BOSH WFO2840 - ODUSTAO

Forum o MAŠINAMA ZA PRANJE I MAŠINAMA ZA SUŠENJE VEŠA.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
staka
_
_

BOSH WFO2840 - ODUSTAO

Post napisao staka » 23 Feb 2015, 17:45

Ves masina: BOSH WFO2840
Vrsta kvara: Nakon provjere ploce elektronike na kojoj je bio otisao vod od motora i zamjene triaka Z9M i otpora pored njega,zamjenjena je i cetkica na motoru koja ja otkinuta i oja je prouzrokovala havariju na ploci, ostalo je da kad se masina prikljuci BLINKAJU SVE 4 DIODE I DISPLEJ.Znaci ne pokazuje mi ni jedan kvar tipa Fxx,nego samo blinkaju.
Ploca elektronike je oznake 5WK59048 08.

Prvo da pozdravim sve sa ovog foruma na kom sa ranije vise bio.
Radim televizore,ali me je jedan prijatelj zamolio da mu pregledam jednu plocu od VES MASINE BOSH WFO2840,koju mu je radio drugi elektronicar.
Nisam nasao nista sumnjivo ali poslije popravke i zamjene nekih otpora i jednog tijaka ostalo je sljedece sto pretpostavljam da bi trebalo SAD RESETOVATI MASINU.
Inace na ploci elektronike je nadjen vod od motora da je spaljen i zamjenjen je triak i jedan otpor,mislim.Pregledom motora nadjeno je da pukla cetkica koja je upala u rotor motora i to je otklonjeno,ali je ostalo sad blinkanje dioda i displeja.
Kad se masina upali blinkaju 4 diode i blinka displejcic.
Znaci ne pokazuje ni jednu gresku,kao F01 ili slicno,ali imam samo blinkanje,pa ne znam da li je sad do RESETOVANJA.MOze li mi ko pomoci i reci kako ovu ves masinu resetovati.
Zadnja izmena: staka, dana 26 Feb 2015, 21:07, ukupno menjano 3 puta.
STAKA

junuzovic
___
___
Specialty: computers

Re: BOSH WFO2840

Post napisao junuzovic » 23 Feb 2015, 20:47

Reset ti ide ovako:

Okrenite selektor na off ili vratiti na poziciju, 12:00.
Zatvoriti vrata mašine
Okrenite selektor u položaj za 06:00.
Pritisnite i držite tipku spin (centrifuga) i dok držite tipku spina okrenite selektor u položaj za 07:00.
Nastavite držati gumb centrifuge za oko 5 sekundi, zatim otpustite tipku centrifuge i sad okrenite selektor na isključivanje
Nakon ovog mašina bi trebala izbrisati kod pogreške

http://www.youtube.com/watch?v=dweJTblYf7Y

haris123456
_
_

Post napisao haris123456 » 23 Feb 2015, 21:57

Kolega prije popravke i skidanja modulske ploče provjeri se odakle je došao spoj i koji elementi nisu ispravni odnosno zbog čeka je uslijedila greška,pa se onda popravlja ako je to izvodljivo.Modul si popravio ali dali si ispitao vizuelno motor,grijač jer u tih mašina ako je grijač u kratkom spoju blinkaju sve lampice baz pokaza greške ili ako motor ima grešku isto se dešava. Provjeri sve komponente omski.

staka
_
_

Post napisao staka » 23 Feb 2015, 23:15

Uzrok je najvjerojatnije bila otkinuta cetkica koja je zajedno sa oprugom upala u rotor motora.To sam danas vidio kod ovog elektricara koji popravlja ves masine,a ja sam mu pregledao elektroniku koju mu je radio drugi elektronicar i nisam nasao nista sumnjivo.
Ploca elektronike je oznake 5WK59048 08.
Samo sad ovdje imam problem sto je naveo Junuzovic sto na ovoj masini nemam posebno dugme centrifuge a koje mi se nalazi na glavnom obrtbom prekidacu
STAKA

staka
_
_

Post napisao staka » 23 Feb 2015, 23:47

I jos nesto sto se tice ovog prekidaca SPIN .Na ploci eleketronike ima jedan visak taster pa da on ne sluzi umjesto SPIN tastera ili dugmeta kako sam ja gore krivo napisao
Prilog
taster na ploci.jpg
STAKA

staka
_
_

Post napisao staka » 24 Feb 2015, 20:03

Procesor je izgleda u kratkom spoju.Napajanje 8.nozice eeproma 24C32W je u kratkom spoju i vezan je za oznaceni dio bloka koji u kr.spoju i nozicom a ta nozica je u spoju sa susjednom takodje oznacenom i eliminacijom i vadjenjem elemenata dosao sam do zakljucka da je ovaj procesor u kratkom spoju.
Da li ima ko PDF procesora sa oznakom :
Motorola
B/S/H ENH V3024
5560 001 275
2L52H

da vidim sta su te nogice.JA se ubih ne mogu naci.
Prilog
procesor u kratkom spoju.jpg
STAKA

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “VEŠ MAŠINE”