Maneurop MT22(220V) problem start - REŠENO

Forum za frižidere i zamrzivače.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
frigoservisbata
bela tehnika
bela tehnika

Maneurop MT22(220V) problem start - REŠENO

Post napisao frigoservisbata » 20 Apr 2012, 23:15

Pozdrav svima..Imam problem sa ovim kompresorom.Kompresor je monofazni sa tri kondenzatora i startnim relejem.Naime desava se sledece, posle desetak ukljucenja ima zadrsku par sekundi posle ukljucenja sklopke(kontaktora)i tek onda krene kompresor.Zamenjen startni kondenzator,isto se desava,zamenjen startni relej i isto se desava.Da li je neko imao slican problem,i da li je moguce da ja startni relej u pitanju,jer sam imao samo polovan,koji sam probao.Dakle sve radi ok.osim sto ima zadrsku od par sekundi(posle desetak ukljucenja i iskljucenja),kontakti na sklopci ok.

http://chlazeni.kovosluzbaots.cz/chlaze ... neurop.pdf
Bolje je biti malo lud, nego malo pametan.

Soko
bela tehnika
bela tehnika
Specialty: whitegoods

Re: Maneurop MT22(220V) problem start

Post napisao Soko » 23 Apr 2012, 12:11

Sta se desava u tih par sekundi? Da li povlaci struju i koliko? Jesi li merio amper-klestima?
Da pocnemo od toga. Pa cemo, u zavisnosti od odgovora, da nastavimo dalje.

Nema veze sto ti je polovan rele. Moze on i da se zameni obicnim i vremenskim releima.
Evo ti u prilogu elektro sema, proveri da li je sve vezano pravilno i da li su svi elementi na broju (vole majstori da izbace "visak").
Proveri kapacitet kondenzatora. Ovo su fabricke vrendosti:
Kondenzator A= 20 uF
Kondenzator B= 100 uF
Kondenzator C= 10 uF
Prilog
MT22.pdf
(71.81 KiB) Preuzeto 249 puta.

nike
gxu
gxu
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods

Post napisao nike » 24 Apr 2012, 05:35

Taj kompresor ima unutarnju zaštitu od preopterećenja i pregrijavanja namotaja. Može biti da nakon deset startanja ona reagira.
Mjeri struju i napon kad kompresor starta. Ako oba namotaja dobivaju napon, a ne teče nikakva struja, onda je do unutarnje zaštite.
Inače, ti kompresori ne smiju imati više od 10 startova u jednom satu, tako da mi nije jasno odakle tebi to da nakon deset starova pauzira start 10-ak sekundi.
U kojem vremenskom periodu si ti imao tih 10 startanja? Ako je u kraćem od 1 sata onda nešto nije u redu sa termostatom ili hlađenim prostorom. Ili sa samim rashladnnim krugom.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

frigoservisbata
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao frigoservisbata » 03 svi 2012, 22:16

Izvinjavam se ato se nisam javljao do sada u guzvi sam nekoj(privatni problemi),Mislim i ja da je problem do same komore(tj.to je neka hladnjaca za iznajmljivanje na tockovima)poprilicno je stara i cini mi se da ne dihtuje najbolje.Nisam merio struju amper klestima jer ih nisam poneo(konj)a komora se nalazi udaljeno od mog mesta.Znam da ima zastitu u namotajima,ali isto tako znam i da se cesto ukljucivala i mozda tih desetak puta na sat otprilike.Termostat je dixelov,te cu preko njega povecati vreme (pauze)ukljucenja.Ja sam kompletan agregat menjao(bile su neke aspere duplexi gde je jedna riknula).Covek se nije do sad zalio a ostavili smo je da radi sutradan ceo dan i da je prati.Nije zvao do sada,te se nadam da je sve u redu.Mi smo cesto ulazili u komeru te je moguce da je i to bio razlog cesceg ukljucenja od normalnog.Mnogo Vam hvala na pomoci,a ukoliko bude nekih problema javicu Vam se opet.Pozdrav svima.

frigoservisbata
bela tehnika
bela tehnika

Re: Maneurop MT22(220V) problem start(reseno)

Post napisao frigoservisbata » 16 Jun 2012, 21:43

Posto se vlasnik nije do sada javljao pisemo da je reseno.tj verovatno da je uzrok svega bio taj sto se cesto otvarala vrata od komore dok smo kontrolisali rad .

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI”