Kompresor GL90TB

Forum za frižidere i zamrzivače.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
vouager
_
_
Specialty: whitegoods

Kompresor GL90TB

Post napisao vouager » 15 Jul 2025, 21:07

Zdravo narode,
Slucanjo sam pronasao ovaj forum pa evo da probam svoju srecu.

Pre neko dan kupio sam Aparat za Punjenje Auto Klima kojeg sam uzeo kao defektan.
Istostavilo se da Kompresor nece da startuje i kako da ga neshto opterecuje. Pomislio sam da je Klip blokiran.
Resio sam da stavim novi kompresor ali nazhalost ne mogu da nadjem gde da ga narucim. Kao shto sam u naslovu naveo radi se o GL90TB

1. Ko mozhe da mi kazhe da nabavi ovaj kompresor ili neku adekvatnu zameni (ali da nije preskup)

Juce sam nesto razmisljao i po kratkog postupka od radoznalosti uzeo sam Brusilicu i otvorio kompresora da vidim sta ga blokira.
Bio je pun sa Neku Plasaitificanu smesu od Kontrastne boje, i ulja. Nakon shto sam ocistio sve probao sam kompresora jel radi i profunkcionisao je.

2. Sad se pitam jel onolika lufta na radilici Ok ?

Hvala,
4.jpg
3.jpg
1.jpg
2.jpg

video-e7034941ff6ec203d1f6680ffc3e002c-V.mp4 [ 1.22 MiB | Pregledano 483 puta. ]

Pozdrav

sim
gxu
gxu
Warranty service: Bela tehnika
Contact person: Ivan
Phone number: 0038162303936

Re: Kompresor GL90TB

Post napisao sim » 16 Jul 2025, 00:18

Postavlja se dosta pitanja čemu taj kompresor služi u mašini za popravku auto klime…?
Ne verujem da je fabrički taj kompresor ugrađen.
Tu je verovatno došlo do mešanja ulja kompresora i ko zna još čega.
U njoj treba da postoji vakum pumpa i uređaj za rekuperaciju freona. Jedino ako je taj kompresor iskorišćen za jedno od ova dva možda čak za rekuperaciju pre.
SIMkom

vouager
_
_

Post napisao vouager » 16 Jul 2025, 22:31

sim je napisao:
16 Jul 2025, 00:18
Postavlja se dosta pitanja čemu taj kompresor služi u mašini za popravku auto klime…?
Ne verujem da je fabrički taj kompresor ugrađen.
Da druzhe ugradjen je fabrichki u Aparat za Punjenje Auto klima i koristi se za izvlacenje starog freona iz sistema Auta.

Kako sto su mi rekli doshlo je meshanja Ulja i Kontrasnu Boju (koja se ubacuje za da se vidi gde propusta instalacija) i uz pomoc Temperature u kompresoru dolazi do ovakvog sranja .
A pre svega krivac je samo vlasnik shto nije navremeno promenio Filtera Dryera tako da se on prepunio.

Ali nije to sada toliko bitno kolko sto mi je bitno da nadjem Novi kompresor koji pase . Original je GL90TB ali okrenuo sam sve firme koje sam mogao naci po internetu i niko ga nema na lageru.
Znaci ostaje da ubacim neku zamenu ali neznam gde da nadjem neki katalog za uporedjivanju a i ne znam shta je najbitnije .
Ovaj sto je defektan ima 8,85 mm³ i je za Visokopritisni sistemi.

Pozdrav,
190373-11418315.jpg

sim
gxu
gxu

Post napisao sim » 17 Jul 2025, 09:17

Vidim da tvoja lokacija pise Salzburg, tamo je znam sta moze da se nadje.
Ovde kod nas ima da se nadje kompresor pod bas istom oznakom samo marke zel.
Ali ja ne bih njega preporucio.
Preporuka za lunite 4430y koji je slicnih karakteristika.
Moze i danfoss fr 8.5g.
SIMkom

vouager
_
_

Post napisao vouager » 17 Jul 2025, 23:29

sim je napisao:
17 Jul 2025, 09:17
Preporuka za lunite 4430y koji je slicnih karakteristika.
Moze i danfoss fr 8.5g.
Druzhe hvala za preporuci samo daj molim te malo mi pojasni neke stvari!
I sam sam nashao da se lunite 4430y , danfoss FR8.5G a i nekud preporucuju i danfoss FR10G .

