Plafonski ventilator

Forum za neobavezne teme.
Avatar
Kole
_
_
Postovi: 81
Pridružen: 19 svi 2009, 11:42
Location: Beograd

Plafonski ventilator

Post napisao Kole » 17 Jul 2023, 12:59

Da li neko ima plafonski ventilator i kakva su mu iskustva sa upotrebom ovog aparata? Koliko je efikasan i isplativ u osvežavanju sobe? Da li ga vredi kupiti?

Ja nisam nikad imao ovakav ventilator, ali razmišljam da stavim jedan u spavaćoj sobi. Struju bih mu doveo iz lustera, a montirao bih ga iznad kreveta, tako da ga uključim da me hladi dok spavam.

Ili druga verzija, ventilator - luster, koji se montira umesto postojećeg lustera.
Prilog
Plafonski ventilator.jpg
Plafonski ventilator.jpg (5.92 KiB) Pregledano 1717 puta.
Plafonski ventilator2.jpg
Plafonski ventilator2.jpg (5.08 KiB) Pregledano 1717 puta.

Avatar
Liskun Elektronik
gx
gx
Postovi: 1518
Pridružen: 13 Avg 2006, 10:37
Location: Srbija
Warranty service: ERG-VOX
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Stara Pazova

Re: Plafonski ventilator

Post napisao Liskun Elektronik » 17 Jul 2023, 21:37

To je malo eto tako da te rashladi ali vise ono psihicki, kao eto malo pirka vetric 😁 bez klime nista. A vise i nisu tako veliki izdatak.
Mora da se zna ko namesta antenu, a ko vice ne valja :)

Avatar
jaro
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 1171
Pridružen: 21 Jun 2009, 11:53
Location: stara pazova
Contact person: jaro
Specialty: whitegoods

Re: Plafonski ventilator

Post napisao jaro » 17 Jul 2023, 21:41

Što kaže Alan Ford - "tko nema klimu ima topli dom "...
danas čuo...
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!

Avatar
bracans
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 431
Pridružen: 19 Apr 2014, 12:49
Location: Novi Sad
Specialty: whitegoods

Re: Plafonski ventilator

Post napisao bracans » 19 Jul 2023, 16:16

Ne bas takav, nema taj nosac (sipku) nego se direktno srafi na plafon, zovu ga niskoprofilni plafonski ventilator, donesen iz Kanade devedesetih godina, prepravljen za nas napon, radi necujno i perfekno evo trideset godina, leti ga ne gasimo,izuzetna je stvar, izuzetnog je kvaliteta da se razumemo, ako gledas filmove iz tropskih krajeva vecinom ga svi imaju, ekoloski je i vise nego prihvatljiva stvar, topla preporuka.

Brat je kupio iz lidla taj plafonski ali na sipci, to kad se ukljuci na najvecu brzinu baca na sve strane , stavio ga iznad kreveta na kraju ga preselio tamo gde nikome ne moze pasti na glavu.

Da se razumemo imam i klimu ali pored ovakvog ventilatora i ne palim je.

Posto je ovaj ventilator bukvalno necujan, pogotovo nocu kada radi prijatno mi je kada spavam.

Znaci taj niskoprofilni bez nosaca da, ove sto si postavio na slikama sa nosacem jako oprezno...

Sto se tice promaje, samo kod nas na Balkanu ona je uzrok mnogih bolesti, u klimatizaciji ona je normalna i pozeljna stvar.

Ako se odlucis za kupovinu javi sta si uzeo i kako se pokazao, posto planiram jos jedan da uzmem u skorije vreme.
Prilog
IMG_20230719_160803_181.jpg

Avatar
Kole
_
_
Postovi: 81
Pridružen: 19 svi 2009, 11:42
Location: Beograd

Re: Plafonski ventilator

Post napisao Kole » 20 Jul 2023, 09:35

Sada su najpovoljniji kineski plafon ventilatori. Colossus CSS-6671 se trenutno kreće ispod 2000 dinara.

Ovaj model je skroman, plastične izrade, jeftin, ima samo jednu brzinu i troši 22W po satu, ali se mora posebno montirati, to jest ne može umesto lustera, jer nema svetlo na sebi.

Razmišljam da ga kupim, ali moram da rešim dovod struje tako da mogu posebno da uključim ventilator, a posebno svetlo. I da ne nagrdim sobu razvlačeći kablove po plafonu.

