manometar niskog pritiska- problem - REŠENO
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
- vaca87
- _
- Warranty service: Radim ne pitam
- Contact person: Milan
manometar niskog pritiska- problem - REŠENO
Zdravo svim postovanim kolegama,prvi put vam se obracam.Nov sam u poslu i citanjem vasih diskusija ovde shvatio sam da znam mnogo manje sto sam pretpostavljao.
Muci me problem sa manometrom niskog pritiska.Ustanovio sam malopre prilikom provere isparenja na mom zamrzivacu manometar koji je nuliran precizno pre povezivanja ne radi kako treba. Zamrzivac je hladio na -15* palila se crvena lampica,ledila povratna cev ,isparenje - 19*. LTH 310 . Rekoh da mu ispustim malo gasa i ocistim kondenzator i to je dalo rezultata,temperatura je pala na -19*(prepunjen zamrznutim namirnicama).Ispustio sam gas i pritisak isparenja je bio 0,4bara ,a kad se kompresor iskljucio pri izjednacavanju pritisaka vrednost na manometru se povecala i prilikom sledeceg ukljucenja kompresora se nije promenila.Nije prvi put sa mi se to desilo,prevario me par puta,kako da to dovedem u red?
Muci me problem sa manometrom niskog pritiska.Ustanovio sam malopre prilikom provere isparenja na mom zamrzivacu manometar koji je nuliran precizno pre povezivanja ne radi kako treba. Zamrzivac je hladio na -15* palila se crvena lampica,ledila povratna cev ,isparenje - 19*. LTH 310 . Rekoh da mu ispustim malo gasa i ocistim kondenzator i to je dalo rezultata,temperatura je pala na -19*(prepunjen zamrznutim namirnicama).Ispustio sam gas i pritisak isparenja je bio 0,4bara ,a kad se kompresor iskljucio pri izjednacavanju pritisaka vrednost na manometru se povecala i prilikom sledeceg ukljucenja kompresora se nije promenila.Nije prvi put sa mi se to desilo,prevario me par puta,kako da to dovedem u red?
Zadnja izmena: vaca87, dana 12 Okt 2015, 09:50, ukupno menjano 1 put.
-
- bela tehnika
- Specialty: whitegoods
Re: manometar niskog pritiska- problem
Zamenis ga.
Mozda bi precizni mehanicar mogao to da sredi ali sa cenama novog alata, ne verujem da se to isplati.
Mozda bi precizni mehanicar mogao to da sredi ali sa cenama novog alata, ne verujem da se to isplati.
- goranfri
- bela tehnika
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
Kupiš Refco manometar i rešena stvar.
I izbaci iz upotrebe to 0.4 bara , 2 bara , 5 bara jer ja sada treba da odem po manometre u radionicu ili kola da bih video koje je to isparenje.
I izbaci iz upotrebe to 0.4 bara , 2 bara , 5 bara jer ja sada treba da odem po manometre u radionicu ili kola da bih video koje je to isparenje.
- bracans
- bela tehnika
Proveri da se ne zaglavljuje menjanjem pritiska, nisi napisao marku manometra, jel to neki od onih kineskih sa pijace
prema pritisku koji si napisao u pitanju je r134a, mozes i skinuti staviti drugi ako je neispravan, manometar moze da se menja na manometarskoj bateriji, tako da nemoras kupovati celu manometarsku bateriju, Danfoss ima isto zanimljive programcice za androdid telefone, Refrigeration Slider, na njihovom sajtu i u android store :komp:
meni se desilo da pobrkam ona dva crevca crveno i plavo i da mi manometar niskog pritiska prestane da radi posto je stajao pod visokim pritiskom, posle sam malo gledao te manometre na netu, ima manometara koji imaju pravu zastitu pod nazivom retard protection
pravljeni su za ljude kao ja koji mesaju visoki i niski pritisak

gorane probaj taj refrigeration slider da nebi isao non stop do radionice (pivo)goranfri je napisao:Kupiš Refco manometar i rešena stvar.
meni se desilo da pobrkam ona dva crevca crveno i plavo i da mi manometar niskog pritiska prestane da radi posto je stajao pod visokim pritiskom, posle sam malo gledao te manometre na netu, ima manometara koji imaju pravu zastitu pod nazivom retard protection

Za moju svaštaru na googl pretrazi kucati moj electro cool blog.
- vaca87
- _
Da probam da uploadujem slicku
- goranfri
- bela tehnika
Baci to u đubre i kupi samo manometar plavi Refco .
- vaca87
- _
Kad sam otkacio aparaturu sa kompresora nije se nulirao manometar vec zauzeo neki polozaj iznad 0 bara. Koliko kosta otprilike refcco?
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
@vaca87
Nije se vratio jer je, u prošlosti, izlaganjem prevelikom pritisku ranije oštećen Bourdon mijeh i mehanizam igle!
Mijenjaj to! Ovdje koštaju oko 20€ kom!
U rashladu i klimatizaciji je sve što je bitno u temperaturnim intervalima, a sam tlak za sebe nam ništa ne govori osim da u sistemu ima nekog plina!
Tlak nam je posredno potreban da dobijemo temperature zasićenja upotrijebljenog rashladnog sredstva.
Čemu onda ovdje pisati tlakove i upotrijebljeno rashladno sredstvo, kad nas ne zanimaju i još moramo to preračunavati?
Recimo samo da upotrebom IR kamere možemo izanalizirati cijeli sistem bez da ikad stavimo manometre na njega!
BTW, Goran radi noćnu smjenu da bi nabavio Testo! :lol:
Tako da, ubuduće, će samo dozvoliti podatke o temperaturi na forumu, jer je na Testu nemoguće vidjeti temperature za sve tlakove, kao na analognom manometru, već samo za tlak koji manometar mjeri!
Nije se vratio jer je, u prošlosti, izlaganjem prevelikom pritisku ranije oštećen Bourdon mijeh i mehanizam igle!
Nije poanta u tome da li Goran ili bilo tko drugi ima ili nema Refrigeration Slider ili sl. aplikaciju ili šalabahter, već u tome da nas u biti tlak uopće ne zanima nego temperatura!bracans je napisao:
gorane probaj taj refrigeration slider da nebi isao non stop do radionice (pivo)
U rashladu i klimatizaciji je sve što je bitno u temperaturnim intervalima, a sam tlak za sebe nam ništa ne govori osim da u sistemu ima nekog plina!
Tlak nam je posredno potreban da dobijemo temperature zasićenja upotrijebljenog rashladnog sredstva.
Čemu onda ovdje pisati tlakove i upotrijebljeno rashladno sredstvo, kad nas ne zanimaju i još moramo to preračunavati?

Recimo samo da upotrebom IR kamere možemo izanalizirati cijeli sistem bez da ikad stavimo manometre na njega!

Tako da, ubuduće, će samo dozvoliti podatke o temperaturi na forumu, jer je na Testu nemoguće vidjeti temperature za sve tlakove, kao na analognom manometru, već samo za tlak koji manometar mjeri!

"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
- bracans
- bela tehnika
Naslov pitanja je manometar, slazem se sa tobom, ali ima nas koji nemamo ta testa i slicne poslastice :palacinke: nego smo osudjeni da koristimo satovenike je napisao:Nije poanta u tome dali Goran ili bilo tko drugi ima ili nema Refrigeration Slider ili sl. aplikaciju ili šalabahter, već u tome da nas u biti tlak uopće ne zanima nego temperatura!

- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Samo ti njih nastavi koristiti, ali u pitanjima u vezi kvarova sistema ovdje na forumu, nas ne zanimaju tlakovi (osim ako nešto nije direktno vezano uz tlak) već temperature zasićenja upotrijebljenih plinova!
U ovoj temi da, bitan je tlak radi same teme! Ali u svim drugim temama gdje se pretpostavlja da je manometar ispravan, ne zanima nas ni tlak ni upotrijebljeni plin, već temperature i temperaturni intervali!
Tako nam onda ni ne trebaju očitanja tlaka na manometrima, već očitanja temperatura sa njih!
U ovoj temi da, bitan je tlak radi same teme! Ali u svim drugim temama gdje se pretpostavlja da je manometar ispravan, ne zanima nas ni tlak ni upotrijebljeni plin, već temperature i temperaturni intervali!
Tako nam onda ni ne trebaju očitanja tlaka na manometrima, već očitanja temperatura sa njih!
Počnimo od toga da većina servisera gleda koliki je tlak na usisu i ispuhu kompresora i puni uređaj po tome kako ih je naučio stari majstor da tlak isparavanja mora biti npr. između 4 i 5 bara i tlak kondenzacije između 15 i 20 bara (za freon R22). Svaki intelektualac bi trebao sebi postavit pitanje "zašto baš toliko?".
Odgovor je daleko od jednostavnog a stari majstor ga najčešće nije ni znao.
Što je zapravo taj tlak kojeg mjerimo? To je tlak na kojem se nalazi određeno rashladno sredstvo na određenoj temperaturi kad je prisutna njegova tekuća i plinska faza.
Takav slučaj imamo u kondenzatoru i isparivaču gdje imamo proces isparavanja i kondenzacije pa su obje faze (tekuća i plinska) rashladnog sredstva prisutne na istom mjestu.
Dakle ako uzmemo bocu freona R22 a ne znamo da se u njoj nalazi R22, mjerenjem temperature boce i mjerenjem tlaka u boci pa onda uspoređivanjem toga s podacima o tlaku i temperaturi zasićenja za različita rashladna sredstva, naći ćemo kod tablice/grafikona za R22, da se poklapaju podaci s našim izmjerenim. Takav slučaj je i u isparivaču i kondenzatoru.
Pošto u isparivaču i kondenzatoru nikad ne znamo gdje se nalaze i dali se uopće nalaze obje faze rashladnog sredstva, a još uz to preko njih struji topliji i hladniji zrak, onda nam je zgodnije mjerit tlak da dobijemo tu temperaturu zasićenja koja je nama bitna. Tlak nam uopće nije bitan i da postoji način za izmjeriti temperaturu zasićenja točno i sa sigurnošću da su obje faze prisutne, nikad ga ne bi ni mjerili, jer nam on nije potreban kao takav. Nas u stvari zanima temperatura zasićenja. Dakle možemo slobodno izjaviti da "TLAK NIJE BITAN"!
Zapamtite taj slogan i stalno ga vrtite u svojoj glavi. Kad god postavite manometre na uređaj ne gledajte na skalu od tlaka, GLEDAJTE SKALU OD TEMPERATURE ZA ODREĐENO RASHLADNO SREDSTVO, tlak vas ne zanima i samo može zbuniti.
- bracans
- bela tehnika
Naravno da nas interesuju temperature, pogotovo je vecina rashladnih uredjaja zasnovano na latentnoj toploti, za rashladne plinove temperatura njihovog kljucanja je jako bitna, tako i odredjujemo temperature do kojih ce nas sistem sa tim i tim freonom raditi, preko toga nemere. (pivo)
- bracans
- bela tehnika
Ima na Danfossovom sajtu jedna mala skripta o upravljanju rashladnim postrojenjem uz pomoc presostata, kad je nadjem postavicu je, vecina nas zna za pump down gasenje rashladne instalacije gde bitnu ulogu igraju presostat, solenoidni ventil i dobar risiver, pored toga upravljanje kondenzacijom moze da se radi uz pomoc presostata i ventilatora etc.
- vaca87
- _
Upravo sam se vratio s terena,manometar je gotov! Namucio me je puno. Morao sam na "osecaj da punim Gorenje stari frizider (r12,85g). Dedica napravio masakr na isparivacu :) zlo, znaci ovakvo zacepljenje nisam video nikad,po prvi put sam koristio fen za kosu i zahvalan sam kolegama koji su pisali o tome. A sutra pravac nabavka da se pocastim pouzdanim manometrom!
pa izbacujem iz recnika termine ( 0,4 bara) i sl.hocu da budem ozbiljan serviser.