Meini nije jasno shto je najbitnije sto mora da ispunava neki kompresor za da bi se reklo da je njegova zamena?
Po neku moju logiku meni se cini da bi trebalo da je najbinije Tipa Freona i kolko mm³ i dokoliko bi isao sa ovu tezu cini mi se da najbolje odgovara da bude FR10G

I reci mi gde bi mogao najpovoljnije da kupim ili narucim zato shto za desetak dana silazim dole!

Hvala
Pozdrav,

bimba1958
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: Mića

Post napisao bimba1958 » 18 Jul 2025, 10:55

imas kod LORENa
Screenshot from 2025-07-18 10-49-40.png
znaci da nemoze neki drugi,npr LBP.
Teorija bez eksperimenta ne vodi nicemu.

vouager
_
_

Post napisao vouager » 18 Jul 2025, 15:53

Druzhe zvao som pred nedelju dana kod njima i isto to sam im rekao!
Ima na vashu stranu i pishe da je na Lageru. Kazhe zovite me popodne da proverim dali je tu poshto je zadnji .
Popodne su mi rekli da nema vishe i da taj sa Web strane je greshkom ostao i da trebaju da azhuriraju Stranu.

Tako da opet sam na pocetku ili bolje recheno daj objasnite mi shta je pametnije da uzmen. lunite 4430y , danfoss FR8.5G a i nekud preporucuju i danfoss FR10G
I dali Kubikazha igra bitnu ulogu bolje receno koliku ulogu igra?
Zadnja izmena: KASA1, dana 18 Jul 2025, 15:58, ukupno menjano 1 put.
Razlog: obrisan citat

bimba1958
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bimba1958 » 18 Jul 2025, 17:53

Sim ti preporucuje Danfosa i L unite,samo da su HMBP,ali ako Sim preporucuje onda je to to,sigurno je proveerio,ja ne mogu da nadjem katlaoge.Ali i meni nije jasno sta taj kompresor radi na toj
stanici i dali si ti frigorista kad ne umes da objasnis blize.A mozes i slike da posaljes.

vouager
_
_

Post napisao vouager » 18 Jul 2025, 23:20

Shto se tice kompresora sigurno da je @SIM rekao shto je tacno nego mene interesira shta je potrebno da ispunjava neko drugi kompresor za da bude negova zamena.
I ne samo u mome slucaju toku opsto.

Druzhe,Tu stanicu ili slicnu takvu imas u svaki malo seriozniji service za Auta po srbiji !
I za da uradis service na Auto ima proceduru koja ide automatski ili manuelno u 5 koraka.

1. Evakuirajne (Izvlacene starog Freona iz Auto ( Tu se koristi taj Kompresor)
2. Vakumira se ceo sistem ( Sa vakum pumpom)
3. Drzhi se ca. 30 min pod Vakumom da se proveri dali je sve u redu
4. Punenje potrebne kolicine

Evo ti par videa pa gledaj

Zadnja izmena: KASA1, dana 20 Jul 2025, 12:00, ukupno menjano 1 put.

sim
gxu
gxu

Post napisao sim » 19 Jul 2025, 08:39

Radni napon. 230V 50Hz
Vrsta freona/tip ulja R134a /POE
Radna zapremina 8,85cm3
Tip strtovanja. HST
Radni pritisak usisa. HBP
SIMkom

bimba1958
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bimba1958 » 19 Jul 2025, 12:15

pa sta treba da ispunjava?u ovom slucaju treba da je za R134a,displacement 8,5-9cm kubnih ,ulje POE,pritiak usisa HBP.Znaci bilo koji kompresor sa ovim odnosno karakteristikama koje su napisane na starom kompresoru.SIM TI JE PONOVO NAPISAO!!!!!

vouager
_
_

Post napisao vouager » 19 Jul 2025, 12:17

sim je napisao:
19 Jul 2025, 08:39
Radni napon. 230V 50Hz
Vrsta freona/tip ulja R134a /POE
Radna zapremina 8,85cm3
Tip strtovanja. HST
Radni pritisak usisa. HBP
Sve to je poznato samo sto nije mi jasno,
danfoss FR8.5G (Manja snaga i cm3 od originalnoga) ili danfoss FR10G (veca snaga i cm3 od originalnoga)
Sta bi ti stavio da se radi o tvome aparatu ?