Ideja mi je da struja dolazi iz lustera. Dakle, pritiskom na zidni prekidač puštam struju i ventilatoru i sijaličnom grlu. Ventilator na sebi ima prekidač koji se pali povlačenjem uzice. Ali, moram da kupim i sijalično grlo koje se pali povlačenjem uzice, kako bih mogao da palim/gasim svetlo nezavisno od toga da li ventilator radi ili ne.
Prilog
Colossus CSS-6671.jpg
Sijalično grlo sa prekidačem.jpg
Sijalično grlo sa prekidačem.jpg (5.21 KiB) Pregledano 1558 puta.

Avatar
CrazY_Milojko
_
_
Postovi: 32
Pridružen: 04 Sep 2021, 16:58
Location: Srbija / Inđija
Specialty: computers

Re: Plafonski ventilator

Post napisao CrazY_Milojko » 20 Jul 2023, 20:39

Ne znam da li bih se, imajući u vidu trenutne klimatske uslove tu gde živim, više vraćao na ove plafonske ventilatore. Mi smo po kući počeli da ih ugrađujemo tamo negde krajem 80-ih, znam da tada nikako nisu bii jeftini, a neke smo morali da švercujemo iz Slovenije o Austrije, nešto u stilu ovih sa slika iz prve poruke ovde, i ne mogu da se požalim da nas '80 i '90 tada nisu služili, jesu itekako. Međutim kako su godine prolazile ovde kod nas u Sremu vreme leti je postalo VEOMA drugačije uodnosu na to kakvo je bilo kada sam bio klinac. Topla i relativno suva leta kada sam bio klinac su zamenjena vlažnim toplim letima, noću leti jedva da može da se diše sa sve otvorenim prozorima i ovakvim uključenim ventilatorom jer je u vazduhu noću tolika sparina da je to nepodnošljivo. Jedina godina, u njih poslednjih 15 recimo, kada je noću ovde moguće spavati sa otvorenim prozorom je bila ova godina i neću da se bunim (da kucnem od drvo) oko toga jer više volim da spavam sa otvorenim prozorom nego pod klimom. Elem da se vratim na ove ventilatore...

Tamo negde od 2000 i neke godine sa uključenim ovim ventilatorima noću u spavaćim sobama (nebitno da li duvaju na gore ili na dole i kojom brzinom i bez obzira da li su prozori otvoreni ili zatvoreni) budili bi se ukomirani više puta na noć jer nas je topao-vlažan "noćni vazduh" nošen propelerima ventilatora samo dodatno terao da se znojimo. To smo tako kao trpeli par godina da bi na kraju videli da je đavo odneo šalu i da li 2004 i 2005 sam za prilično razuman novac kupio par klima uređaja Rowa 12-ica za kuću i lokal, i dan-danas slavim dan kada sam to uradio jer pomenute klime rade i dan-danas bez ikakvog održavanja, osim onog osnovnog (čišćenje filtera i unutrašnje i spoljašnje jedinice od prašine). Tada 2004, 2005 smo počeli polako da te ventilatore skidamo sa lafona svih prostorija, skoro da nema gde ih nismo imali, svaki je bio i dalje u operativnom stanju, sve lepo uvili u najlone, izolovali od vlage i pravac sa istima na tavan kuće. I vidim da nismo jedini jer ne sećam se da sam igde po familiji ili kod prijatelja video da imaju te plafonske ventilatore po kućama ili stanovima, a pre 15, 20 godina ovde su ih imali svi. Ovde gde sam ja, Inđija, jako je teško bilo po kućama ili po stanovima leti živeti bez klime. Mi ovde nemamo reku (imamo neko nazovi jezerce na periferiji i neki jedni potočić koji otiče iz njega) da nam malo osveži noćni vazduh, nemamo ni šuma ili planina (ako se ne računaju šumarci pored njiva) iz kojih bi noću mogao doći svežiji vazduh. Jedina solucija ovde da noću može (ponavljam, osim ove godine) normalno da se diše je ili da se vazduh malo "preseče" klimom u spavaćoj sobi ili susednoj prostorili ili da se za letnje mesece ide na spavanje u nivou ispod zemlje tj. u prostorijama podruma o čemu vidim da sve više ljudi razmišlja u poslednjih par godina. Kum krenuo da zida kuću ove godine, išao da pomognem malo i kasnije da obiđem da vidim dokle je stigao. Prizemlje i sprat još su u blokovima, nije izmalterisano i nema izolacije, ali zato u podrumu iste kuće milina Božija koliko je prijatno.