- vaca87
- _
Da se pohvalim i zahvalim na preporuci. Inace cena je 1950 din sa pdv-om t.j. 16,25e :)nike je napisao:@vaca87
Nije poanta u tome da li Goran ili bilo tko drugi ima ili nema Refrigeration Slider ili sl. aplikaciju ili šalabahter, već u tome da nas u biti tlak uopće ne zanima nego temperatura!bracans je napisao:
gorane probaj taj refrigeration slider da nebi isao non stop do radionice (pivo)
Čemu onda ovdje pisati tlakove i upotrijebljeno rashladno sredstvo, kad nas ne zanimaju i još moramo to preračunavati?![]()
- goranfri
- bela tehnika
Re: manometar niskog pritiska- problem - REŠENO
Tooooooooooooooooooo 

- nike
- gxu
Sad ga pazi! Tri puta misli, pa ga tek onda priključuj!

- goranfri
- bela tehnika
Ma sva sreća pa nije mnogo skup 

- bracans
- bela tehnika
Po prvoj slici koju si stavio rekao bih da su to ipak oni kineski sa najlon pijace, i ja sam razmisljao da ih uzmem, kostaju samo pedesetak evra, cisto da ih isprobam na nekom autu, posto daju i ventile za dopunu auto klima ali sada necu dobre su mi ove refcove i wigamove sto imam. U svakom slucaju taj refco plavi sam stavio pod visok pritisak i bez problema su izdrzale tako da
samo napred.

-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
-
ZAMRZIVACKONCAR 310L PROBLEM COMPRESOR(RESENO)
napisao milkovski08 » 02 Okt 2008, 03:26 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 5 Odgovori
- 1974 Pregledano
-
Zadnji post napisao milkovski08
03 Okt 2008, 22:23
-
-
- 12 Odgovori
- 4175 Pregledano
-
Zadnji post napisao djtesla
19 Jul 2009, 23:02
-
- 23 Odgovori
- 8926 Pregledano
-
Zadnji post napisao Bato
18 Jul 2020, 01:05
-
- 10 Odgovori
- 2481 Pregledano
-
Zadnji post napisao spok
15 Okt 2011, 19:38
-
-
Maneurop MT22(220V) problem start - REŠENO
napisao frigoservisbata » 20 Apr 2012, 23:15 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 4 Odgovori
- 1292 Pregledano
-
Zadnji post napisao frigoservisbata
16 Jun 2012, 21:43
-
-
- 25 Odgovori
- 4812 Pregledano
-
Zadnji post napisao bimba1958
09 Jul 2014, 11:11
-
-
Gorenje frizider-problem sa kompresorom...
napisao djtesla » 27 Sep 2009, 21:12 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 2 Odgovori
- 2449 Pregledano
-
Zadnji post napisao djenka
30 Sep 2009, 21:33
-
-
-
Problem sa zamrzivacem prilikom zamene isparivaca (REŠEN)
napisao Dalibor Niš » 24 Nov 2009, 15:34 » u FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI - 9 Odgovori
- 2221 Pregledano
-
Zadnji post napisao JaroslavBires
25 Nov 2009, 21:34
-