Bojler Electrolux - struja probija
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
Bojler Electrolux - struja probija
Elextrolux bojler 50L (star oko 15 godina) od danas kada perem ruke osjetim struju na rukama.
Na bojleru ne svijetli crvena lampica (da grije), kada ga iskopčam iz struje nema osjeta struje.
Išao sam s ispitivačem ispitati, na špini, odvodjenoj i dovodnoj cijevi svijetli ispitivač, kao i na vodi dok ju puštam. Kada spojim električna klješta na cijevima spojenim na bojler, mjeri 2.56A dok je u struji.
Neobično je što, iako ne svijetli lampica da grije, da probija struja. Je li to probio grijač ili?
Bojler inače nema uzemljenje jer u cijelom stanu je samo faza i nula.
Na bojleru ne svijetli crvena lampica (da grije), kada ga iskopčam iz struje nema osjeta struje.
Išao sam s ispitivačem ispitati, na špini, odvodjenoj i dovodnoj cijevi svijetli ispitivač, kao i na vodi dok ju puštam. Kada spojim električna klješta na cijevima spojenim na bojler, mjeri 2.56A dok je u struji.
Neobično je što, iako ne svijetli lampica da grije, da probija struja. Je li to probio grijač ili?
Bojler inače nema uzemljenje jer u cijelom stanu je samo faza i nula.
Zadnja izmena: KASA1, dana 28 Okt 2024, 12:27, ukupno menjano 1 put.
Razlog: Korekcija naslova
Razlog: Korekcija naslova
- jaro
- bela tehnika
- Contact person: jaro
- Specialty: whitegoods
Re: Bojler Elextrolux - struja probija
Prvo i osnovno, MORAŠ DA REŠIŠ UZEMLJENJE!
Posle verovatno menjaj grejač....
Posle verovatno menjaj grejač....
Bez alata nema zanata!.....a bez znanja dzaba ti alat!
-
- gx
- Contact person: Vlada
- Specialty: tv-multimedia
I ja mislim da probija grejač i kao što reče kolega Jaro rešite obavezno i uzemljenje .
Ovo je model starog Electroluxa, sumnjam da se nakon 20 godina može naći grijač i npr gumica i da se isplati servis..

Kupiti ću novi bojler, 99% Tesy
Dvoumim se između Bilight i Anticalc modela.
Anticalc ima dva grijača od 800w obloženi su.
Možeš regulirati radi li jedan ili oba
Arison mi je otpao jer ima smao malene i široke, dok uski nisu za mene jer ih gasim svako malo, pa smart funkcije ne bi radile i stalno bi se palio program za legionele.
Dok običan model Bilight ima jedan grijač, 2000w kojem možeš mijenjati temperaturu.
Kod mene je meka voda no htio bi koji traje duže, dosta je popularniji Bilight model kada čitam strane recenzije.
Nekima je znao krepati jedan od dva grijača na anticalc modelu po recenzijama (obični imaju po 50 recenzija 4.8 dok anticalc 8 i 3.7 zvjezdice) no ipak mi se čini anticalc bolji makar po specifikaciji i na papiru.
Što preporučujete, običan ili anti calc?
ANTICALC SLIM TESY 50L
https://tesy.com/products/electric-wate ... d-b14-tbrc
BILIGHT SLIM TESY 50L
https://tesy.hr/proizvodi/elektri-ni-bo ... 20-b11-tsr

Kupiti ću novi bojler, 99% Tesy
Dvoumim se između Bilight i Anticalc modela.
Anticalc ima dva grijača od 800w obloženi su.
Možeš regulirati radi li jedan ili oba
Arison mi je otpao jer ima smao malene i široke, dok uski nisu za mene jer ih gasim svako malo, pa smart funkcije ne bi radile i stalno bi se palio program za legionele.
Dok običan model Bilight ima jedan grijač, 2000w kojem možeš mijenjati temperaturu.
Kod mene je meka voda no htio bi koji traje duže, dosta je popularniji Bilight model kada čitam strane recenzije.
Nekima je znao krepati jedan od dva grijača na anticalc modelu po recenzijama (obični imaju po 50 recenzija 4.8 dok anticalc 8 i 3.7 zvjezdice) no ipak mi se čini anticalc bolji makar po specifikaciji i na papiru.
