Obaveštenje za Experte u vezi velikih fajlova na forumu
viewtopic.php?p=339038#p339038
.

DIGITALIZACIJA

Ovaj deo foruma je namenjen potrošačima, gde mogu postavljati pitanja vezana za korišćenje aparata ili potražiti informaciju o servisnim centrima. Morate biti registrovani da bi mogli pisati u forumu.
HOME -- SERVISERI -- EXPERT-TEAM

Urednici: goranfri,nike

Pravila foruma
Morate biti registrovani da bi pisali u forumu. REGISTRACIJA
U slučaju da želite kontaktirati administratora molimo da to učinite na sledećem linku KONTAKT
Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 15635
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

DIGITALIZACIJA

Post napisao fanzo » 12 Feb 2009, 07:01

DIGITALIZACIJA

DVB standard (engl. Digital Video Broadcasting) odnosno digitalno emitovanje televizije, je grupa internacionalno prihvaćenih standarda za digitalnu televiziju, organizaciju sa sedištem u Ženevi zaduženu za standardizaciju sistema za prenos digitalizovanog audio i video sadržaja. Ideja je nastala devedesetih godina, inicijativu je 1990. dala EBU. Projekat je osnovalo 83 člana iz redova radiodifuzije, telekoma, proizvođača i regulatornih agencija - 1993. godine. Danas ima preko 270 članova. U mnogim zemljama DVB standard zamenjuje PAL, SECAM i NTSC standarde.

DVB platformu definiše grupu standarda, od kojih su najznačajniji: DVB-S, DVB-C, DVB-T, DVB-H. Emitovanje se vrši:
* Putem satelita
* Putem kablovske distribucije
* Zemaljskim predajnicima
* Za ručne prijemnike
* Za TV visoke definicije

DVB standardi uključuju:
* DVB-S digitalni satelitski sitem za frekvencije to 11/12 GHz
* DVB-C digitalni kablovski sistem kompatibilan sa DVB-S
* DVB-CS digitalni SMATV sistem prihvaćen od , DVB-C i DVB-S,
* DVB-MC digitalni multipoint distribucioni sistem, (10GHz) baziran na DVB-C kablovskom sistemu
* DVB-MS digitalni multipoint distribucioni sistem, (10GHz) baziran na DVB-S satelitskom sistemu
* DVB-T digitalni sistem za zemaljske predajnike (8 MHz i 7 MHz)
* DVB-SI sevis IS, za DVB dekodere
* DVB-TXT DVB (teletext)
* DVB-CI DVB za pristup drugim aplikacijama
* DVB-IPI transport DVB services preko IP-a

*************************************************************************************************************************************************
DVB-S (engl. DVB-Satellite ETSI 300 421) je najstariji DVB standard koji je predložen od strane DVB Projekta. Razvijen tokom 1993, usvojen 1994. godine od strane engl. European Telecommunications Standards Institute (ETSI). U pitanju je satelitski prenos digitalizovanog audio i video sadržaja na velike udaljenosti putem složenog sistema predajnika, geostacionarnih satelita i odgovarajućih prijemnika. Druga generacija ovog standarda ratifikovana od strane ETSI je DVB-S2 (koja ima veći kapacitet, koristi efikasnije modulacije i H.264/VC-1 kompresiju), podrška za sadržaje visoke definicije (HDTV).

DVB-C (engl. DVB-Cable, ETSI 300 429) je varijanta prenosa digitalnog sadržaja preko kablovske distribucione mreže. Nastala je parelelnim razvojem i modifikacijom DVB-S standarda, a usvojena 1994. godine.

DVB-T (engl. DVB-Terrestrial, ETSI 300 744) je najmlađi i najsloženiji sistem iz grupe DVB standarda. Prvi koncepti su usvojeni 1993. a prva finalna verzija 1997. godine. Podrazumeva prenos digitalizovanog audio i video sadržaja zemaljskim putem (engl. over-the-air) posredstvom emisione tehnologije u VHF i UHF opsegu uz pomoć konvencionalnih sistema predajnika i odgovarajućih prijemnika.

