Štednja električne energije po kući, stanu ...

Hobi i ostala elektronika

Urednik: alexa_pg

Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Štednja električne energije po kući, stanu ...

Post napisao fanzo » 30 Avg 2009, 03:19

Da li ste razmišljali o tome koliko trošite električne energije dok ustvari i ne koristite ništa od uređaja koji su uključeni u električnu mrežu? Probajte da si izračunate potrošnju i nemojte se iznenaditi.
Formula koju koristimo je Omov zakon P=UxI

Evo par primera potrošnje nekih aparata koje svi imamo po kućama:
Merenja u stand by režimu, odnosno u vremenu kada ne koristimo aparate,a uključeni su u utičnicu. Vrednosti su izražene u W i date su okvirno (zaokruživano, bez decimala) i zavise od proizvođača do proizvođača, što znači da u vašem slučaju mogu biti sa nekim manjim procentom tolerancije.

Sve vrednosti su izražene u stand by režimu, odnosno za neke aparate kada nisu prikačeni potrošači! Vrednosti su merene nakon stabilizacije, odnosno nakon cca 30sekundi od priključenja na mrežni napon.

- CRT televizor dijagonale cca 66cm (dok je u stand by režimu troši prosečno) = 100mA-150mA = 23W - 35W
- CRT TV dijagonale 51cm = 70mA = 15W
- LCD/PLAZMA TV = 10W - 20W
- DVD plejer/rekorder = 10W
- Video rekorderi i plejeri = 10W
- Mini i Mikro muzičke linije sa 2 transformatora (ECO MODE uređaji) = 3W
- Mini i Mikro muzičke linije sa jednim transformatorom (bez ECO MODE) = 15W
- Kasetofoni/CD plejer prenosni = 5W - 10W
- CD plejer / kasetdeck komponente (sa daljinskim upravljanjem) = 5W - 10W
- Pojačalo / risiver sa 2 transformatora (ECO MODE uređaji)(sa daljinskim upravljanjem) = 3W
- Pojačalo / risiver sa jednim transformatorom (bez ECO MODE)(sa daljinskim upravljanjem) = 20W
- Digitalna mikrotalasna = 3W
- Ispravljač za antensko pojačalo = 15mA = 3W
- PC napajanje = 3W
- Štampač = 10W
- Punjač za mobilni = 1W
- Chopper punjač za baterije, fotoaparate i slični = 3W
- Chopper ispravljači za razne namene cca 20W snage = 2W
- Punjači baterija sa klasičnim transformatorom 45mA = 10W
- itd..

Veš mašina sa elektronskim programatorom, frižider, zamrzivač, modem, itd..itd.. Veš mašinu je moguće isključiti u vreme ne korišćenja, ali frižider i zamrzivač ne ...

Upravo sam si izračunao da u kući imam cirka 250W potrošnje na sat .. kada ništa ne trošim ..ccc...

Temu sam otvorio sa razlogom razmatranja i predlaganja ideja kako najefikasnije rešiti ovaj problem sa potrošnjom kada "ne trošimo".

Moj je neki grubi predlog da se napravi uređaj na daljinsko (radio kodirano) upravljanje koji bi se smestio u razvodni orman sa kućnim osiguračima, a svaki ukućanin bi imao privezak za ključeve (daljinsku kontrolu) kojim bi palio/gasio grupu/grupe uređaja po potrebi. Ovakvi radio kodirani daljinski su poprilično jeftini a u startu omogućavaju dve funkcije, 2 relea, mada postoje i sa više.
Sledeće malo sofisticiranije rešenje je postaviti senzor u dnevnoj sobi. Ako nekoga ima u dnevnoj sobi uređaji bi bili pod naponom u suprotnom ne.
Na ovakav način bi se uštedelo oko 80-90% uzaludno potrošene energije..
Šta mislite o tome?
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

chellawy
gx
gx
Contact person: SIX
Specialty: tv

Re: Štednja električne energije po kući, stanu ...

Post napisao chellawy » 30 Avg 2009, 20:18

nema sta da se misli
matematicki je sve tacno i ko zeli da ustedi , zna se .... gasi ...

moj stav.

sto se tice pravljenja nekog uredjaja tj ono sto zoki napisa gore, moze sto da ne , ako ce neko to da plati !
Ali , veliko ali , malo je takvih .

recimo meni je u dnevnoj sobi na jednoj suko-uticnici ,preko produznog i xx razvodnika ukljuceno 2 TVa, DVD, VCR, Monitor, PC, fax, SAT riciver, bezicna kamera, ADSL, ...
brzo i zracunato to je oko 100W i mozda koji vise.

I da hocu da stedim dovoljno bi bilo samo da izvucem produzni kabal iz uticnice ili da napravim jedan prekidac na koji bi gasio.
Ali opet ali :roll:
pre oko 5 godina sam zbog krecenja dnevne sobe, sva pogasio i sklonio u stranu na 3 dana. Da bi kada sam zavrsio sa sredjivanjem i ukljucio u struju PC napravio BUM !!!

Razlog jednostavan. ELKOsi se sasusili i cao bella...
Kako su mahom sve uredjaji ili stariji ili su elkosi u ovim novijim uredjajima nikakvog kvaliteta, ne gasim uredjaje osim kada grmi. I tada izvucem produzni kabal iz uticnice....

100W na sat je oko 2,5kW dnevno ako to pomnozimo sa 4.51 dinara , koliko je srednja tj prosecna cena KW/h u srbiji dobijemo da mesecno "bacim" oko 340 dinara ili pak oko 4000 godisnje. Pa ako tome dodam da i u servisu imam nekoliko aparata koji su stalno u stand by sigurno bi tu bilo jos barem 2000 dinsa godisnje. znaci oko 6000 dinara..
Pa i nije strasno u poredjenu stim da mi zbog losih elkosa ode PC u vecna lovista .....
A kako nisam bas neka cicija za sada necu gasiti nista, dok struja ne poskupi 2 -3 puta .... sto je veoma izvesno jer evo malo aktuelnog texta..

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomij ... ne.lt.html

naravno ima tu i druga prica , a to je da bi morao da vaspitam zenu i decu da takodje gase sve kada ne koriste, sto je opet retko (osim nocu)
a kako se i ovako sa zenom svadjam svaki treci dan i ukazujem joj na 1.000.000 propusta, sto njoj naravno udje na jedno uvo a izadje na drugo , odustajem u startu , sto se mene licno tice.....

mada je ideja kao ideja OK i podrzavam je ali je mnogo teze izvodljivija nego zameniti sijalice sa uzarenim vlaknom, stedljivim sijalicama....

da sam zivim negde na stanu , nikakav problem ne bi bio, ovako moja situacija nije bas vredna zivaca za 100E godisnje ....
Kompletna ponuda rezervnih delova koja će biti veoma ažurirana u narednih dve ,dve i po godine :)
https://www.kupindo.com/Clan/chellawy/SpisakPredmeta

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 30 Avg 2009, 20:58

Ideja je dobra, svuda u svetu se razmišlja i na najmanjim uštedama, zato i imamo sad TV sa dve mreže, gde ta za st.by negde ima potrošnju čak i od 1W.
E, sad kod nas većina još uvek koristi obične sijalice umesto štedljivih, tako da mu ovo dođe samo kap u moru. Onda LCD i PDP sa većom potrošnjom od dosadašnjih TV-a, mada kao "smanjuju" potrošnju, ali koliko im to uspeva..
U globalu vredi sigurno, a lično...mislim da ne vredi truda. Skeptično naravno, ali...
Onda, da ne odem mnogo u off , ovo što sve države uvode upaljena svetla na autima i danju, pa to je minimum 150W po autu. :!: za to treba potrošiti neki benzin, a plus zagrevanje, pa puta stotinak miliona u svetu ili više .....
sorry za :-(
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

dzafer
gx
gx

Post napisao dzafer » 30 Avg 2009, 21:57

fanzo je napisao: Šta mislite o tome?
ideja je vise nego odlicna,ja pokusavam da uvedem sistem da svaki clan od moje familije plati racun
po jedan mjesec i tako redom mislim da bi i tim sistemom se dosta ustedilo :mrgreen:
džale
Bez alata nema zanata, a bez znanja ni najbolji alat neće pomoći.

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 31 Avg 2009, 03:44

Predložio sam ideju o konstruisanju elektronskog uređaja koji će to raditi umesto nas. Znam da smo lenji i da nemamo vremena se setiti da sami gasimo ... treba to sve neko umesto nas da pogasi. Dobro bi došli predlozi kakve uslove treba da zadovoljava jedan takav uređaj.
Gruba računica nam govori da jedan mesečni letnji račun za struju može da bude free, a da nam pritom sav komfor i dalje ostaje.
Jedan od uslova bi bio da u prosečnoj familiji jedan dobar deo dana u kući nema nikoga (kada su na poslu), a bar 10% imaju ugrađen alarm. Alarm se pali, a ujedno bi mogao i da aktivira uređaj koji će sam pogasiti sve aparate koji su na stand by i samim tim vlasnik ne mora razmišljati o svemu.

Najjednostavniju varijantu sam već konstruisao. U pitanju je daljinski u dnevnoj sobi koji će aktivirati napajanje za sve uređaje koju su tu uključeni a ne koriste se kada nema nikoga. Tu je većina tih aparata koji troše kada se ne koriste. Kada odlazite, umesto da ugasite tv na daljinski, ugasite samo glavno napajanje sa daljinskim koji je upravo na stolu među svim ostalim daljincima.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

cacko85
gx
gx
Contact person: Slavche
Kontakt:

Post napisao cacko85 » 31 Avg 2009, 05:25

fanzo je napisao:...ugasite samo glavno napajanje sa daljinskim koji je upravo na stolu među svim ostalim daljincima.
Mislim da daljinac smo reshili :mrgreen: kao mozna varijantu

Kod: Označi sve

http://jap.hu/electronic/codec.html
Ostaju samo da ovi mali relinja da uklucuju neka(neki) veliki CNxxx skolopki i da isklucuju potroshacima u kucu.
:pivopije:
www.facebook.com/slavceelectronics

Majstor Duja
Neaktivan
Warranty service: http://www.elektrocentar.com
Contact person: Goran Duic

Post napisao Majstor Duja » 31 Avg 2009, 13:26

chellawy je napisao: A kako nisam bas neka cicija za sada necu gasiti nista, dok struja ne poskupi 2 -3 puta .... sto je veoma izvesno jer evo malo aktuelnog texta..

Kod: Označi sve

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Strujni-udar-od-2009-godine.lt.html
Evo primera klasicne demagogije i zamlacivanja neobrazovanog naroda u nasim sredstvima informisanja:
slika

...pogledajte cenu struje u Madjarskoj, 13 eura naprema 5,5 kod nas (i pretpostavimo da je TO cena struje (kWh) kojoj ministarstvo energetike stremi jer to odgovara nashem budzetu sa 100 rupa, zatim, treba da se zna da je skoro kompletni madjarski energetski potencijal (preko 70%) zasnovan na uvozu energenata (gas, nuklearna tehnologija, struja) iz Rusije (koja je izuzetno ˝stabilan i pouzdan˝ partner, osetili smo to i sami prodajom NIS-a, srpske naftne kompanije, uvozom gasa iz Rusije po nenormalnim cenama itd) - tako da individualni ekonomski aspekti ( na nivou drzave) uticu na to kolika ce cena energenata stvarno biti tj. koliko je krajnji potrosac placa. Uzmite za primer cenu goriva/benzina kod nas, osnovna cena nije velika - oko 35 dinara po litri a sve ostalo (70 dinara) su nameti drzave radi kompenzovanja nesposobnosti vlade i korupcije u istoj.
Uprosceno: NE MOZE cena energenata u celoj Evropi biti ista ali se ide ka tome, zasto? Radi profita.
Primeri:
V. Britanija ima svoje naftne busotine u Severnom moru kao i Kuvajt u pustinji ali cena benzina u UK je ipak 3X veca nego na Istoku...
Srbija ima svoj elektroenergetski potencijal dovoljan (za sada, jer nema industrije) da pokrije domace potrebe ali na zalost i monopolski polozaj jedne jedine kompanije koja vrsi distribuciju tog energenta. U samoj kompaniji rade zaposleni sa platom od 500 eura (prosek) a ne za 1200e kao u Madjarskoj tako da krajnja cena energenta shodno ulaznim troskovima ne moze biti ista.
Sve je to, prijatelji moji, produkt dobro uvezbane politicke elite od strane finansijskih tajkuna. Pogledajte im lica, ona govore sve. Pogled im odsutan u daljini, mrmljaju nesto samo njima poznatim jezikom, smeskaju se i misle koga i koliko ce sutra da zajebu...

...odoh sad na odmor... :pivopije:
Rule #1 "Always stand for what you believe, even if it means standing alone."

Dule Beograd

Post napisao Dule Beograd » 28 Okt 2009, 11:21

Uredjaj postoji i ja ga imam. To je sprava koja iskljucuje ptrosac kada je na cekanju (stand-by) i resava problem. Ono sto nije dobro to je sto on reguje samo na potrosac koji je u spravu ukljucen. Postoji i resenje sa razvodnikom gde je prva uticnica glavna i kada je uredjaj koji je u nju ustekan ugasen, nema struje u ostalim utikacima. Na primer: u prvu uticnicu na tom razvodniku ubores TV a u drugu i trecu dvd i pojacalo. Ako je TV iskljucen struje nema u razvodniku pa ni dvd ni pojacalo ne moze da trosi struju.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Elektronika”