Zavarivanje bakra,fluksevi i paste
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
- vaca87
- _
- Warranty service: Radim ne pitam
- Contact person: Milan
Zavarivanje bakra,fluksevi i paste
Ja koristim Hariss prasak,ali mi je nezgodan za rad.Ima li neka alternativa u vidu gela,paste ili slicno?
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
- Specialty: whitegoods
Re: Zavarivanje bakra,fluksevi i paste
Ima, destilirana voda! Otopiš gusto prašak u destiliranoj vodi i namažeš kistom površinu koju variš.
Imaju i šipke sa fluxom več na sebi.
Ali ako govorimo o varenju bakra na bakar, samo cijevi na fitinge i sl. onda ti ne treba flux već samo šipka sa 6% fosfora u sebi koji je ujedno i flux!
Imaju i šipke sa fluxom več na sebi.
Ali ako govorimo o varenju bakra na bakar, samo cijevi na fitinge i sl. onda ti ne treba flux već samo šipka sa 6% fosfora u sebi koji je ujedno i flux!
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
-
- bela tehnika
Sta ti je kod Harrisa nezgodno? Za sta ga koristis i kako?vaca87 je napisao:Ja koristim Hariss prasak,ali mi je nezgodan za rad.Ima li neka alternativa u vidu gela,paste ili slicno?
- vaca87
- _
- Warranty service: Radim ne pitam
- Contact person: Milan
Nezgodno mi je sto mi se desi da spadne prasak sa zice kojoj prethodno zagrejem vrh i uronim u prasak. Konkretno mi se desava kod varenja bakra i celika. Pre neki dan da namestim filter na frizideru,ocistim cevcicu od kondenzatora,kapilaru,lepo smirglom do sjaja. Zagrejem lepo mesto vara,otopi se zica razlije ali na neki delic spojnog mesta nece da primi var. Gledajuci razne tutotiale na netu video sam da ljudi koriste neki tecni flux,pa rekoh da vidim sa vama sta ims na nasem trzistu.
- bracans
- bela tehnika
Bakar - celik, puno praska, sto brze, bez preteranog grejanja, praksa je bitna :) ostatke praska oprati vodom sa vara, dobro izribati, fluksevi su obicno minerali i soli neke kiseline koji snizavaju tacku topljenja nezeljenih oksida celika, znaci za bakar - bakar ti nije potrebna upotreba pasti
Ovo me brine :) nije potrebno preterano zagrevati kod tvrdog lemljenja celik - bakar, smanji malo kiseonik. I da, dobro zastiti okolinu, bakar i celik dobro provode toplotu, prema izolaciji uredjaja postavi toplotni stit da ne izgori, ako nista drugo stara podna plocica izmedju izolacije i plamena :) ce odraditi dobro posao. Bakar za razliku od celika kada se okali postaje savitljiv, elasticniji, lakse je sa njim raditi, to je neophodno i uraditi kad pravis bakarne zaptivace. Lem se kod bakar - bakar uvek sliva ka toplijem delu. U sustini to su ti neke smernice kod tvrdog lemljenja.vaca87 je napisao:Zagrejem lepo mesto vara
Zadnja izmena: bracans, dana 22 Okt 2015, 22:55, ukupno menjano 2 puta.
Za moju svaštaru na googl pretrazi kucati moj electro cool blog.
- nike
- gxu
- Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
- Contact person: NIKE
@vaca87
A koja je žica? Koliko %srebra?
A koja je žica? Koliko %srebra?
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV
- goranfri
- bela tehnika
- Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc - Specialty: whitegoods
Pa kupi jednu žicu belog srebra 30% obloženu praškom i problem rešen.
- bracans
- bela tehnika
Vidim da se dosta pisalo o toj temi ovde
http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.php?f=117&t=18780
http://www.fanzo.org/forum/viewtopic.php?f=117&t=18780
Za moju svaštaru na googl pretrazi kucati moj electro cool blog.