DVB-H (engl. DVB-Handheld, ETSI 302 304) je specijalna varijanta DVB-T standarda. Ovaj standard je prilagođen mobilnim uređajima, prijemu u pokretu i specifičnim zahtevima po pitanju protoka, rezolucije i male potrošnje. Promoter je bila "Nokia", postao je zvanični standard Evropske unije za mobilnu televiziju. Razvoj je počeo 1998. Finalna verzija ovog standarda usvojena je 2004.

************************************************************************************************************************************************

Razlog za prelazak na novi standard emitovanja su mogućnost da se bolje iskoristi tv kanal, budući da se u kanalu u kome se danas emituje jedan program u TVB standardu mogu pomoću jednog predajnika emitovati četiri različita programa. Na ovaj način broj mreža, odnosno programa mogao bi biti mnogo veći. Bitno se poboljšava kvalitet slike i tona, koji je jednak studijskom, štedi se električna energija na predajnicima, omogućio bi se prijem signala u pokretu (automobilima, vozovima, autobusima i sl.), što bi omogućilo pružanje novih servisa.

Da bi se uveo ovaj sistem potrebno je da televizije proizvedu nove sadržaje i da povećaju efikasnost, telekom operateri (ili TV stanice) moraju da obnove svoj emisioni sistem, proizvođači moraju da razviju novu generaciju predajne i prijemne opreme, države moraju da prilagode i primene novu regulativu i eventualno daju neke subvencije. A krajnji korisnik - gledalac mora da kupi novi prijemni uređaj.

DVB-T gotovo da nije podložan ometanju od strane analogne televizije. U poređenju sa analognim predajnikom, zona pokrivanja DVB-T predajnika je homogenija, signal se prima iz više pravaca i dovoljno je usmeriti antenu na prvi signal, a da pri tom nema refleksije u slici.

DVB-T mreža je robusnija od analogne. Ispad jednog od DVB-T predajnika u mreži neće uticati na prijem jer je moguće da se signal primi od ostalih DVB-T predajnika.

DVB-T omogućava nesmetani rad na susednom kanalu sa iste lokacije na kojem emituje analogni predajnik, sa nekoliko puta manjom snagom DVB-T predajnika postiže se skoro ista veličina zone pokrivanja. Slika je jasna i oštra, gledalac na set top prijemniku treba da odabere opciju komponentnog ili kompozitnog prikaza.

**************************************************************************************************************************************************

U Srbiji za prijem digitalnog signala postaviti prijemnik na 27.kanal sa Avale i 31.kanal sa Iriškog Venca:

Šta je potrebno za prijem digitalnih zemaljskih tv kanala?
1. Spoljni konvertor Set Top Boks (STB)
2. TV prijemnik sa ugrađenim digitalnim tjunerom
3. Eksterna ili interna kartica za PC računar.

Spoljni konvertor Set Top Boks (STB) iliti digitalni prijemnik za zemaljske kanale je potreban za klasične (televizori sa katodnom cevi) i LCD ili Plazma televizore koji nemaju ugrađen digitalni tjuner.
Nemaju svi LCD i Plazma tv prijemnici ugrađen digitalni tjuner! Poželjno je pre kupovine se posavetovati sa prodavcem ili korisničkim uputstvom da li tv prijemnik koji kupujete sadrži STB.
Antena za prijem digitalnih kanala nije specifična, koristi se već postojeća antena ili antenski sistem.
STB prijemnik se povezuje na tv prijemnik na isti način kao i video rekorder ili satelitski risiver ili dvd plejer.
Signal za prijem digitalnih tv kanala mora da zadovoljava da bi slika bila kristalno jasna. Prag takvog signala je daleko manji nego kod prijema analognih tv kanala. Jednostavnije rečeno, antena ne mora biti fino uštelovana u pravcu tv odašiljača.
Za detaljnije uputstvo o instaliranju i korišćenju posavetujte se sa korisničkom dokumentacijom koju ste dobili uz tv prijemnik, odnosno STB prijemnik.

deo teksta preuzet sa Wikipedia.org
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
cikajoca
_
_
Postovi: 55
Pridružen: 09 Sep 2008, 22:07
Location: Brcko

Re: DIGITALIZACIJA

Post napisao cikajoca » 10 Mar 2009, 23:09

Razlog za prelazak na novi standard emitovanja su mogućnost da se bolje iskoristi tv kanal, budući da se u kanalu u kome se danas emituje jedan program u TVB standardu mogu pomoću jednog predajnika emitovati četiri različita programa.

Ovdje bih samo dodao da je , zavisno od toga kojim sistemom se vrši emitovanje, u opsegu jednog današnjeg analognog kanala moguć prijem četiri ili osam različitih programa. Naime ukoliko se primijeni MPEG-2 onda je moguć prijem četiri programa (primjenjivaće se u Hrvatskoj i Srbiji), a ukoliko se primijeni MPEG-4 onda je moguće primiti osam programa u opsegu jednog analognog kanala. (Slovenija i BiH)
CIKAJOCA

Avatar
srleboj
gx
gx
Postovi: 1033
Pridružen: 28 Sep 2006, 12:35
Location: ZARKOVO-Beograd
Contact person: spasoje
Phone number: 003810112515373
Specialty: tv
Lokacija: ZARKOVO

Re: DIGITALIZACIJA

Post napisao srleboj » 19 Jun 2009, 20:42

sve u svemu najebasmo ......
srdjan

Avatar
krllebg
____
____
Postovi: 1719
Pridružen: 27 Avg 2006, 19:45
Location: Beograd
Warranty service: DeGermany
Specialty: tv
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: DIGITALIZACIJA

Post napisao krllebg » 21 Jun 2009, 11:31

srleboj je napisao:sve u svemu najebasmo ......
nemora da znaci ! Ja sam cuo da su u Hrvatskoj poklanjali te dekodere,da ih tako nazovemo ... i da ce to i u Srbiji biti slucaj.Ali samo 1 kom,znaci ako imas vise TV,ostalo ces morati da dokupis.Nije iskluceno da se sve to i promeni jer je Bgd a i velika vecina Srbije pod kablovskim operaterima,ta se napravi neka
zvrcka koja se ugradi u npr.zdradu na postojeci sistem,usteda je velika ... ali kako se ovde sve radi tako da neko "makne kajmak" ,vec cemo videti sta ce sve biti od te famozne 2012. kada se planira potpun prelazak na digitalnu TV.U americi skorasnji primer,bilo na tv prilog gde ljudi bacaju na gomilu stare tv koji nepodrzavaju digiTV,kamara 3 slepera da napunis,ja gledao ,navodno 450.000 domacinstava uopste ostalo bez ikakvog TV,jer nemaju mogucnosti da kupe i prikljuce se na sve to novo.Mada su krajnosti amerike svima poznate,u to bas neverujem 100% .Ipak smo mi Srbi !!! Smislicemo neku munju,da zajebemo i Japance i Amerikance,one sto su to smislili i ove sto su nam to uvalili ... cekam 2012.
... Here lies a man whom is little known !!!

Avatar
Majstor Duja
____
____
Postovi: 3141
Pridružen: 23 Avg 2006, 17:29
Location: Novi Sad - centar
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic
Specialty: tv-multimedia

Re: DIGITALIZACIJA

Post napisao Majstor Duja » 23 Jun 2009, 17:20

krllebg je napisao: ...U americi skorasnji primer,bilo na tv prilog gde ljudi bacaju na gomilu stare tv koji nepodrzavaju digiTV,kamara 3 slepera da napunis,ja gledao ,navodno 450.000 domacinstava uopste ostalo bez ikakvog TV,jer nemaju mogucnosti da kupe i prikljuce se na sve to novo....
..ne kapiram sto bi bacali, pa bilo koji DIGItv dekoder ima pored onih hdmi-tamba-lamba sranja i obicne video out RCA prikljucke (degradiran kvalitet ali opet su tu) !? Ili su ovi neki novi hajper-napredni receiveri?
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Avatar
krllebg
____
____
Postovi: 1719
Pridružen: 27 Avg 2006, 19:45
Location: Beograd
Warranty service: DeGermany
Specialty: tv
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: DIGITALIZACIJA

Post napisao krllebg » 30 Jun 2009, 20:19

Ja svojim ocima gledao snimak,baca covek Tv kao kamen sa ramena ... razbija se u gomilu Tv i ostale skalamerije.Sigurno ima na YouTube,ovo bilo na tv.
... Here lies a man whom is little known !!!

Avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 3191
Pridružen: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Contact person: SIX
Specialty: tv

Re: DIGITALIZACIJA

Post napisao chellawy » 30 Jun 2009, 22:14

ma to je sve samo reklama koja treba da ispira mozak i da natera narod da KUPUJE novo i novo i novo.....

ma ima da ode nas 5 sa foruma odavde ako treba za USA pa da im pokazemo kako moze i kako se budzi ...... :pivopije: :pivopije:
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Avatar
krllebg
____
____
Postovi: 1719
Pridružen: 27 Avg 2006, 19:45
Location: Beograd
Warranty service: DeGermany
Specialty: tv
Lokacija: Beograd
Kontakt:

Re: DIGITALIZACIJA

Post napisao krllebg » 03 Jul 2009, 14:31

... verovatno ima i toga,oni su majstori da naparave PANIKU.A vole da trose pare koje nemaju,tako da to nije uopste tesko tamo pokrenuti,da se recesija malo smanji,da krene privreda.

Za BUDZ ekipu - ti ,Rubin ,Filka ... ma jbg,malo je 5 ljudi za toliku ameriku,nemoz' da pokrijete to.10 ljudi minimum ...
... Here lies a man whom is little known !!!

Avatar
Stolle
Site Admin
Site Admin
Postovi: 19177
Pridružen: 12 Avg 2006, 23:35
Location: Srbija

Re: DIGITALIZACIJA

Post napisao Stolle » 03 Jul 2009, 14:52

lolzi Podsetio si me na vic iz sedamdesetih. Kupila Jugoslavija 10 Pershing raketa od Amerike, ali nema novca da plati. I kaže Josip Broz, možemo li da vam pošaljemo u zamenu 10 naših ekonomista iste razorne moći? lolzi
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

Avatar
nec
gxu
gxu
Postovi: 4323
Pridružen: 17 Okt 2007, 22:15
Location: Makedonija, Strumica
Phone number: 0038978425778
Specialty: tv-multimedia
Kontakt:

Re: DIGITALIZACIJA

Post napisao nec » 03 Jul 2009, 14:55

Stolle je napisao:možemo li da vam pošaljemo u zamenu 10 naših ekonomista iste razorne moći? lolzi
:tooo: KOMPENZACIJA :tooo: :pivopije:
Kad zamenimo ideje svi imamo duplo vise ideja

Avatar
rubin_miki
Preminuo
Postovi: 3387
Pridružen: 13 Avg 2006, 00:22
Location: Prilep Makedonija
Kontakt:

Re: DIGITALIZACIJA

Post napisao rubin_miki » 03 Jul 2009, 15:00

krllebg je napisao:..Za BUDZ ekipu - ti ,Rubin ,Filka ...
ma jasta, kad me vide kako cistim lemilicu, pravac u ludaru :) lolzi :tooo: :lala:
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

Avatar
fanzo
Site Admin
Site Admin
Postovi: 15635
Pridružen: 02 Avg 2006, 06:41
Location: Bački Petrovac, Srbija
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Bački Petrovac
Kontakt:

Re: DIGITALIZACIJA

Post napisao fanzo » 04 Jul 2009, 00:19

pa šta ..prava ekipa za budž :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: lolzi
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

Avatar
kisko
Preminuo
Postovi: 2056
Pridružen: 12 Jun 2007, 01:51
Location: Kovilj-na kraj sveta
Phone number: 0038121888107
Specialty: tv-multimedia
Lokacija: Kovilj-Novi sad

Re: DIGITALIZACIJA

Post napisao kisko » 04 Jul 2009, 02:45

ma nisu ni oni toliko bogati da bi bacali http://www.voanews.com/serbian/2009-06- ... technology
uvek ima nesto interesantno

Avatar
chellawy
gx
gx
Postovi: 3191
Pridružen: 12 Avg 2006, 22:25
Location: Bačka Palanka
Contact person: SIX
Specialty: tv

Re: DIGITALIZACIJA

Post napisao chellawy » 04 Jul 2009, 22:26

ma govorim vam da je to samo buka koja se dize zbog nekih drugih razloga, uglavnom para......

ne bitno

danas je stvarnost 100% = ako imas para imas i mozes da biras sta hoces, a ako nemas para = ko te jexxxx
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

alastor
___
___
Postovi: 300
Pridružen: 15 Dec 2006, 23:41
Lokacija: osijek

Re: DIGITALIZACIJA

Post napisao alastor » 05 Jul 2009, 14:49

da,djele kupone,samo trgovine baš i ne priznaju te kupone.samo keš.

Avatar
laslo bajnoci
_
_
Postovi: 35
Pridružen: 11 Dec 2008, 20:41
Location: srbija kikinda
Specialty: consumer

Re: DIGITALIZACIJA

Post napisao laslo bajnoci » 07 Jun 2010, 23:08

pozdrav
mislim da je to i nacin da nas nateraju da placamo svi pretplatu jer ako imas njihov prijemnik moci ce i da nas iskljuce ako nismo platili pretplatu ,kao na SBB za 3D ako ne platis oni te jednostavno iskljuce , mislim da je sva poenta u tome a ne da poprave programsku semu :m: jer kako da nas nateraju da placamo taj los program na drugi nacin :uca:
sve ostalo bla bla truc truc lolzi

Avatar
cubica
gx
gx
Postovi: 3313
Pridružen: 15 Nov 2006, 11:23
Location: IVANJICA
Warranty service: ERG
Specialty: tv-multimedia

Re: DIGITALIZACIJA

Post napisao cubica » 25 Jun 2010, 23:00

sto se tice digitalne TV, ja se samo razmisljam kako mi tu da se uglavimo i maznemo koju paru :(
pozz,
cuby
samo laž treba državnu podršku, istina stoji sama od sebe uspravno! no thanks

Avatar
nike
gxu
gxu
Postovi: 2828
Pridružen: 21 Mar 2010, 11:35
Location: Split HR
Warranty service: Atosa Arisco Ozti Fimar Roller-Grill Systemair Fiocchetti Prismafood Cappone Hendi Omniwash Icetech ItalI-Ice
Contact person: NIKE
Specialty: whitegoods
Lokacija: Split, HR

Re: DIGITALIZACIJA

Post napisao nike » 26 Jun 2010, 09:15

laslo bajnoci je napisao:pozdrav
mislim da je to i nacin da nas nateraju da placamo svi pretplatu jer ako imas njihov prijemnik moci ce i da nas iskljuce ako nismo platili pretplatu ,kao na SBB za 3D ako ne platis oni te jednostavno iskljuce , mislim da je sva poenta u tome a ne da poprave programsku semu :m: jer kako da nas nateraju da placamo taj los program na drugi nacin :uca:
sve ostalo bla bla truc truc lolzi
Ne ide to tako, nije to kodiran program pa da ti mogu isključiti. To je obični analogni signal moduliran digitalno kako bi slika bila kvalitetnija i kako bi se na jednom nosiocu moglo emitirati više programa. Dakle ne treba dodatno ulagati u mrežu odašiljača i pretvarača a slika je kvalitetnija i ima više programa.
To je davno urađeno na satelitskoj TV.
Ja sam u gradu na kablovskoj TV i ne moram ništa mijenjati ni kupovati.
Onaj koji nije na kablovskoj mora kupiti jeftini DVBT prijemnik (30-ak EUR) i sve po starom.
"Blago budalama, njima je lako jer ne misle tako!" PV

IvanAVS
_
_
Postovi: 0
Pridružen: 26 Jan 2011, 17:59
Location: Požarevac
Warranty service: Vivax Samsung LG Vox Fox
Contact person: Ivan Golubovic
Specialty: consumer

Re: DIGITALIZACIJA

Post napisao IvanAVS » 10 Apr 2014, 15:27

Evo jednog blog posta o digitalnoj televiziji http://blog.avmarket.rs/digitalizacija_televizije/ :uca:

guly
_
_
Postovi: 0
Pridružen: 14 Dec 2014, 23:47
Location: Srbija

Re: DIGITALIZACIJA

Post napisao guly » 15 Dec 2014, 00:39

Hvala za link. Bas sam hteo da pitam za razliku izmedju DVB-T i DVB-T2.

Odgovori

Natrag na “POMOĆ KRAJNJIM KORISNICIMA APARATA”