Ciscenje kondenzatora na rashladnim uredjajima

Forum za frižidere i zamrzivače.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
vladimirbp
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: Vladimir
Specialty: whitegoods

Ciscenje kondenzatora na rashladnim uredjajima

Post napisao vladimirbp » 19 svi 2007, 16:24

Prilikom izduvavanja prasine iz kondenzatora dize se velika prasina...Interesuje me na koji nacin su kolege serviseri uspeli da rese ovaj problem. Obicno kad izduvavam kondenzator koristim vlaznu krpu(koju stavljam na jednu stranu kondenzatora a sa druge strane kompresorom za vazduh izduvavam) koja uspe koliko toliko da zadrzi prljavstinu...ovo nije bas neki nacin ali uspeva koliko toliko da spreci prljanje prostorije.Da li postoji neki efikasniji nacin? Obicno je problem to raditi po prodajnim prostorima posto se dize velika prasina! Posle toga prodavacice nisu prijateljski raslolozene :D

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575
Specialty: tv-multimedia

Post napisao fanzo » 19 svi 2007, 19:29

usisivačem , usisavanje da ne leti prašina dalje.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

vladimirbp
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao vladimirbp » 19 svi 2007, 20:39

Tesko je to postici sa usisivacem...treba da je bas jak usisivac da bi uspeo da izvuce svu prasinu...a u konbinaciji usisivac i kompresor,treba bas sirok usisni deo kako bi prihvatio svu prasinu

cubica
gx
gx

Post napisao cubica » 04 Jun 2007, 18:28

Vrlo, vrlo slabo se neki vlasnik split sistema odluci da isti servisira svake godine (ne znajuci, ustvari da je to uslov da dobije garanciju na kompresor od 5-7 god. zavisno od proizvodjaca)
Ne znam zaista kako bi mogla da se prasina izduva a da ne ode u okolinu. po meni valjda jednom godisnje to nije veliki problem.
inace sto se tice godisnjeg pregleda evo sta bi trebalo uraditi (preuzeto sa sajta jednog, cini mi se vrlo naprednog kolege, iz CRO)

Što spada u redovni servis klima uređaja

Obavezno:

Unutarnja jedinica

1. rastavljanje plastika unutarnje jedinice i njihovo pranje (uključujući filtere)
2. pranje isparivača namjenskom kemikalijom za skidanje nečistoća
3. dezinfekcija isparivača nekim antibakterijskim sredstvom
4. ispiranje odvoda kemikalijom za odvode
5. kontrola temperature ispuha

vanjska jedinica

1. čišćenje kondenzatora (onih saća sa stražnje strane) kemikalijom ili barem njegovo propuhivanje komprimiranim zrakom
2. pranje kućišta
3. kontrola dotegnusti vijaka
4. kontrola pritiska plina

Po potrebi:

1. rastaviti unutarnju jedinicu da bi se došlo do ventilatora i njegovo čišćenje
2. staviti neko sredstvo za miris, da bi se "ubio" smrad kemikalija koje su korištene
3. zamijeniti baterije daljinskog upravljača i korigirati sat na njemu
4. izmjeriti napon napajanja i struju kompresora
5. vanjske nosače mjestimice pošpricati farbom ili cinkom u spreju, ukoliko su počeli korodirati
6. popraviti kakav otkačeni odvod, zavoj kojim su zamotane cijevi i slične sitne popravke

Imate li iskustava sa ovim, koliko cesto o se u vasoj sredini ljudi odlucuju za ovakve stvari? Koliko kosta jedan ovakav servis?
Ja mislim da bi trebalo da se naplacuje 20 Eur za ovo, a vi?

cubica :oklagija
samo laž treba državnu podršku, istina stoji sama od sebe uspravno! no thanks

vladimirbp
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao vladimirbp » 04 Jun 2007, 22:36

Da,za servis klime se i uzima 20eura...mada je retkost da neko trazi da mu se uradi servis.To se obicno desi kad nesto nije u redu.
Moje pitanje je bilo za izduvavanje kondenzatora na rashladnim vitrinama.Posto se kondenzator toliko napuni prasine da je to uzas!Sve te vitrine su u prodavnicama tako da posle izduvavanja kondenzatora nije lep prizor...uglavnom prodavacice mrko gledaju kad im to uradis...

