NAIZMENICNA STRUJA

Forum za neobavezne teme.
tokzm
_
_

NAIZMENICNA STRUJA

Post napisao tokzm » 11 Jan 2017, 19:16

Pozdrav svima ovde, profesionalcima, znalcima, amaterima i posetiocima :-)
Ja sam Toni iz Skoplja, nisam serviser niti imam elektrotehnicko obrazovanje, ali mi je hobi popravljanje elektricnih i elektronskih uredjaja, ali samo na HOBBY nivou :-)
Imam jedno pitanje koje sam postavio i elektro inzenerima i elektro tehnicarima i fizicarima ali niko nije znao da mi da odgovor koji bih ja razumeo.
Naime interesuje me (posto u razgovoru sa svima, svi kazu) da naizmenicna struja dolazi od centarle preko "faze" do potrosaca i nakon sto kroz njega prodje, izvesni deo se utrosi za radnu namenu tog potrosaca aostatak struje se preko "nule" vraca ka generatoru u centrali, a posto se ovde radi o naizmenicnoj struji, "nula" i "faza" naizmenicno postaju jedno i drugo 50 puta u sekundi... ako je tako, zasto onda na "nuli" nikad nema napona ako je izmerimo u odnosu na uzemljenje?
nije znanje znanje znati, vec je znanje znanje dati :-)

buzdumra
gx
gx

Re: NAIZMENICNA STRUJA

Post napisao buzdumra » 11 Jan 2017, 19:19

?vic lolzi
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

alexa_pg
Site Admin
Site Admin
Specialty: tv-multimedia

Re: NAIZMENICNA STRUJA

Post napisao alexa_pg » 11 Jan 2017, 21:15

Da li je vic ili ne, ne znam ali evo ti odgovor kao za laika, kako inace sam kazes za sebe.
- prvo "...izvesni deo se utrosi za radnu namenu tog potrosaca aostatak struje se preko "nule" vraca ka generatoru u centrali,..."
Ne postoji "ostatak" struje. Potrosac koji je prikacen na fazu trosi onoliko za koliko je projektovan. Ni vise, ni manje.

- drugo "...posto se ovde radi o naizmenicnoj struji, "nula" i "faza" naizmenicno postaju jedno i drugo 50 puta u sekundi... ..."
Totalno pogresno. Nula je uvijek nula i ona ne mijenja svoj polaritet. Faza mijenja polaritet u odnosu na nulu 50 puta u sekundi. Znaci, u jednom trenutku faza je pozitivnija od nule a vec sledeceg trenutka je negativnija od nule. To je to "naizmenicno"
Za nekoga ko nema elektrotehnicko obrazovanje, sasvim dovolnjo.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"

Zaključano

Natrag na “Kafana - Pab - Bircuz”