bimba1958 je napisao:
19 Jul 2025, 12:15
pa sta treba da ispunjava?u ovom slucaju treba da je za R134a,displacement 8,5-9cm kubnih ,ulje POE,pritiak usisa HBP.Znaci bilo koji kompresor sa ovim odnosno karakteristikama koje su napisane na starom kompresoru.SIM TI JE PONOVO NAPISAO!!!!!
e pa u tome se i radi!
Jedan je ispod 8,5 drugi je iznad 9 cm3
Ostalo je isto

bimba1958
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bimba1958 » 19 Jul 2025, 12:33

:opet ti nije jasno,nisi odgovorio dali si frigorista ili pokusavas da budes?Malo razmizli sam.Koliko je vazno da za nijansu neznatno bude malo veci ili malo manji.Ogovori sta bi se desilo ako bi se radilo o nekom rashladnom uredjaju??????taj tvoj ima displacement 8,85cm kubnih.Posto si ga ves otvorio premeri cilidar i proracunaj kubikazu uzimajuci u obzir istetni prostor. Okaci slike od tvoje masine a ne ovo sa you tube.:uca: :oklagija 01ziveli

vouager
_
_

Post napisao vouager » 19 Jul 2025, 12:59

Da druzhe videa od YouTube sam ti stavio zato shto tebi nije bilo jasno sta toj kompresor trazhi u tu stanicu.!! Ili si zaboravio da si to napisao?

A eto ti druzer gore u postu od 16tog 07. i sliku od moje Mashine!
Nisam ja profesionali "frigorista" nego Auto Klima service i dijagnostika za Mercedes mi je hobi.
Imao sam do sada 5 razlicitis Aparata za autoklima punenje. Prvi sam imao davne 2004 godine ali do sada nisam imao nikakav defekt na njima.

Mogu ti se pohvaliti da sam mozhda jedini koji je na C Klasse mercedes stavio Automatsku klimu od E klasse za koju sam morao pola auto da rastavim i da uradim kup modifikacije na razno ranih drzhaca, creva kako i programiranje ma Kompjuterima od Auto i koja vec 18 godina radi kao da je bila iz fabrike ugradjena.

I isto su mi hobi Klime za po kuci.

Znaci nisam serviser za frizidere ili razladnih objekata pa da znam proracun kompresora i sve ostalo sto ide sa tim i to je mnogu razlicito od jedno mestenje klimu na zidu ili promenu freona u Auto.

I da jos nije mi jasno kojeg kompresora da uzmem zato sto vecu kubikazhi stvara i veci pritisak u sistemu i ima vecu potrosnju struje koje u najgi slucaj mozhe da dovede do toga da elektronika bude preoterecena, zato sto motor nije direktno na 220V mrezhnog napona tuku se napaja preko trijaka iz maticne ploce i da prekini proces rada.

Znaci Frizhider i klima imaju druge zahteve od jednog kompresora a drugi zahtev ima Servisna stanica.
Zadnja izmena: KASA1, dana 20 Jul 2025, 12:01, ukupno menjano 1 put.

bimba1958
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bimba1958 » 19 Jul 2025, 13:50

Pa druze ako si ovo uradio na mercedesima onda mora malo da se potrudis i da popravis i stanicu.Vido sam ja zasto sluzi taj kompresor,ja imam 67godina i ovo radim od 1977 godine.Esad ide preko trijaka i maticne ploce,koji su pritisci.....na rekuperatoru postoji pesostat za pritisak?opet ti kazem potrudi se malo,procitaj malo,ima knjge,inernet.tvoj komp. je 8,85cm probaj stavi 8,5cm,samo ce ti se kasti,malo eksperimenta ne skodi u ostalom rizik stvara kapital.Sta smo mi radili kad smo pocinjali?tada nije postajo Fanzo forum,mi smo da kazem tako ovde i naucili nesto jedan od drugog uz uvazavanje i postovanje kolega sa foruma,opet ti kazem SIM ti je lepo napisao,aj a sto sad sviram kurcu nemoj da uzmes u obzir,star covek penzioner.Puno te pozdravljam i zelim da uspes da resis problem. 0x00xx6 0x00xx6

vouager
_
_

Post napisao vouager » 19 Jul 2025, 14:07

Ne sviras kurcu ! i sve je u redu druzhe! Samo nisam ja od tih tipova shto bi investirao 100€ samo za da vidi dali mozhda bi radilo.
Zato sto kasnije nemam sta sa tim "slabiji" kompresor da uradim osim da ga bacim ili se nerviram zasto sam stavio "Slab" .