Elektroluks
_
_

Post napisao Elektroluks » 05 Jun 2007, 07:36

mi te kondezatore ako su puni prasine uvek izduvamo kompresorom ili ako su masni i preterano prljavi demontiramo i peremo ih hemikalijama (ali to je uglavnom po kuhinjama restorana).
a oni nek se mrste koliko hoce.
jedino sto mozes nekim najlonima da prekrijes neke namirnice zapravo bi oni trebali da pripreme teren.

vladimirbp
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao vladimirbp » 06 Jun 2007, 23:13

Kondenzatori u kuhinjama su katastrofa!!!! Kad vidim takve kondenzatore pitam se kako je taj kompresor uspevao da radi pod takvim uslovima...znaci nema prolaza ama ni kroz jednu lamelu.

generacija 49
Preminuo

Post napisao generacija 49 » 31 Avg 2007, 18:06

vladimirbp je napisao:Kondenzatori u kuhinjama su katastrofa!!!! Kad vidim takve kondenzatore pitam se kako je taj kompresor uspevao da radi pod takvim uslovima...znaci nema prolaza ama ni kroz jednu lamelu.
Da mnogo komplikovana procedura .
Naj bolje je skinuti unutrasnju jedinicu i detaljno je sterilizovati.
moja klima je stara 7 god/jedna od tri/ i sve su servisirane prvih pet godina da bi zadrzale garanciju.Da sam jednu godinu propustio iskljucili bi mi iz garancije.
U opste nisam bio zadovoljan servisom /obaveznim o mom trosku / u visini svaki put 25-35 evra.
Kaubojski ...a gas ok...pritisak i napunjenost...pranje filtra... brisanje spoljasnosti vlaznom H2O krpom....
Kazu tako je predvidjeno.
Ko ima mali decu naj bolje da posle 3-4 godine kupi novu klimu :roll:
To je cist KOKSAKI napad na organizam :!:

cubica
gx
gx

Post napisao cubica » 31 Avg 2007, 19:01

Gene, nemoj da skidas unutarnju jedinicu da bi je cistio-taman posla :shock: jer bi onda morao da povratis gas u kompresor i bezveze ostetis usta na cevima skidajuci i vracajuci klimu, nepotreban rizik.
Mozes da nadjes mali kompresor ili cak i komprimovani gas u bocici pa da izduvas isparivac (sitne zareze) a sto se tice dezinfekcije ja koristim SANOSIL u koncentraciji 1% (kupuje se u konc. 10%) i blazi se sa vodom. To je bukvalno prevedeno SMRT ZA BAKTERIJE :lol: i o tom sredstvu bih ti mogao pricati verovatno ceo dan jer se koristi u pharma industriji. Inace, mozes da koristis i bilo koje bolje antibakterijsko sredstvo koje mozes da kupis u prodavnici preko puta ali manje viskoznosti da bi ga mogao uspricati u sitne zareze na isparivacu pomocu neke pumpice. Imaju i da se kupe tabletice koje se rastope u koritancetu koje skuplja kondezat i kasnije isperu i crevo za odvod i zamirisu prostoriju.
Dezinfekcija moze da zasmrdi prostoriju kasnije kada se pusti klima narocito ako pustis grejanje (da se ne cudis).
Filtere koje skidas i normalno cistis u zavisnosti od prasine u prostoriji (frizeri ga ciste recimo svakih 15-tak dana) operes mlakom vodom i deterdzentom a kasnije dezinfikujes i dobro osusis pa vratis.
Kad sve to radis, produvaj i spoljnju jedinicu-kondezator...
a kad sve to radis pogledaj u hladjenju da li se spoljnja tanka cev ledi (stvara se kao tanki beli led na njoj ili se u isto vreme na unutarnjoj jedinici horizontalno stvara ledeno inje)...to ti kazem jer si cini mi se rekao da ti klima 'bali' tj. curi-vlazi.
To se cesto desava ako nema freona pa ti napominjem da se premere pritisci i doda gasa ako treba da ne bi rikno kompresor.
ufff...valjda je to sve!

