DM500S gubi signal !?

problemi , kvarovi , upload/download

Urednici: alexa_pg,KASA1

Pravila foruma
Naslov teme treba da bude u formatu: PROIZVOĐAČ, MODEL, KRATAK OPIS KVARA
Nakon rešenog kvara zatvoriti temu >> >UPUTSTVO< u suprotnom ništa ne činiti.
RAZNA UPUTSTVA
Sucro
_
_

DM500S gubi signal !?

Post napisao Sucro » 28 Mar 2011, 00:41

Pozdrav svima,

nisam se javljo dugo vremena, pa i ovo mjesto vidim promjenilo se, u svakom slucaju samo na bolje ;), cestitam na novom dizajnu, vidim i logo se promjenio, nije vise ona pcelica :) , phpbb-u ostali vjern :) , kako god sve najbolje zelim i jos puno godina rada i druzenja ;) !

A sad da predjem na moj probljem :) :

Dobio sam neko kino od dreamboxa 500s, klon, i ko ce mu ga znat sta je s ovim cudom, da nakon odredjenog vremena 5-10 min rada, poludi jednostavno i signal sa 95% - fiksiran rokne na 25%, i nema mu vise dizanja !?

Ono sto sam primjetio je da mu je onaj ulaz za koaksijalni kabal - IN od tunera nenormalno vruc, nakon sto padne signal, isto ko da se to sranje od tunera Alpine-S je tuner, pregrije i obori signal... Nakon restarta ponovo signal popne se na 95%, ali kako je i dalje vreo tuner, on ponovo obori signal!

Na istoj lokaciji testiran od druga DM500s, uredno radi, ne zagrijava se, itd itd. , znaci sva dodatna oprema je ok, punjac od druga ok, 12V 2A, itd. Jedina razlika njegov DM500s na IBM procesoru ima onaj pasivni cooler, a na mom kinu nema, mada eto to ne bi trebo biti razlog tolikog zagrijavanja tunera, ono da se prenosi toplota s ploce na ostale komponente, kao na MB od comptuera !?

Ne znam sta moze uzrokovati ovoliko zagrijavanje, i sta moze biti razlog da padne tuner, na sta da sumnjam? Tuner prvo sto mi pada na pamet, nakon svih mogucih i nemogucih testiranja!?

Software-ski problem nije, jer da je software-ski ne bi fiksiro nikako signal, iako sam i tonu image-a probo, isto sranje!

Na netu gledam mijenjaju neki famozni tranzistor Q72 kod loseg signala, gdje je na 60% - SNR, medjutim kod mene signal bude ok, ali onda padne, i ne znam ima li kakve veze sa pregrijavanjem taj tranzistor Q72 ? Ako ima, da mijenjam i to sranje, ako ne, da ga ne diram, jer signal uhvati ok...

Je li skup tuner Alpine-S za zamjeniti, vidio sam da se ugradjuje jos Philipsov pored ovog?

Drugovi ako imate kakva prijedloga, iskustva slicna, javljajte, ili da ovo kinesko smece bacam u smeece :) !?

Hvala unaprijed!

Pozz
Ja nisam kao ti!

toce
gx
gx

Re: DM500S gubi signal !?

Post napisao toce » 28 Mar 2011, 00:50

Naj pre zameni elkose u tjuneru. :pivopije:
TOCE

Sucro
_
_

Post napisao Sucro » 28 Mar 2011, 01:22

Ih kad bi ja znao sta je to :), nisam ja iz te branse :), elkosi su :) ? Vidjecu da ga odnesem ovog drugu elektronicaru - serviser mobitela i slicnih dzizda, valjda ce on znati sta je to :)... Ono nije da sam toliko oko ovoga laik, ovo sve sam ispito trazeci na netu rjesenja, i ovo oko tranzistora i sl. medjutim ja sam iz IT branse, i radim u dijelu za softwareska rjesenja :( ...

A na sta ti sumnjas da je razlog da se ovako tuner zagrijava ?

p.s.

deka si be ti? :) Kade se tie 2-cata braka sto bea ovdeka od PP :) ? Pozz golem za Makedonija i cela Pelagonija :)
Ja nisam kao ti!

toce
gx
gx

Post napisao toce » 28 Mar 2011, 02:34

Spijat sega tie utre ke bidat na forumot od kaj si ti ?
TOCE

Sucro
_
_

Post napisao Sucro » 28 Mar 2011, 09:55

od Saraevo sum :). Se nadevam deka mojot makedonski ne e mnogu los, zosto odamna nemam zboreno makedonski :( ...

Reci mi koji su vrag ti elektroliti, vjerovatno se misli na kondenzatore :), a i vi majstori ih tako popularno zovete, jer u svom sastavu imaju elektrolit :) ... Lupam :) ...

Znaci moglo bi zbog nekod od kondenzatora da se desava ovo pregrijavanej na tuneru?

Hvala!

Pozdrav za tebe i Prilepcance sve ;) , odakle si ti u MK ?
Ja nisam kao ti!

toce
gx
gx

Post napisao toce » 28 Mar 2011, 13:32

Jeste to su mali elektrolitski kondenzatori. :pivopije:
Od Gevgelija
TOCE

Sucro
_
_

Post napisao Sucro » 28 Mar 2011, 15:28

toce je napisao:Jeste to su mali elektrolitski kondenzatori. :pivopije:
Od Gevgelija
Nadam se da cu ta mala cuda naci ovdje kod nas u Sarajevu, pa da vidimo sta se desava kad zamjenim te male kondenzatore na tuneru.

Blagodaram i pozdrav za jug Makedonije ;)
Ja nisam kao ti!

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Servisiranje Eksternih uređaja (box): DVB-T,T2,C,S, Smart-Box i slično”