WM PRIVILEG 2102 BEZ MOTORA REŠENO
Urednici: goranfri,nike,sim,Honorarac
Pravila foruma
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
BT-expert info - BTexpert forumi
U naslov teme prvo pisati ime proizvođača, zatim oznake modela bez crtica i razmaka i kratak opis kvara. U post obavezno upisati ID ili EAN oznake sa poleđine aparata u suprotnom tema će biti obrisana.
Praktikujemo da na kraju opišemo kako smo rešili problem. Zatim zatvorimo temu >UPUTSTVO<
PRILIKOM POSTAVLJANJA PITANJA U VEZI ELEKTRONSKOG MODULA OBAVEZNO POPIŠITE SVE OZNAKE sa ploče i sa nalepnica, dobro bi došla i po koja fotografija.
-
- _
- Warranty service: vivax quadro elin sharp hcp lg galanz
- Contact person: pedja
WM PRIVILEG 2102 BEZ MOTORA REŠENO
Stigla mi je na popravku veš mašina"Privileg 2102".Programator u njoj je "AKO" tip:514 220.Što se tiče rada,sve funkcioniše.Jedini je problem što nema elektromotor.Fabrički motor je kolektorski.To sam video čim sam je otvorio,jer ima sa leve strane(gledano od nazad),malu pločicu(modul)za regulaciju broja obrtaja elektromotora.Nije mi problem ubaciti neki kolektorski elektromotor,ali nemam šemu za povezivanje.Zaboravio sam reći da je priključak koji ide na motor odsečen.Samo žice vise,i to 8(osam)žica.Dve narandžaste,idu do modula(pretpostavljam da idu na špulnu motora),i šest belih,od kojih dve idu takođe na modul,a ostale 4 idu do programatora.Ako neko ima šemu,molim da je postavi na forum.Ne mora da bude od privileg mašine.Slične su i "AEG" ili "SIEMENS".Unapred hvala!
Zadnja izmena: jazak, dana 07 Apr 2010, 23:51, ukupno menjano 2 puta.
-
- bela tehnika
- Contact person: Ivan
- Specialty: whitegoods
Re: WM PRIVILEG 2102-BEZ MOTORA
8 žica znači da je motor sa 2 namotaja statora, tako da neće da piju vodu šeme od sličnih mašina već samo od te ili, eventualno, neke druge ali sa baš tim programatorom 

-
- _
U pravu si Ivane,jedino da dodam da stator uvek ima 2 namotaja(osim onih starih kod wm gorenje olimpik,kod kojih je stator feromagnetno jezgro),bez ili sa srednjim izvodom,tako da mi nije baš najjasnije šta si hteo da kažeš.U međuvremenu sam došao do veš mašine "privileg 90 se",koja ima isti programator,ali sa drugačijom vezom(međutim vrlo slično).Nedostajao joj je modul za motor,ali bez obzira na to,uspeo sam "skinuti vezu".Nakon prilagođavanja motora koji sam imao,mašina je proradila.
- kisko
- Preminuo
- Specialty: tv-multimedia
Re: WM PRIVILEG 2102 BEZ MOTORA REŠENO
Verovatno to da je kod klasicnih kolektorskih motora dva izvoda sa statora,dva sa rotora i dva sa taho,ukupno 6.Kod tebe ima dva viska pa pretpostavljam da znas na cega se odnosio njegov odgovor o dva statora...
uvek ima nesto interesantno
-
- bela tehnika
Stator kolega, stator retko ima 2 namotaja (osim kod "nemaca")jazak je napisao:U pravu si Ivane,jedino da dodam da stator uvek ima 2 namotaja(osim onih starih kod wm gorenje olimpik,kod kojih je stator feromagnetno jezgro),bez ili sa srednjim izvodom,tako da mi nije baš najjasnije šta si hteo da kažeš.

Kao što i rekoh, samo neka mašina sa istim programatorom može poslužiti kao izvor informacija... Da li je na kraju na mašini završio motor sa baš 8 izvoda?
Mislim da je u ovom slucaju kolega Jazak u pravu jer svi ovi motori imaju dva namotaja na statoru.Motori sa jednim namotajem imaju oblik statora nalik na slivo "U" i na njihovoj sredini se nalazi jedan kalem.Ovi motori su medjutim izuzetno malih snaga i dimenzija 50-200 W max(mlin za kafu ,mixer kuhinjski,hobi slajferica)Inace mene bi vise zanimalo kako si preradio motor odnosno da li je bilo cetiri izvoda sa statora ili je to nesto drugo.
- kisko
- Preminuo
Mislim da ovde i nije pitanje dal motor ima dva statora vec koliko izvoda sa njih(2 ili 4),u slucaju da je 4 moze se menjati smer obrtanja preko mehanickog programatora,zar ne.Kod nekih shema sam nailazio da dva izvoda idu na bimetalnu zastitu,ja jos nisam naleteo na takav motor kojem ti izvodi idu na modul
.Mozda ja negde "brkam loncice" no nije ni cudo jer radim odjednom i bastu i teren i svasta nesto a stalno me prekinu telefonom pa onda dodjem i sednem za komp
Uostalom kolega bi mogao i da napise na cega se odnose ona dva izvoda "viska"