cubica :lala:

generacija 49
Preminuo

Post napisao generacija 49 » 31 Avg 2007, 20:54

:shock: Pa majstore svaka cast za ovaj trud.citam i smisljam strategiju :roll: :roll: :roll:
Puno hvala ..
Smem li opet da gnjavim kada mi u hodu zatreba savet :?:
Da demontaza je naj gora varijanta jer kada zatvorim ventile izacice gas is instalacije... a i cevi su ko gelenderi u staroj gradnji.A i holenderi ce da se oglodju sigurno su zapekli.

Sta je ono X Bac sprej... :?: neki srebrni molekuli ko za pticiji grip

Posebno mi vredi ovo o dezinfekciji...
Hvala za Cubicu :pivopije:

generacija 49
Preminuo

TOYO

Post napisao generacija 49 » 31 Avg 2007, 22:17

jos jedno pitanje ,u kondenzatorskim plocama se vidi neka masa jel to filter masa ili prljavstina :?:
Prilog
TOYO4.JPG
TOYO4.JPG (98.11 KiB) Pregledano 5905 puta.
TOYO3.JPG
TOYO3.JPG (100.52 KiB) Pregledano 5912 puta.
TOYO2.JPG
TOYO2.JPG (91.21 KiB) Pregledano 5942 puta.
TOYO1.JPG
TOYO1.JPG (86.42 KiB) Pregledano 5931 put.

cubica
gx
gx

Post napisao cubica » 31 Avg 2007, 23:41

uuufffff, bas gadno...
Gene, gas se vraca u kompresor, to je tkz. 'pump down' procedura, nece ti izaci ni gram iz sitema ako pravilno odradis tu proceduru. Ako se resis na to objasnicemo ti i kako da to uradis i to bez manometra, vrlo malo ce freona izaci.
Isparivac je bas kaljav a ja sad nisam uopste svestan kakva su ta rebarca i sta se tu sve nakupilo.
Ne znam ti za onaj sprej ali znam vrlo dobro da je Sanosil ustvari upravo kombinacija vodonik peroxida sa srebrom!. U sanitaciji vodonik peroxid puca na vodu i kiseonik sto skida bakterijama film sa ledja kojim se stite i iz koga se hrane. Potom naidje srebro i 'obere im guzicu', natalozi se i produzi vek cistoce od bakterijskog onesciscenja(biofoulling).
u tvojim rebarcima sigurno ima i masti narocito ako se u toj prostoriji i kuva, katrana ako se pusi...sto sve znas i sam (TV-i)...mozda i koja sircetusa ako se pije u prostoriji :tooo: pa mozda nije lose da prvo primenis neki sprej za odmascivanje...sve ce otici u korito za skupljanje kondezata. Ima dobrih sprejeva za odmascivanje a koji na kraju i ispare na alkoholnoj su bazi, bas sam danas jedan narucio od Wurta.
uglavnom, probaj sve sto moze a da ne dodje do skidanja, na kraju...ako i ne mogne...skinucemo je ne brini. :kolege:

cubica :roll: pseudomonas diminuta-najopasnija

generacija 49
Preminuo

Post napisao generacija 49 » 01 Sep 2007, 00:34

Cubice ti si lepo obavesten vrlo slikovito objasnjavas ...sada bi krenuo u avanturu ciscenja.
Mozda radis pri nekoj hemiskoj ili zdravstvenoj firmi ...zadovoljstvo mi je da citam.
A to sto kazes za gas ... oko prvog jula kod taste su postabljali klimu neki klinci ali su veverice...dobro rade ...i jednog momenta poce da izlazi gas u ve likoj kolicini ali kratko ... pitam sta bi nista to tako treba... a nisu ga nadoknadili :roll:
Puno hvala

