Kompresor DANFOSS NLY6F
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Kompresor DANFOSS NLY6F
Pozdrav svim kolegama na forumu. Imam problem sa kompresorom danfoss NLY6F , to je novi kompresor ugradio sam ga pre od prilike 20-tak dana na pocetku je radio ok sad je od jednom stao , samo zuji . Probao sam zamjeniti startni relej i dalje ista prica provjerio sam omski izlaze na motoru i oni su u redu,pokusao sam da ga razdrmam rukom kako li bi krenuo sa radom i to mi nije uspjelo. Zamolio bih nekog ako zna nesto oko toga da mi kaze dali postoji mogucnost da se on pokrene ponovo? Hvala unapred
Zadnja izmena: goranfri, dana 19 Sep 2012, 23:56, ukupno menjano 3 puta.
Razlog: Ispravljen naslov
Razlog: Ispravljen naslov
-
Soko
- bela tehnika

- Specialty: whitegoods
Re: Kompresor DANFOSS NLY6F
Ako je zaglavio mehanicki - tesko ces ga pokrenuti. Bila je tu neka prica da se pokrecu trofaznom strujom ali ja nisam imao hrabrosti a ni preke potrebe da zbog 40-50 EUR toliko rizikujem.
Pre montaze drugog proveri zasto su se taj a i onaj pre njega pokvarili na tom uredjaju. Da li mu je rezim rada, ulje, freon, isparenje, struja, pregrejanje odgovarajuce i u skladu sa fabrickom specifikacijom.
A mozes i po univerzalnom srpskom receptu "kad nesto ne ide samo uzmi veci cekic".
Pre montaze drugog proveri zasto su se taj a i onaj pre njega pokvarili na tom uredjaju. Da li mu je rezim rada, ulje, freon, isparenje, struja, pregrejanje odgovarajuce i u skladu sa fabrickom specifikacijom.
A mozes i po univerzalnom srpskom receptu "kad nesto ne ide samo uzmi veci cekic".
Sumnjam da je od freona zaglavio ali mi nije jasno zasto jel tu bocu freona koristim skoro cjelo leto a nisam imao problema sa tim. primjetio sam i to da je ulje pocrnjelo pa zato mislim da je od freona. Prije montaze produvao sam sistem tako da znam da je sistem bio cist. I kad smo kod freona dali neko ima iskustva sa SIMAT freonom jel se sad pojavio kod nas na trzistu
- dodig
- bela tehnika

- Warranty service: gorenje
- Contact person: ivan
- Phone number: 0038736650852
- Specialty: distribution
- Lokacija: DODIG IVAN VESELKO Ulica Majke Terezije br 18 Međugorje
SIMAT su ok freoni i jako kvalitetni,što se tvog slučaja tiče je zapušenje sistema,dakle sve ispočerka i pazi da ti kompresor ne strada ako si ga dugo silio da upali
Pozdrav kolegi dodig.Kad smo kod motora on samo zuji znaci klip se ne pokrece uopste dali postoji mogucnost da se on pokrene.
- nike
- gxu

- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
I da ga pokreneš, zaribat će opet.
Ako nakon duljeg mirovanja (od nekoliko sati) krene ali se ubrzo zaustavi, onda je začepljena kapilara ili fltar-sušač.
Ako nakon duljeg mirovanja (od nekoliko sati) krene ali se ubrzo zaustavi, onda je začepljena kapilara ili fltar-sušač.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
-
ZDRAVKO T
- bela tehnika

- Warranty service: Bosch Siemens Electrolux Zanussi AEG Končar Vivax
- Contact person: ZDRAVKO
Otprilike je tako jedino ako si tanak sa vremenom a uređaj ti je dostupan možeš sa filtera prekinuti kapilaru i viditi kaki je tlak tj odakle izlazi freon pod tlakom ako imaš priključna klješta ili iglu prikopčaj se na tlačnom djelu i vidi koliki je tlak jer ako je velik14/16<bara znači da ti je sistem začepljen što znači dosta posla ali možda spašen kompresor.To moraš sam uraditi koristeći logiku jer mi odavde možemo samo pretpostavljat šta može biti.Kod mjerenja omski mora na pomoćnoj fazi imati veći otpor a ako je približno ko glavni onda ti se namotaj prespojio od preopterećenja i tu ti nema pomoći.Možeš i na kratko uključiti kompresor sa raskopčanim sistemom da vidiš starta li rasterećen ali to mora biti samo par sekunda tek toliko da vidiš.sretno..nike je napisao:I da ga pokreneš, zaribat će opet.
BLAGO ONOM KO RANO POLUDI VAS MU VJEK U VESELJU PROĐE
kolega ja to ovako radim kad je taj problem,malom ili velikom brusilicom obrusim i skinem poklopac kompresora i imam pogled na klip i ventile u kompresoru! neki put uspem da pokrenem klip sa malo ulja normalno rucno pokrecem radilicu!kompresor posle zavarim sa argon aparatom za varenje, sipam potrebnu kolicinu ulja,ofarbam kompresor!
- dodig
- bela tehnika

- Warranty service: gorenje
- Contact person: ivan
- Phone number: 0038736650852
- Specialty: distribution
- Lokacija: DODIG IVAN VESELKO Ulica Majke Terezije br 18 Međugorje
a ležaji leteći ležeći karike mjenjaš li i to,dali i radilicu brusiš bravo
-
ZDRAVKO T
- bela tehnika

- Warranty service: Bosch Siemens Electrolux Zanussi AEG Končar Vivax
- Contact person: ZDRAVKO
Dodig klip i karike pašu od kimko skutera a radilica može na specijalu i to ti je to.E da mi se vratiti u mladost kad se tako radilo ne zbog kompresora već zbog ljepih uspomena.
BLAGO ONOM KO RANO POLUDI VAS MU VJEK U VESELJU PROĐE
- goranfri
- bela tehnika

- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
Preseci kapilaru nakon filtera sušača , otvori servisnu cev , zameni startni rele pa probaj hoće li krenuti.
Ako neće onda kupi nov kompresor a taj recikliraj.
Ako neće onda kupi nov kompresor a taj recikliraj.
Hvala svim kolegama na pomoci . Izgleda da tom kompresoru nema pomoci ocigledno je da je zrtva kineskog freona
- nike
- gxu

- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
Simat freoni su OK do sad bili. Mislim da su Indijski a ne Kineski.
Prije će biti da si prepunio pa ga tekućina ubila! Djelomično začepljenje a punio si prema tlaku isparavanja.
Prije će biti da si prepunio pa ga tekućina ubila! Djelomično začepljenje a punio si prema tlaku isparavanja.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
- frigo
- bela tehnika

- Warranty service: Carrier...
- Contact person: Dragan Antic
- Phone number: 0038670501511
- Kontakt:
To ti je problem do kompresora, imosam takvih slucajeva pa ti govorim iz iskustva, u kompresoru nije kvalitetno poe ulje nego ko zna staje poe nije sigurno, ulje krem crno i pretvara se u penu kad radi a smrdi ubi boze, jedan sam o svom trosku menjo a drugi primetio na vreme zamenio ulje ispro sistem i radi bez problema ... zakljucak je gdesi kupio tu ne kupuj vise kompresor... 
Prijatelj je najveće bogatstvo u životu.
-
Soko
- bela tehnika

Sa Simatom sam imao dobra iskustva ali su letos imali par problematicnih boca R134A. Verovatno i njima kinezi podvale.nike je napisao:Simat freoni su OK do sad bili. Mislim da su Indijski a ne Kineski.
Inace, skoro sam siguran da je kineski freon posto g. Mandica odavno poznajem licno. To nikako ne znaci da je automatski los samo da postoji mogucnost da se nekad provuce kod nekih dobavljaca dok je to kod par preostalih evropskih proizvodjaca skoro nemoguce. Inace, danas je skoro nemoguce kupiti freon koji nije kineski ili indijski i kod nas i u vecem delu sveta. Nije ni cudo obzirom da je ogromna razlika u ceni.
-
FrižiDeran
- _

Nije ti kompresor "zaribao" zbog freona. To je manji kompresor i pretpostavljam da nije mogao da izbaci kompletno ulje u sistem. Najverovatnije da ti se je kapilara začepila a pošto pločice na glavi dobro dihtuju nemože da se pokrene zbog potisnog pritiska. PTC starter je tu nemoćan. Pokušaj da ga pokreneš kondenzatorom od 60-80 mF. Na srednji, donji pošto je to Danfos prikači luster klemom jedan kraj napajanja, drugi takođe luster klemom veži na priključak glavnog namotaja zajedno sa jednim polom kondenzatora. U ovom slučaju će to da bude levi priključak. Desni ili pomoćni namotaj veži sa drugim polom kondenzatora.
Kratko uključenje jer startni kondenzator tog kapaciteta nevoli duži rad od nekoliko sekundi ('oće da se razleti). Ako na taj način nemožeš da ga pokreneš, zaboravi pokretanje osim da otvoriš kompresor na varu.
Radio sam remont kompresora pre više godina i to prilično uspešno. @Nike će znati o kome se radi, diskutovali smo o tome na drugom forumu.
Ako ti je kapilara začepljena ('oće da se začepi od ostataka gareži raspadnutog ulja koje kompresor zajedno sa uljem povuče), jedino rešenje je freon 11 koji ćeš pogurati pumpicom visokog pritiska. Pravio sam je od pumpice hidraulične dizalice. Ostvaruje pritisak od 700-800 bara. Ako ni tako ne uspeš, nema popravke.
Ta priča da nevalja ulje ili freon ne stoji. Pošto si ti menjao kompresor znači da si skinuo onaj koji je verovatno mehanički ili električno neispravan, zadržali su se eventualni komadići u potisnom delu i novi ih je pogurao i nabio u kapilar. Ispiranje freonom 11 i nakon toga azotom ili dušikom i valjano vakumiranje će dati pozitivan rezultat. Naravno, ako nisi odustao.
Pozdrav
Kratko uključenje jer startni kondenzator tog kapaciteta nevoli duži rad od nekoliko sekundi ('oće da se razleti). Ako na taj način nemožeš da ga pokreneš, zaboravi pokretanje osim da otvoriš kompresor na varu.
Radio sam remont kompresora pre više godina i to prilično uspešno. @Nike će znati o kome se radi, diskutovali smo o tome na drugom forumu.
Ako ti je kapilara začepljena ('oće da se začepi od ostataka gareži raspadnutog ulja koje kompresor zajedno sa uljem povuče), jedino rešenje je freon 11 koji ćeš pogurati pumpicom visokog pritiska. Pravio sam je od pumpice hidraulične dizalice. Ostvaruje pritisak od 700-800 bara. Ako ni tako ne uspeš, nema popravke.
Ta priča da nevalja ulje ili freon ne stoji. Pošto si ti menjao kompresor znači da si skinuo onaj koji je verovatno mehanički ili električno neispravan, zadržali su se eventualni komadići u potisnom delu i novi ih je pogurao i nabio u kapilar. Ispiranje freonom 11 i nakon toga azotom ili dušikom i valjano vakumiranje će dati pozitivan rezultat. Naravno, ako nisi odustao.
Pozdrav
- goranfri
- bela tehnika

Pritom nemamo pojma na kakav uređaj je ugrađen dotični kompresor.
Kompresor je ugradjen na zamrzivacu od 400 l prilikom kupovine preporucen mi je taj model jel kao navodno ima prosirenu usisnu cijel tako da mu je snaga oko 200-210 w . Sa tim kompesorom zajedno sa startnim relejom dosao je i kondenzator vrlo male snage svega 5 mf tako da nism se smio upustit u to da prikljucim jaci kondenzator...goranfri je napisao:Pritom nemamo pojma na kakav uređaj je ugrađen dotični kompresor.
- goranfri
- bela tehnika

Ja mislim ako se dobro sećam da na 400l zamrzivač bi trebalo da ide 10-ka kompresor.
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 10 Odgovori
- 2436 Pregledano
-
Zadnji post napisao frigo
05 Apr 2010, 00:01
-
-
Praktični saveti za instalatere (Danfoss)
napisao bimba1958 » 07 Jun 2014, 13:08 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 0 Odgovori
- 1881 Pregledano
-
Zadnji post napisao bimba1958
07 Jun 2014, 13:08
-
-
-
Zamjena kompresora Cubigel sa Danfoss-om - REŠENO
napisao tehniko » 27 Nov 2014, 17:30 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 14 Odgovori
- 2675 Pregledano
-
Zadnji post napisao tehniko
05 Dec 2014, 10:01
-
-
- 2 Odgovori
- 1085 Pregledano
-
Zadnji post napisao Micic Dusan
14 Okt 2009, 00:10
-
-
"Zaribao" kompresor na Frizideru Gorenje...(Reseno?)
napisao goran » 19 Dec 2009, 13:21 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 19 Odgovori
- 13069 Pregledano
-
Zadnji post napisao goranfri
19 Mar 2012, 19:33
-
-
-
Rashladna vitrina -kompresor ne usisava
napisao kele » 14 Jun 2010, 15:42 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 10 Odgovori
- 2494 Pregledano
-