BGA IR Rework Station

Ovde postujte diskusije o korisnim alatkama instrumentima i ostalom.

Urednik: alexa_pg

milans01
___
___
Phone number: 063/7269-860
Specialty: tv-multimedia

Re: BGA IR Rework Station

Post napisao milans01 » 21 Nov 2012, 09:20

Ljudi,sinu mi ideja jutroske ranom zorom :mrgreen:. Sta mislite,posto ionako planiram da stavim zastitno kaljeno staklo iznad grejaca,a evidentno je da treba,(kako sam naveo pre,bice ih 3.kom) da to staklo bude ujedno i nosac ploce?To le lepo ravno,ravnomerno ce se zagrejati i na primer,maticna od lap topa na staklo,nema uvijanja ploce,savrseno ravno,sto je opet jaaako bitno pri vracanju cipa,normalno da ne moze da legne cip ravno ako je ploca uvijena na dole,prvo legnu coskovi i kako se ploca hladi i ispravlja,mora nesto pocupati ispod..
Sta mislite o tome :?:
:tooo:

fanzo
Site Admin
Site Admin
Phone number: 0038121781575

Post napisao fanzo » 21 Nov 2012, 10:14

Mislim da ideja nije loša. Mada uvijanje nastaje grejanjem od gore (veća je temperatura), a od gore greješ malu površinu, pa bi otprilike ista površina grejanja trebala biti i od dole, ali od dole ga zagrevaš nižom temperaturom. Štampane veze tu opet nose svoju ulogu. Koliko brzo se proširi temperatura, takvo ćeš i uvijanje imati.
Stavi neku dugačku i tanku ploču pa je zagrevajj od gore i videćeš gde se uvija. Gledaj krajeve ploče kako se dižu i spuštaju :lala: mada od dole ne smeš toliko zagrejati ploču, jer će komponente na toj strani pootpadati :lala:

Hmm, mislim da će verovatno ipak biti dobro da se od dole (mora tako) manje zagreje, ali veća površina, što bi moglo da kompenzuje veću temperaturu od gore na manjoj površini. Nemam vremena da isprobam, a sve stoji na stolu, ali bih tako ja uradio/probao. Ako imaš vremena, probaj pa javi. Stavi neke obeleživače na krajeve ploče i prati koliko i da li se dižu.
Svakodnevno usavršavanje je bolje od zakasnelog savršenstva

eLAB
___
___

Post napisao eLAB » 21 Nov 2012, 11:38

Milane, samo jedno pitanjce, jel` ti imas neki termoprofil po kome radis ili to sve radis "odokativno" ?
Do uvijanja dolazi svakako, ali ako su promene temperature nagle, tj. skokovite onda su i vece sanse da dodje do onog nezeljenog.

Evo recimo jednog pdf-a gde su date smernice za Genesis-ov chip u BGA kucistu. Da bi se realizovale ovakve krive, moraju da se upotrebe kvalitetniji termoregulatori kod kojih se podesava vreme porasta, do koje temperature, koliko vremena i u koliko koraka do maksimalne zeljene + histerezis se uzima u obzir i ima alarmne kontrole. U tu svrhu sam postavio one termoprofile u prethodnim postovima, ali to su krive za diskusiju, tj. gde je merena temperatura na ploci ili unutar kutije sa grejacima....ima puno nepoznanica, ali smer u kome treba da ide razmisljanje o najboljem resenju je dat.
Prilog
1.jpg
Zadnja izmena: eLAB, dana 21 Nov 2012, 11:59, ukupno menjano 3 puta.

DjIvan
_
_

Post napisao DjIvan » 21 Nov 2012, 13:48

Postovane kolege.
Evo i ja posle duzeg pracenja foruma odlucih da se aktivno prikljucim.Evo Jovy-re7500 vec par godina (od kako se pojavio) stoji na metar od mene i neprodje ni dan a da ga nekoristim.Pre njega koristio sam skoro sve sto je moglo da se nabavi na trzistu.Po meni najbitnija karakteristika za uspesnost je konstantnost temperature,sto znaci da oscilacija pri radu nesme da predje +-2C.Najveca mana mu je donji grejac koji je relativno malih dimenzija (140mm × 140mm) tako da kod gabaritnijih ploca dolazi do prevelike razlike u temperaturi u zoni ispod grejaca i krajeva ploce,ponekad i do 50C.Iz tok razloga dolazi do krivljenja ploce,mada i to zavisi od pozicije cipa i same velicine cipa koji se radi.Gornji grejac je sasvim korektan i na njega nemam zamerku.On moze da se pomera po visini i uglavnom sve se zavrsava izmedju 3cm-4cm od cipa.Neko od kolega je spomenuo zastitu od temperature.Kod mene je to obavezno a ja koristim za to alu-foliju i termo traku.U praksi mi se najbolje pokazalo da grjanje i hladjenje budu 1C/s.Kod prvog skidanja za bezolovni kalaj tacka skidanja je na 217C, a kod olovnog 176C.Kad vracam nikad ne prelazim 200C.Probao sa i njegovog veceg brata RE-8500 ali on pak ima prejake grejace i tesko se temperatura kontrolise.Dobra stvar na njemu je donji grejac sa dve zone tako da je predgrejanje ploce mnogo kvalitenije.Ovo su neka moja iskustva,mozda nekom pomogne.
Pozdrav.
Prilog
P103046.jpg