Da ne širim temu... Mi se na ove ventilatore više ne vraćano, ove godine zbog prijatnijih noći oni bi svakako imali efekta, ali siguran sam da je ova godina samo izuzetak koji se neće skoro ponoviti i da nas ubuduće, kao što je slučaj poslednjih 15, 20 godina, očekuju ponovo sparne noći gde pomaže jedino ili klima ili spavanje u suterenu/porumu kuće. Zavidim svim članovima foruma koji žive negde tik uz veće reke, šume ili planine jer tamo su noći sigurno prijatnije, imamo vikendicu u naselju Zagrad u Starom Slankamenu na nekih 15, 20 metara od Dunava i noći su leti tamo fantazija za spavanje, ako se ne pokrijemo makar čaršavima oko 3, 4 sata noću sledi smrzavanje.

edit
Kad smo već kod osvežavanja prostorija/vazduha, znam da nema veze sa ventilatorima, ali... Ima tome jedno 20-ak godina, bila mi je sestra koja živi u Švajcarskoj, donela je neki uređaj koji se na kablu uključivao u el.utičnicu ona je to "krstila" nekom švajcarskom reči u stilu naše reči: ozonizator. Nije bio u nikakvom pakovanju, nigde nikakve oznake na njemu. Rekla je da će nam ga ostaviti na probu na par nedelja pre odlaska na more, pa će ga odeti njenima u Sr.Kamenicu, a ako nam se svidi može ga nabaviti i nama kada bude sledeći put dolazila. Koliko se sećam rekla je da je namenjan za prostore oko 40m2 ili veće (znam i da je rekla da nije preporučljiv za manje prostorije), nije moglo ništa da se podešava na njemu, ni da se pojača ni da se smanji, znači samo uključi u struju i ništa ne diraj, on sve radi sam. Spolja mi je uređaja delovao bukvalno kao DIY sklepana šklopocija u podrumu nekog ludog elektroničara, ma siguran sam da je to neko ručno stastavljao, jasno se vidi da nije u pitanju fabrička izrada sa trake, ali... Ali to malo čudo je tako osvežavalo vazduh u u bilo kojoj prostoriji gde bi ga stavili da onaj ko uđe u tu prostoriju spolja bukvalno bude šokiran, kao planinski vazduh u pola noći, ali bar x2 jači efekat, pretpostavljam da je to bilo i zbog toga što nemamo prostoriju veću od 24m2 pa je onda vazduh u toj prostoriji delovao još "agresivnije-svež" nego što bi trebao da bude imajući u vidu reči sestre da je namenjen za 40m2 ili veće prostorije. U toku rada na svakih recimo 20, 25, 30 sekundi je ispuštao zvuk "varničenja", daleko jači zvuk nego Neotec Jonizator XJ-201 koji smo nabavili nekoliko godina kasnije, taj zvuk je čak bio i malo napadan za uši i nije baš da se moglo spavati mirno sa tim čudom u istoj prostoriji, bar ja nisam mogao da podnesem taj zvuk jer komarca čujem na metar kada mi priđe, a kamoli to "varničenje" koje je bilo daleko jače od "normalnih noćnih zvukova" u kući ili napolju. Vazduh je sa tim uređajem bi u toj prostoriji bio, subjektivan osećaj, oko 10-ak stepeni Celzijusa hladniji nego u susednoj prostoriji i bez onog osećaja vlage u vazduhu. Međutim nuspojava je bilo to što smo skoro svaki ili najviše svaki drugi-treći dan u prostoriji gde je taj uređaj radio mogli prašinu sa poda da kupimo bukvalno šakamo koliko je bilo iste. Tada još nismo imali laminat nego smo imali etisone i tepihe po prostorijama. To sa prašinom kao busenje po podu se mojoj ženi nikako nije dopadalo iz razumljivih razloga. Meni se opet nije dopadao taj agresivni zvuk dok je uređaj radio, nije moglo ništa da se podesi/smanji, na kraju smo batalili njegovo korišćenje i vratili ga sestri kada je bila u povratku sa mora. Nekoliko godina kasnije, kada su nam se rodili drugo i treće dete, zbog kao održavanja čistijeg vazduha u prostoriji gde su oni nabavili smo Neotec Jonizator XJ-201, ali i meni i ženi je bilo jasno već posle par dana korišćenja da on nije ni do kolena onom uređaju koji nam je na probu svojevremeno dala sestra. Mislim, čak štaviše siguran sam, da bi taj uređaj čuda pravio kod nas u kući sada tokom leta da ga sada imamo po pitanju osvežavanja i čišćenja vazduha danju i noću, vervatno bolje nego klima uređaji uz bitno manju potrošnju. Sada bih ga verovatno stavili negde u hodnik, a ne u sobu gde spavamo, ma čistio bi prašinu sa poda i 2x dnevno ako treba samo da mi vazduh bude onako čist i svež kao tih par nedelja koliko smo ga tada koristili. Ali sada je kasno, ko zna gde je taj uređaj završio i kako se zvao, da stvar bude još čudnija ne mogu ni da se setim kako je izgledao, krečana u glavi šta li :mrgreen:
Reč `ukratko` samnom je nespojiva: ja čak i kada prepričavam film to traje duže nego snimanje istog

