Prepravak kombiniranog frižidera 220V na 12V

Forum za frižidere i zamrzivače.

Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac

Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
mbrkicic
_
_
Specialty: consumer

Prepravak kombiniranog frižidera 220V na 12V

Post napisao mbrkicic » 15 Okt 2012, 11:01

Poštovani stručnjaci.
Molim da mi netko dobro objasni mogućnost prepravka nekog novog kombiniranog frižidera sa kompresorom 220V (recimo 130l hlađenje+ 40 l zamrzavanje) na danfosov kompresor Bd 35 ili BD 50. Dali je bolje ugraditi dva Bd 35 ili je moguće sa jednim BD50. Kakve su posljedice i šta je sve potrebno mijenjati. Molio bi da mi se privatno javi majstor koji bi to mogao napraviti jer mi treba takav frižider za more gdje imam solarni sistem napajanja a želio bi jeftinije proći u samogradnji. Ovakav novi frižider na 12V košta oko 1100€.
Pozdrav svima na forumu! Mile, Zagreb

goranfri
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Icematic Simag Scotsman LaSanMarco Brema LaCimbali Joly
Manitowoc
Specialty: whitegoods

Re: Prepravak kombiniranog frižidera 220V na 12V

Post napisao goranfri » 16 Okt 2012, 11:32

I prepravka ce koštati bar jedno 400eu a možda i više .

ZDRAVKO T
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Bosch Siemens Electrolux Zanussi AEG Končar Vivax
Contact person: ZDRAVKO

Post napisao ZDRAVKO T » 16 Okt 2012, 13:27

Šta znači solarni sistem napajanja u tvom slučaju i koji je napon na koji hoćete da to radi jer ako je 12v dc neki su to rješavali sa pretvaračima napona sa 12v na 220v jer frižider nije veliki potrošač.Znači pojasni ideju i motiv da to radiš da se eventualno vidi šta je optimalno.
BLAGO ONOM KO RANO POLUDI VAS MU VJEK U VESELJU PROĐE

dejan-dexi
bela tehnika
bela tehnika
Contact person: Dejan Matejić
Specialty: whitegoods

Post napisao dejan-dexi » 16 Okt 2012, 13:45

Nesto ovako
Ispravljač 5000mA, MW1250GS 12V
ili Ispravljač 5000mA, RS-12/5 12VDC
kao sto kaze ZDRAVKO T , ali ipak ne treba zaboraviti i trenutak kada frizider ukljucuje , tada povuce malo vecu struju , pa obratiti paznju koju snagu ispravljac daje i koliko moze da istrpi opterecenje .

mbrkicic
_
_
Specialty: consumer

Post napisao mbrkicic » 16 Okt 2012, 14:13

Pa osnovni motiv da idem u samogradnju je cijena a i ušteda energije jer potrošači na invertere troše oko 30% energije više nego direktni kompresori na 12V. Imam solarni sistem sa dvije ploče po 120W, regulator 20A i aku 240Ah. Jedan trgovac mi je predložio da kupim frižider LG GC 151-sa, koji navodno ima isti plin R134a kao i danfosovi kompresori na 12V i da jednostavno zamijenim kompresore. Molio bi komentar stručne osobe ali i prijedloge za nešto većim aparatom koji ima plin R134a jer ovaj ima zapreminu 110+13 litrara što mi se čini malo, radi moguće zamjene kompresora a da se ne mijenjaju isparivači i kondezatori. Napominjem da sam po struci elektroničar u mirovini tako da me ovi proračuni o energiji ne brinu nego samo tehnika oko frižidera gdje nisam stručan.
Lp. Mile

ZDRAVKO T
bela tehnika
bela tehnika
Warranty service: Bosch Siemens Electrolux Zanussi AEG Končar Vivax
Contact person: ZDRAVKO

Post napisao ZDRAVKO T » 16 Okt 2012, 15:51

Što se snage tiče trebalo bi biti dovoljno to napajanje ali moraš viditi šta još imaš u napajanju sa toga solarnog a da troši dijo te energije jer može doći do situacije da nemaš dovoljno vati 240 w i nije nešto brzo se troši a ujedno moraš i akumulirati energije za noćni perijod.Moje mišljenje je da je to nepotrebno sa sumnjivim završnim rezultatima.Kupiš apsorpcijski frižider koristiš plin za grijanje a ako je to neka vikend opcija onda ti plin iovako treba za kuhanje ,rasvjetu itd.
BLAGO ONOM KO RANO POLUDI VAS MU VJEK U VESELJU PROĐE

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “FRIŽIDERI I ZAMRZIVAČI”