Fujitsu AH531 Popravka mat. ploce

Sve varijante prenosnih računara.
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
cedomirgajic
_
_
Postovi: 3
Pridružen: 25 Jun 2017, 11:32
Location: Pozarevac
Specialty: automotive

Fujitsu AH531 Popravka mat. ploce

Post napisao cedomirgajic » 25 Jun 2017, 12:31

PRENOSNI RAČUNAR
VRSTA PRENOSNOG RAČUNARA: laptop
FIRMA: Fujitsu
MODEL: AH531
MODEL DODATNO: DA0FH5MB6F0
OS PLATFORMA:
PROCESOR: intel i3
PUNJAČ:
NAPON PUNJAČA: 19V
*********************************************

SIMPTOMI:
Kratak spoj

DETALJAN OPIS KVARA:
Pozrav serviseri, prijatelji....
Da se predstavim,
Ja sam hobi elektroničar. Volim elektroniku od malih nogu. Uvek me je ona privlačila pored računara. Ispustio sam malo tok sa elektronikom ali poslednjih dve godine gledam da se vratim njoj i posvetim više vremena njoj. Ja ne radim profesionalno elektroniku i nije mi primarni posao ali stvarno je volim. Znam je pa šta da kažem onako, nije bas da sam loš, ali ima mesta mnogo za napredovanje i učenje, a što je najbitnije imam volje. Znam da ispitam komponente, znam da prekuglam bga čip na mašini, znam da skinem i zalemim qfn čipove, znam da izmerim koji kondenzatori, tranzistori, otpornici, diode.... su ispravni a koji ne. Znam da napravim štampanu ploču. I ono što dosta radim i onako znam to je da napravim razne uređaje pod Arduinom i isprogramiram. Jedan od tih uređaja mi je zamalo prihvatio Ferroli da proizvodi i nudi u prodaji. Radilo se o merenju ultrazvukom nivoa peleta u rezervoaru i bežičnom prenosu informacije o količini peleta u rezervoaru u procentima i prikazu ostatka u procentima na ekranu u sobi sa vizuelnim i zvučnim signalom kada nivo peleta padne ispod 20 procenata i prikazom blokade ako nešto se desi kotlu pa se ugasi. Nije ni bitno samo sam hteo da se predstavim i da kažem da sam hobi elektroničar i poneku paru zaradim od elektronike ali mi nije primarna delatnost. Svo znanje koje sam stekao stekao sam ga sam i iz ljubavi. Nikada nisam radio kojd ni jednog majstora niti u ni jednom servisu pa da pokupim od nekog znanje to jest da naučim nešto od drugih.
E ovako imam jedan laptop dao mi je kum da probam da popravim radi se o fujitsu AH531 sa intel i3 procesorom. Nista uzmem ja nakačim ga na lab adapter i opa snaga koju vuce 5.1 A. To jest kratak spoj u njemu. Uzmem ja rasturim ga.

PREDUZETE RADNJE:

Izvadim matičnu plocu i stavim na sto. Multimetar u ruke i krenem da merim fetove, kondenzatore (tantalume, one što menjaju elektrolite, solid state) sve u kratkom spoju. I na ulazu i u delu za napajanje procesora, ma sve. Vi čitajte ovo i molim vas ako nešto radim pogrešno kažite mi. Gledam ja šta da radim ko će da skida onolike kondenzatore ajd oni manje vise nego onoliki fetovi. Uzmem ja ponovo nakačim punjač i pipam da vidim šta se greje. Ok nadjem odmah na ulazu dupla shotki dioda se greje, skinem ja nju i razmišljam ja šta će ona tu i rekoh ma ona je tu sigurno ako se desi da neko okrene polaritet tu da zastiti jer ima snagu 10A. Pošto ja neću da promašim polaritet uzmem ja skinem nju i stavim zicu. Uključim ponovo op kratak spoj greje se prvi veliki fet. Razmisljam ja šta on tu može odmah na ulazu je gledam ja ne mogu da nađem šemu ajd uzmem ja i njega prespojim source i drain. A da prethodno ga skinem i izmerim kad ono ispravan. Nakon tog prespajanja ponovo ja na punjac op greju se kondenzatori. Poskidam ja sve njih izmerim ih stavrno neispravni i u kratkom spoju. Nisam hteo da ih zamenim, uzmem merim ja po ploci neki deo mi više nije u kratkom spoju ali neki i dalje jesu. Tipa kod procesora napojni deo za njega nije ali deo tu za napajanje harda i optike jeste. Uzmem ja zakačim napajanje i opa 40ma struja. Nije više na ulazu kratak spoj. Probam ja da startujem plocu kad ono samo na sekund blicne plavo i ugasi se i svaki put kad stisnem za panjenje blicne plavo i ugasi se. Uzmem vratim ja sve kondenzatore tj polemim ispravne kad ono opet u kratkom spoju sve. I tu se ja iznerviram počinju zivci da me hvataju. Ne znam šta da radim. Znam da nisam pro elektroničar i zbog toga se nerviram. Nema ko da mi pokaže put. Tako da molim članove i ljude koji znaju posao da pomognu meni kao početniku da mi kažu gde grešim, šta nisam uradio kako treba, kako bi trebalo da se uradi, hoću da saslušam, hoću da primim kritiku, hoću i da učim. Eto molim za pomoć. Da isto da kažem da nije bitno da li će se ploča popraviti ili ne. To je čisto meni za edukativne svrhe. Mnogo mi više znači edukacija nego da li će se ta ploča popraviti ili ne.

Avatar
alexa_pg
Site Admin
Site Admin
Postovi: 5391
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Fujitsu AH531 Popravka mat. ploce

Post napisao alexa_pg » 25 Jun 2017, 17:47

Dobrodosao na Fanzo forum.

Drago mi je da si se predstavio i na prvi dio tvog posta mogu da kazem "šteta što se profesonalno ne baviš elektronikom".
Ako se baviš nečim unosnijim što donosi više prihoda, to je onda druga priča. Nastavi tako.

Što se popravke te ploče tiče, stvari stoje ovako.
Jedan od najgorih kvarova koji može da bude je taj da nešto probije u liniji 12V ili 5V i sad ti treba da pronađeš šta je probilo. Razlog za to je što se skoro sve napaja sa tih 12V (5V). Da bi utvrdio šta je tačno probilo mora se ići sistemom eliminacije. Upravo ovako kako si ti radio. Otkačinjati elemen po element i ustanoviti šta ne valja. To je dosta mukotrpan posao ali ne postoji drugi način. Kasnije, kroz praksu, nalaženje elementa koji najčešće strada ići će mnogo lakše jer ćeš znati za svaki sklop (ploču) šta najčešće strada kod nje.

Sviđa mi se što hoćeš da naučiš, što se trudiš i nije te sramota da pitaš. Nemoj da se nerviraš ako nešto ne ide lako. Ostavi ga jedan dan, odmori mozak od njega. Ko zna koliko puta mi je dolazilo da bacim uređaj i odustanem od popravke jer ne ide. Međutim, sjutradan, dolaskom na posao iz cuga sam riješio problem. Kao da mi je neko rekao šta je kvar.

Ovaj forum uglavnom posjećuju profesionalni serviseri elektrotehničkih uređaja. Mora da se radi i malo se ima vremena za pokazivanje početnicima u radu. Za taj dio obuke, moraćeš sam da se snalaziš. Nemoj zamjeriti ljudima sa foruma ako ne nađu vremena da ti odgovore na svaki post. Naši odgovori su uglavnom kratki i pecizni "provjeri to i to ili zamijeni taj elemenat..." Nema se vremena za teoriju.

Sve najbolje u budućem radu.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"

cedomirgajic
_
_
Postovi: 3
Pridružen: 25 Jun 2017, 11:32
Location: Pozarevac
Specialty: automotive

Re: Fujitsu AH531 Popravka mat. ploce

Post napisao cedomirgajic » 25 Jun 2017, 19:38

U redu, razumem.
Neka komponenta je probila i pravi kratak spoj, i za sada ispravno postupam. Polako skidam svaku komponentu na koju sumljam i nadam se da ce kratak spoj ne stati. Edukacija, šta da se radi svaka skola je teska. Ok ja cu ici redom i skidati svaku komponentu na koju sumljam dok kratak spoj ne nestane. Pitanje da li da svaku komponentu da skinem proverim pa ako je ispravna vratim ili komponentu skinem, proverim ali je ostavim dok ne nadjem sta je to sto pravi kratak spoj. pa kad nadjem koja je to komponenta nju zamenim pa polako vraćam jednu po jednu od ovih prethodnih. Čisto šta vi predlažete, ipak imate dosta više iskustva i znanja. I pitanje broj dva. u ovakvim slučajevima po mom misljenju svašta moze da pravi kratak spoj to jest svaka komponenta koja je tu izmedju mase i napona. Tu ima i kreramičkih kondenzatora i cipset i qfn čipovi koju su neki kontroleri punjenja, regulatori napona tipa za 5v i 3.3v i sigurno jos koji za nešto. Da li i njih da skidam i proveravam nakon što recimo poskidam sve i ne daj boze ustanovim da nista od toga nije sto sam poskidao. Hvala puno na savetima i podršci.

Avatar
alexa_pg
Site Admin
Site Admin
Postovi: 5391
Pridružen: 22 Avg 2006, 08:10
Lokacija: Podgorica

Re: Fujitsu AH531 Popravka mat. ploce

Post napisao alexa_pg » 25 Jun 2017, 22:47

cedomirgajic je napisao:...Pitanje da li da svaku komponentu da skinem proverim pa ako je ispravna vratim ili komponentu skinem, proverim ali je ostavim dok ne nadjem sta je to sto pravi kratak spoj. pa kad nadjem koja je to komponenta nju zamenim pa polako vraćam jednu po jednu od ovih prethodnih...
Svako od nas ima svoj stil rada. Ja kad radim i ustanovim da je komponenta ispravna, odmah je vraćam nazad.
...pitanje broj dva. u ovakvim slučajevima po mom misljenju svašta moze da pravi kratak spoj to jest svaka komponenta koja je tu izmedju mase i napona. Tu ima i kreramičkih kondenzatora i cipset i qfn čipovi koju su neki kontroleri punjenja, regulatori napona tipa za 5v i 3.3v i sigurno jos koji za nešto. Da li i njih da skidam i proveravam nakon što recimo poskidam sve i ne daj boze ustanovim da nista od toga nije sto sam poskidao...
Prvo bih probao da nađem šemu od te ploče. Najosetljiviji su poluprovodnici. Ako ima Zener dioda, prvo bih probao njih. Nakon toga idu ostali popuprovodnici. Zadnje su sve vrste kondenzatora.
Možda se javi neko od kolega koji ima više iskustva na popravci ovih ploča pa ti pomogne sa nekim preciznijim podatkom.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"

Avatar
KASA1
Site Admin
Site Admin
Postovi: 3008
Pridružen: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: Fujitsu AH531 Popravka mat. ploce

Post napisao KASA1 » 26 Jun 2017, 10:29

Kao što kolega @aleksa veli pokušaj nabaviti šemu jer ovako tapkaš u mraku.
Dok ju ne nabaviš možeš na problematičnoj liniji napajanja izmjeriti otpor prema masi te na mjestima grananja iste jednostavno odspajati na kratkospojnicima-jumperima (ako ih ima) ili jednostavno precvikati ak treba granu (jednu po jednu) i pratiti promjene u otporu prema masi. Nema li promjene spojiš to nazad i ideš dalje. Na taj ćeš način otkriti u kojoj ti je grani kratki spoj i potom ispitivati (vaditi) samo elemente koje ista napaja a ne napamet sve po čitavoj ploči (ko ćorava koka). ;)
Inače, samo naprijed, želim ti svu sreću i palac gore za želju, volju i upornost,... bez toga nema uspjeha u ovom poslu. :tooo:
"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"

cedomirgajic
_
_
Postovi: 3
Pridružen: 25 Jun 2017, 11:32
Location: Pozarevac
Specialty: automotive

Re: Fujitsu AH531 Popravka mat. ploce

Post napisao cedomirgajic » 27 Jun 2017, 09:53

Ok. Hvala puno na savetima. Ovako ostavio sam je malo na par dana da se ne nerviram jer ima se šta drugo raditi, pa kad završim malo neke stvarčice gde mogu uzeti neku paru vratiću se na dotičnu ploču. Šemu sam mislim nabavio, moram lepo da proverim da li je to šema baš za tu ploču. Malo sam je i gledao mislim šemu i uzeću da proučavam i pratim naponske delove i grane za napajanje procesora, memorije, charger... Pitanje ka Kasa1. Mislim da znam za kakve jumpere mi kažete na ploči, tražio sam ih i nisam ih video. Kažite mi kako mislite da precvikam granu, nikad nisam to radio. Kako se to radi? El se uzme skalpel pa prekine vod na ploči ili drugačije? Možete li mi reći neke detalje? A da vidim na ovoj šemi što imam da ipak postoje jumperi. Moraću bolje da pogledam. E sad ne vezeano za ovu ploču nego za sve ploče. Vidim postoji dijagram power on sekvence evo zakačio sam u prilogu. Na dijagramu vidim kako bi trebali da budu naponi i impulsi pri startovanju ploče. Tipa ovako ja čitam, prva stavka acin, to je napon sa punjača na napo koji treba da bude isti i ne menja se u vremenu, pa onda 3.3v i 5v treba da čim je uboden punjač da budu prisutni na ploči, pa onda u jednom trenutku se pritiska dugme za paljenje i ono na taj trenutak prelazi u LOW state i onda kreće S5 on iz LOW u HIGH stanje, pa reset signal onda i tako dalje..... Imam osciloskop nije neki do duše 50MHz i 500 MS/s ali mislim da bi bio dovoljan da se ovo isprati, to jest nikad nisam pratio power up sekvencu, da li je potrebno pri popravkama pratiti powerup sekvencu kad nešto treba da se popravi (tipa ploča se uključila ali nema slike) ili se to radi na drugi način. I da li mogu pratiti na osciloskopu sekvencu, znan da je to malo glupo jer na osciloskopu ima svega dva ulaza a ovde ima mnogo više signala ili treba koristiti logički analizator i koliko je to korisno pri popravkama.
poweron.jpg
Sekvenca paljenja

Avatar
KASA1
Site Admin
Site Admin
Postovi: 3008
Pridružen: 14 Feb 2011, 10:28
Location: Zagreb
Specialty: tv-multimedia

Re: Fujitsu AH531 Popravka mat. ploce

Post napisao KASA1 » 27 Jun 2017, 10:34

cedomirgajic je napisao:...Pitanje ka Kasa1. Mislim da znam za kakve jumpere mi kažete na ploči, tražio sam ih i nisam ih video. Kažite mi kako mislite da precvikam granu, nikad nisam to radio. Kako se to radi? El se uzme skalpel pa prekine vod na ploči ili drugačije? Možete li mi reći neke detalje?...
Možeš i skalpelom napraviti prekid (naravno, na mjestu gdje je to moguće odraditi a da ne oštetiš neku drugu liniju), ak promjene nema zalemiš prekid i ideš dalje dok ne nađeš uzrok kratkog spoja.
Ne bavim se računalima i dajem ti savjet općenite prirode,.. power up sekvencom ćeš se baviti kad se riješiš ovog kratkog spoja.
"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"

Odgovori

Natrag na “Prenosni računari”