eLAB
___
___

Post napisao eLAB » 21 Nov 2012, 14:22

DjIvan je napisao:...
Hvala veliko sto si podelio svoja iskustva sa alatkom koju pokusavamo da "iskopiramo", zapravo uvidimo kako sve funkcionise a zatim svako prema sopstvenim mogucnostima i kreativnosti. Zamolio bih te samo za jos jedan odgovor (trenutno mi jedino to pitanje pada na pamet) : da li ti se desava da ti flux curi na zastitno staklo, tj. da li je po tebi zastitno staklo neophodno ? Hvala!

Pozdrav,
Dejan.

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 21 Nov 2012, 18:20

O uvijanju sam i govorio vezano za jovy7500,Kolega je isto nov u tim stvarima,u pitanju je bio xbox i malo se oblesila ploca,ima tu podosta da se uci i vezba i jedino tako vide neke stvari.Sto se tice budza,danas sam zasilikonirao jedan grejac dole pored glavnog,ici ce jos jedan sa druge strane(slika),bice to solidna povrsina i snaga ali kontrolisana termo parom do 200 stepeni na povrsini grejaca,tako da plocu i ne moze da zagreje previse ali ce je zagrejati ravnomernije na vecoj povrsini,a kako rekoh za gornji grejac nema dalje,extra radi posao,sa lakocom,ravnomerno i ne preko 230stepeni,resava cip.Povrsina mu je takodje veca 120x60 tako da i on pozitivno utice na sokiranje ploce,ako je prevelik,ici ce oni limovi sa rupom na pr. 50x50mm..Na slici se vidi cip sprzen na sredini sa fabrickom sijalicom (nije 150w,nego 12V/100W),a onaj veci za 5mm sam skinuo sa ovim doradjenim grejacem,bez problema i ostecenja i samo sa jednim donjim grejacem.Zato sam rekao da ovo budzenje ima smisla i potencijala,jako me zanima kad budu i donji grejaci u igri,kako ce to raditi..i naravno,moj prvi izkuglani cip,ispao kao da sam u proslom zivotu samo cipove kuglao lolzi ..
E da,duzim ali moram reci zapazanja vezano za staklo.Nije to bas obicno vatrostalno staklo,probao sam sa komadom,taman nesto vecim od grejaca,ako bi bio dole,morao bi dizati temperaturu grejaca,tesko progrijava,ali kad zagreje i staklo,to lemi jos 5 min ugaseno :mrgreen: Imalo bi smisla da ploca lezi na staklu,to je 100% ravnomerno zagrevanje cele povrsine ploce koja bi lezala na staklu.Videcu da nabavim staklo sa peci sa ravnom plocom,to bi trebalo biti takvo staklo koje bolje provodi toplotu,nego obicno kaljeno staklo,nije to to.
Jel mozes kolega DjIvane da izmeris temperaturu na povrsini donjeg grejaca?Puno bi znacilo da vidim taj parametar i koje staklo upotrebiti..Hvala unapred...
:pivopije:
Prilog
Budz T862++ Cipovi.jpg
Budz T862++ Donji G.jpg

DjIvan
_
_

Post napisao DjIvan » 21 Nov 2012, 18:26

Dejane,meni se nikada nije desilo da mi procuri flux.Desavalo mi se da zaboravim neku nalepnicu pa da se ona odlepi i padne na staklo.Flux je mnogo dobra stvar,ali ne treba preterivati sa njim.Kad stavis mnogo fluksa,cip pogotovu oni manji,bukvalno pliva na njemu a posto ovo nije duvaljka nema sta da ga pritisne na plocu osim njegove tezine,koja je mala.Bitno je da lepo ocistis plocu pre vracanja i prstom lepo razmazez flux po svim kontaktima na poloci u tankom sloju.Iz slike se vidi koliko ima malo fluksa sa strane cipa posle vracanja.
Prilog
P1030477.jpg

DjIvan
_
_

Post napisao DjIvan » 21 Nov 2012, 18:50

Milane,Jovy ima tri stepena za predgrejac.
1.Preheat - 200C.
2.Reflow - 250C.
3.Fast Reflow - 320C.
To su temperature na samoj povrsini stakla,s tim da ploca koja se radi stoji na X-Y tabli na 4cm od donjeg grejaca.Sto se tice X-Boxa i PS3 njih sam pre dosta radio,hvala bogu vise ih neradim,oni su jako teski za rad bas zbog tog uvijanja ploce koja se toliko iskrivi da malte ne krajevi cipa legnu na plocu.Ja sam imao jednu vrstu konstrukcije koja je na sebi imala navoje koje sam srafio kroz postojece rupe na ploci i tako je fiksirao.Nazalost to sam poklonijo jednom kolegi pa nemam slike ali otprilike je bilo kao na ovoj stanici samo sa vise sina.
Prilog
slika-BGA-IRDA-Welder-ACHI-IR-PRO-SC--7483_640_480_crop3.jpeg

cacko85
gx
gx
Contact person: Slavche
Kontakt:

Post napisao cacko85 » 21 Nov 2012, 18:53

@ DjIvan, kako ide pozicioniranje na chipa, kako "ubodesh" na pravo mesto ???
www.facebook.com/slavceelectronics

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 21 Nov 2012, 19:11

Hvala DjIvan,to ce mi znaciti i za konstrukciju nosaca,visina do ploce i tako to,super.. :tooo:
Evo pisem sad pa cu odgovoriti kolegi cacku85,vrlo jednostavno,imas izcrtane linije(okvir)cip centriras u kvadrat i to je to,na pravom je mestu,a i kad pocne lemljenje,puvuce ga kalaj na pravo mesto,ako si bas mrdnuo za koju stotinku..

cacko85
gx
gx
Contact person: Slavche
Kontakt:

Post napisao cacko85 » 21 Nov 2012, 19:14

Znam da ima linije (okvir), ali vrlo lako mozesh izmestish, zavisi od koi ugao gledash, vidi se razlichito.
www.facebook.com/slavceelectronics

DjIvan
_
_

Post napisao DjIvan » 21 Nov 2012, 19:17

Tako je.Problem je kod ovih novih I3.I5,I7 posto su kuglice 0.35mm i razmak izmedju redova isto toliko.Bitno je da ti masina bude skroz vodoravna,odnosno da nije nagnuta ni na koju stranu.
Pozdrav.

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 21 Nov 2012, 19:32

To da,nekako ga je naj bolje gledati sa visine pravo u centar cipa,bolje se sagleda iz pticije perspektive :tooo:
Eto,jos jedan dobar savet iz iskustva.Masina,to jest,maticna na vaser vagu. :tooo:

DjIvan
_
_

Post napisao DjIvan » 21 Nov 2012, 19:36

Nista bez vaser vage.Onda moze da ide samo na dole. :mrgreen:

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 21 Nov 2012, 19:58

Ovako nešto?
Prilog
1.jpg
1.jpg (9.86 KiB) Pregledano 3385 puta.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 21 Nov 2012, 20:03

Eee,pozlacena,ja i necu niku drugu :mrgreen:
Bez zezanja,odlicna stvarcica :tooo:

DjIvan
_
_

Post napisao DjIvan » 21 Nov 2012, 20:46

A gde si nasao tu najskuplju! :mrgreen:

Stolle
Preminuo

Post napisao Stolle » 22 Nov 2012, 10:09

:mrgreen: Ma tu sam sliku prvu video....sigurno ima jeftinijih. Ova je za gramofone, High End tehnika, pa tako i cena.
"29 poslednjih dana u mesecu je najteže"

milans01
___
___

Post napisao milans01 » 22 Nov 2012, 10:44

Bice dobra i ona zidarska od po metra,izvucemo vagres i bice to ok lolzi

Jos jedno pitance za kokegu DjIvana,koje tipove fluksa koristis za rebaling,za reflov i tako tu hemiju.Probao sam za reflov onaj 223,10Ml tubica,dosta dobar,kapilaran,podvlaci se pod cip,jedino mi deluje nekako premastan pa me zanima sta koristi neko ko dugo vremena radi s tim,sigurno si nasao ono sto je naj bolje za oba slucaja.Ako nije problem da podelis i to bitno iskustvo sa nama..

DjIvan
_
_

Post napisao DjIvan » 22 Nov 2012, 13:44

Dobar dan.
Sto se fluxa tice najbolji je ovaj Nemacki sa slike.Njega mi je drugar donosio bas iz Nemacke a u 3g Company-ju je bio oko 20e. i to kad ga imaju na stanju.Ovaj iz Daxcell-a nisam koristio trebalo bi da je isti,tamo je 1660din. s tim da ovaj moj ima neke silne nalepnice po sebi.Amtech 223 je dobar ali mu je tacka isparavanja nesto niza.U zadnje vreme koristim neki iz Nokine fabrike iz madjarske sto sam nabavio i on je bruka ali neznam da li cu uspeti jos da ga nabavim do toga se dolazi jako tesko.U principu sva tri zavrsavaju posao.Sto se kuglica tice za sada samo Jovy-eve.Jesu 4x skuplje,ali vrede.Po meni ne treba stedeti na tim stvarima,u protivnom ce ti se vracati racunari.Reflow ne radim,samo kuglanje.X puta mi se desilo da kad skinem cip da su kontakti po coskovima skroz patinirali da jedva i sa lemilicom se uhvati kalaj za njih.Moj zakjucak-Reflow-NE!
Prilog
flux.jpeg
flux.jpeg (2.59 KiB) Pregledano 3293 puta.
slika-Flux-K-AMTECH-5204_119_100_crop3.jpeg
slika-Flux-K-AMTECH-5204_119_100_crop3.jpeg (2.52 KiB) Pregledano 3285 puta.

Odgovori
  • Slične teme
    Odgovori
    Pregledano
    Zadnji post

Natrag na “Alati”