A forumi si zato, prvo druzhba i razmena mislenja sto bi svakome od nama na ovakav ili onakav nacin pomoglo da ne "stradamo i mucimo" se kao i ti tamo u 1977 godine.
Najzajebanije je sto zhivim u Austriju i ovde ih ima pun k.... profesionalnih firma koji odrzhavaju ogromne firme kao LIDL i Trgovske centre ali na moje razocarenje nisu znali da mi daju nikakav konkretan STRUCNI odgovor osim to shto pishe u nekim nihovim katalogom.

Tako da EX Yu lokali majstori sto popravljaju frizhidere su za njima Doktori nauke!

pozdrav,
Zadnja izmena: KASA1, dana 20 Jul 2025, 12:01, ukupno menjano 1 put.

bimba1958
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bimba1958 » 19 Jul 2025, 14:23

jeste mi smo na forumu da pomognemo jedan drugome,ali sutra ako nesto ako nije kako treba zbog neceg drugog(jer nisi iz struke radis iz hobija) krivices nas sa foruma ,mi ti dajemo smernice a moras i ti da se ukljucis ali badava kad nisi iz struke.U ostalom sta je za tebe 100 eura,sta mi da kazemo.Do sad nikog jos nismo zajebali,a ti iz Lidla nece namerno da ti kazu,svaba ne prodaje tek tako znanje,pokusaj ti da radis rashladu koju oni rade.Kazes da si ti service za auto klime?pa rashladni uredjaj je rashhladni uredjaj,dali je auto klima ili bilo koji drugi.Treba znati osnove kako reade rshladni uredjaji,kupi knjige i procitaj, nije vazno imati alat i ¨radni kombinezon¨ a teorija nula.Necu vise da te DAVIM i da se nerviam sa tobom.Drugardki te pozdravljam i zelim da resis problem.I nemoj vise da citiras postove nego daj odma odgovor.I zapamti:teorija bez eksperimenta ne vodi nicemu!! :pivopije:

vouager
_
_

Post napisao vouager » 19 Jul 2025, 21:49

Druzhe od ovog tvog posta se cita bas ono balkansko. Ja i niko drugi.
Pa majkumu staru nije Frizhider isto shto i autoklima a nimalo isto sa popravka Aparata za servis autoklima uredjaju.
Prvo ovi oko mene su shvabe su prave drugove ali oni se ne ustrucajavu da kazhu "Nemam Pojma" ! Moj komshija sto svaki dan pijemo kafu odrzhava te Klima Uredjaje po Kucama i firmama.
ALI on se ne bavi POPRAVKOM spoljashne jedinica (Kompresora de) tuku ako je riknuta zastrafi novu i cao djaci.

A pa o Auto klimi (koja radi sa kompresorom koji radi na remenicu i nema potroshnje u Watima i koji je fiksno uradjen bash za tog modela Auto) nema tu zamjene ili bice dobar ovaj. Bolje receno ima I zamjene ali to po Balkanu i u Africi.

A dimenzioniranje Kompresora za neki objekat gde ce cuvaju Tone Hrane koja mora da se ladi ili Hladnjace za po Restoranima treba da imash znanje da presmetas ALI ne treba ti mnogo mnogo velika intelegencija za da bude i pravilno napunjena sa freonom.

E u tome se radi!
Koja dimenzija Kompresora je soodvedna zamena za moga Aparata .

Pozdrav i uzhivaj u penziju! Ne vredi se zamarati
Zadnja izmena: KASA1, dana 20 Jul 2025, 12:02, ukupno menjano 1 put.

bimba1958
bela tehnika
bela tehnika

Post napisao bimba1958 » 20 Jul 2025, 08:35

Sve si reko.Svaka ti cast!Ali evo jedan pravi BALKANAC(ja i niko drugi) da ti ipak posalje nesto sto tvoji prijatelji nemaju.Iako ti opet nije jasno jebiga onda.
Screenshot from 2025-07-20 09-27-02.png
daj 100Eura pa nek ide zivot.Dolazimo na ono sto je SIM napisao odma na pocetku.

KASA1
Site Admin
Site Admin
Specialty: tv-multimedia

Post napisao KASA1 » 20 Jul 2025, 11:59

@vouager, molim ne citirati post koji neposredno predhodi.
"Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda!"

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI”