Frekvencmetar
Urednik: alexa_pg
Pravila foruma
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
Re: Frekvencmetar
Svo ni rade,nije problem da nesto izbroji...Kola tipa SAB... treba izbegavati jer divljaju kad na ulazu nema signala,pa niste sigurni dali cita to sto merite ili cita sta me je "doslo"...Druga vazna stvar,je koliko je tacna vremenska baza u frekvencmetru,od toga zavisi koliko je i on tacan,mada za niske frekvencije svaki ce da zadovolji ne prestroge zahteve.Ako ga pravite,eksperimentisati malo treba sa ulanim kolom,da bude linearno i dovoljno osteljivo!Treba izabrati semu ciji softver podrzava ofset odnosno da sa ukljucenim preskalerom prikazuje aktuelnu frekvenciju na ulazu preskalera!I ono sto mislim da je najkorisnije,slabo vidim po netu da odlican preskaler moze da se nadje u starim analognim SAT prijemnicima,ti preskaleri imaju vrhunsku osetljivost,obicno idu do bar 3Ghz,samo im treba staviti na ulaz dve antiparalelne diode da se zastite od visokog ulaznog napona i imate instrument odlicnoh mogucnosti za sitne pare.Moja licna zamerka svim autorima,je sto softver ne podrzava klok od 1Mhz ili 5Mhz u PIC-u,jer za te frekvencije ima kod nas da se nabave super stabilni oscilatori,uz takav oscilator,pravilno bazdaren,dobije se instrument laboratorijske tacnosti!