Avatar
buzdumra
gx
gx
Postovi: 5345
Pridružen: 22 Okt 2006, 20:14
Location: srbija

Re: Plafonski ventilator

Post napisao buzdumra » 20 Jul 2023, 22:28

CrazY_Milojko je napisao:
20 Jul 2023, 20:39
Da ne širim temu...
lolzi lolzi lolzi :pivopije:
proradijo mi net zahvaljujuci fanzi

Avatar
Kole
_
_
Postovi: 81
Pridružen: 19 svi 2009, 11:42
Location: Beograd

Re: Plafonski ventilator

Post napisao Kole » 21 Jul 2023, 09:17

Pa klima uređaj je svakako mnogo efikasniji za rashlađivanje od ventilatora - to nije sporno, ali tu je sve više desetina puta skuplje (20-30 puta skuplje) - sam klima uređaj, montaža, onda održavanje, podložniji je kvarovima, komplikovanije je čišćenje, a za 15 minuta rada potroši struju koliko ventilator potroši za 24 sata rada. Najzad, sprema se zakon po kome više neće biti dozvoljeno da se stavljaju spoljne jedinice klima uređaja na ulične fasade stambenih zgrada, a oni koji ih već imaju moraće da ih u roku od 5-10 godina skinu i prebace na dvorišnu stranu, krov ili gde znaju i umeju.

Kako god, nejasno mi je zašto ste skidali ispravne ventilatore sa plafona i stavili ih na tavan da trunu. Ventilator i klima se ne isključuju - mogu se koristiti po potrebi jedno ili drugo, ili čak i istovremeno - rashladiš prostoriju klimom, a onda pustiš ventilator da vrti taj hladniji vazduh, što te daleko manje košta nego da klima radi non-stop. Najzad, plafonski ventilator može pomoći i zimi, jer povećava efikasnost grejanja. Naime, topli vazduh ide naviše ka plafonu, a hladan vazduh ide naniže prema podu. Ako uključiš ventilator, vazduh će cirkulisati i tako možeš da smanjiš potrošnju energenta za grejanje, ili ako imaš centralno grejanje - da pojačaš njegov efekat.

Avatar
bracans
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 431
Pridružen: 19 Apr 2014, 12:49
Location: Novi Sad
Specialty: whitegoods

Re: Plafonski ventilator

Post napisao bracans » 21 Jul 2023, 14:44

Eto kupi od Milojka ventilatore, njemu nisu potrebni, pa probaj 01ziveli
Mene i danas docekao ukljucen taj plafonski ventilator, svi prozori otvoreni i prijatno u stanu, dobro tu je i dobro staro drvo koje mi pravi hlad (samo tuga sto mu ovo nevreme jednu polovinu krosnje unistilo).
O stetnosti tolikog broja klima i freona u njima necu ni da pricam, ta tema u Srbiji apsolutno ne pogadja vecinu javnosti sem par tehno fanova...
Kolega mi se vraca iz LIbije u Srbiju za godisnji, bas cu ga pitati jel tamo upotrebljavaju ovakve ventilatore.

Avatar
Kole
_
_
Postovi: 81
Pridružen: 19 svi 2009, 11:42
Location: Beograd

Re: Plafonski ventilator

Post napisao Kole » 21 Jul 2023, 14:49

Sad ću da odem off topic, ali budi oprezan zbog tog drveta. Mediji upravo javljaju da superćelijska oluja ide prema nama. Sada divlja iznad Slavonije, a kažu kod nas će biti oko 17-18 časova. Pa da ne dokrajči to drvo i da ti izlomi nešto npr. auto ili ne daj Bože nekog povredi ili ubije.

Avatar
Liskun Elektronik
gx
gx
Postovi: 1518
Pridružen: 13 Avg 2006, 10:37
Location: Srbija
Warranty service: ERG-VOX
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Stara Pazova

Re: Plafonski ventilator

Post napisao Liskun Elektronik » 21 Jul 2023, 16:01

Mi balkanci se plasimo samo promaje i plivajuceg zamajca, za sve ostalo nema niko jaci 💪 😂😂
Mora da se zna ko namesta antenu, a ko vice ne valja :)

Avatar
bracans
bela tehnika
bela tehnika
Postovi: 431
Pridružen: 19 Apr 2014, 12:49
Location: Novi Sad
Specialty: whitegoods

Re: Plafonski ventilator

Post napisao bracans » 21 Jul 2023, 21:24

mladene lolzi
Na zalost deo krosnje otkinula oluja i blokirala ulaz u zgradu i put ispred zgrade, prosli put ja i komsija sklonili krosnju sa puta, ovaj put bogme razmislicu, mlade generacije ne znaju kako je bilo pre, na komandu okupila bi se omladina i udri, na kraju kada se grad dovede u red zurka...

Avatar
Kole
_
_
Postovi: 81
Pridružen: 19 svi 2009, 11:42
Location: Beograd

Re: Plafonski ventilator

Post napisao Kole » 21 Jul 2023, 22:01

Znači, desilo se opet... Sreća da nije bilo žrtava. Ne moraš ti da čistiš, to je obaveza gradskih komunalnih službi ako je javna površina. I najbolje da ga poseku skroz dok neko nije stradao. Očito je drvo trulo.

Avatar
CrazY_Milojko
_
_
Postovi: 32
Pridružen: 04 Sep 2021, 16:58
Location: Srbija / Inđija
Specialty: computers

Re: Plafonski ventilator

Post napisao CrazY_Milojko » 22 Jul 2023, 14:18

@buzdumra
Nema kod mene ništa ukratko, i decu kada sam planirao to je prvo moralo ići kao detaljan plan na papiru pa tek onda u "realizaciju".

@Kole
Mi smo te ventilatore makli iz više razloga.

Negde je razlog bio taj što nam je u manjim prostorijama, tipa 3x4.5, takav plafonski ventilator, kako da se izrazim, bukvalno jeo prostor u centru prostorije, dominirao je prostorom, ne znam kako to drugačije da obasnim. oko toga smo se složili i ja i žena. Kada smo u tim prostorijama umesto tih ventilatora stavili "pliće" lustere sa LED rasvetom prostorija je bukvalno živnula koliko je više prostora bilo u sredini, nije bilo ventilatora da "dominira".

U drugim prostorijama sam glavom u prolazu udarao u one "visuljke na lančiću" sa tih ventilatora kojima se gasi svetlo ili podešava brzina rada ventilatora, krakat sam i ima me u visinu i to me baš nerviralo da u prolazu čumkam te visuljke sa ventilatora, nije da nisam mogao da ih prebacim preko staklenih lampiona za sijalice, ali onda drugi u kuži ne bi mogli da ih dohvate kada im to treba.

Negde smo renovirali prostorije, spuštali plafone i menjali nameštaj i ti ventilatori se više estetski nisu uklapali sa ostatkom nameštaja, boje zidova...

Neki ventilatori nisu bili uključivani bezmalo 10-ak godina i čemu onda oni tu, samo da imamo više da brišemo prašinu sa njih kada napada po propelerima.

Svakom svoje, ali dok su klimatski uslovi bili relativno normalni leti ti ventilatori su kod nas i imali svrhu, sada više ne, dobar deo njih smo prebacili u vikendicu jer tamo od njih uz vodu i svežije noći ima neke koristi, ako ništa drugo da bar otežamo kretanje komarcima koji se provuku pored komarnika kroz vrata.

Sinoć recimo pre nego što je udarilo nevreme negde oko 19:30, 20:00 i napolju i unutra u kući je bila tolika sparina da ništa osim klime ne bi to moglo da reši, nikakav ventilator tu ne pomaže, znači ili klima ili da se potopim u kadu punu hladne vode ili da se stalno nalivam pivom. Čak i bez nevremena kao u sredu veče i juče u petak veče ovde u mojoj okolini se klima bitno promenila u odnosu na vreme kada sam bio klinac/momak. Ne znam kako stariji ljudi izdržavaju sve ovo ako u kući nemaju klimu. Sreća je na strani onih koji imaju švapske kuće sa debelim zidovima jer tu je debela ladovina, ili suteren ispod kuće pa se tamo leti presele da žive. Mi imamo dobro izlovanu kuću, ali džaba sve to kada tu i tamo moraš otvoriti prozore da uđe malo svežeg vazduha, a vazduh spolja te dočeka vlažan, topao i gust kao u sred džungle negde u Amazoniji. Nisam ljubitelj klima uređaja, ali ovde nemam izbora, moram da ih koristim ako hoću normalno da radim i funkcionišem. Bez klime ili da svaki dan leti begam na Dunav u vikendicu ili da bežim u suteren kuće, ali suteren mi pun kao šibica.
Reč `ukratko` samnom je nespojiva: ja čak i kada prepričavam film to traje duže nego snimanje istog

Odgovori

Natrag na “Kafana - Pab - Bircuz”