Što preporučujete, običan ili anti calc?
ANTICALC SLIM TESY 50L
https://tesy.com/products/electric-wate ... d-b14-tbrc
BILIGHT SLIM TESY 50L
https://tesy.hr/proizvodi/elektri-ni-bo ... 20-b11-tsr

- jaro
- bela tehnika
Preporučujemo da namestiš uzemljenje!
- KASA1
- Site Admin
Koji god da uzmeš bit će bolji od postojećeg.
Kao što su kolege i spomenule, uzemljenje nema alternative,... svakako bi postavio i dopunsku zaštitu ZUDS sklopkom.
Pisali smo već o tome, pregledaj si ovu temu https://fanzo.org/forum/viewtopic.php?t=36084#p342509
Kao što su kolege i spomenule, uzemljenje nema alternative,... svakako bi postavio i dopunsku zaštitu ZUDS sklopkom.
Pisali smo već o tome, pregledaj si ovu temu https://fanzo.org/forum/viewtopic.php?t=36084#p342509
"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"
Cijela zgrada nema uzemljenje i ne mogu ga izmisliti. U cijelom stanu su na svim utičnicama samo dvije žice.
Htio sam još malo upaliti bojler da mi zgrije vodu, ali bez da diram cijevi.
Počeli su se čuti čudni zvukovi pa sam ga odmah iskopčao.
Odspojio sam ga iz zida te usput izmjerio otpor.
Imam automatski osigurač B16 koji nije izbacio (a u zidu samo dvije žice)
Na bojleru:
Otpor između plave i smeđe je 50 Ω
Otpor između zelene (uzemljenja) i plave je 4,5kΩ, isto kao i zelene i smeđe, 4,56kΩ
između zelene i vodovodne cijevi spojene na bojlera je 20kΩ
između zelene i kućišta je beskonačan (ne mjeri ništa)
između smeđe i vod cijevi je 15kΩ
između plave i vod cijevi je 12kΩ
S time da mi varira različitim mjerenjima.
EDIT:
I da, čudno mi je jer imam 15V i kada je osigurač iskopčan između faze i nule na utičnici.
Htio sam još malo upaliti bojler da mi zgrije vodu, ali bez da diram cijevi.
Počeli su se čuti čudni zvukovi pa sam ga odmah iskopčao.
Odspojio sam ga iz zida te usput izmjerio otpor.
Imam automatski osigurač B16 koji nije izbacio (a u zidu samo dvije žice)
Na bojleru:
Otpor između plave i smeđe je 50 Ω
Otpor između zelene (uzemljenja) i plave je 4,5kΩ, isto kao i zelene i smeđe, 4,56kΩ
između zelene i vodovodne cijevi spojene na bojlera je 20kΩ
između zelene i kućišta je beskonačan (ne mjeri ništa)
između smeđe i vod cijevi je 15kΩ
između plave i vod cijevi je 12kΩ
S time da mi varira različitim mjerenjima.
EDIT:
I da, čudno mi je jer imam 15V i kada je osigurač iskopčan između faze i nule na utičnici.
- jaro
- bela tehnika
Evo i ja da napišem neke brojke:
Max 50€ po stanu da uradite uzemljenje.
A ti bi da kupiš nov bojler gde će opet za par godina da te šiba struja, da ne kažem nešto gore.
Ali ima i jedna malenkost- struja može isto tako da te šiba od kvarova iz drugih stanova, bez obzira na kom spratu....
Je li vredno rizika?
Max 50€ po stanu da uradite uzemljenje.
A ti bi da kupiš nov bojler gde će opet za par godina da te šiba struja, da ne kažem nešto gore.
Ali ima i jedna malenkost- struja može isto tako da te šiba od kvarova iz drugih stanova, bez obzira na kom spratu....
Je li vredno rizika?
Posto je cela zgrada bez klasicnog uzemljenja,verovatno je sistem nulovan,to treba proveriti,..
- jaro
- bela tehnika
Hm, sumnjam Vlajko, stare zgrade su imale uzemljenje sa vodovodnih cevi skidane po spratovima, a to je loše, pa je korodirano, i sada uglavnom dosta isečenih cevi, i nastavljanih plastikom, a nisu ih premoštavali žicom, uglavnom velika brljotina.
Nego kopanje i potavljanje FeZn trake koliko situacija dozvoljava, spojiti sa postojećim, naravno i nulovati, i kanalicama dovesti do svakog stana/kupatila, kuhinje...
Nego kopanje i potavljanje FeZn trake koliko situacija dozvoljava, spojiti sa postojećim, naravno i nulovati, i kanalicama dovesti do svakog stana/kupatila, kuhinje...
Zgrada ima 30 stanova, ne možemo se dogovoriti i neće imati uzemljenje. Instalacije su iz 1960-ih.
Sada nam ugrađuju lift pa je i potrošeno dosta para.
Kako da ja riješim situaciju?
Opcija A)
Da ostanu dvije žice do bojlera i samo spojim uzemljenje na nulu?
(ne znam je li sada tako nulovan bojler), te da uvijek gasim bojler dok se kupam
Opcija B)
Tri žice do bojlera i u kutiju osigurača spojiti FID sklopku?
(opet bez uzemljenja)
OPCIJA C
Staviti malu elektro kutiju kraj bojlera i tamo staviti FID sklopku?
Sada nam ugrađuju lift pa je i potrošeno dosta para.
Kako da ja riješim situaciju?
Opcija A)
Da ostanu dvije žice do bojlera i samo spojim uzemljenje na nulu?
(ne znam je li sada tako nulovan bojler), te da uvijek gasim bojler dok se kupam
Opcija B)
Tri žice do bojlera i u kutiju osigurača spojiti FID sklopku?
(opet bez uzemljenja)
OPCIJA C
Staviti malu elektro kutiju kraj bojlera i tamo staviti FID sklopku?
Mozes za pocetak da zamenis grejac, ovaj je probio.
Posle toga ce verovatno prestati da pecka ali svakako ako bi trebalo montirati FID u stanu, ja bih licno stavio dve. Jednu za kupatilo od 30mA i drugu za ostatak stana.
To bi obavezno trebalo uraditi ako nema sanse da se uvede uzemljenje.
- jaro
- bela tehnika
Džaba ti fidova, kada te preko cevi šibne od nekog komšije, kao što je nekoga šibalo od tvog bojlera...
Ako neće ostali, napravi uzemljenje samo ti. A tako će delimično dobiti i ostali.
Ako neće ostali, napravi uzemljenje samo ti. A tako će delimično dobiti i ostali.
Tesko je to u zgradi uraditi, cak i da je u prizemlju pa da moze da proba da raskopa oko zgrade i postavi sve kako treba treba promeniti sve kablove i renovirati ceo stan posto su svuda u uticnicama po dve zice...
Ovo sa FIDovkama je jedino sto moze jednostavno da uradi...
Ovo sa FIDovkama je jedino sto moze jednostavno da uradi...
- alexa_pg
- Site Admin
Eto prilike da se uradi uzemljenje.
Lift ne može dobiti upotrebnu dozvolu ako nema uzemljenje.
"I ja volim ljude ali ih sve manje podnosim"
Je li bolji Tesy Anticalc gore spomenut ili ovaj Gorenje TG50W-E
Kod: Označi sve
https://hr.gorenje.com/proizvodi/grijanje-i-hladenje/grijalice-vode/WATER-HEATER-TG50W-E-GOR/p/000000000000744911
Zadnja izmena: KASA1, dana 28 Okt 2024, 09:12, ukupno menjano 1 put.
Razlog: link u code tag
Razlog: link u code tag
- KASA1
- Site Admin
Nije pametno koristiti vodu dok je bojler pod naponom, uvek ga treba isključiti pre nego što se uhvatiš za slavinu, pa posle po potrebi opet uključiti. Oni koji se oslanjaju na uzemljenje umesto na prekidanje napona, obično na kraju budu uzemljeni.
Pošto nije moguće uraditi pravo uzemljenje u zgradi, jer nema dogovora, ja bih se pre odlučio za vodovod nego za nulovanje. Ovo zato što neko može da zameni fazu i nulu, a da ti to ne znaš, pa da ti u nekom trenutku oklopi uređaja dođu pod napon. A ako neko menja vodovodne cevi, to ne može bez lupanja zida i isključivanja vode, dakle čućeš i videti, pa ćeš opomenuti izvođača radova da premosti deo cevi bakarnom žicom.
Ako nemaš instrumente, onda prvo veži uzemljenje preko bakarne žice i šelne za vodovodnu cev. Zatim pipni metalne delove glinericom i vidi da li sija, i da li te pecka i dalje kad pereš ruke. Ako nije proradilo, onda nuluj.
Svakako treba prvo probati da zameniš grejač, pa tek onda da kupiš drugi bojler. Besmisleno je kupovati bojler dok pre toga nisi ispitao mogućnost popravke - dakle vidi da li možeš da nabaviš i zameniš grejač za Elektrolux.
Najzad, ako se pokaže da ne možeš popraviti bojler, uvek bih se pre opredelio za Gorenje, čak iako je nešto skuplje. Gorenje je poznata marka, koja suvereno vlada tržištem bivše Jugoslavije, ima najjaču servisnu mrežu i dobru dostupnost rezervnih delova, kao i korisnička i servisna uputstva na našem jeziku.
Pošto nije moguće uraditi pravo uzemljenje u zgradi, jer nema dogovora, ja bih se pre odlučio za vodovod nego za nulovanje. Ovo zato što neko može da zameni fazu i nulu, a da ti to ne znaš, pa da ti u nekom trenutku oklopi uređaja dođu pod napon. A ako neko menja vodovodne cevi, to ne može bez lupanja zida i isključivanja vode, dakle čućeš i videti, pa ćeš opomenuti izvođača radova da premosti deo cevi bakarnom žicom.
Ako nemaš instrumente, onda prvo veži uzemljenje preko bakarne žice i šelne za vodovodnu cev. Zatim pipni metalne delove glinericom i vidi da li sija, i da li te pecka i dalje kad pereš ruke. Ako nije proradilo, onda nuluj.
Svakako treba prvo probati da zameniš grejač, pa tek onda da kupiš drugi bojler. Besmisleno je kupovati bojler dok pre toga nisi ispitao mogućnost popravke - dakle vidi da li možeš da nabaviš i zameniš grejač za Elektrolux.
Najzad, ako se pokaže da ne možeš popraviti bojler, uvek bih se pre opredelio za Gorenje, čak iako je nešto skuplje. Gorenje je poznata marka, koja suvereno vlada tržištem bivše Jugoslavije, ima najjaču servisnu mrežu i dobru dostupnost rezervnih delova, kao i korisnička i servisna uputstva na našem jeziku.
- miodrag popovic
- gx
- Phone number: 00381638773821
- Specialty: tv
Najbolji je bojler sa dobrom,debelom izolacijom.Pošto niko ne može zaviriti unutra pre kupovine kakva je izolacija jednostavno kupi najdeblji.Ako je proizvođač uložio truda u izolaciju verovatno je i ostalo OK.Mada sam viđao i situacije gdje je prostor 5cm,a stiropor 1cm kao izolacija,pereš ruke,a po leđima greje zračenje od bojlera,stjenka bojlera ko radijator zrači.
Poznat proizvođač,jeftin proizvod obično znači beži od njega.
A verovatno si uočio da kolege potenciraju uzemljenje.Reši to!!!
Poznat proizvođač,jeftin proizvod obično znači beži od njega.
A verovatno si uočio da kolege potenciraju uzemljenje.Reši to!!!
Ko izgubi dobitak, taj dobija gubitak
Re: Bojler Electrolux - struja probija
Sutra mi postavljaju novi bojler.
Za sada neću imati uzemljenje ni FID sklopku, dok kompletno ne renoviram stan.
Da li je bolje, privremeno, da je bojler nulovan ili ne?
Za sada neću imati uzemljenje ni FID sklopku, dok kompletno ne renoviram stan.
Da li je bolje, privremeno, da je bojler nulovan ili ne?
-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
ISKRA CORONA ŠTEDNJAK 2 plin -2 struja molim za pomoć
napisao Baki1105 » 19 Jun 2015, 19:43 » u OSTALI APARATI - 10 Odgovori
- 12367 Pregledano
-
Zadnji post napisao ZDRAVKO T