da vidim kakva ce situacija biti ako se problem ponovi sto se danas i desilo (juce je klima odradila skoro ceo dan bez problema).
Sistem radi na R407c.
Posto nisam do sada radio ovakvu klimu, moje pitanje je sledece:
da li je moguce da elektronika konstatuje da je nedovoljan pritisak u instalaciji i preventivno prekine napajanje kompresora?? (nisam se do sada susretao ni sa cim slicnim)
Zadnja izmena: nuk, dana 20 Avg 2011, 10:51, ukupno menjano 1 put.
- frigoservisbata
- bela tehnika
-
- bela tehnika
- Specialty: whitegoods
Re: Paolo klima problem
Uslikaj modul ako si u mogucnosti?
ovo je ohrabrujucefrigoservisbata je napisao:Jeste moguce.

od nedelje idem opet kada se stranka vrati sa sela, prvo da nakacim manometre i saniram curenje gasa koje ocigledno postoji. modul cu da uslikam ako je pritisak u instalaciji nije znatno opao.rotor je napisao:Uslikaj modul ako si u mogucnosti?
- frigoservisbata
- bela tehnika
Samsung,,Panasonik,Gorenje,Elinlux tako rade,ne znam za Paolo,to je neki kinez,al nemam pojma vise koja je koja....
Bolje je biti malo lud, nego malo pametan.
- goranfri
- bela tehnika
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
Pa kada si video masne holendere ipak si trebao da uradiš nešto sa njima.
Ja do sada nikad nisam DOPUNJAVAO 407-cu...iz klima koje koriste r407c se rek. sav gas pa se u sistemu doda nova kolicina gasa,koliko tamo i pise...a mozda sam do sada bio u zabludi???
- frigo
- bela tehnika
- Warranty service: Carrier...
- Contact person: Dragan Antic
- Phone number: 0038670501511
- Kontakt:
nisi u zabludi tako bi trebalo al moze i da se dopunjava, al samo sa tecnom fazom... al pazljivo...i po malo dodavati...
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.
Predpostavio sam da moze,ali do sad ga nisam dopunjavao...Ja stranci objasnim celu proceduru,pa oni sami resavaju da li radimo ili ne,pa ako su voljni...uzme se po neka parica za 

proverio sapunicom, blago dotegao, ocistio.goranfri je napisao:Pa kada si video masne holendere ipak si trebao da uradiš nešto sa njima.
da spomenem da sam klimu popravljao u 22h te i nisam imao vremena da radim vise od ovoga

kada malo gasa fali i ja dopunjavam po proceduri koju je kolega frigo opisao.Milos1986 je napisao:Ja do sada nikad nisam DOPUNJAVAO 407-cu...iz klima koje koriste r407c se rek. sav gas pa se u sistemu doda nova kolicina gasa,koliko tamo i pise...a mozda sam do sada bio u zabludi???
svakako cu morati ponovo da odem, prespojim holendere i nanovo napunim uredjaj
zavrni ventile na spoljnoj jedinici da sacuvas preostali gas,ako si u mogucnosti iseci obavezno holendere na unutrasnjoj jedinici i spoj cevi varom,to ti je trajno resenje...
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
Ako je uređaj višestruko nadopunjavan sa R407C onda je kompozicija izmijenjena i potrebno je napuniti cijelo novo punjenje sa R407C.
Pertlani spoj koji propušta, a propisno je pritegnut, u 99% slučajeva ne može se popraviti dodatnim pritezanjem, jer površina bakra ima žljebove od lošeg prijašnjeg pertlovanja i uvijek će propuštati. Potrebno je ponovo pertlovati cijev nakon što se otkine već pertlani dio.
Pertlani spoj koji propušta, a propisno je pritegnut, u 99% slučajeva ne može se popraviti dodatnim pritezanjem, jer površina bakra ima žljebove od lošeg prijašnjeg pertlovanja i uvijek će propuštati. Potrebno je ponovo pertlovati cijev nakon što se otkine već pertlani dio.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
I, treba dodati da je količina plina koji se uspješno može nadopuniti bez ozbiljnije izmjene kompozicije oko 30% od ukupne količine plina napisane na naljepnici klime. Sve preko toga kao i višestruko nadopunjavanje predstavlja problem sa izmjenom kompozicije azeotropske mješavine.frigo je napisao:nisi u zabludi tako bi trebalo al moze i da se dopunjava, al samo sa tecnom fazom... al pazljivo...i po malo dodavati...
Doduše puno toga ovisi gdje je propuštanje. Ako je propuštanje, na primjer,na spoju kompresora i tlačne cijevi onda nema izmjene kompozicije jer su na tom mjestu sve komponente isparile i još pregrijane za 20 i više stupnjeva. Međutim, ako je propuštanje na U komadu kondezatora onda je izmjena kompozicije više nego moguća.
- nike
- gxu
Korištenjem elektronskog vakuum-metra i odgovarajućih metalnih crijeva i ventila prilikom vakumiranja lako se utvrdi dali instalacija propušta ili ne.
Sapunica za ispitivanje mora imati svojstvo visoke napetosti kako bi se formirali veći mjehuri kod manjeg puštanja.
Treba koristiti već gotove sapunice poput Refco, Big blue ili Wurth ali u kombinaciji sa dušikom.
To propuštanje za jedan dan (ako je propuštanje) je prilično veliko i najvjerojatnije nije u tom spoju već negdje u uređaju (pored ovog na holenderima) jer bi klima već nakon prvog dana nakon montaže javljala istu grešku. Nije se holender nekim čudom odvrnuo.
Dopunjavanjem na manometre na pritisak ništa ne postižeš jer ne znaš koliko si ulio ni koliko je bilo pa ne znaš ni kolika je količina propuštanja (i dali je uopće u tome problem).
Sistematski bi servis trebalo ovako napraviti:

Sapunica za ispitivanje mora imati svojstvo visoke napetosti kako bi se formirali veći mjehuri kod manjeg puštanja.
Treba koristiti već gotove sapunice poput Refco, Big blue ili Wurth ali u kombinaciji sa dušikom.
To propuštanje za jedan dan (ako je propuštanje) je prilično veliko i najvjerojatnije nije u tom spoju već negdje u uređaju (pored ovog na holenderima) jer bi klima već nakon prvog dana nakon montaže javljala istu grešku. Nije se holender nekim čudom odvrnuo.
Dopunjavanjem na manometre na pritisak ništa ne postižeš jer ne znaš koliko si ulio ni koliko je bilo pa ne znaš ni kolika je količina propuštanja (i dali je uopće u tome problem).
Sistematski bi servis trebalo ovako napraviti:
- Očistiti klima uređaj
- Provjeriti ispravnost oba ventilatora
- Rekuperirati i utvrditi količinu rekuperiranog plina
- Ponovo pertlovati spojeve
- Natlačiti dušikom, potražiti propuštanja pomoću sapunice
- Ako ih ima, zavariti propuštanja i ponovo natlačiti dušikom na 15 bar i ostaviti da stoji 24 sata
- Zabilježiti tlak dušika i temperaturu okoline nakon 1 sat od tlačenja i na kraju
- Usporediti odnose tlak-temperatura dušika i provjeriti da nema nikakvih odstupanja u tom odnosu
- Vakumirati do 400-500 mikrona i napraviti test vakuuma
- Napuniti novi plin na vagu ili na potrebno pregrijanje, ako količina nije poznata
- Provjeriti rad uređaja mjerenjem struje kompresora, pregrijanja, pothlađenja, delti temperatura na izmjenjivačima, količina zraka itd.
- Dolaziti još 5 puta dok ne nabasaš na zadnje propuštanje
- Ugraditi novu jednako jeftinu ili još jeftiniju klimu

- nike
- gxu
Kako znaš kad nema oznaka?nuk je napisao:Sistem radi na R407c.
- nike
- gxu
Jeli ovakav daljinski?
http://www.servisjovcic.com/privatno/Pa ... ljinac.php
http://www.servisjovcic.com/privatno/Pa ... ljinac.php
jeste, ovaj je daljinski.
jedino nalepnica sa oznakom gasa nije odlepljena, problem je sto ne znam sa cim je punjena do sad.
jos jednom, nisam imao dovoljno vremena da posvetim ovom problemu, od nedelje idem opet i dalji postupak zavisi od onoga sto budem zatekao.
svakako moram da ustanovim gde je curenje ako uopste postoji, da ga saniram i ponovo napunim uredjaj i pratim ponasanje.
hvala na pomoci i savetima, pisem dalji razvoj situacije
jedino nalepnica sa oznakom gasa nije odlepljena, problem je sto ne znam sa cim je punjena do sad.
jos jednom, nisam imao dovoljno vremena da posvetim ovom problemu, od nedelje idem opet i dalji postupak zavisi od onoga sto budem zatekao.
svakako moram da ustanovim gde je curenje ako uopste postoji, da ga saniram i ponovo napunim uredjaj i pratim ponasanje.
hvala na pomoci i savetima, pisem dalji razvoj situacije
Prespoj holendere varovima(obavezno),ako nisi siguran koji je freon sipajR22,ima da radi ko singerica...
- nike
- gxu
O bože, pertlovani spoj izveden po zanatu je skoro jednako dobar kao i svaki drugi.Prespoj holendere varovima(obavezno),ako nisi siguran koji je freon sipajR22,ima da radi ko singerica...
Naglasak je na spoju izvedenom po zanatu.
istina!nike je napisao:O bože, pertlovani spoj izveden po zanatu je skoro jednako dobar kao i svaki drugi.Prespoj holendere varovima(obavezno),ako nisi siguran koji je freon sipajR22,ima da radi ko singerica...
Naglasak je na spoju izvedenom po zanatu.
moracu da ih zavarim na kraju zbog polozaja jedinice i nacina montaze, lakse ce mi biti nego da pertlujem.
stranka jos nije dosla odakle treba da dodje, ocekujem poziv i idem da resavam problem i kao sto sam napisao, pisem razvoj situacije

-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 12 Odgovori
- 3834 Pregledano
-
Zadnji post napisao goranfri
26 Jun 2010, 10:38
-