Uostalom kolega bi mogao i da napise na cega se odnose ona dva izvoda "viska"
-
- bela tehnika
Ao, ljudi... i nije u pitanju ko je u pravu (nije ovo kviz
) nego ko šta kako naziva, recimo za klasičan asinhroni motor, kako onda kažete? Glavni namotaj centrifuge, ili glavnih 8 namotaja? Sve što se napolju završava sa 2 kraja za mene je jedan namotaj, bez obzira na koliko je polova namotan, a mislim da je to i pravilno izrađavanje, e sad - kako ko voli...
Drugi namotaj služi za druge brzine, a obrtanje smera ide kao i obično - zamenom mesta krajeva sa rotora. Ako je mašina sa mehaničkim programatorom češće ide na njega i klasične kontakte, nego na modul i releje.
I mene zanim da li je preradio na 6 izvoda ili je imao baš motor sa 8?

Drugi namotaj služi za druge brzine, a obrtanje smera ide kao i obično - zamenom mesta krajeva sa rotora. Ako je mašina sa mehaničkim programatorom češće ide na njega i klasične kontakte, nego na modul i releje.
I mene zanim da li je preradio na 6 izvoda ili je imao baš motor sa 8?

-
- _
Nisam bio u servisu juče,i danas skoro ceo dan.Tek sam sada video nove postove na temu koju sam otvorio,pa da pojasnim problematiku oko motora.
Svi kolektorski motori na veš mašinama(ne računajući stare gorenje olimpik kod čijih motora je stator bio feromagnetno jezgro) imaju najmanje 6 izvoda:2 stator,2-četkice(rotor),2 špulna.Zatim postoje motori sa 7 izvoda:3 stator(početak,kraj,srednji izvod-za bržu centrifugu u zadnjih oko 2 minuta rada),2 četkice,2 špulna.Potom motori sa 8 izvoda:2 stator,2 četkice,2 špulna i 2 bimetal.I na kraju sa 9 izvoda:3 stator,2 četkice,2 špulna i 2 bimetal.
Ja sam sticajen okolnosti našao motor sa 8 izvoda i nakon mehaničkog prilagođavanja uspeo sam ga namontirati(uške za kačenje su bile promera 20mm,pa sam ih morao proširiti na 21,5mm,da bih mogao nakačiti motor na držače.Ali sam takođe i probao još nekoliko motora sa različitim brojem izvoda.Kod motora sa 6 izvoda sam premostio 1 izvod sa modula i 1 sa programatora koji idu na bimetal,a kod motora sa 7 izvoda sam izbacio srednji izvod i povezao ga kao prethodni sa 6.To je kompletna popravka,ili bolje rečeno prepravka.
Svi kolektorski motori na veš mašinama(ne računajući stare gorenje olimpik kod čijih motora je stator bio feromagnetno jezgro) imaju najmanje 6 izvoda:2 stator,2-četkice(rotor),2 špulna.Zatim postoje motori sa 7 izvoda:3 stator(početak,kraj,srednji izvod-za bržu centrifugu u zadnjih oko 2 minuta rada),2 četkice,2 špulna.Potom motori sa 8 izvoda:2 stator,2 četkice,2 špulna i 2 bimetal.I na kraju sa 9 izvoda:3 stator,2 četkice,2 špulna i 2 bimetal.
Ja sam sticajen okolnosti našao motor sa 8 izvoda i nakon mehaničkog prilagođavanja uspeo sam ga namontirati(uške za kačenje su bile promera 20mm,pa sam ih morao proširiti na 21,5mm,da bih mogao nakačiti motor na držače.Ali sam takođe i probao još nekoliko motora sa različitim brojem izvoda.Kod motora sa 6 izvoda sam premostio 1 izvod sa modula i 1 sa programatora koji idu na bimetal,a kod motora sa 7 izvoda sam izbacio srednji izvod i povezao ga kao prethodni sa 6.To je kompletna popravka,ili bolje rečeno prepravka.
- kisko
- Preminuo
Dakle ipak je bimetalna zastita,ima ih i kod nekih modela whirpool,srecom ja nalecem uvek na ove klasicne sa 6 izvoda 

-
- bela tehnika
... i ja, a (kolektorski) motor sa bimetalnom zaštitom ne sećam se da sam imao u rukamakisko je napisao:srecom ja nalecem uvek na ove klasicne sa 6 izvoda

-
- Slične teme
- Odgovori
- Pregledano
- Zadnji post
-
- 11 Odgovori
- 3658 Pregledano
-
Zadnji post napisao Kobac
12 Sep 2008, 09:10
-