cubica
gx
gx

Post napisao cubica » 01 Sep 2007, 01:01

tako je ...radim u pharmaceutical industry a vidis i sam cime mi je glava napunjena...tamo vodim odrzavanje i mnogo kojecega sto mi oduzima puno vremena ali i dobar deo particije u glavi.
Sto se tice onih malaca i gasa koji je sisnuo...to je u redu..verovatno se desilo kad su ozracavali klimu pred samo pustanje u rad. Isto bi i ti morao da uradis kad bi sastavljao klimu natrag.
Trebao si da iskoristis taj momenat i pripalis upaljac da otrujes tastu jer se gorenjem freona oslobadja fozgen (jedan vrlo lep gas koji taste obozavaju)... lolzi

pozzz,

cubica :lala:

generacija 49
Preminuo

Post napisao generacija 49 » 01 Sep 2007, 01:13

Jel ima taj fozgen na kilo imam gde da ga upotrebim lolzi
Sala

filka
gx
gx
Warranty service: Fuego Grundig LG Beko Samsung
Specialty: tv

Post napisao filka » 01 Sep 2007, 10:11

I tako nastane CIKLON gas koji su nemci upetrebljavali za cistenje ZEMLJE :m:
-će izginemo ki Mančester

vladimirbp
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao vladimirbp » 02 Sep 2007, 02:26

Unutrasnja jedinica je bas zaprljana!!!Mislim da ti je tu jedini lek da se skine dole totalno rastavii sve detaljno opere.Mogu da zamislim nasta lici turbina ventilatora.Sto se tice hvatanja leda na cevima to je znak da nema dovoljno freona.Posto freon ima pritisak isparavanja od 0-5'C(sve zavisi od spoljne temperature prostora) a na toj temperaturi nema hvatanja leda.Kada se hvata led to znaci da pritisak ide ispod 0'C.

rubin_miki
Preminuo
Kontakt:

Post napisao rubin_miki » 02 Sep 2007, 17:03

nebitno, ali mislim da se to zove foSgen..
ce da izadjem na televizor,a????
http://www.macedonium.org/makedonija.swf

JaroslavBires
___
___

Post napisao JaroslavBires » 25 Okt 2007, 20:25

:oklagija lolzi Uglavnom kod godišnjeg servisiranja klima koristim mali perač vodom pod pritiskom na minimumu, eventualno na srednjoj jačini no ne koristim koncentrisan nego raspršen mlaz. Spoljašnja jedinica se otvori (limovi), i najlonom zaštiti kompresor i struja od vode. Ukoliko je masan kondenzator prešpricam USA hemijom, odstoji par minuta i perem pod pritiskom. Ako treba najlonima se zaštiti zid, jer bude dosta prljavštine (obično me zovu kad je "zaštopano"). Verovatno sledi i pranje fasade nakon pranja spoljašnje jedinice!
:lala: Unutrašnja jedinica: obavezna zaštita zida molerskom folijom koju podvučem ispod plastike, sledi korito ispod da skuplja tečnosti; skinu se plastike i pravo u korito, sledi špricanje USA hemijom pomoću pumpice za orošavanje cveća (ili fajtanje veša) u sve moguće otvore isparivača a posebno u turbinu. Pri tome dosta hemije pada u korito i to iskoristim za pranje plastika i filtera širokom molerskom četkom.
Za to vreme se un. jedinica se "kiselila" i za nju koristim perač pod pritiskom no bez uključivanja motora i pumpe. Koristim samo usmeren pritisak mreže, koji dopre do svih kutaka (osim Strujnog dela koji je zaštićen najlonom). Još malo briskanja kapljica vode sa donjeg dela i gotovoooo. Naravno, dok je voda u ruci, saprane su i plastike od hemije, ocedjene, prebrisane i smontirane! Iza hemije ostaje ugodan miris čistog!
Sledi uključivanje klime, priključivanje manometara radi provere pritiska, mada se može i "pipativno" proceniti normalan rad uredjaja! :dmzs: Sledi naplata :m: i pakovanje na sledeću klimu :tooo:
Možda ne znam, al' znam, ko zna! 01ziveli

puger
_
_

Post napisao puger » 25 Okt 2007, 21:29

ja znam samo na bakrenoj 12-ici spljostim jedan kraj da rasiri mlaz i perem ako nije nesto jako masno sve ode samo sa vodom bez kemije a turbinu ocistim sa četkom ili ako je bas jako prljava skinem i operem

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI”